GPW-kilka pytań laika.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Nie potrzebujesz żadnych tego typu dokumentów. Dostęp do zagranicznych akcji oferował BZWBK, pewnie BOŚ i wiele innych zapewne też. Tyle, ze koszta będą wysokie. Dlatego lepiej CFD u zwykłego brokera FX na początek. Takiego jak choćby wspomniane GKFX. Łatwiej, taniej i do tego z lewarem 20:1.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

A powiedz mi jeszcze dlaczego chcesz inwestować na giełdzie ??
Ogólnie interesuje się tymi rzeczami. Co prawda póki co w forexie jestem dobrze obeznany i tym zajmuje się zawodowo ,ale przecież na tym świat się nie kończy.
Chcę mieć zapasowe koło ratunkowe. W razie czego móc robić coś jeszcze.
Na forexie gram szybkie transakcje . Na GPW/NASDAQ chce inwestować jakieś długoterminowo . Taki dodatek . Nie chcę otwierać żadnych firm itp. Czemu? Bo obracam się w towarzystwie biznesmanów ,którzy ciągle narzekają na swoje firmy od 3-4 lat . Dobre czasy już minęły i szybko nie wrócą . Jaka branża? Komputerowa ,odzieżowa (polskie marki) i deweloperka. Same problemy ,a pieniędzy co raz mniej. Wielu z nich myśli nad sprzedaż interesów.Problem w tym ,że nie ma chętnych na kupno tych spółek. Zamykają sklepy ,problemy z pozwoleniami na budowę nowych obiektów i załamanie się rynku nowych mieszkań .Zyski też są śmieszne w porównaniu jakim kapitałem obracają .

Jedyna rzecz ,która mnie jeszcze interesuje to samochody ,mógłbym nimi handlować ,tyle ,że z tym też różnie bywa. Kolejny przykład ,znajomy miał firmę oferującą usługi na catapilerach .Sprzedał sprzęt ,bo nie szło od dłuższego czasu. Może przesadzam ,może nie . Mówię tylko to co słyszę od ludzi ,którzy od 20 lat prowadzą swoje firmy . To taki mały offtop :wink: Plusem jest tylko to ,że mają ludzi ,którzy za nich pracują ,ale trudno mówić już o takich zyskach jak choćby 10-15 lat temu.
Akhh pisze:Takiego jak choćby wspomniane GKFX. Łatwiej, taniej i do tego z lewarem 20:1.
Tylko powiedz mi jeszcze również z ciekawości ,czy broker ma limity na transakcję.
np. w FxPRO przy lewarze 1:500 możesz zagrać maks do 100 lotów na transakcję . Czyli możesz maksymalnie włożyć ile tam kasy w zlecenie. Czy tu też są takie limity ,że wiecej niż xxxxx PLN nie włożysz na lewarze 1:20 ?Rozumiesz o co mi chodzi? :wink:

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Cadermo pisze:W jaki inny sposób mogę składać zlecenia przez internet na NASDAQ?
U pewnie dziesiątek (jak nie setek) brokerów:
np. ze znanych (z forexu): MBTTrading, IB, Saxo, GFT.
Czy mniej znanych (tu) jak np. tdameritrade, tradestation itd....

Z polskich biur maklerskich większość umożliwia inwestowanie na giełdach zagranicznych: bossa, bzwbk, idmsa (to platforma Saxo), pko ..... Z tym, że prowizje będą zwykle wyższe niż u broków zagranicznych.
W TMS masz CFD na akcje ... do wyboru do koloru ....
Green
Obrazek
Obrazek

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Nie ma sensu grać długoterminowo na CFD na akcje ze względu na finansowanie dzienne (swap),podobnie nie ma sensu otwieranie rachunku na zagranicę poprzez polskiego brokera -prowizje będą nie dużo wieksze tylko kilkadziesiąt razy większe.Brokerzy w usa oferują transakcje już po 3 $ za kupno/ sprzedaż niezależnie czy transakcja ma wartość 10 000 $ czy 100 000$.

Proste porównanie:
Polski broker CFD transakcja na Nq:
8 $ minimalna prowizja + 0.08% wartosci transakcji

Broker z USA:
już od 3 $ prowizji niezależnie od wartości transakcji,dodatkowo możesz sobie wybrać różne warianty

Polskich brokerów pomijam bo ich prowizje to złodziejstwo.
Do tego pamietać warto że większosc pojedynczych spółek z głównych indeksów usa ma większą płynność niż CAŁA GPW razem wzięta.
Jest tylko jeden problem-jeśli masz dochód oscylujący wokół średniej krajowej w polsce to możesz mieć problem w usa-u nich jest to poziom odpowiadający skrajnej biedzie więc wielu brokerów nawet nie otworzy rachunku.

ODPOWIEDZ