Forex i życie za granicą.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Dagu

Re: Forex i życie za granicą.

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

klimat w hollandi wcale nie jest taki fajny
teraz za oknem panuje pora deszczowa tzn deszcz razy kilkanascie razy dziennie + bardzo silny wiatr
ale jeszcze kilka miesiecy temu bylo bardzo fajnie, sloneczko grzalo caly dzien
ogolnie klimat jest tutaj lagodniejszy
lata maja nieco zimniejsze niz w polsce i w tym roku ciezko tu bylo o upaly ale za to zima male mrozy i nie wiele sniegu
jezeli mam byc szczery to klimat w polsce jest lepszy

ludzi sa bardzo uprzejmi i pomocni ciezko mi tutaj powiedziec na nich zlego slowa
doszedlem do takiego wniosku ze chocby nie wiem jak bardzo holender byl uprzedzony do polakow to i tak w zyciu nie zrobi tobie wiekszej krzywdy jak rodak
niestety z pewnej perspektywy widac ze przecietny polak to jeszcze dzik i burak delikatne ujmujac
nna pewno sa tutaj ludzie wyksztalceni i wartosciowi ale nie czarujmy sie ze wiekszosc polakow ktorzy tutaj wyjezdzaja to fizyczni z perspektywami w stylu "nazrec sie i nawalic"

z perspektywy kilku miesiescy musze powiedziec ze wiodac holenderskie zycie wiedzie sie tutaj bardzo spokojnie i przewidywalnie co na pewno jest duza zaleta, jedyne czego mi brakuje to przyroda bo polsce mieszkajac niedaleko jury krakowsko czestochowskiej co kilka dni jezdzilem na skalki jaskinie i piesze wedrowki tutaj czegos takiego nie ma i wyjezdzajac poza miasto widac jedynie pola uprawne i pastwiska i wszytsko plaskie jest stol ;)
za to miasta maja bardzo pieknie w przeciwniestwie do szaro burej i zubozalej polski, poprostu architektura jest bardzo przemyslana i atrakcyjna, ciezko znalezc jakies zaniedbane budynki

tyle ode mnie ; )
pozdrawiam

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

dagu widzę że jesteś jeszcze w fazie ekscytacji.
Przejdzie Ci z czasem oj przejdzie.
Rada ode mnie - nikt Ci nie pomoże jak rodak - wierz mi.
Lokalni są życzliwi do czasu i wynika to tylko z naszego pozytywnego nastawienia do nich.
Po kilku latach opada ta kurtyna i człowiek po przejściu wszystkich faz przegląda na oczy.
http://www.e-holandia.info/poradnik-emi ... -emigracji

A jeśli chodzi o forex to Polska jest moim zdaniem jednym z czołowych krajów w Europie pod względem niskich kosztów i wysokiej jakości życia gdy się chcemy utrzymywać tylko z FX.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

daromanchester pisze:dagu widzę że jesteś jeszcze w fazie ekscytacji.
Przejdzie Ci z czasem oj przejdzie.
X.
Daro,niestety nie przejdzie jemu....
Zrozumiesz to jak dostaniesz z naszych funduszy 5-7 Euro miesięcznie...
A z jego funduszy // jak wykorzysta wszystkie możliwości,....// od 1500- 3500 Euro miesięcznie...
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Witam,

Miał ktoś do czynienia z Koreą Płd albo Japonią na dłużej ? Jakieś wrażenia?

Pozdrawiam, Midas

Dagu

ciezko to nazwac ekscytacja
szczerze i bez unoszenia sie honorem
mieszkam okresowo w hollandi od 1.5 roku
nie jest to 50 lat pobytu w jednym miejscu prawda ale nie jest to tygodniowa wycieczka ze zwiedzaniem

staram sie zrozumiec twoje podejscie i chociaz przychodzi mi to z trudnem to jakby na sprawe nie patrzec
to tutaj ludzie sa poprostu normalniejsi, nie ma takiego cwaniactwa i kabinatorki nie mowiac juz o polskie patologi

nie wiem moze jestem w bledzie nie przecze, jezeli tak to obym szybko go dostrzegl ale przygladam sie swojemu otoczeniu i tutaj jest poprostu najzwyczajniej w swiecie nudno i normalnie i bezpieczniej
a w polsce co jest ? patologia, syf, zlodziejstwo, brak perspektyw brak pracy, brak opieki zdrowotnej, brak emerytury przestepczosc, pijana gownazeria walesa sie po blokowiskach, skrajna niekompetencja w urzedach, utrudnianie prowadzenia DG, no i panstwo w panstwie czyli slynna polska skarbowka

daro znasz temat od srodka jezeli jestem w bledzie to wyprowadz mnie zniego checia dowiem sie czegos nowego i nie pisze tego zlosliwie, mlody jestem i masa mozliwosci przede mna

ps. ZZ o jakich funduszach dokladnie piszesz??

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

dagu ja też nie piszę tego złośliwie. Prawda jest tak że na początku nie zauważamy pewnych rzeczy.
Wszystko jest dla nas nowe, jesteśmy ufni i otwarci.
Wierz mi że ludzie którzy przyjeżdżają do polski to nie widzą złodziejstwa i syfu tylko ciepłych otwartych ludzi.
Rozmawiałem z wieloma anglikami którzy byli w Polsce i mówią to samo.
A co do zachowania rodaków za granica to jesteśmy daleko za czołówką Anglików, Rosjan, Niemców, Francuzów którzy zachowują się jak bydło na wyjazdach.
Tylko my tego tak nie widzimy i nazywamy ich wyluzowanymi a jak widzimy rodaków to nazywamy wieśniakami.
Dagu pisze:a w polsce co jest ? patologia, syf, zlodziejstwo, brak perspektyw brak pracy, brak opieki zdrowotnej, brak emerytury przestepczosc, pijana gownazeria walesa sie po blokowiskach, skrajna niekompetencja w urzedach, utrudnianie prowadzenia DG, no i panstwo w panstwie czyli slynna polska skarbowka
To samo jest wszędzie, nie traktuj naszego narodu jako wybranego.
Trzeba posiedzieć trochę w danym kraju, obyć się z ludźmi, wyjść do klubów w weekend i zaczniesz rozpoznawać patologie.
Nie chce mi się odpisywać przykładem na każdy z tych zarzutów bo to nie o tym wątek.
Chodzi o to że inne kultury nie smarują o samych sobie przyjezdnym obcym więc nie oczekuj że się wszystkiego od razu dowiesz.
Na to trzeba czasu chociaż czasem lepiej żyć w nieświadomości.

A co do zz to nie kumam.... znowu....
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

Dagu

bardzo wartosciowy post
przyjemnie sie rozmawia z kompetentnymi osobami

masz ode mnie wieksze doswiadczenie w tej gestii ale pozwol mi cos zrozumiec
twoim zdaniem ludzie sa wszedzie tacy sami lub inaczej sa podobni i nie ma duzych dysproporcji typu jeden narod jest zly drugi jest wspanialy ?

to co piszesz jest bardzo logiczne i wydaje mi sie byc obiektywna prawda ktorej szukam

idac dalej tym tokiem rozumowania nie ma sensu nigdzie wyjezdzac bo ludzie sa wszedzie podobni a jedynymi racjonalnymi przeslankami opowiadajacymi za emigracja jest kwestia zarobkowa?

Michal87
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Michal87 »

Z racji wykonywanego zawodu jestem często nazywany złodziejem, papugą albo komunistą - nie jest to przyjemne ani miłe ale już przywykłem do tego typu zachowań. Jako student pracowałem w różnych krajach m.in w Wielkiej Brytanii, Cyprze czy Hiszpanii . W każdym z tych państw ludzie okazywali się pomocni oraz z zaciekawieniem chłonęli wiedzę o obowiązującym w Polsce prawie.
W trakcie podróży po Europie poznawałem również Polaków , którzy gdy tylko dowiedzieli się co studiuje , to od razu zaczynały się dogadywanki . Mniejsza o to... Zostałem kilka razy zostałem okradziony i to własnie przez Polaków , z którymi wynajmowałem mieszkanie. Spotkałem na swojej drodze również osoby życzliwe , z którymi mam kontakt do dnia dzisiejszego i dość często rozmawiam z nimi na skype , wysyłamy sobie życzenia świąteczne.

Im społeczeństwo polskie będzie bogatsze , tym bardziej zmieni się charakter emigracji tzn. emigracja zarobkowa zmieni się w pogodową , poznawczą i kulturową. Mam zamiar opuścić Polskę , ponieważ wykonywany przeze mnie zawód nie daje mi satysfakcji a otoczenie zawodowe utwierdza w przekonaniu , że nie jest to miejsce dla mnie. Mam dość pomiatania przez patrona, izbę jak również przez klientów. Moja dziewczyna niedługo skończy studia i myślimy o przeniesieniu się gdzie indziej - ale to czas pokaże , czy nam się uda czy będziemy skazani na polską zawiść.
Mam znajomą , która pracowała w korporacji w Warszawie i nie wychodziła z budynku wcześniej niż o 23 a w umowie czas pracy był określony na 8 godzin dziennie , do godziny 17. Stwierdziła , że to nie dla niej i szkoda czasu bo w Polsce, w Warszawie nie czuje się człowiekiem szczęśliwym - wyjechała do Anglii . Tam zrobiła kursy, szkolenia by wykonywać wyuczony zawód , aktualnie pracuje w Birmingham . Na pytanie czy żałuje, że wyjechała mimo , że w Polsce miała "wszystko" odpowiada , że nie i wyjazd okazał się najlepsza decyzją w życiu. Chwali sobie ludzi oraz jakość życia a do Polski nie ma zamiaru wracać

Awatar użytkownika
Doniek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Doniek »

Miał może ktoś styczność z krajami Ameryki Południowej? Np.Urugwaj?
Jeśli chcesz uniknąć krytyki nic nie mów, nic nie rób, bądź nikim...

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Temat jest - forex i życie za granicą.
Trochę tu robimy prywaty ale myślę że warto poruszyć kwestię jakości samego życia za granicą.
I nie w kategoriach ile można ajfonów kupić bo zakładamy że zarabiamy na FX więc warunki mamy takie same na całym świecie.
dagu - wyjazd u nas jest w 95% za pieniędzmi.
W UK więcej Brytyjczyków rocznie opuszcza kraj niż do nie go przyjeżdża emigrantów.
I rzadko jadą za kasą, oni mają dość tego kraju,pogody i ludzi. Ale nie oczekuj że komuś z obcej kultury będzie to tłumaczył i się wyżalał.
Michal87 na wynajmowanych mieszkaniach to są zawsze cyrki czy to na emigracji czy na studiach.
Kolega mieszka z anglikami i co po chwilę coś ginie.
Ja się zawsze nie będę zgadzał za traktowanie naszego narodu jak wybranego z pośród innych nacji gdzie szerzy się złodziejstwo i przekręty.
Ja wręcz uważam że to co jest u nas to nieudolne próby naśladowania tego co się dziej w innych krajach.
Przecież nikt mi nie powie że Niemiec zrobił się nagle taki uczciwy po tylu latach grabież w całej Europie.
Brytyjczycy ze swoimi koloniami i grabieżami też mnie nie przekonują.
A gdy patrzę na RPA i apartheid który mieli to nie przekonuje mnie że Holendrzy są tacy fajni.
Jak to mówią wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

ODPOWIEDZ