Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
MarcinFx
Uczestnik
Uczestnik

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: MarcinFx »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników Forum, to mój pierwszy post, więc mówię Dzień Dobry :)

Mam pytanie związane z rozliczaniem zysków.
Gram od listopada tego roku, niebawem zamknę pierwszy miesiąc gry. Korzystam z greckiego brokera AAAFX i platformy ZuluTrade.
Każdego dnia dostaję maila z podsumowaniem wyniku wszystkich transakcji oraz aktualnego salda. Założmy, że 31 listopada suma zysków, czyli tego co zarobiłem w danym miesiącu wyniosła 200 euro, czy w związku z tym, w grudniu będę musiał prosić moją księgowa o to by sporządziła dodaktowy dokument, w którym wykazuję, że poza działanością gosp. zarobiłem na forexie u greckiego brokera 200 euro w listopadzie? Czy też wystarczy jeden dokument na początku przyszłego roku, w którym przedstawiam globalnie zyskownośc wszystkich transakcji w sumie w poprzednim roku?

a może podatek powinno się płacić tylko przy spieniężaniu, bądź przelaniu na moje konto walutowe? Mam na myśli sytuacje - mogę mieć 10000 tysięcy euro na koncie mojego brokera, ale co z tego, skoro nie wypłąciłem tej kasy? Podatek Belki płaci się przecież dopiero po realizacji zysku, czyli wypłaceniu, kiedy dostajemy kase z inwestycji.

Czy też mam płacić podatek od kasy którą zarobiłem, ale która cały czas jest przecież w obrocie i kolejnego dnia moge znacznie uszczuplić swój depozyt? Przecież to bez sensu płacić podatek od kasy której de facto nie masz w rękach.
Jesli zrobię przelew na swoje konto, to wtedy moim zdaniem jest moment aby zapłacić podatek od zysku.

Pozdrawiam, i proszę Was o rozwianie moich wątpliwości :)

MarcinFx

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Realizacja zysku następuję w momencie zamknięcia transakcji. I właśnie w tym momencie powstaje obowiązek podatkowy.
Rozliczasz się za cały rok kalendarzowy. Dlatego najlepiej na koniec roku przelać od brokera kwotę potrzebną na podatek.

takijeden
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: takijeden »

chyba lepiej wyliczać całość z roku jako zysk i straty wtedy można wyliczyć a nie jakieś cyry

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Pod warunkiem że masz konto prowadzone w PLN. W przypadku innych walut nie można tak po prostu policzyć roku jako całość.

Awatar użytkownika
Nyxa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nyxa »

Czyli nie rozliczam sie w kwietniu nromalnie jak za zwyklego pita tylko na koniec roku kalendarzowego czyli do 31 grudnia?

I w jaki sposob mam sie rozliczyc jezeli moj broker ma siedzibe na cyprze i nie wysyla do mnie pita8c? Jak to udkumentowac? I jak sie rozliczyc jezeli moj drugi broker wysyla mi pita 8c do konca marca za caly rok od marca roku poprzedniego?

Awatar użytkownika
Vilde
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Vilde »

Nyxa pisze:Czyli nie rozliczam sie w kwietniu nromalnie jak za zwyklego pita tylko na koniec roku kalendarzowego czyli do 31 grudnia?
Rozliczasz tak samo jak każdy pit, czyli do końca kwietnia za zyski z poprzedniego roku kalendarzowego.
Nyxa pisze:I w jaki sposob mam sie rozliczyc jezeli moj broker ma siedzibe na cyprze i nie wysyla do mnie pita8c?
Musisz sam policzyć, nie jest to trudne.
Nyxa pisze:Jak to udkumentowac?
W razie potrzeby wydrukowany statment wystarczy.
Nyxa pisze: I jak sie rozliczyc jezeli moj drugi broker wysyla mi pita 8c do konca marca za caly rok od marca roku poprzedniego?
Jesteś pewny? Pit musi dotyczyć jednego roku kalendarzowego, a nie od marca do marca.

Awatar użytkownika
ivan26
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ivan26 »

witam
moze moze mi ktos pomuc w kwesti rozliczenia ...
po krotku sytuacja wyglada tak.. od kilku lat rozliczam sie z urzedem skarowym na terenie francji a od pewnego czasu inwestuje w forex dokladnie w platforme plus 500 . zyski przelewam na polski rachunek bankowy. jestem tu nowy i zupelnie nie orietuje sie jak to ma sie w stosunku do prawa. musze zlozyc rozliczenie roczne w polskim US? jak to wyglada w praktyce?
dziekuje za wszystkie odpowiedzi i za poswiecony mi czas. pozdrawiam
rahim

-- Dodano: 24 lis 2012, 00:29 --

Ludzie miejcie litosc;d hehe dobilem do 52 strony tego tematu ale to gmatlanina spraw z przed kilku lat ....
wracajac do realiow tez nic nie wynika...
zainwestowalem troche w to i zyskalem ale nie potrafie wyprowadzic tego utargu ...
rozliczam sie z francuskim US ale mam meldunek na pl. welog prawa fr nie potrzebuje pozwolen na prace czy takich glupot typu carte de seuojor . unia europejska wiec spoko. zarabiam i pracuje na FR, rozliczam sie wiec ok

ale ...mam konto na plus 500 i zaczynaja sie schody.
polski meldunek,zasilanie konta FR,karta, z FR banku , fr,nr kontaktowy tel a polski adres. w dowodzie osobistym
itd.
krotko mowiac Maly Problem w wielkim wydaniu
prosze o opinie i sugestie.
z gory dziekuje
rahim

-- Dodano: 24 lis 2012, 01:41 --

quelle pagaille..;d

moczymorda
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: moczymorda »

Panowie nie mam czasu przegladnac 124 strony,prosze o wyrozumiałosc,mam takie pytanie:rachunek w xtb
2009 rok strata -1000zł
2010 rok strata -1000 zł
2011 rok -strata 5000 zł
2012 rok -dochód 2000 zł
czyli załadam ze nie zapłace podatku a w punkcie D pozycja 28 pita 38 (strata z lat ubiegłych) wpisuje 2000 zł?,i z jakich lat US uwzgledni mi tą stratę ,bo ja chciałbym zeby po 500 zł było z 2009 i 2010 a 1000zł z 2011,chodzi mo o to zeby wczesniej zejsc z lat wczesniejszych,zrobia to automatycznie czy trzeba cos wypełniać?

Awatar użytkownika
marek8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marek8 »

Witam wszystkich, mam prośbę :cry:
Czy ma ktos może zapisany ten arkusz do wyliczania podatku , który został zamieszcony w tym watku na stronie 105 przez MoD Cyb , lecz niestety ten link do sciągania sie nie otwiera .

http://forex-nawigator.biz/forum/forex- ... -1040.html

" W związku z licznymi pytaniami i prośbami wrzucam arkusz do rozliczeń z mt4.
Tu link do instrukcji video : http://youtu.be/AdC0--cOrec
Tu link do pobrania : http://www.przeklej.pl/download/003cfa4 ... zablon-rar "

Prosiłbym o zapodanie go jeszcze raz.
dzieki
Mk 9.23 - "....Wszystko możliwe jest dla tego kto wierzy".

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

Ludzie, teoria, teoria i jeszcze raz teoria.

1. Oczywiście, że można rozliczyć cały rok w walucie obcej stosując śrdeni kurs roczny NBP. Zapytaj się swojej księgowej, ona ci powie. Albo zapytaj jakiejkolwiek księgowej, która/który rozlicza dochody z pracy za granicą.

2. Oczywiście, że możesz rozliczyć te środki, które przelałeś sobie na konto w Polsce!
US nie ma wglądu w transakcje przeprowadzone u brokera zagranicznego i żaden broker zagraniczny nie wysyła żadnej informacji do US w Polsce! Tym się różni handlowanie u brokera z siedzibą w PL, a u brokera z siedzibą w innym państwie.
To jest wyłącznie kwestia twojej deklaracji, czyli oświadczenia. W wypadku brokera zagranicznego, jest to wyłącznie twoje oświadczenie, nic więcej. Polski US nie zrobi kontroli u brokera zagranicznego. Nawet nie wie gdzie masz konto i u jakiego brokera.

Ponadto można wykorzystać instytucję rezydencji podatkowej i nie płacić w PL wogóle podatku od FOREX!
Wystarczy zostać rezydentem kraju EU, w którym nie ma podatku od FOREX.

Poczytajcie inne, wcześniejsze posty.

ODPOWIEDZ