GPW-kilka pytań laika.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
sonny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonny »

Cadermo pisze:
Akhh pisze:Jeśli chodzi o robienie wrażenia 10mln. To na pewno na brokerze czy Domu Maklerskim wrażenie to zrobi - natomiast rynkiem nie szarpniesz.
Bardziej chodziło mi o to ,czy bezproblemu w szybkim czasie będe mógł kupić i potem sprzedać akcje ? Chodzi o NASDAQ. Czy tam są takie zlecenie ,czy kwota 10 baniek jest kwotą dużż ,czy małą jeśli chodzi o składane zlecenia?
nie wiem dlaczego ale dalej mi się wydaje, że nie ogarniasz

po pierwsze musisz się ustawić w kolejce do kupna lub sprzedaży
oczywiście możesz walić PKC ale to nie o to chyba chodzi ?
przy szybkich ruchach jest to opłacalne ale ile razy możesz się przejechać ?
plus dolicz do tego prowizję BM
co z tego jeśli się ustawisz w kolejce i będziesz przykładowo drugi
a pierwszy ma do sprzedania 1000 akcji (teoretycznie) ucieszony ustawiasz się w kolejce jako drugi
leci 1k 2k 3k 5k itd
ktoś ustawił się na daną cenę i broni poziomu i może tak przez kilka h
sytuacja się zmienia i już nie ma chętnych do kupna
co robisz ? znowu dajesz PKC ?

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Akhh pisze:Limity składania zleceń?
U brokerów .Limity pieniężne na zlecenia.Przykładowo do 100 000 $ kapitału na zlecenie itp. Są takie ? Chodzi o brokerów oferujących CFD na akcje .

W jaki inny sposób można składać zlecenia na NASDAQ niż przez brokerów?
sonny pisze:PKC
Co to?
sonny pisze:że nie ogarniasz
Masz rację ,dopiero to wszystko sobie układam.
Macie jakieś dobre materiały o składaniu zleceń na GPW i innych giełdach światowych ? Byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, 11:44 przez Cadermo, łącznie zmieniany 1 raz.

sonny
Gaduła
Gaduła

Cadermo pisze:
sonny pisze:PKC
Co to?
Po Każdej Cenie

Dodano po 2 minutach:
Masz rację ,dopiero to wszystko sobie układam.
Macie jakieś dobre materiały o składaniu zleceń na GPW i innych giełdach światowych ? Byłbym wdzięczny.

Zobacz jakiś arkusz zleceń w czasie rzeczywistym to zrozumiesz jak to wszystko działa

http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... cat_id=183

Cadermo

Póki co znalazłem taki pdf :
http://www.gpw.pl/zrodla/gpw/rocznik200 ... obrotu.pdf

sonny pisze:arkusz zleceń w czasie rzeczywistym to zrozumiesz jak to wszystko działa
Może być to http://www.money.pl/gielda/spolki_gpw/p ... cje,1.html ? PKNORLEN dla przykładu.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Cadermo pisze:Bardziej chodziło mi o to ,czy bezproblemu w szybkim czasie będe mógł kupić i potem sprzedać akcje ? Chodzi o NASDAQ. Czy tam są takie zlecenie ,czy kwota 10 baniek jest kwotą dużż ,czy małą jeśli chodzi o składane zlecenia?
profession pisze:Najlepiej wejdź sobie na money.pl na notowania akcji. Wejdź w konkretną spółkę, kliknij więcej i daj "transakcje" tam możesz zobaczyć jakie transakcje mają miejsce w ciągu jednego dnia. Np. dla KGHM dzienny obrót to coś około 168 mln zł. Tam możesz zobaczyć czy twoja transakcja to coś wielkiego czy raczej przemknie bez niczego. I możesz zobaczyć na spółkę która Cię interesuje. Bo to przecież od tego zależy czy mamy dużą czy małą płynność. Dla jednej spółki twoja transakcja to będzie coś dużego dla innej coś małego. Trzeba też brać pod uwagę późniejszą sprzedaż.
Tak jak Ci napisałem. Zobacz na konkretną spółkę nie da się mówić o całej giełdzie. Np na teraz na godzinę 12 PKOBP ma obroty rzędu 21 mln zł a gdzie tam do końca sesji. A są spółki które mają obroty 1 zł lub 0 zł więc trzeba mówić o konkretnych papierach. Na zagranicznych giełdach jest dokładnie tak samo. Wpisz sobe nasdaq quotes w google i poszukaj jaką masz zmienność. Lub tutaj:

http://www.google.com/finance#stockscreener

Wybierz z listy na górze nasdaq i przejdź do papierów wejdź na stronę 2 i zobacz np. na apple. Tam masz obroty [Market cap]i inne ciekawe informacje.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, 12:04 przez profession, łącznie zmieniany 1 raz.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Cadermo

Dziękuję wszystkim za pomoc i posty w tym temacie. Póki co muszę to sobie na spokojnie ułożyć i przestudiować to o czym zostało już tu napisane. W razie czego się odezwę w tym temacie. Sonny do Ciebie również pochwała leci. Pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanko :D
Akhh wspomniał o grze u brokerów akcje CFD.
W jaki inny sposób mogę składać zlecenia przez internet na NASDAQ?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Cadermo pisze:Dziękuję wszystkim za pomoc i posty w tym temacie. Póki co muszę to sobie na spokojnie ułożyć i przestudiować to o czym zostało już tu napisane. W razie czego się odezwę w tym temacie. Sonny do Ciebie również pochwała leci. Pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanko :D
Akhh wspomniał o grze u brokerów akcje CFD.
W jaki inny sposób mogę składać zlecenia przez internet na NASDAQ?
Tak jak wspomniałem na normalnym rynku regulowanym do którego dostęp masz przez różnego rodzaju instytucje - między innymi przez nasze DM.

Jeśli masz kasę - załóż sobie konto na razie na polskiej giełdzie. Zobacz jak to działa. Bo ludziom wychowanym na Forexie, który nie przypomina normalnego, regulowanego rynku ciężko jest zrozumieć działanie giełd.

Załóż konto, kupuj spółki, analizuj wykresy inaczej się nie nauczysz. A już na pewno bez doświadczenia z 10mln to bym się nie pchał ;)

I chyba Sonnemu zamiast dać pochwałę to przez przypadek kliknąłeś na zgłoszeniu moderatorowi ;)
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Cadermo

Akhh pisze:Jeśli masz kasę - załóż sobie konto na razie na polskiej giełdzie
Oczywiście ,że od tego zacznę .
Akhh pisze:między innymi przez nasze DM
Możesz podać konkretnie ,który dom maklerski oferuję NASDAQ?
Akhh pisze:Bo ludziom wychowanym na Forexie, który nie przypomina normalnego, regulowanego rynku ciężko jest zrozumieć działanie giełd.
Zgadza się :wink:
Akhh pisze:A już na pewno bez doświadczenia z 10mln to bym się nie pchał
Podałem tylko taki przykład ,10 mln to ja jeszcze nie mam :mrgreen:
Akhh pisze:I chyba Sonnemu zamiast dać pochwałę to przez przypadek kliknąłeś na zgłoszeniu moderatorowi Wink
Temat był stworzony w czasówkach i dlatego w prawym ,górnym rogu postu nie mam ikonki zielonego plusika (do pochwał ) ,tylko czerwony trójkącik (zgłaszanie postów ) i tylko moderator może przyznać pochwałę .

Swoją drogą pozytywnie mnie zaskoczyliście ,forum o forexie ,a jest tu kilka doświadczonych ludzi w sprawach innych giełd :564:

Pytanko jeszcze ,co potrzebuję żeby inwestować na NASDAQ? Obywatelstwo amerykańskie ,jakieś papiery ,licencje?

Pozdrawiam

sonny
Gaduła
Gaduła

A powiedz mi jeszcze dlaczego chcesz inwestować na giełdzie ??
Przecież tam są takie nudy :D
Rozumiem jakbyś pytał przy S&P na poziomie 600pkt na dłuższy termin
Tendencja przeważnie jest odwrotna GPW>kontrakty>forex :lol:

ODPOWIEDZ