80 tys zl

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Re: 80 tys zl

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
pasleczanin pisze:Witam wszystkich forumowiczów.
Od 16 miesięcy interesuję się forexem.
Rachunek demo prowadziłem w FxPro oraz Gft
Zamierzam spróbować swoich sił w realu z depozytem 80000zl.
Jakiego brokera wybrać?
Alior, BZ WBK, BRE.
Zanim zaczniesz tradować z takim depozytem (wpłaconym pierwszy raz) przeczytaj http://www.for-ex.pl/
W szczególności: http://www.for-ex.pl/dlaczego_nie_2.html

Myślisz, że Tobie się uda od razu? :D

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

pasleczanin pisze:Tak więc żyję w Polsce,wydaje złotówki,zarabiam w Euro pracuję w całej europie.
Jeżeli chodzi o styl -DayTrading

-- Dodano: 28 wrz 2012, 21:03 --

Niestety świętego grala nie udało mi się odnaleźć.
Opracowałem jakiś tam system,sztywne zasady oraz MM 2%
Liczę się ze stratą, na szczęście posiadam wariant B-powrót do starej dobrej pracy i odkładanie € na drugą próbę.
Są to pieniądze które mogę stracić(dobrze było by nie), rodzinę zabezpieczyłem tak więc stres troszkę zredukowany.
Ecn widzi mi się najbardziej ale czy takie depo wystarczy?
MM-dużo złego o nich przeczytałem
Na co mam zwracać uwagę przy wyborze brokera. Jestem zielony w tych sprawach.
personov spróbuję jak pisałeś
Ja bym bardzo odradzał brokera ECN, przy tym kapitale.
Tym bardziej jeśli będziesz grał na większym lewarze.
Brokerzy ECN charakteryzują się poślizgami (w czasie danych dużymi) i brakiem dostępności danej jednostki waluty.
Przy tym kapitale bardzo możliwe, iż będziesz miał dużo gorsze warunki wejścia i wyjścia z pozycji, przy poślizgach łatwo możesz załapać MC STOP OUT. Przy tym kapitale chyba nie będzie scalpował, więc lepiej wybrać pewniejsze rozwiązanie jakim jest broker MM.

Co do strategii nadal mało wiemy.
Ogólnie rady kolegów, aby ostrożnie są jak najbardziej racjonalne - przy daytradingu zgadzam się 200%, aby mniejszymi kwotami i przy częstszych transakcjach rzeczywiście broker ECN zaoferował by lepsze warunki co do kosztów transakcji, ale ryzyko poślizgu nadal jest .
"Z grubej rury" to ja polował bym na dobre wejście w jakiś dłuższy trend i wtedy to ma to sens.
W tej chwili przykładowo wydaje się iż możemy zacząć 5 falę na EURUSD. To z kolei przyczyniło by się do umocnienia złotówki względem USD i standardowo 2 transakcję mega zyskowną mógłbyś odnieść na USDPLN w kwietniu/maju gdzie wszyscy będą wyprzedawać "ryzykowne aktywa". Na świetne wejście w złotko może być już za późno. Tutaj zdarza się historyczna okazja a potem "bajo".

Należy pamiętać, iż nie ilość transakcji się liczy a jakość
Osobiście na Twoim miejscu polował bym na wbicie się w większy trend.
DayTrading prowokuje do złych zagrań początku z pewnością będziesz miał z tym problem.
Pamiętaj to nie jest praca, nie musisz grać regularnie.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

ForexTig3r pisze: Ja bym bardzo odradzał brokera ECN, przy tym kapitale.
Tym bardziej jeśli będziesz grał na większym lewarze.
Brokerzy ECN charakteryzują się poślizgami (w czasie danych dużymi) i brakiem dostępności danej jednostki waluty.
Przy tym kapitale bardzo możliwe, iż będziesz miał dużo gorsze warunki wejścia i wyjścia z pozycji, przy poślizgach łatwo możesz załapać MC STOP OUT. Przy tym kapitale chyba nie będzie scalpował, więc lepiej wybrać pewniejsze rozwiązanie jakim jest broker MM.
Bez urazy, ale pierdoly piszesz, albo trafiles na kiepskich brokerow.
Duzo zalezy od strategi i poslizgi 2-3 pipsy przy wejsciach na wiekszy ruch raczej nie maja znaczenia.
Mialem przecietnych brokerow, a mimo to wcale takich akcji nie bylo, moze poza sporadycznym wylaczaniem platformy na danych :P ale takie rzeczy to u wielu sie trafiaja.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

ForexTig3r się rozbestwił ostatnio. Już miałem się przyczepić do niego w temacie FxPro, ale miałem ciekawsze rzeczy do roboty. Ogólnie to małe pojęcie, a dużo słów. Nie umiem sobie wyobrazić sytuacji, w której wróciłbym z STP do MM. Brok brokowi nierówny, ale gra przeciwko krupierowi prędzej czy później musi się źle skończyć.

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

@MajorGC
Poślizgi nie mają ograniczeń wielkości na otwartym rynku.
Nie wiem czemu piszesz 2-3 pipsy (na EURUSD w domniemaniu).
NA danych to chyba przy teoretycznie bardziej znaczących typu Wskaźnik Przemysłowy ISM.
Gdybyś grał między 24.VII, a 8.VIII to spokojnie mógłbyś załapać różnicę między S/L w granicach 50 pipsów.
Choćby przez fakt, iż na rynku ECN masz luki w kwotowaniach.
A grając na ryzykownych parach typu USDPLN, łatwo w ten sposób możesz osiągnąć Margin Call/Stop Out, czy większe straty.

Napisałem, iż przy DT może to wyjść lepiej, wyrażasz opinię tylko w stosunku do swojego typu gry. Każdy model ma swoje plusy i minusy.
Nawet jak piszesz te tylko 2-3 pipsy to i tak wychodzi gorzej jak teoretyczne "oszustwa" brokerów MM, co do rekwot w granicach ułamka pipsa.
Następna kwestia to brak dostępności danej ilości waluty w danym momencie na rynku ECN, jeśli zamierza grać większą kwotą.
Jeśli następuje brak danej jednostki waluty w danym momencie to następuje zakup całości po dużo gorszej cenie (im większa kwota tym gorsze kwotowanie) i nie ma tj. u brokera MM, iż wyskakuje ostrzeżenie i zapytanie o tym (czy na pewno chcesz kupić po x.xx cenie) tylko od razu dokonywany jest zakup po nieokreślonej cenie.
Przed tym właśnie ostrzegłem Naszego użytkownika.

Sam fakt napisania przez Ciebie, iż powodem większych poślizgów u Ciebie było wyłączenie platformy w czasie danych jest dowodem na Twoją małą kompetencje w temacie.

@Stforex
Może mów bardziej rzeczowo i rzucaj faktami, bo jak na razie to Ty mówisz i żadnej konkretnej treści w tym nie ma.
Podaj jakieś argumenty i fakty, inaczej to nie dyskusja.
Nie zamierzam więcej odpisywać na posty bez żaden merytorycznej treści: typu ECN jest lepsze bo miałem poślizg tylko 2-3 pips, grając 200zł, bo to nie ma sensu.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2012, 20:17 przez ForexTig3r, łącznie zmieniany 5 razy.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

ForexTig3r pisze:
Nawet jak piszesz te tylko 2-3 pipsy to i tak wychodzi gorzej jak teoretyczne "oszustwa" brokerów MM, co do rekwot w granicach ułamka pipsa.
Jak dostaniesz przetrzymane zlecenie u broka MM z 40 sekund do dwóch minut następnie rekwot i tak z dziesięć razy pod rząd to na pewno nie wyjdzie ułamek pipsa.....
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Jeśli inwestujemy na rynku, tak jak to w zamyśle ma być nie jest istotne czy gramy u MM, STP, ECN, nikt nas skubać nie będzie, natomiast jeśli nasza strategia opiera sie na oskubywaniu brokera to niech się nikt nie dziwi ze on sie nie daje ;)

O golnie jak czytam dyskusje o modelu brokera to zawsze MM zły bo jest drugą stroną transakcji, ma rekwoty itp, natomiast ECN zły ponieważ ma poślizgi, może nie być drugiej strony transakcji i nie wejdzie SL, ogólnie model jest niedoskonały :) wychodzi na to że broker powinien realizować zlecenia co do ułamka sekundy, bez rekwot i poślizgów a jak nie będzie zlecenia przeciwnego do naszego to brać na klatę bez żadnego ale... taki ECNproMM :D takie rzeczy to tylko w erze, o przepraszam ery już nie ma ;)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Po prostu piszesz tak, jakby MM byli bez wad, a ECN mieli wady. Czytałem Twoje zastrzeżenia w temacie FxPro. Abstrahując od tego, że to tylko jeden z wielu brokerów, to wykazałeś się nieznajomością sposobu realizacji zleceń przez brokera. Piszesz tak, jakbyś nie zdawał sobie sprawy z istoty rynku na którym się poruszasz. Jak nie ma zleceń po danej cenie, to nie ma, kupujesz po innej możliwej (albo nie, jeśli zadany poślizg nie pozwala). A co ma zrobić broker MM w takim przypadku? Sam się musi zabezpieczyć na rynku, jeśli nie będzie w stanie tego zrobić, to po prostu "uwali" mówiąc kolokwialnie Twoje zlecenie.

Ink. no chyba niektórzy tak to sobie wyobrażają. Klik i punkty lecą ;)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

zz pisze:
ForexTig3r pisze:
Jak dostaniesz przetrzymane zlecenie u broka MM z 40 sekund do dwóch minut następnie rekwot i tak z dziesięć razy pod rząd to na pewno nie wyjdzie ułamek pipsa.....
Pozdrawiam.
Dlatego takiego brokera bym nie szukał na siłę jak Ty i nie przypisywał całemu modelowi MM trefność na podstawie tego odszukanego trefnego przez Ciebie brokera.
subsilver2 趋势线

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Dobra ,inaczej...
Niech Kolega dostępnymi środkami spróbuje się dowiedzieć czy dany broker lub bank u którego Kolega chce założyć rachunek gra przeciwko swoim klientom.
Jeżeli gra...,dla mnie sprawa jest prosta....
Pozdrawiam.
PS.Nie twierdzę że MM są złe,zwłaszcza na początek...,najważniejsze aby nie grali przeciw swoim klientom....
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

ODPOWIEDZ