Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Dziękuje za szybką odpowiedź :). Więc jak rozumiem to średnia sesyjna 200 to będzie na D1 z 200 dni, na h1 ze 200 godzin etc? W takim razie jak ustawić średnią sesyjną w MT4?
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
Hodis
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Hodis »

Skąd mam wiedziec gdzie jest opór a gdzie wsparcie ?
'Nie myli się ten co nic nie robi'

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Hodis pisze:Skąd mam wiedziec gdzie jest opór a gdzie wsparcie ?
Opór to taka linia, która trzyma cenę od góry i nie pozwala jej przebić się i polecieć wyżej. Wsparcie to linia, która tak jakby podpiera cenę od dolu i nie pozwala jej spaść. W praktyce linie oporu wyznaczamy po lokalnych szczytach cenowych, a linie wsparcia wyznaczamy po dołkach, które tworzy cena.

-- Dodano: czw 15-11-2012, 20:38 --
MaciejWLKP pisze:Dziękuje za szybką odpowiedź :). Więc jak rozumiem to średnia sesyjna 200 to będzie na D1 z 200 dni, na h1 ze 200 godzin etc? W takim razie jak ustawić średnią sesyjną w MT4?
Nie wiem co maz na myśli pisząc średnia sesyjna, ale każda średnia MA to średna z ostatnich punktów świecy. Mogą to być otwarcia świec, zamknięcia itd. Ale dotyczy to po prostu świec. Godzinowych, 5minutowych, dziennych...ale tylko świec. I nie ma to nic wspólnego z sesjami. Sesje giełdowe otwierają sie i zamykają na przemian. W Sydney zamykają to w Londynie otwierają i tak w kółko. Jak chcesz wyznaczyć taką średnią ? Średnia MA ma związek tylko z punktami świec wykresu.
Solą życia jest kasa.

Koshi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Koshi »

Witam, na wstepie oznajmiam, ze jestem laikiem jesli chodzi o forex, wiec przepraszam za ewentualne bzdury :P
Od kilku dni mam zalozone konto demo na platformie PrimeXM zassanej od ArmadyMarkets i jednej rzeczy nie moge tu rozkminic... chodzi o to z czego naliczana jest wlasnie taka prowizja dla kazdej pozycji (patrz zalacznik). O ile przy pierwszej i drugiej pozycji prowizja wynosi 4 USD za 1 lot (a przeciez na stronie Armady sa 2 USD za lota), to dwoch kolejnych juz w ogole nie kapuje. Przeciez swap wynosi tutaj 0.00, a spread naliczany jest odrazu przy otwarciu pozycji (tzn. jestem na -wartosci odrazu po otwarciu)... wiec z kad ta prowizja? :/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Koshi pisze:Witam, na wstepie oznajmiam, ze jestem laikiem jesli chodzi o forex, wiec przepraszam za ewentualne bzdury :P
Od kilku dni mam zalozone konto demo na platformie PrimeXM zassanej od ArmadyMarkets i jednej rzeczy nie moge tu rozkminic... chodzi o to z czego naliczana jest wlasnie taka prowizja dla kazdej pozycji (patrz zalacznik). O ile przy pierwszej i drugiej pozycji prowizja wynosi 4 USD za 1 lot (a przeciez na stronie Armady sa 2 USD za lota), to dwoch kolejnych juz w ogole nie kapuje. Przeciez swap wynosi tutaj 0.00, a spread naliczany jest odrazu przy otwarciu pozycji (tzn. jestem na -wartosci odrazu po otwarciu)... wiec z kad ta prowizja? :/
Pary walutowe posiadają Walutę Bazową oraz Walutę Kwotowaną. Dla EUR/USD EUR to waluta bazowa, a USD waluta kwotowana. Zawsze kupujemy, bądź sprzedajemy walutę kwotowaną za walutę bazową.

Jednym słowem 2 pierwsze i 2 ostatnie transakcje rozliczane są w innej walucie.

Zauważ różnice w zarobku - w 2 pozycji zarobiłeś 1 pips = 24,47
W 3 tylko 0,5 pipsa, ale zarobek wyniósł 20.

Większa prowizja i większa wartość pipsa.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Zawsze kupujemy, bądź sprzedajemy walutę kwotowaną za walutę bazową.
nie, pomieszałeś.., jest dokładnie na odwrót

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

forexsowicz91 pisze:
Zawsze kupujemy, bądź sprzedajemy walutę kwotowaną za walutę bazową.
nie, pomieszałeś.., jest dokładnie na odwrót
Tak oczywiście ;)

Jednym słowem kupujemy/sprzedajemy EUR za USD.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Koshi
Bywalec
Bywalec

Akhh pisze: Pary walutowe posiadają Walutę Bazową oraz Walutę Kwotowaną. Dla EUR/USD EUR to waluta bazowa, a USD waluta kwotowana. Zawsze kupujemy, bądź sprzedajemy walutę kwotowaną za walutę bazową.
No tak, to to ja wiem.
Akhh pisze:Jednym słowem 2 pierwsze i 2 ostatnie transakcje rozliczane są w innej walucie.
O dziwo strata jest wieksza w 3 i 4 tranzakcji gdzie place USD za EUR, a jako kapital poczatkowy wybralem przeciez 5000 USD.
Akhh pisze: Zauważ różnice w zarobku - w 2 pozycji zarobiłeś 1 pips = 24,47
W 3 tylko 0,5 pipsa, ale zarobek wyniósł 20.
W drugiej pozycji nie zarobilem nic tylko zaplacilem 7.53 USD !!! i tego wlasnie nie moge pojac, bo niby sprzedawalem jak mialem zysk, a tu zonk. W pozycji trzeciej stracilem natomiast 0.44 USD.
Akhh pisze: Większa prowizja i większa wartość pipsa.
Przy tranzakcji 2 "zarobilem" 1 pips, a prowizja wyniosla -32.00;
przy tranzakcji 4 zarobilem 3.5 pipsa, a prowizja wyniosla -30.66;
wiec nadal mi sie nie zgadza. Sorry jezeli cos zle rozumuje...

-- Dodano: 16 lis 2012, 17:15 --

W celu lepszego zrozumienia sytuacji powiem ze wczesniej kozystalem z platformy Plus500, tak tej o ktorej wszyscy pisza ze to dno i wodorosty. No ale tam jezeli mialem zysk 0.01 USD to to byl moj realny zysk (kapital 5000.00 + 0.01 = 5000.01 USD), a nie tak jak w MT4 od Armady, gdzie jezeli mam zysk 0.01 USD to tak naprawde musze zaplacic [5000.00 + 0.01 - 20.00(prowizja) = 4980.01 USD).
BTW Akhh dzieki za probe wytlumaczenia :]

Koshi
Bywalec
Bywalec

Na powyzesze pytania dostalem w miare satysfakcjonujaca odpowiedz od przedstawiciela z ArmadyMarkets... ale mam kolejne watpliwosci. Chodzi o opcje "sell", cos mi sie w niej nie zgadza... kupujac jakas pare walut np. USD/PLN, kiedy zyska ona na wartosci (wykres idzie do gory) mozna sprzedac ja z zyskiem. I przypuszczalem ze analogicznie bedzie ze sprzedaza jakiejs pary walut np. USD/PLN, tj. kiedy sprzedam taka pare, a ona zacznie tracic na wartosci (wykres idzie w dol) to moj zysk powinien rosnac... natomiast u mnie sprawa wyglada nastepujaco: sprzedalem pare USD/PLN, nastepnie wykres ruszyl do gory (strata sie powiekszala - co jest zrozumiale), a nastepnie wykres zaczal spadac, gdzie moj Zysk/strata wynosil w pewnym momencie 0 (co nadal jest zrozumiale), a nastepnie zykres zaczal spadac jeszcze mocniej, a moja strata zaczela sie znowu powiekszac (a przypuszczalem, ze wtenczas powinien zwiekszac sie moj zysk) - i tego wlasnie nie moge pojac. W zalaczniku screen z takowej sytuacji. Pomaranczowa kropka na wykresie to moment rozpoczecia tranzakcji "Sell".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kupidyn »

jaki masz spread na tej walucie?

-- Dodano: ndz 18-11-2012, 18:08 --

we właściwościach ustaw sobie opcje : pokaż linię Ask

ODPOWIEDZ