Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
-
- Pasjonat
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Dziękuje za szybką odpowiedź
. Więc jak rozumiem to średnia sesyjna 200 to będzie na D1 z 200 dni, na h1 ze 200 godzin etc? W takim razie jak ustawić średnią sesyjną w MT4?

"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
Skąd mam wiedziec gdzie jest opór a gdzie wsparcie ?
'Nie myli się ten co nic nie robi'
Opór to taka linia, która trzyma cenę od góry i nie pozwala jej przebić się i polecieć wyżej. Wsparcie to linia, która tak jakby podpiera cenę od dolu i nie pozwala jej spaść. W praktyce linie oporu wyznaczamy po lokalnych szczytach cenowych, a linie wsparcia wyznaczamy po dołkach, które tworzy cena.Hodis pisze:Skąd mam wiedziec gdzie jest opór a gdzie wsparcie ?
-- Dodano: czw 15-11-2012, 20:38 --
Nie wiem co maz na myśli pisząc średnia sesyjna, ale każda średnia MA to średna z ostatnich punktów świecy. Mogą to być otwarcia świec, zamknięcia itd. Ale dotyczy to po prostu świec. Godzinowych, 5minutowych, dziennych...ale tylko świec. I nie ma to nic wspólnego z sesjami. Sesje giełdowe otwierają sie i zamykają na przemian. W Sydney zamykają to w Londynie otwierają i tak w kółko. Jak chcesz wyznaczyć taką średnią ? Średnia MA ma związek tylko z punktami świec wykresu.MaciejWLKP pisze:Dziękuje za szybką odpowiedź. Więc jak rozumiem to średnia sesyjna 200 to będzie na D1 z 200 dni, na h1 ze 200 godzin etc? W takim razie jak ustawić średnią sesyjną w MT4?
Solą życia jest kasa.
Witam, na wstepie oznajmiam, ze jestem laikiem jesli chodzi o forex, wiec przepraszam za ewentualne bzdury 
Od kilku dni mam zalozone konto demo na platformie PrimeXM zassanej od ArmadyMarkets i jednej rzeczy nie moge tu rozkminic... chodzi o to z czego naliczana jest wlasnie taka prowizja dla kazdej pozycji (patrz zalacznik). O ile przy pierwszej i drugiej pozycji prowizja wynosi 4 USD za 1 lot (a przeciez na stronie Armady sa 2 USD za lota), to dwoch kolejnych juz w ogole nie kapuje. Przeciez swap wynosi tutaj 0.00, a spread naliczany jest odrazu przy otwarciu pozycji (tzn. jestem na -wartosci odrazu po otwarciu)... wiec z kad ta prowizja?

Od kilku dni mam zalozone konto demo na platformie PrimeXM zassanej od ArmadyMarkets i jednej rzeczy nie moge tu rozkminic... chodzi o to z czego naliczana jest wlasnie taka prowizja dla kazdej pozycji (patrz zalacznik). O ile przy pierwszej i drugiej pozycji prowizja wynosi 4 USD za 1 lot (a przeciez na stronie Armady sa 2 USD za lota), to dwoch kolejnych juz w ogole nie kapuje. Przeciez swap wynosi tutaj 0.00, a spread naliczany jest odrazu przy otwarciu pozycji (tzn. jestem na -wartosci odrazu po otwarciu)... wiec z kad ta prowizja?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pary walutowe posiadają Walutę Bazową oraz Walutę Kwotowaną. Dla EUR/USD EUR to waluta bazowa, a USD waluta kwotowana. Zawsze kupujemy, bądź sprzedajemy walutę kwotowaną za walutę bazową.Koshi pisze:Witam, na wstepie oznajmiam, ze jestem laikiem jesli chodzi o forex, wiec przepraszam za ewentualne bzdury
Jednym słowem 2 pierwsze i 2 ostatnie transakcje rozliczane są w innej walucie.
Zauważ różnice w zarobku - w 2 pozycji zarobiłeś 1 pips = 24,47
W 3 tylko 0,5 pipsa, ale zarobek wyniósł 20.
Większa prowizja i większa wartość pipsa.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
-
- Pasjonat
nie, pomieszałeś.., jest dokładnie na odwrótZawsze kupujemy, bądź sprzedajemy walutę kwotowaną za walutę bazową.
Tak oczywiścieforexsowicz91 pisze:nie, pomieszałeś.., jest dokładnie na odwrótZawsze kupujemy, bądź sprzedajemy walutę kwotowaną za walutę bazową.

Jednym słowem kupujemy/sprzedajemy EUR za USD.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
No tak, to to ja wiem.Akhh pisze: Pary walutowe posiadają Walutę Bazową oraz Walutę Kwotowaną. Dla EUR/USD EUR to waluta bazowa, a USD waluta kwotowana. Zawsze kupujemy, bądź sprzedajemy walutę kwotowaną za walutę bazową.
O dziwo strata jest wieksza w 3 i 4 tranzakcji gdzie place USD za EUR, a jako kapital poczatkowy wybralem przeciez 5000 USD.Akhh pisze:Jednym słowem 2 pierwsze i 2 ostatnie transakcje rozliczane są w innej walucie.
W drugiej pozycji nie zarobilem nic tylko zaplacilem 7.53 USD !!! i tego wlasnie nie moge pojac, bo niby sprzedawalem jak mialem zysk, a tu zonk. W pozycji trzeciej stracilem natomiast 0.44 USD.Akhh pisze: Zauważ różnice w zarobku - w 2 pozycji zarobiłeś 1 pips = 24,47
W 3 tylko 0,5 pipsa, ale zarobek wyniósł 20.
Przy tranzakcji 2 "zarobilem" 1 pips, a prowizja wyniosla -32.00;Akhh pisze: Większa prowizja i większa wartość pipsa.
przy tranzakcji 4 zarobilem 3.5 pipsa, a prowizja wyniosla -30.66;
wiec nadal mi sie nie zgadza. Sorry jezeli cos zle rozumuje...
-- Dodano: 16 lis 2012, 17:15 --
W celu lepszego zrozumienia sytuacji powiem ze wczesniej kozystalem z platformy Plus500, tak tej o ktorej wszyscy pisza ze to dno i wodorosty. No ale tam jezeli mialem zysk 0.01 USD to to byl moj realny zysk (kapital 5000.00 + 0.01 = 5000.01 USD), a nie tak jak w MT4 od Armady, gdzie jezeli mam zysk 0.01 USD to tak naprawde musze zaplacic [5000.00 + 0.01 - 20.00(prowizja) = 4980.01 USD).
BTW Akhh dzieki za probe wytlumaczenia :]
Na powyzesze pytania dostalem w miare satysfakcjonujaca odpowiedz od przedstawiciela z ArmadyMarkets... ale mam kolejne watpliwosci. Chodzi o opcje "sell", cos mi sie w niej nie zgadza... kupujac jakas pare walut np. USD/PLN, kiedy zyska ona na wartosci (wykres idzie do gory) mozna sprzedac ja z zyskiem. I przypuszczalem ze analogicznie bedzie ze sprzedaza jakiejs pary walut np. USD/PLN, tj. kiedy sprzedam taka pare, a ona zacznie tracic na wartosci (wykres idzie w dol) to moj zysk powinien rosnac... natomiast u mnie sprawa wyglada nastepujaco: sprzedalem pare USD/PLN, nastepnie wykres ruszyl do gory (strata sie powiekszala - co jest zrozumiale), a nastepnie wykres zaczal spadac, gdzie moj Zysk/strata wynosil w pewnym momencie 0 (co nadal jest zrozumiale), a nastepnie zykres zaczal spadac jeszcze mocniej, a moja strata zaczela sie znowu powiekszac (a przypuszczalem, ze wtenczas powinien zwiekszac sie moj zysk) - i tego wlasnie nie moge pojac. W zalaczniku screen z takowej sytuacji. Pomaranczowa kropka na wykresie to moment rozpoczecia tranzakcji "Sell".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jaki masz spread na tej walucie?
-- Dodano: ndz 18-11-2012, 18:08 --
we właściwościach ustaw sobie opcje : pokaż linię Ask
-- Dodano: ndz 18-11-2012, 18:08 --
we właściwościach ustaw sobie opcje : pokaż linię Ask