GPW-kilka pytań laika.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Jedyny lewar jaki masz to może być kredyt na zakup akcji, ale to dotyczy tylko i wyłącznie akcji w ofertach publicznych a nie kupowanych na rynku. I taki kredyt/lewar jest oprocentowany.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

I teraz chyba najważniejsze. Chcę dziś kupić ,w tej chwili akcje (powiedzmy ,że jest godzina 10 dzisiejszego dnia ) firmy PKNORLEN. Po cenie jaka jest obecnie na rynku ,dajmy na to 42 zł za akcję . Co dalej? Będzie ktoś chętny żeby mi sprzedać ?

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Akcje koncernów typu pkn orlen mają ogromną płynność mówię o zleceniach po każdej cenie. Zakup akcji czy ich sprzedaż trwa tyle co kliknięcie myszą. Nie ma żadnych opóźnień. Co innego gdybyś chciał zakupić BIOTON który należy do kacji groszowych. Tam jak ostatnio patrzyłem miałem 1780 wiszących zleceń. Więc to sprawa idywidualna.

Wiadomo, że bioton kupują naiwniaki po 4 grosze by potem sprzedać za 5 gr itp. I potem siedzą w tym przez 5 miesięcy zanim ich zlecenie zostanie zrealizowane.

Z większością dużych spółek nie ma najmniejszego problemu z płynnością PKC.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Na GPW zawsze kupisz lub sprzedasz akcje z WIG20 interesuje Cię akcja dajesz najlepsze z możliwych zleceń PCR i czekasz kiedy wejdzie jeżeli jesteś niecierpliwy dajesz zlecenie PKC i stajesz się właścicielem % danej spółki.

Cadermo

A patrząc na to czysto teoretycznie i przykładowo. Chcę kupić akcje PKNORLEN za 10 mln PLN po cenie np. 38zł i sprzedać po 42 zł . Nie będę musiał czekać aż pojawią się CI ,którzy sprzedadzą mi te akcje po 38 i odkupią po 42? Czy egzekucja nastąpi w trybie bardzo szybkim (np. maksymalnie minutowe obsunięcia ) przy takim kapitale? Wiem ,że lepiej rołożyć te 10 baniek na kilka spółek ,ale podałem tylko taki przykład.
profession polecisz mi jakiś tutorial dla początkującego w pfie ,czy jakaś stronę z podstawami? Np. właśnie o tej egzekucji zleceń itd ?

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Takich dużych zleceń nikt nie realizuje w sposób bezpośredni np PKC. Korzysta się z zleceń tzn WUJ z wielkością ujawnioną. Chcesz kupić ileś tam akcji np. 100 000 akcji każda za 100 zł ustalasz swoje wielkość ujawnioną na 20 000 akcji i taka wartość pojawia się w zestawieniu transakcji. Pozostałe są relizowane po zrealizowaniu poprzedniej transzy. Czyli po 20 000. i następne i nastepne aż zrelizuje się całość.

Cadermo

profession pisze:Pozostałe są relizowane po zrealizowaniu poprzedniej transzy. Czyli po 20 000. i następne i nastepne aż zrelizuje się całość.
Czas oczekiwania na zrealizowanie się całego zlecenia ile trwa plus minus?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Cadermo pisze: Czas oczekiwania na zrealizowanie się całego zlecenia ile trwa plus minus?
Zależy od płynności, zlecenie może nie zrealizować się wcale.

Cadermo

Esco pisze: Zależy od płynności, zlecenie może nie zrealizować się wcale.
Czyli podsumowując nie jest tak jak na Forexie ,że egzekucja jest natychmiastowa przy większych kwotach?

Mam pytanko jeszcze co do innych giełd światowych . Np. taka w Nowym Jorku.
Tam pewnie zmienność jest większa i można większy kapitał wkładać ,mylę się ?

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odp.

Awatar użytkownika
adapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adapi »

Cadermo pisze:Czyli podsumowując nie jest tak jak na Forexie ,że egzekucja jest natychmiastowa przy większych kwotach?
Na foreksie egzekucja jest "natychmiastowa", ponieważ fizycznie nie jest realizowana. Po prostu zakładasz się o cenę instrumentu.
Na GPW fizycznie kupujesz to, co inni chcą sprzedać. To zupełnie inna bajka niż handel na foreksie u brokera, który jest drugą stroną transakcji.

ODPOWIEDZ