80 tys zl

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Re: 80 tys zl

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

ForexTig3r pisze: Sam fakt napisania przez Ciebie, iż powodem większych poślizgów u Ciebie było wyłączenie platformy w czasie danych jest dowodem na Twoją małą kompetencje w temacie.
Ty naprawde nie masz pojecia o czym piszesz. Nie wiem ile zajmujesz sie forexem, nie wiem jakimi kwotami obracasz, malo mnie to interesuje, moze i zarabiasz, ale bzdure przeciagasz kolejna bzdura.

Wiesz ile w tym mojej niekompetencji bylo? Ze tradowalem u takiego brokera, co wylaczal chcacy badz mniej chcacy servery w czasie danych na 2-3 minuty co moglo grozic powaznymi konsekwencjami przy silnych ruchach, na szczescie respektowali gwarancje. Ale gdzie tu moja wina ze brok nagle wylaczal kwotowania?

Sorry, ale chcialem ta kwestie wyjasnic, dalej sie nie udzielam w OT.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

Cyb pisze:Esco daj spokój, jemu wydaje się że coś wie, bo coś tam widział / lub czegoś nie widział. Mnie czasem coś po 4 latach tradingu non stop, coś potrafi zdziwić, a on myśli ze wie już wszystko...
Wcale nie twierdzę, iż pozjadałem wszystkie rozumy, wręcz przeciwnie, wypowiadam się w stosunku tylko do tego co już przetestowałem.
Cyb dajmy już spokój, zapalmy fajkę pokoju.
Było minęło, ja tam nie chcę być z Tobą w konflikcie...
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

maciejka
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: maciejka »

Stforex pisze:
Opracowałem jakiś tam system
Wiesz, szczerze mówiąc to zalatuje arogancją. Uważasz się za profesjonalistę? Czy wierzysz, że jakoś to będzie?
Próbując stanąć w szranki z profesjonalistami warto mieć dobre przygotowanie. Ludzie po drugiej stronie z pewnością będą takowe mieli.. a ponadto przewagę w innych obszarach.

Parę wskazówek:

cele
system
plan
strategia
analiza
kontrola ryzyka
psychika
predyspozycje mentalne
narzędzia
infrastruktura

;).
wszystkie powyższe warunki spełniłem....

2 roboty działały na demo przez 3 miesiące, wówczas pomnożenie kapitału na demo 10X.
przesiadłem się na real. Roboty te same, i po 2 miesiącach było po gotówce...

6 miesięcy testów, optymalizacji poszło się yebać!!!!

trochę odpoczynku, zebranie gotówki tak około 15 tysi i trzeba wrócić do gry.
bo to jak hazard dostępny bez wchodzenia do casyna :)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

ForexTig3r pisze:Proszę nie wrzucać całości do jednego worka. znam jednego brokera, który nie stosuje takich praktyk i fakt skoro był dobry dalej nie szukałem.
Ktoś tu prosił o konkrety - więc i ja się przyłączę do prośby. Czy mógłbyś podać jakiego konkretnie brokera masz na myśli ?
ForexTig3r pisze: Broker MM oferuje Bezpieczeństwo:
- pewne zabezpieczenie pozycji S/L
Nie ma czegoś takiego. Brokerzy MM od dawna już nie gwarantują SL. No chyba, że jakiś rodzynek się uchował to zapewne nie tylko ja będę wdzięczny za taką informację :)
ForexTig3r pisze: jak podał kolega, a raczej max 5sek. /w czasie dużego ruchu/ i nie nastąpi bez potwierdzenia i broker nie gra na Naszą niekorzyść
Tu się mylisz. To co opisujesz to requot. Niekoniecznie musisz go dostać, równie dobrze Twoje zlecenie u brokera MM może wejść po cenie gorszej. Coś mi się zdaje, że Twój broker to nie tyle MM co STP.
maciejka pisze: 6 miesięcy testów, optymalizacji poszło się yebać!!!!
No i czyja to wina ? :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

Prosiłbym aby nikt z dotychczas wypowiadających się wątku prócz green7 nie odpowiadał na tego posta, ja takie odpowiedzi będę ignorował.
@green7
Chodzi o XTB.
Masz rację to jest STP i S/L nie są w umowie gwarantowane, ale w praktyce tak.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

klif
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: klif »

ForexTig3r pisze:Prosiłbym aby nikt z dotychczas wypowiadających się wątku prócz green7 nie odpowiadał na tego posta, ja takie odpowiedzi będę ignorował.
To publiczne forum i podobne prośby to sobie możesz...
Ignorować, oczywiście, wolno ci, ale czynienie z góry takich deklaracji to przejaw twojego buractwa. Kolejny.
Chodzi o XTB.
Masz rację to jest STP i S/L nie są w umowie gwarantowane, ale w praktyce tak.
I właśnie palnąłeś kolejną bzdurę. Nie mam nic przeciwko XTB, od pewnego czasu są coraz lepsi i większość dawniej krążących o nich legend traci rację bytu. Tym niemniej SL _nie są_ gwarantowane, ani w teorii, ani w praktyce. Po prostu nie trafiłeś jeszcze na odpowiednio dużą lukę, która ślicznie zweryfikowałaby twoją teorię.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

ForexTig3r pisze:Chodzi o XTB.

Jeśli tak, to nie sposób w pełni zgodzić się z kolegą który pisze:
klif pisze:I właśnie palnąłeś kolejną bzdurę. Nie mam nic przeciwko XTB, od pewnego czasu są coraz lepsi i większość dawniej krążących o nich legend traci rację bytu. Tym niemniej SL _nie są_ gwarantowane, ani w teorii, ani w praktyce. Po prostu nie trafiłeś jeszcze na odpowiednio dużą lukę, która ślicznie zweryfikowałaby twoją teorię.
Cóż można dodać ... Klif ma 100% racji .....

ForexTig3r dam Ci prostą zagadkę apropo XTB i "gwarancji" SL. Załóżmy że w piątek otwierasz pozycje powiedzmy EURUSD na 1 lota (choć w sumie to bez znaczenia jaką). Tuż przed zamknięciem rynku pozycja zarabia 10 pipsów. Stawiasz jej SL na 20 pipsów. W niedzielę wieczorem rynek otwiera się jednak z luką 100 pipsów w kierunku przeciwnym do Twojej pozycji.
Jak sądzisz jaka będzie strata na tej pozycji ?

Dla upewnienia się, polecam zadzwonić do XTB.

Co więcej z praktyki mogę Ci powiedzieć, że znam przypadki, że mimo SLa po weekendzie delikwent nie tylko obudził się ze stratą - ale jeszcze ze stanem konta parę tys. poniżej 0. Którą to sumę zgodnie z umową należało dopłacić ....

XTB obecnie ma szeroką ofertę, możesz wybrać czy używasz konta STP (wtedy płacisz prowizję) czy nie - w takim wypadku XTB jest MM.
W wypadku MM broker zachowuje się poprawnie (pomijając takie niedogodności jak np. spore - (tak z 10x) zwiększanie poziomów minimalnych SL na danych) dopóki ..... no właśnie dopóki klient nie zacznie zarabiać zbyt dużo :)
Wtedy Twoje konto dostaje się do Dealing Desku: każda pozycja nie jest jak do tej pory zatwierdzana automatycznie - ale potwierdzana jest przez operatora. Co oczywiście raz że trochę trwa, a dwa, że operator może działać na Twoją niekorzyść (w zasadzie właściwie po to on jest).
Witamy w świecie MM.
Green
Obrazek
Obrazek

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

Moim zdaniem dużo zależy od strategii. MM podobnie jak gracz nie wie nigdyjak zachowa się rynek. Przeciągając czas transakcji może więc dać możliwość zarobku graczowi, jak i sobie. To broń obusieczna. W inym przypadku oznaczałoby to, że MM umie przewidzieć zachowanie się rynku.

Najważaniejsze to to, żeby transakcja była zawierana w danym momencie po AKTUALNYM kursie. Co prawda strategie na krótkie interwały czasowe stająsię wręcz niemożliwe do realizacji, ale trzymając pozycję kilka godzin, 1 minuta nie ma aż takiego znaczenia-zwykle.

Moim zdaniem, jeżeli mamy dostęp do takich, a nie innych warunków gry, to trzeba dostosować swoje strategie do tego jakie mamy warunki. Wydaje mi się, że granie na długie interwały czasowe jest nienajgorszym sposobem.

Co do przetrzymania pozycji po NIESPODZIEWANYCH danych. Może to znowu działać na naszą korzyść/niekorzyść. Trzymając SL brker może nam zrobićpsikusa i w przypadku danych korzystnych dka nas zrealizować nam na przykład TP. W przypadku danych niekorzystnych nie zrealizuje nam SL. Czyli jesteśmy stratni. Z prawa statystyki możemyprzyjąć, że w przypadku danych nasze zyski/straty będą pdobne,jeśli będziemy ciągle grać podobnymi pozycjami.

Wydaje mi się, że większść traderów ciągle zapomina, że nie wolno grać zbyt dużą pozycją.

Jeżeli mam powiedzmy 100 000zł kapitału w gotówce i przeznaczam 10 000zł na FX-załóźmy, że chodzi o ryzykowne aktywa/spekulacje->takąkwotę. Czyli 10% kapitału.

I tutaj pojawia się błąd. Bo moim zdaniem nie warto ryzykować1% kapitału w jednej transakicji, czyli 1 000zł. NAleży zaś ryzykować 1% kapitału przeznaczonego na FX-maksymalnie 1%-> myślę, że warto mniejszy->no chyba, że mamy silne przekonanie, że rynek pójdzie jednak w naszą stronę->wtedy 1% czyli 100zł.

Czyli grając na długich interwałach inwestując 1000zł(po pomnożeniu przez lewar) w jakąś tam część lota przy zmianie kursu o 1% ryzykujemy 100zł. Przy 10% 1000zł. Prawda, żę w takim momenecie mamy spory luz psychiczny? Może się nie dorobimy kokosów...., ale za to gra jest owiele bardziej bezpieczniejsza. Grając na długich interwałach czasowych inwestując tak niewielkie kwoty myślę, że jesteśmy względnie bezpieczni i MM ciężko będzie nas oskubać przy użyciu DD.

Jest to strategia zarabiania malutką łyżeszką.
Zauważcie, że inwestujemy w jedną transakcję 1% kapitału. I z tego 1% ryzykujemy 10%. Czyli 0.1% całęgo kapitału.

Warto dodać, że mamy 90 000zł do inwestycj w mniej ryzykowne aktywa...., no i jakieś 9 000zł które możemy jakośpodzielić, kiedy akurat w danym momencie nie są nam potrzebne na FX. Staramy sięwięc uzyskać z tych 10 000zł sumarycznie zwrot z kapitału wyższy niż na obligacjach. Jeżeli takowy osiągniemy to odnieśliśmy niezły sukces.

To takie moje prywatne przemyślenia. Bardzo chętnie przeczytałbym opinie innych o mojej strategii inwestowania, którą zamierzam realizować. Nazwałbym to strategią zarabiania malutką łyżeczką.

Awatar użytkownika
ziom_szybkiego_lopeza
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ziom_szybkiego_lopeza »

Na pewno omijaj XTB szerokim łukiem. Największe gówno ze wszystkich możliwych gówien. Wolałbym na Plus500 grać niż w tym syfie. Po miesiącu wrzucili mnie na DD, bo jak to napisali: kupowałem po rażąco niskich cenach i sprzedawałem po rażąco wysokich :D
Obrazek

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

ziom_szybkiego_lopeza pisze:Na pewno omijaj XTB szerokim łukiem. Największe gówno ze wszystkich możliwych gówien. Wolałbym na Plus500 grać niż w tym syfie. Po miesiącu wrzucili mnie na DD, bo jak to napisali: kupowałem po rażąco niskich cenach i sprzedawałem po rażąco wysokich :D

niestety domena brokerow to wrzucac graczy do DD i uprzykac im zycie jak sie da az gracz mowi dziekuje brokerowi...

to jest bardzo ciezkie grac z brokerem i rynkiem... a

dlatego zawsze powtarzam rabac brokow jak sie da
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

ODPOWIEDZ