Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

Dodano po 9 minutach:
Dadas pisze:Skoro powiedziałeś "A" - to powiedz "B",
a nie zostawiaj mnie w domyśle!
tutaj na forum nie odpowiem

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

Mr.T pisze:tutaj na forum nie odpowiem
Przecież możesz pw.

Tylko mi nie mów, że zarabiam na nierządzie, np.!

W końcu, nielegalny przychód nie podlega opodatkowaniu.

Ale, nie radzę nikomu iść tą drogą!

Piszę to tylko w celach edukacyjnych.

pax
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: pax »

Problem może się pojawić kiedy kupimy sobie samochód albo nowe mieszkanko, a US zapyta: Skąd Państwo mieli na to pieniądze, mając bardzo mizerne deklarowane dochody, lub nie mając ich wcale?

Dadas

pax pisze:Problem może się pojawić kiedy kupimy sobie samochód albo nowe mieszkanko, a US zapyta: Skąd Państwo mieli na to pieniądze, mając bardzo mizerne deklarowane dochody, lub nie mając ich wcale?
Właśnie dlatego dobrym rozwiązaniem jest zmienić rezydencję podatkową.
Jak pisałem wcześniej. Jesteśmy pełnoprawnymi obywatelami EU i strefy Schengen. Możemy wybrać sobie miejsce zameldowania. Gdy mamy dużo kasy, bo ją zarobiliśmy na Forex, jaki problem wynająć jakiś kąt np. w NL i tam się zameldować? Zainstalować tam internet, np. I tyle. A kto nam udowodni ile czasu spędzamy w NL, a ile w PL? Albo gdziekolwiek indziej?

Załóż firmę na księżycu, albo na Marsie!

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Kombinujecie Panowie. W Szwajcarii nie ma podatku od zysków kapitałowych i jest instytucja rezydencji do celów podatkowych. Tanio, blisko i wygodnie. Można wyrobić sobie paszport Hong-Kongu, i środki zarobione poza HK są również nieopodatkowane (podobnie Dominikana). Dwa jest opór dużo metod optymalizacji podatkowej, nawet na terenie Polski tylko trzeba pomyśleć i poczytać nasze prawo. Nie sugeruje nic co miało by być przeciwko płaceniu podatków lub łamaniu przepisów, ale prawo jest na tyle dziurawe....

Prawo jest jak płot. Żmija się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, tylko bydło się nie rozchodzi gdzie nie powinno.

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

Należy pamiętać, iż US to Państwo w Państwie i to US może zinterpretować prawo jak chce.
Phoenix_phx pisze:Kombinujecie Panowie. W Szwajcarii nie ma podatku od zysków kapitałowych i jest instytucja rezydencji do celów podatkowych. Tanio, blisko i wygodnie. Można wyrobić sobie paszport Hong-Kongu, i środki zarobione poza HK są również nieopodatkowane (podobnie Dominikana).
"Instytucja rezydencji do celów podatkowych"? - mógłbyś dokładniej wytłumaczyć? Nie płaci się tam podatków od Forex wcale?
Z tym Hong-Kongiem to nie czaję. Co mi po Paszporcie, jeśli będzie poza HK podatek będzie płacony w kraju docelowym?
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

macgul
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: macgul »

Instytucja rezydencji do celów podatkowych służy unikaniu podwójnego opodatkowania w przypadku osób fizycznych oraz "optymalizacji opodatkowania" w przypadku spółek, co do zasady muszą być jednak podpisane umowy między poszczególnymi państwami.

Występuje rezydencja podatkowa
- osób fizycznych >180 dni pobytu na terenie danego państwa,
- spółek = siedziba spółki.

W Hong Kongu nie płaci się podatku od zysków kapitałowych.

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... atkow.html

http://mambiznes.pl/artykuly/czytaj/id/ ... _hongkongu

http://www.pevex-offshore.com/pl/hong-kong.html
Obrazek

Dadas

macgul pisze:Instytucja rezydencji do celów podatkowych służy unikaniu podwójnego opodatkowania w przypadku osób fizycznych oraz "optymalizacji opodatkowania" w przypadku spółek, co do zasady muszą być jednak podpisane umowy między poszczególnymi państwami.

Odnośnie osób fizycznych (do Forexu nie musimy zakładać firmy):

Od kiedy jesteśmy w EU i w strefie Schengen, możemy zamieszkać w dowolnym kraju należącym do EU oraz/lub strefy Schengen i mamy prawo do legalnej pracy w tych krajach. Szwajcaria nie jest członkiem EU, ale jest sygnatariuszem umowy w Schengen. W związku z tym, Polska podpisała umowy z tymi państwami o unikaniu podwójnego opodatkowania.

Ponadto, stworzono tzw. instytucję rezydencji podatkowej, ponieważ zaistniały sytuacje, w których np. obywatel polski pracuje i przebywa za granicą i praktycznie jego "centrum interesów życiowych" nie jest już w Polsce. Potrzebna była regulacja takich sytuacji, żeby polski US mógł określić, który urząd skarbowy jest właściwy do rozliczania obywatela, czy polski, czy ten zagraniczny.

W ustawie jest napisane:
"Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:

1. posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
2. przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym”.

I tak samo jest odnośnie pozostałych państw EU.
Jednak w praktyce wygląda to tak:

Moja córka ma swoje centrum interesów życiowych w Holandii, a jest obywatelką Polski.
W Holandii jest już prawie 2 lata. W Polsce żadnych dochodów w roku 2011 nie miała.
Gdy zadzwoniłem do centrum informacji US w Warszawie i zapytałem, czy córka musi się rozliczyć także w Polsce,
chociaż nie miała żadnych dochodów w Polsce, a w Holandii przebywa ponad rok, uprzejma Pani
wyjaśniła mi, że w razie kontroli skarbowej, jeżeli nie rozliczyła się w Polsce, będzie musiała przedstawić
Certyfikat Rezydencji Podatkowej.

Córka pracuje w Holandii, ma swojego "chłopa" Holendra, mają mieszkanie i są tam zameldowani.
Ponieważ miałem wątpliwości, to po prostu zadzwoniłem do holenderskiego US (Belastingdienst) i
zapytałem o sytucję córki. Okazało się, że jest tam zarejestrowana jako rezydentka, więc w każdej
chwili może otrzymać Certifikat Rezydencji Podatkowej.

Natomiast, moja małżonka także pracuje w Holandii, jednak nie posiada tam stałego miejsca zameldowania.
Przebywa na terenie Holandii praktycznie przez 10-11 miesięcy w roku, jednak nie otrzyma
Certyfikatu Rezydencji Podatkowej, a więc, pomimo że w Polsce dochodów nie ma, to i tak musi
wypełnić PIT-a i wysłać do US, chociaż podatku w PL nie płaci, dzięki Ustawie o Unikaniu Podwójnego Opodatkowania.

Polska podpisała umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania z wieloma państwami, nie tylko EU.
Istnieją dwa rodzaje takich umów, różniące się sposobem rozliczania dochodów zagranicznych, np. inaczej
się rozliczamy, jeżeli pracowaliśmy w Niemczech, inaczej, gdy pracowaliśmy np. w Holandii.

Jeżeli w danym roku podatkowym osiągaliśmy przychody w Polsce oraz w innym/nych krajach zagranicą,
to zawsze się musimy rozliczyć w Polsce ze wszystkich przychodów.

Żeby otrzymać Certyfikat Rezydencji Podatkowej, potrzebujemy więc, być zarejestrowani w zagranicznym US
jako rezydent/tka. W Holandii oznacza to w praktyce, że jesteśmy zameldowani w miejscu zamieszkania w Holandii.
Nie oznacza to wcale, że musimy się wymeldować w Polsce!

W Holandii podatek od zysków z operacji finansowych wygląda następująco:
Płaci się 1,2% od środków na koncie Forex na dzień 1 stycznia danego roku podatkowego.
Holenderski US zakłada, że rocznie osiągamy 4% zysku od tego typu transakcji, i
te 4% opodatkowuje podatkiem w wyskości 30%. 30% z 4% = 1,2%

Przyznacie, że to nie jest wiele.

Jak jest w innych krajach, nie wiem.

-- Dodano: ndz 30-09-2012, 13:08 --
Phoenix_phx pisze: Prawo jest jak płot. Żmija się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, tylko bydło się nie rozchodzi gdzie nie powinno.
Sarna też przeskoczy!
Pies się podkopie, wiewiórka po płocie się wdrapie.
Słoń płot po prostu staranuje.
Ptak się w powietrze wzbije i nad płotem przeleci.
Chyba, że kura, albo struś!

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

macgul pisze:Instytucja rezydencji do celów podatkowych służy unikaniu podwójnego opodatkowania w przypadku osób fizycznych oraz "optymalizacji opodatkowania" w przypadku spółek, co do zasady muszą być jednak podpisane umowy między poszczególnymi państwami.

- spółek = siedziba spółki.

W Hong Kongu nie płaci się podatku od zysków kapitałowych.

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... atkow.html

http://mambiznes.pl/artykuly/czytaj/id/ ... _hongkongu

http://www.pevex-offshore.com/pl/hong-kong.html
Jest to rezydencja dla celów podatkowych - instytucja prawa podatkowego. Dokument poświadczający że posiadasz rezydencję danego państwa, i tam płacisz podatki. Tutaj jest rozstrzygające czy jesteś rezydentem czy nierezydentem podatkowym. jeżeli jesteś w HK to obowiązuje Cię tamtejsze prawo (http://ird.gov.hk/, tam masz cos takiego jak pamphlety, poszukaj). W HK masz obowiązek podatkowy - stawka 16.5% w tym roku. Co rok składasz zeznanie i oświadczenie przed IRD o dochodach. Dochody mające źródło poza HK nie są opodatkowane w samym HK.

mmpolska
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: mmpolska »

Witam forumowiczow, na wstepie chcialbym sie przywidac, poniewaz dopiero co zarejestrowalem sie na forum.
A wiec WITOJCIE :564:
Teraz pytanie co do dzialu, czy mozecie w telegraficzny skrocie powiedziec/doradzic, czy lepiej miec konto live w firmie PL, czy moze firma zagraniczna mimo wszystko jest dobrym pomyslem?
Wiadomo, ze sa + i - ale jest pewnie na tym forum wielu z Was, ktorzy przerabiali obie wersje.

Z gory dzieki i serdeczne pozdrowienia!

ODPOWIEDZ