GPW-kilka pytań laika.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

Cadermo pisze:A co z lewarem na GPW ? Mogę kupić akcje PKNORLEN z lewarem np. 1:10 ?Very Happy
CFD na akcje...XTB ma napewno bo kiedys gralem...co do innych to nie wiem
http://www.xtb.pl/regulacje/1-Specyfika ... inansowych
sciagnij PDFa "2. EQUITY CFD" i o GPW jest od 50 strony
depozyt przewaznie z tego co widze aktualnie 10% - 15% i na niektorych jest sprzedaz krotka jak na FX.
grasz normalnie przez MT4 i dochodzi ci SWAP i SPREAD
pamietaj ze tak jak na GPW prowizje placisz dwa razy :)
profession pisze:Tam jak ostatnio patrzyłem miałem 1780 wiszących zleceń
a czego uzywasz ze masz podglad na siatke zlecen?

TO JA TEZ MAM 2 PYTANIA:
1) co sie stanie z kursami na naszej GPW jak grecja oficjalnie oglosi bankructwo i wyjdzie ze strefy euro? albo co bedzie jak sie rozpadnie to cale EURO na kawalki?
2) kiedy sie zacznie nowa hossa :D
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Awatar użytkownika
adapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adapi »

Co do lewara na GPW, to pozostają tylko kontrakty terminowe na indeksy lub akcje (chyba 23 spółek wliczając PBG).
Podgląd na całą siatkę zleceń można mieć w droższym pakiecie, albo z 15 minutowym opóźnieniem 50 najlepszych zleceń kupna i 50 najlepszych zleceń sprzedaży (co czasami równa się całej siatce zleceń) na stronie http://mojeinwestycje.interia.pl/.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Cadermo pisze:Czyli podsumowując nie jest tak jak na Forexie ,że egzekucja jest natychmiastowa przy większych kwotach?
Najlepiej wejdź sobie na money.pl na notowania akcji. Wejdź w konkretną spółkę, kliknij więcej i daj "transakcje" tam możesz zobaczyć jakie transakcje mają miejsce w ciągu jednego dnia. Np. dla KGHM dzienny obrót to coś około 168 mln zł. Tam możesz zobaczyć czy twoja transakcja to coś wielkiego czy raczej przemknie bez niczego. I możesz zobaczyć na spółkę która Cię interesuje. Bo to przecież od tego zależy czy mamy dużą czy małą płynność. Dla jednej spółki twoja transakcja to będzie coś dużego dla innej coś małego. Trzeba też brać pod uwagę późniejszą sprzedaż. Ale od kiedy fundusze i np. ofe inwestują na GPW to raczej indywidualni nie mają się co obawiać o płynność dla swoich transakcji bo nie są one znaczące ale tak jak piszę lepiej sprawdzić na money.pl
seba pisze:a czego uzywasz ze masz podglad na siatke zlecen?
Mam rachunek w domu maklerskim i tam oferują mi za free podglądanie siatki dla 5 spółek maks. Właśnie: zlecenia oczekujące po ile są realizowane no generalnie wszytko na bieżąco widzę każdą transakcje. Wybieram je w opcjach i mogę widzieć 5 maksymalnie [jednocześnie]. Gdy chcę więcej muszę już za to zapłacić. Ale 5 mi wystarcza w zupełności bo można owe 5 zmieniać jednym kliknięciem na inne. Więc jedyne ograniczenie dotyczy podglądu większej ilości w tym samym momencie.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Prosiłbym o przeniesienie tematu do innego działu ,bo zawarto w nim już całkiem dużo informacji dla laików GPW. Przy okazji chcę dać trochę pochwał .
---------------------------------------------------------------------
Jutro pochwały zostaną dodane ,póki co dostał tylko seba ,ale jeszcze 2-3 osoby dostaną . Ja osobiście nie mogę ich przyznać ,bo temat był stworzony w czasówkach .

Mam jeszcze pytanko:
Jak sytuacja wygląda na amerykańskiej giełdzie ,czy tam przykładowe 10 mln PLN "robią jakieś wrażenie" jeśli chodzi o kupno akcji?

glaca38
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: glaca38 »

profession pisze:
Cadermo pisze:Czyli podsumowując nie jest tak jak na Forexie ,że egzekucja jest natychmiastowa przy większych kwotach?
Najlepiej wejdź sobie na money.pl na notowania akcji. Wejdź w konkretną spółkę, kliknij więcej i daj "transakcje" tam możesz zobaczyć jakie transakcje mają miejsce w ciągu jednego dnia. Np. dla KGHM dzienny obrót to coś około 168 mln zł. Tam możesz zobaczyć czy twoja transakcja to coś wielkiego czy raczej przemknie bez niczego. I możesz zobaczyć na spółkę która Cię interesuje. Bo to przecież od tego zależy czy mamy dużą czy małą płynność. Dla jednej spółki twoja transakcja to będzie coś dużego dla innej coś małego. Trzeba też brać pod uwagę późniejszą sprzedaż. Ale od kiedy fundusze i np. ofe inwestują na GPW to raczej indywidualni nie mają się co obawiać o płynność dla swoich transakcji bo nie są one znaczące ale tak jak piszę lepiej sprawdzić na money.pl
seba pisze:a czego uzywasz ze masz podglad na siatke zlecen?
Mam rachunek w domu maklerskim i tam oferują mi za free podglądanie siatki dla 5 spółek maks. Właśnie: zlecenia oczekujące po ile są realizowane no generalnie wszytko na bieżąco widzę każdą transakcje. Wybieram je w opcjach i mogę widzieć 5 maksymalnie [jednocześnie]. Gdy chcę więcej muszę już za to zapłacić. Ale 5 mi wystarcza w zupełności bo można owe 5 zmieniać jednym kliknięciem na inne. Więc jedyne ograniczenie dotyczy podglądu większej ilości w tym samym momencie.
a moglbys podac nazwe tego domu maklerskiego ,ktory oferuje taka mozliwosc?
pzdr.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Cadermo pisze:Prosiłbym o przeniesienie tematu do innego działu ,bo zawarto w nim już całkiem dużo informacji dla laików GPW. Przy okazji chcę dać trochę pochwał .
---------------------------------------------------------------------
Jutro pochwały zostaną dodane ,póki co dostał tylko seba ,ale jeszcze 2-3 osoby dostaną . Ja osobiście nie mogę ich przyznać ,bo temat był stworzony w czasówkach .

Mam jeszcze pytanko:
Jak sytuacja wygląda na amerykańskiej giełdzie ,czy tam przykładowe 10 mln PLN "robią jakieś wrażenie" jeśli chodzi o kupno akcji?
Co to znaczy robią wrażenie ;) Wszystko zależy od spółki i jej kapitalizacji.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Cadermo

Akhh pisze:Co to znaczy robią wrażenie
Czy takie sumy inwestycji u nich to norma ?

Poza tym jak inwestować na NASDAQ ? Można bezpośrednio przez jakąś platformę ? Czy trzeba mieć obywatelstwo USA ,by tam handlować?

Pozdrawiam

Tig3r dziękuję za przyznanie pochwał :wink:

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Cadermo pisze:
Akhh pisze:Co to znaczy robią wrażenie
Czy takie sumy inwestycji u nich to norma ?

Poza tym jak inwestować na NASDAQ ? Można bezpośrednio przez jakąś platformę ? Czy trzeba mieć obywatelstwo USA ,by tam handlować?

Pozdrawiam

Tig3r dziękuję za przyznanie pochwał :wink:
Wielu brokerów oferuje teraz CFD na akcje. Między innymi na NASDAQ - oczywiście nie będzie wszystkich spółek - ale te najbardziej płynne będą.

Sam ma konto w GKFX i jest ogromny wybór spółek (całe NASDAQ 100 np). SAXO Bank również ma gigantyczny wręcz wybór spółek z całego świata i pozwala używać kupionych już akcji jako zabezpieczenia. Czyli np kupiłeś akcje IBM za całość kwoty na rachunku 10k, ale SAXO pozwala na wykorzystanie 90% zabezpieczenia czyli 9k możesz znowu wykorzystać. Nie mam tam konta, wiec znam tylko teorię.

Duży wybór CFD na akcje ma również VARENGOLD. Wszystko z lewarem 1:20 także całkiem przyjemnie.

Dostęp do rynków oferują również polskie Domy Maklerskie - ale nie jest to zbyt opłacalne ze względu na duże prowizje.

Jeśli chodzi o robienie wrażenia 10mln. To na pewno na brokerze czy Domu Maklerskim wrażenie to zrobi - natomiast rynkiem nie szarpniesz.
Od Traderów dla Traderów

Cadermo

Akhh pisze:Jeśli chodzi o robienie wrażenia 10mln. To na pewno na brokerze czy Domu Maklerskim wrażenie to zrobi - natomiast rynkiem nie szarpniesz.
Bardziej chodziło mi o to ,czy bezproblemu w szybkim czasie będe mógł kupić i potem sprzedać akcje ? Chodzi o NASDAQ. Czy tam są takie zlecenie ,czy kwota 10 baniek jest kwotą dużż ,czy małą jeśli chodzi o składane zlecenia?
Akhh pisze:Wielu brokerów oferuje teraz CFD na akcje
Są jakieś limity skłądanych zleceń?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Cadermo pisze:
Akhh pisze:Jeśli chodzi o robienie wrażenia 10mln. To na pewno na brokerze czy Domu Maklerskim wrażenie to zrobi - natomiast rynkiem nie szarpniesz.
Bardziej chodziło mi o to ,czy bezproblemu w szybkim czasie będe mógł kupić i potem sprzedać akcje ? Chodzi o NASDAQ. Czy tam są takie zlecenie ,czy kwota 10 baniek jest kwotą dużż ,czy małą jeśli chodzi o składane zlecenia?
Akhh pisze:Wielu brokerów oferuje teraz CFD na akcje
Są jakieś limity skłądanych zleceń?
Pozdrawiam
Wolumeny dzienne na głównych akcjach są liczone w mld także raczej nie będzie problemu.

Limity składania zleceń?
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ