teraz za oknem panuje pora deszczowa tzn deszcz razy kilkanascie razy dziennie + bardzo silny wiatr
ale jeszcze kilka miesiecy temu bylo bardzo fajnie, sloneczko grzalo caly dzien
ogolnie klimat jest tutaj lagodniejszy
lata maja nieco zimniejsze niz w polsce i w tym roku ciezko tu bylo o upaly ale za to zima male mrozy i nie wiele sniegu
jezeli mam byc szczery to klimat w polsce jest lepszy
ludzi sa bardzo uprzejmi i pomocni ciezko mi tutaj powiedziec na nich zlego slowa
doszedlem do takiego wniosku ze chocby nie wiem jak bardzo holender byl uprzedzony do polakow to i tak w zyciu nie zrobi tobie wiekszej krzywdy jak rodak
niestety z pewnej perspektywy widac ze przecietny polak to jeszcze dzik i burak delikatne ujmujac
nna pewno sa tutaj ludzie wyksztalceni i wartosciowi ale nie czarujmy sie ze wiekszosc polakow ktorzy tutaj wyjezdzaja to fizyczni z perspektywami w stylu "nazrec sie i nawalic"
z perspektywy kilku miesiescy musze powiedziec ze wiodac holenderskie zycie wiedzie sie tutaj bardzo spokojnie i przewidywalnie co na pewno jest duza zaleta, jedyne czego mi brakuje to przyroda bo polsce mieszkajac niedaleko jury krakowsko czestochowskiej co kilka dni jezdzilem na skalki jaskinie i piesze wedrowki tutaj czegos takiego nie ma i wyjezdzajac poza miasto widac jedynie pola uprawne i pastwiska i wszytsko plaskie jest stol

za to miasta maja bardzo pieknie w przeciwniestwie do szaro burej i zubozalej polski, poprostu architektura jest bardzo przemyslana i atrakcyjna, ciezko znalezc jakies zaniedbane budynki
tyle ode mnie ; )
pozdrawiam