Dziennik S/D, ZL, S/R

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

Przez przypadek wrzucilo mi sie z 11.09 a nie 12.09:) Ponizej EURJPY z wczoraj

Akurat udalo mi sie zalapac TP przed samym wyrokiem sadu ;)

Obrazek

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

Hej, mam takie pytanko, czym się różnią strefy S/D (supply and demand) od stref S/R (support and resistance) ?

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Czesc,

Strefy S/D zaznaczam jako miejsce w ktorym cena po chwilowej konsolidacji wyraznie wybila sie. Ja staram sie trzymac kilku zasad:
- Aby poziom można było uznać za S/D cena musi się od niego oddalić minimum 3x szerokość ranga z którego się wywodzi
- Ile czasu cena spędziła na tym poziomie zanim go opuściła?
- Ile razy dany poziom był już testowany?

Czyli wychodzi nam cos takiego:

Obrazek

Generalnie strefy S/D mozna traktowac jako ZL (patrzac na H1) o czym mowa byla tutaj http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 676#495676

Ponizej jeszcze screen autora dziennika Pie - szczerze polecam.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0

Obrazek

Natomiast miejsca S/R to takie na ktore cena wyraznie reagowala. Tak jak na screenie ponizej.
Widac, ze na pierwotne wsparcie przeksztalcilo sie w silny opor, ktory byl jeszcze 2 razy testowany po jego przebiciu.

Obrazek

Ja dla lepszego obrazu zaznaczam czasami strefy S/R - bo same wsparcia i opory nie beda scisle okreslonym poziomem tylko jakims rejonem, na ktorym widac reakcje ceny.
Strefy S/R zazwyczaj zaznaczam w oparciu o zamkniecia swiec

Obrazek

Mam nadzieje, ze jakos zwiezle to wyjasnilem :)

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

ja myślę że lepiej tego się nie dało wyjaśnić, dzięki :)

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Pare zagran z dzis.

Obrazek

Obrazek

Tu zamknelo mi o spread :/

Obrazek

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Re: Dziennik S/D, ZL, S/R

Dostałem pytanie o moją aktywność w dzienniku więc pozwoliłem sobie trochę wyrzucić z siebie :)
To tylko krótka przerwa i mam nadzieję, że dopiero początek wątku ;)

Przyszedł czas na większe podsumowania i wyciąganie konkretnych wniosków. Zebrałem już trochę materiału więc mam co analizowac.
Jednak to już poza dziennikiem. Testowałem kilka systemów na raz i wybrałem dwa, ale ze sobą powiązane.
Granie na kilku systemach/platformach mocno obciąża i nie pozwala się całkowicie skupić.
Dlatego najpierw wycisnę jedno potem kolejne :)

Przejrzałem ponownie kilka wątków w których się edukowałem i co ciekawe miałem teraz już zupełnie inne spojrzenie na to co mądrzy ludzie pisali i starali się wytłumaczyć.
Przydaje się trochę ogrania i powrót do początków. Jakby wszystko wkońcu docierało do tej głowy.

Każdą ze strategii opracowuje na kilku parach max 3-5. Wiem, że dobrze jest skupić się tylko na jednej ale jest kilka powodów mojej decyzji:
1. W przypadku par skorelowanych często na jednej widać już początki ruchu i można to wykorzystać do zagrania na drugiej parze.
2. Sygnały pojawiają się częściej, a co za tym idzie niweluje to próby zagrania na siłę i doszukiwania się sygnałów.
3. Mogę być wybredny odnośnie setupów i szukać tych najbardziej czytelnych.

Oczywiście nie gram na pałę otwierając pozycje na czym się tylko da. Jednak czasami jeżeli występują te same sygnały na dwóch parach to otwieram na każdej o połowę mniejszą wielkość.
Zdarza się, że na jednym mnie wytnie, natomiast na drum SL wytrzyma i rynek będzie dalej zmierzal w moją stronę.

Obrazek

Obrazek

:)

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Poniższy wykres idealnie przedstawia to z czym mam największy problem. Wszystkie transakcje idealnie dotarły do założonego wcześniej TP. Sygnały i analiza były prawidłowe jednak wcześniej zostałem wybity na BE. Wiąże się to oczywiście z najważniejszą zasadą, której się trzymam czyli ochrona kapitału, a dopiero potem zyski. W jednym z odcinków Wall Street Warriors usłyszałem: "jeśli nauczysz się nie tracić, to z czasem zyski same się pojawią". Coś w tym jest, ale czasami szlag trafia jak rynek idzie beze mnie w moim kierunku.Oczywiście poprawne analizy i interpretowanie sygnałów cieszą i motywaują do dalszej pracy.

Jak już wszystko dopracuję to wrócę do aktywności na forum. Zależy mi na tym, aby trochę usystematyzować publikowanie moich zagrań, a nie jak miało to miejsce do tej pory.

Natomiast sam dziennik pozostaje otwarty i jeżeli ktoś ma ochotę coś wrzucać związane z tematem to zapraszam :)

Obrazek

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Co to za cena?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

A wiesz skąd się bierze to, że nas wybija na BE ? ten rysunek wiele wytłumaczy - wielokrotnie się nad nim zastanawiałem i ciągle mnie zaskakuje.

Obrazek
upload photo

I jeszcze coś:

Obrazek
free picture hosting

Będzie dobrze - tylko się nie zniechęcaj i nie poddawaj.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

DigitalSmoke pisze:Co to za cena?
To chyba było zlecenie oczekujące zamknięte i niezrealizowane właśnie w tym kwadracie zaznaczonym przez Ciebie.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ