MB Trading

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
41
43%
Poza paroma minusami są ok
15
16%
Przeciętny
32
34%
Mają wiele wad
2
2%
Stanowczo odradzam
5
5%

Liczba głosów: 95

BigZbig111
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: BigZbig111 »

Tig3r pisze:Pytanie sie może niektórym wydać prostackie, ale jaki numer SWIFT posiada ten broker?
Oczywiście pytasz o numer SWIFT banku MBT.
Oni podają następujące dane do przelewów:
Beneficiary: MB Trading Futures, Inc.
Receiving Bank: Wells Fargo Bank
Account number: 0290119866
ABA number: 121000248
Foreign Wires: Swift code WFBIUS6S
Reference: Your name & account number
Receiving Bank Address: 500 North Sepulveda Blvd.; El Segundo;
CA 90245; United States of America
Tig3r pisze: Próbowałem zrobić wpłatę ale jak sie okazuje numer który podają na stronie to:
WFBIUS6S .
Wg mojego banku nie ma takiego kodu a informacje które zwraca SWIFT
http://www.swift.com/biconline/index.cfm podają 25 wyników (25 różnych banków)!
Jak widać bank ich powinien zawierać jeszcze 3 znaki i wyglądać tak: WFBIUS6Sxxx gdzie xxx to następne literki/cyferki.
Ktoś zna ich pełny numer SWIFT?
Zdaje się, że miałeś pecha i trafiłeś na niedoświadczoną pracownicę w Twoim banku.
Mnie te same dane w zupełności wystarczyły do dokonania przelewu z Nordea Bank Polska.
Na wyciągu mam: WFBIUS6SXXX

1. Przeszukanie bazy http://www.swift.com/biconline/index.cfm daje 25 rekordów; każdy z 25ciu rekordów odpowiada temu samemu bankowi Wells Fargo Bank NA, różnica polega na tym, że są to oddziały tego samego banku w różnych miastach USA;
2. Trzy ostatnie literki kodu są zaczerpnięte od nazwy miasta - z wyjątkiem ostatniego rekordu nr 25 - on ma symbol XXX pomimo, że jest w San Francisco; ten oddział przyjmuje wszystkie przelewy od tych, co nie znali precyzyjnie oddziału - i rozdziela wewnatrz banku Wells...; w końcu nazwa klienta - odbiorcy też im coś mówi.
3. Na Twoim miejscu podałbym WFBIUS6SXXX; w moim przypadku doszło niezawodnie, choć to nie ja podałem te trzy ostatnie literki XXX - zrobił to system komputerowy Nordea Banku albo doświadczona pracownica, która zna takie kruczki systemowe.

Pozdrawiam.

Aroon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aroon »

frogoff pisze:Czy broker odpowiada na zapytania naszego lokalnego US o uzyskane dochody z transakcji FX?
Myślisz, że panie z US nie mają nic do roboty, wydzwaniają do wszystkich brokerów i pytają, czy przypadkiem jakiś Polak nie zarobił na lewo kilku dolców? :D

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

frogoff pisze:Witam, jestem świeżak na tym forum

pograłem na EFX no i platforma fajna prehistoria, wszystko co potrzeba jest - niskie spready świetna sprawa. Mam kilka pytań do osób które już mają tam konto - rozważam założenie drugiego konta właśnie w MB czy EFX, ale czy broker może przelać pieniądze na dowolne konto wskazane przeze mnie? Czy broker odpowiada na zapytania naszego lokalnego US o uzyskane dochody z transakcji FX? Jakimi kosztami obciąża nas broker przy przelewie na konto wskazane przeze mnie? No i co Wam się nie podoba, jakie minusy, skargi zażalenia :-)
Witam.

Procedura jest taka, że jeżeli Pani w US dostanie informacje, że nie wykazałeś w PIT-38 dochodu uzyskanego z gry na Forexie, wpierw wezwie Cię do złożenia wyjaśnień w tej sprawie oraz okazania wszystkich dokumentów związanych z handlem na Forexie (umowy, rachunki bankowe itp.). Następnie jeśli Twoje wyjaśnienia nie będą zadowalające, Pani z Urzędu wystosuje pismo do Dyrektora Izby Skarbowej (do wyspecjalizowanej komórki zajmującej się sprawami zagranicznymi) i jeżeli Twój Broker jest w UE lub Stanach Zjednoczonych, ta wyspecjalizowana komórka wysyła pismo do Urzędu Skarbowego w danym kraju gdzie znajduje się Twój Broker z prośbą o wysłanie pisma do Twojego Brokera o podanie informacji ile zarobiłeś w danym roku. Jak już będą mieli taką informację to procedura jest odwrotna. Panie w US znajdującym się zagranicą pisze pismo do Dyrektora IS w Polsce, ten pisze pismo do Pani z Twojego US.

Pytanie jest czy Pani w Twoim US będzie się chciało w to bawić. Może sprawę przekazać do Urzędu Kontroli Skarbowej by oni się tym zajęli itp.

Jeżeli Twój Broker jest na jakichś tam dziwnych wyspach lub w kraju gdzie Polska nie ma podpisanej umowy o współpracy to nic nie wyciągną od Twojego Brokera. Mogą tylko oprzeć się na przelewach bankowych, które miałeś jak Broker wysyłał Ci kase i pewnie tylko na tym by się oparli - tzn. wzięli by tylko to jako dowód w postępowaniu podatkowym i na podstawie tego oszacowaliby Ci Twój dochód z handlu na Forexie i wysokość podatku + doniesienie karno-skarbowe.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

frogoff pisze: Ludzi życzliwych nigdy nie brakuje i brakować nie będzie, internet nie jest anonimowy, skarbówka ma wiele uprawnień. Więc tylko pytanie o MB trading czy odpowiadają na zapytania skarbówek?
Witam.

Tak jak napisałem wyżej, wcale nie muszą się pytać MBTrading o wielkość Twojego konta. Wystarczą do tego wydruki bankowe z Twojego konta i kwoty jakie MBTrading przelał na to konto.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
frogoff
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: frogoff »

Karol dzięki, czyli rozumiem, że przy MB Trading lepiej płacić podatki..

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.

Podatki trzeba płacić. Dlaczego inni mają płacić a Ty nie? Poza tym płacisz dla "wspólnego dobra", a czy Twój podatek będzie odpowiednio spożytkowany to już każdy widzi jak jest ;)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
Fireblade
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fireblade »

http://www.quotetracker.com/

Trzeba jednak pamietac, ze efx/mbt nie ma lub nie udostepnia danych historycznych wiec trzeba soft do wykresow miec ciagle odpalony.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

grzegorzsss pisze:Nie wiem jak to mozliwe ale mi sie chyba sama pozycja zamknela... mial ktos taki przypadek? wydaje mi sie ze nie ustawilem żadnych stopow..

chbyba typ zlecenia niechcacy zmienilem.... swoja droga ta platforma ma wiele niedoskonalosci jesli chodzi o soft...

Wszystko możesz sprawdzić na stronie po zalogowaniu (wszystkie zlecenia jakie wysłałeś etc.. (link dla konta Forex - nie działa na DEMO)):
http://www.mbtrading.com/fx
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

as1313
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: as1313 »

Witam

Mam pytanie czy można w MBT otworzyć konto w Euro? Szukałem na ich stronie ale nie znalazłem informacji.

Pzdrale

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

as1313 pisze:Witam

Mam pytanie czy można w MBT otworzyć konto w Euro? Szukałem na ich stronie ale nie znalazłem informacji.

Pzdrale

Wyłącznie USD.
Gdzieś to wyczytałem.
Dla potwierdzenie polecam kontakt czatowy..
https://www.mbtrading.com/oneonone.asp

OK potwierdzone. Tylko USD.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

ODPOWIEDZ