80 tys zl

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Re: 80 tys zl

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

Ink. pisze:Jeśli inwestujemy na rynku, tak jak to w zamyśle ma być nie jest istotne czy gramy u MM, STP, ECN, nikt nas skubać nie będzie, natomiast jeśli nasza strategia opiera sie na oskubywaniu brokera to niech się nikt nie dziwi ze on sie nie daje ;)

O golnie jak czytam dyskusje o modelu brokera to zawsze MM zły bo jest drugą stroną transakcji, ma rekwoty itp, natomiast ECN zły ponieważ ma poślizgi, może nie być drugiej strony transakcji i nie wejdzie SL, ogólnie model jest niedoskonały :) wychodzi na to że broker powinien realizować zlecenia co do ułamka sekundy, bez rekwot i poślizgów a jak nie będzie zlecenia przeciwnego do naszego to brać na klatę bez żadnego ale... taki ECNproMM :D takie rzeczy to tylko w erze, o przepraszam ery już nie ma ;)
To staje się właśnie bardzo denerwujące na tym forum, iż posty lecą bez bliższego określenia co do strategii, volumenów pozycji; na podstawie swoich subiektywnego doświadczenia z danym(-ymi) brokerem(-ami) (i od razu tutaj powstaje ofensywny OT, choć wcale nie nalegałem). Nie próbuje się być nawet obiektywnym i dyskusja zawsze sprowadza się do porównania najgorszego brokera MM, a nie modeli handlu oraz zupełnie pozbawianych argumentów określeń, czy obrażeń.

Nie o "skubanie chodzi". I właśnie chyba z tego to wynika, iż większość wypowiadających się w ten sposób właśnie chcą brokera oskubać, grają scalpingiem, a jeśli na ECN broker nie uczestniczy w transakcji to i pretensji i kłopotów się potem nie ma, więc wychodzi, że lepsze.

-- Dodano: 01 paź 2012, 19:37 --
zz pisze:Dobra ,inaczej...
Niech Kolega dostępnymi środkami spróbuje się dowiedzieć czy dany broker lub bank u którego Kolega chce założyć rachunek gra przeciwko swoim klientom.
Jeżeli gra...,dla mnie sprawa jest prosta....
Pozdrawiam.
PS.Nie twierdzę że MM są złe,zwłaszcza na początek...,najważniejsze aby nie grali przeciw swoim klientom....
Ciężko aby się powtarzał koledze. Proszę nie wrzucać całości do jednego worka. znam jednego brokera, który nie stosuje takich praktyk i fakt skoro był dobry dalej nie szukałem.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2012, 20:43 przez ForexTig3r, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Panowie,popadacie z jednej skraności w drugą.
Tutaj chodzi o cztery sprawy.
1-Jeżeli wybieramy brokera MM // nie twierdzę że jest broker MM zły/// to chcemy wiedzieć czy ten broker gra przeciwko swoim klientom.Tylko tyle.
2-Jeżeli wybieramy brokera ECN -STP to to samo chcemy wiedzieć.Koniec.
3-Jeżeli ktoś chce jasnych reguł gry i chce mieć pewność że rynek nie przejdzie przez jego zlecenia bez realizacji ,dodatkowo widząc głębokość rynku i chce złożyć zlecenie po PKC bez poślizgów to wybiera NYSE lub CME.//popyt na 4-6 miliardów $ odbudowuje się 8-10 sekund///
4-Jeżeli wybieramy brokera ECN to tylko prawdziwego.
Jeżeli tego się będziemy trzymać,ja nie widzę żadnego problemu.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Stforex pisze:Po prostu piszesz tak, jakby MM byli bez wad, a ECN mieli wady. Czytałem Twoje zastrzeżenia w temacie FxPro. Abstrahując od tego, że to tylko jeden z wielu brokerów, to wykazałeś się nieznajomością sposobu realizacji zleceń przez brokera. Piszesz tak, jakbyś nie zdawał sobie sprawy z istoty rynku na którym się poruszasz. Jak nie ma zleceń po danej cenie, to nie ma, kupujesz po innej możliwej (albo nie, jeśli zadany poślizg nie pozwala). A co ma zrobić broker MM w takim przypadku? Sam się musi zabezpieczyć na rynku, jeśli nie będzie w stanie tego zrobić, to po prostu "uwali" mówiąc kolokwialnie Twoje zlecenie.

Ink. no chyba niektórzy tak to sobie wyobrażają. Klik i punkty lecą ;)

Pozdrawiam.
Nie nie piszę w ten sposób. Przy dużym kapitale jakim forumowicz zamierza obracać model MM wydaje się dużo bezpieczniejszy, gdyż:
Broker MM oferuje Bezpieczeństwo:
- pewne zabezpieczenie pozycji S/L
- nie ma problemu w dostępności danej jednostki waluty w danym momencie, a nawet jeśli to otrzymuje się wcześniej wiadomość z potwierdzeniem transakcji
I na odwrót są to 2 największe wady brokera ECN.

A wady brokera MM?
Szczególnie przy częstych transakcjach możliwe opóźnienia w realizacji transakcji (czyli scalping/polowanie na oszustwa raczej nie), ale przy wyborze dobrego brokera na pewno nie będzie to 40sek, jak podał kolega, a raczej max 5sek. /w czasie dużego ruchu/ i nie nastąpi bez potwierdzenia i broker nie gra na Naszą niekorzyść.
Niektórzy grają na telefon i wtedy nie ma co nawet porównywać z elektronicznym DealingDeskiem.
I myślę, model i technika jest powodem oczekiwań (tj. brak info co do kwotowań przy większych kwotach na ECN, a nie teorie spiskowe, na temat zarobku brokera, bo jest zapytanie. Może niektórzy tak robią, a może i wszyscy. Nie dowiemy się tego, ja do swojego brokera nie mam w tym temacie większych zastrzeżeń i grając odpowiednio nie spotkasz się z tym.

Uważam iż wybór dobrego brokera MM jest dużo bezpieczniejsze przy grze na dużym kapitale.

To co mówisz iż broker niby sobie musi odbić np. te straty wynikające z luk zdaje się być logiczne, jednak ja u swojego brokera tego nie doświadczyłem. Tu jest sedno sprawy.
Mój broker MM bierze na siebie luki, jest pewne S/L - brak poślizgów, a otwarcia i zamknięcia transakcji mam po kwotach jak w kwotowaniach ( a jak nie to mam zapytanie ostrzeżenie, aby nie wdepnąć w gówno).
Opłaty są trochę gorsze i myślę, iż to jest odpowiedź, możliwe też iż to o czym piszesz może się zdarzyć, ale broker długo na to czeka*.
A więc po jakimś czasu sobie możesz przeskakiwać z kwiatka na kwitek. Z teorii jest lepiej jeśli chodzi o bezpieczeństwo.
Jakbym zobaczył iż coś jest na rzeczy u mojego brokera, wykląłbym. Może wielu innych tak robi, Co do wad mojego to tj, pisałem jeśli ma zbyt wiele zapytań, albo zbyt częste transakcje z mojej strony wtedy otwarcie/zamknięcie może trwać dłużej, ale ogólnie jest bezpieczniej w moim zdaniu, a już na pewno *polując na jedną pozycję na większy trend - jak napisałem.

Myślę nadal, iż działanie u brokera MM jest bezpieczniejsze. Dużo łatwiej złapać poślizg w ECN niż u brokera MM spotkać się z sytuacją "oczekiwania" (tylko na danych) , a nawet jeśli to zawsze się zabezpieczamy i nie trzymamy pozycji bez S/L.
Dostaję warny przy zawieraniu transakcji co do kwotowań i nie obchodzi mnie iż w modelu ECN po prostu to niemożliwe.

I określ bliżej co znaczy "uwalenie zlecenia"?
Tzn. stop out/margin call i Panu już podziękujemy?

Tak nie mogą zrobić, są stroną transakcji i prawnie ponoszą odpowiedzialność. Mogą to zrobić tylko w taki sposób aby nikt nie wiedział, czyli jest to punkt do snucia teorii spiskowych na które nikt nie odpowie, czy prawda, czy nie.

Jeśli robią to drobniejsze pokroju poślizgów na ECN, ale są one dużo rzadsze i mniejsze.
Grając odpowiednio nie mają opcji tego wykorzystać.

Patrzysz na to jak na prawa rynku, iż nie może być tak że jeden lepsze warunki/zabezpieczenia przed rynkiem od drugiego, postawisz się w skórę brokera no i to w opinii wielu tym bardziej co bardziej doświadczonych przyjmuje tę wersję.

Jak dla mnie to o czym piszesz może i ma potwierdzenie w praktyce, ale występuje rzadko, broker odbija sobie na kosztach transakcyjnych, jak mu wychodzą straty to poluje na jedną, czy drugą większą rybę i tyle.

A to określenie to już zupełnie nie na temat:
"Ink. no chyba niektórzy tak to sobie wyobrażają. Klik i punkty lecą".

@zz oświeć mnie w jaki sposób ogólnie dostępnymi środkami mogę sprawdzić czy 'bank' (?) u którego mam konto stając się klientem danego brokera, gra przeciwko mnie?

Jakiś miesiąc temu dzwonili do mnie z Aliora i wspominali o tej grze przeciwko klientowi, więc może rzeczywiście coś jest na rzeczy, ale nie wszyscy to stosują. Grając odpowiednio ma się przewagę, jeśli chodzi o bezpieczeństwo w MM (przy np. 2 shootach w roku już na pewno).
Bezpieczeństwo S/L-a, a kwota transakcji otwarcia jest potwierdzana zapytaniem. Nie mówiąc już o zleceniach oczekujących.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

Awatar użytkownika
Miszcz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Miszcz »

ForexTig3r pisze:- nie ma problemu w dostępności danej jednostki waluty w danym momencie, a nawet jeśli to otrzymuje się wcześniej wiadomość z potwierdzeniem transakcji
I na odwrót są to 2 największe wady brokera ECN
Może czegoś nie rozumiem ale jaka dostępność? Składasz jakieś wielomilionowe zlecenia żeby to miało dla Ciebie jakieś znaczenie?

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dobra ,inaczej...
Niech Kolega dostępnymi środkami spróbuje się dowiedzieć czy dany broker lub bank u którego Kolega chce założyć rachunek gra przeciwko swoim klientom.
Ale sama istota MM zakłada branie ryzyka transakcji na siebie.

Oczywiście metoda działania "brokerów kubłowych" uległa od lat 20. XX w istotnej zmianie, ale idea jest nadal ta sama.
ForexTig3r pisze: Uważam iż wybór dobrego brokera MM jest dużo bezpieczniejsze przy grze na dużym kapitale.
Tak. Bo wiesz przynajmniej w czyjej kieszeni wylądowały Twoje pieniądze. Pełna transparentność :lol:

ForexTiger: To co WIADOMO o praktykach brokerów MM, to:
- luki
- błędy i różnice w kwotowaniach.
- celowe modyfikacje kwotowań (filtracja)
- zmiany w obrębie historii
- zaokrąglanie ceny przy czterocyfrowych kwotowaniach
- braki w świecach (jedna godzina ma 59 minut, inna 55)
- manipulacje spreadem
- manipulacje ceny w obrębie spreadu.
- zła cena, requote, zawieszenie platformy, wydłużenie realizacji zlecenia (otwarcie lub zamknięcie)

programiści studiujący możliwości MT4 pewnie by coś jeszcze dodali...
Może czegoś nie rozumiem ale jaka dostępność? Składasz jakieś wielomilionowe zlecenia żeby to miało dla Ciebie jakieś znaczenie?
Przy pozycjach lewarowanych jest to możliwe.
Sam sobie ForexTig3r odpowiadasz i przeczysz. Jak to jest, że u ECN jest poślizg, bo realizacja zlecenia po danej cenie jest niemożliwa (matching taki a nie inny), a u MM wchodzi Ci 10 lotów bez poślizgu :). Po prostu MM bierze to na siebie, a potem w ramach swojej polityki offsetuje lub nie.
Tak nie mogą zrobić, są stroną transakcji i prawnie ponoszą odpowiedzialność.
Jaaasne

Awatar użytkownika
Jarpen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarpen »

Pytanie było o brokera a odpowiedzi są o strategiach i systemach. OMG ogarnijcie sie koledzy...
Success lies on the far side of failure

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Męczący jest ten OT i temat mi się podobał dużo bardziej bez niego. Szkoda na to czasu i energii, często subiektywizm jest solą takiej dyskusji.
Ja osobiście nigdy nie doświadczyłem żadnych luk u MM i dowiedziałem się o nich dopiero na ECN.
Innych zresztą też nie, ale chyba w ogóle nie czytałeś mojego posta zanim się wypowiedziałeś Stforex.
Już zacząłeś coś lepiej pisać, i znów przemawia przez Ciebie subiektywizm i ....
Nie ma 10 pipsów, broker MM zwiększa spread w czasie najbardziej kluczowych danych, ale grając umiejętnie nie trza w niego wchodzić wcale, a poślizgi są większe niż to zwiększone zabezpieczenia brokera MM.
Prawda chyba taka, iż każdy model jest dobry trzeba dostosować go do swojej gry i tyle.
Post zz niech będzie puentą.

Ja się odcinam od tego. Pozdrowienia
subsilver2 趋势线

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

ForexTig3r pisze:Innych zresztą też nie, ale chyba w ogóle nie czytałeś mojego posta zanim się wypowiedziałeś Stforex.
ForexTiger zapytam wprost:

Ile masz za sobą transakcji na koncie real?
Czy chociaż więcej niż 1k?

Piszesz jakbyś otworzył zaledwie kilkadziesiąt a przy takiej ilości nic dziwnego ze niewiele widziałeś.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Esco daj spokój, jemu wydaje się że coś wie, bo coś tam widział / lub czegoś nie widział. Mnie czasem coś po 4 latach tradingu non stop, coś potrafi zdziwić, a on myśli ze wie już wszystko...

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Cyb pisze:Esco daj spokój, jemu wydaje się że coś wie, bo coś tam widział / lub czegoś nie widział. Mnie czasem coś po 4 latach tradingu non stop, coś potrafi zdziwić, a on myśli ze wie już wszystko...
Cyb za takie wpisy powinny byś rozdawane ostrzeżenia, bo chodzi o kwestie stricte techniczne, a on cały czas wypisuje jakieś głupoty. Co innego zdanie na temat tradowania, spojrzenia na rynek itd, tu nie ma uznaniowości i liczy się wiedza. Czasem mam wrażenie, że ForexTig3r to jakaś prowokacja wobec Tig3ra :)
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

ODPOWIEDZ