Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Guteks
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: Guteks »

Witam mam pytanie,
orientuje sie ktos, czy straty z inwestycji w walute w kantorze internetowym mozna odpisac od zyskow z forexu lub gpw ?

Pytanie hipotetyczne, zakladam, ze kantor internetowy wystawi mi " Yearly Statement " i bede mogl udowodnic przed US dokonane trejdy.

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Tak, z tym że powinieneś wykazać że strata jest związana z wielokrotnym transferem środków.

Gianni
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gianni »

Witam wszystkich.
Chciałbym zacząć grać na koncie realnym a wiadomo że później trzeba się rozliczyć z US.
Stąd też moje pytanie czy każdy trader musi posiadać NIP... Jestem młody(pełnoletni)... niestety jak dotychczas pracuję bez umowy więc nipu nie posiadam dlatego pytam.....
I jeszcze jedno pytanko jak chciałbym zacząć inwestować to lepiej wstrzymać się do 1 stycznia żeby nie musieć się rozliczać w tym roku ....prawda??:)
Z góry dziękuje za odpowiedzi
PS:PRZEPRASZAM że 1 post a już nudze:P

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

W US teraz można podawać zamiast nipu pesel.
Jak nie chcesz rozliczać się za ten rok to tak. Przy czym rozliczenie tak naprawdę nie jest niczym skomplikowanym.

Gianni
Bywalec
Bywalec

Dziękuję pięknie za szybka odpowiedź.. Zawsze myślałem że Nip jest potrzebny a tu proszę :)
I jeszcze odrobinkę off-topic a mianowicie czy polski broker (np bossa) dostarczy mi gotowe rozliczenie na koniec każdego roku ?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Bossa tak. Dostaniesz Pit8c. Wartości z tego pitu, przepisujesz do pit38. Druga kopia pitu 8c jest wysyłana do US.

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Co do wstrzymania się od obrotu to nie do końca jest tak jak mówisz. Jeżeli zaczniesz w tym roku zysk / strata (rozliczenie) przejdzie na rok kolejny. Stratę możesz wykorzystać w ciągu 5 w rozliczeniu za np. za 2013 (nie więcej jednak niż 50% w danym roku podatkowym). Zyski masz od razu opodatkowane i można reinwestować.

Bardzo ważna kwestia - po zakończeniu roku podatkowego najlepiej od ręki wypłacić siano na podatek i go zapłacić. Spotkałem się z przypadkiem, gdy gracz miał zysk w 2011, a na początku 2012 zgrał konto. Został podatek do zapłacenia od kasy, której nie miał...

Gianni
Bywalec
Bywalec

a to płaci się w relacji depozyt----bilans na rachunku czy depozyty-----wypłaty a bilans sie nie liczy??

Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kupidyn »

bilans na rachunku, ale na stan na koniec roku (licząc w tym wypłaty w ciągu roku).

Gianni
Bywalec
Bywalec

aha kumam :) dzięki

ODPOWIEDZ