GPW-kilka pytań laika.
Nie potrzebujesz żadnych tego typu dokumentów. Dostęp do zagranicznych akcji oferował BZWBK, pewnie BOŚ i wiele innych zapewne też. Tyle, ze koszta będą wysokie. Dlatego lepiej CFD u zwykłego brokera FX na początek. Takiego jak choćby wspomniane GKFX. Łatwiej, taniej i do tego z lewarem 20:1.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Ogólnie interesuje się tymi rzeczami. Co prawda póki co w forexie jestem dobrze obeznany i tym zajmuje się zawodowo ,ale przecież na tym świat się nie kończy.A powiedz mi jeszcze dlaczego chcesz inwestować na giełdzie ??
Chcę mieć zapasowe koło ratunkowe. W razie czego móc robić coś jeszcze.
Na forexie gram szybkie transakcje . Na GPW/NASDAQ chce inwestować jakieś długoterminowo . Taki dodatek . Nie chcę otwierać żadnych firm itp. Czemu? Bo obracam się w towarzystwie biznesmanów ,którzy ciągle narzekają na swoje firmy od 3-4 lat . Dobre czasy już minęły i szybko nie wrócą . Jaka branża? Komputerowa ,odzieżowa (polskie marki) i deweloperka. Same problemy ,a pieniędzy co raz mniej. Wielu z nich myśli nad sprzedaż interesów.Problem w tym ,że nie ma chętnych na kupno tych spółek. Zamykają sklepy ,problemy z pozwoleniami na budowę nowych obiektów i załamanie się rynku nowych mieszkań .Zyski też są śmieszne w porównaniu jakim kapitałem obracają .
Jedyna rzecz ,która mnie jeszcze interesuje to samochody ,mógłbym nimi handlować ,tyle ,że z tym też różnie bywa. Kolejny przykład ,znajomy miał firmę oferującą usługi na catapilerach .Sprzedał sprzęt ,bo nie szło od dłuższego czasu. Może przesadzam ,może nie . Mówię tylko to co słyszę od ludzi ,którzy od 20 lat prowadzą swoje firmy . To taki mały offtop

Tylko powiedz mi jeszcze również z ciekawości ,czy broker ma limity na transakcję.Akhh pisze:Takiego jak choćby wspomniane GKFX. Łatwiej, taniej i do tego z lewarem 20:1.
np. w FxPRO przy lewarze 1:500 możesz zagrać maks do 100 lotów na transakcję . Czyli możesz maksymalnie włożyć ile tam kasy w zlecenie. Czy tu też są takie limity ,że wiecej niż xxxxx PLN nie włożysz na lewarze 1:20 ?Rozumiesz o co mi chodzi?

U pewnie dziesiątek (jak nie setek) brokerów:Cadermo pisze:W jaki inny sposób mogę składać zlecenia przez internet na NASDAQ?
np. ze znanych (z forexu): MBTTrading, IB, Saxo, GFT.
Czy mniej znanych (tu) jak np. tdameritrade, tradestation itd....
Z polskich biur maklerskich większość umożliwia inwestowanie na giełdach zagranicznych: bossa, bzwbk, idmsa (to platforma Saxo), pko ..... Z tym, że prowizje będą zwykle wyższe niż u broków zagranicznych.
W TMS masz CFD na akcje ... do wyboru do koloru ....
Nie ma sensu grać długoterminowo na CFD na akcje ze względu na finansowanie dzienne (swap),podobnie nie ma sensu otwieranie rachunku na zagranicę poprzez polskiego brokera -prowizje będą nie dużo wieksze tylko kilkadziesiąt razy większe.Brokerzy w usa oferują transakcje już po 3 $ za kupno/ sprzedaż niezależnie czy transakcja ma wartość 10 000 $ czy 100 000$.
Proste porównanie:
Polski broker CFD transakcja na Nq:
8 $ minimalna prowizja + 0.08% wartosci transakcji
Broker z USA:
już od 3 $ prowizji niezależnie od wartości transakcji,dodatkowo możesz sobie wybrać różne warianty
Polskich brokerów pomijam bo ich prowizje to złodziejstwo.
Do tego pamietać warto że większosc pojedynczych spółek z głównych indeksów usa ma większą płynność niż CAŁA GPW razem wzięta.
Jest tylko jeden problem-jeśli masz dochód oscylujący wokół średniej krajowej w polsce to możesz mieć problem w usa-u nich jest to poziom odpowiadający skrajnej biedzie więc wielu brokerów nawet nie otworzy rachunku.
Proste porównanie:
Polski broker CFD transakcja na Nq:
8 $ minimalna prowizja + 0.08% wartosci transakcji
Broker z USA:
już od 3 $ prowizji niezależnie od wartości transakcji,dodatkowo możesz sobie wybrać różne warianty
Polskich brokerów pomijam bo ich prowizje to złodziejstwo.
Do tego pamietać warto że większosc pojedynczych spółek z głównych indeksów usa ma większą płynność niż CAŁA GPW razem wzięta.
Jest tylko jeden problem-jeśli masz dochód oscylujący wokół średniej krajowej w polsce to możesz mieć problem w usa-u nich jest to poziom odpowiadający skrajnej biedzie więc wielu brokerów nawet nie otworzy rachunku.