GPW-kilka pytań laika.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Cadermo pisze:Ale jeśli zyski z dywidend są podobne do tych polskich to chyba nie ma sensu się tym interesować. Czyli zostaje dogadać się ze znajomym ,który ma dobrą firemkę i podpiać się pod niego kupując udziały i od ilosci udziałów ciągnąć swój cash.
Czasami na "spółkach" [mówię o wspólnikach nie o spółkach giełdowych] można się nieźle przejechać, czego oczywiście Ci nie życzę.

Zagraniczne spółki oferują lepsze zyski z dywidendy niż nasze. Czasami wypłacają co miesiąc czasami co 4 jednak jest to dla osób które interesują się giełdą i lubią analizować odpowiednie momenty do zakupu czy sprzedaży akcji. Generalnie trzeba to kontrolować.

A myślałeś o funduszach inwestycyjnych? Ja cały czas się zastanawiam jak wielu osobom opłaca się wynajmować mieszkania podczas gdy ich wartość rynkowa to 300 tyś zł za 900 zł.

Gdyby te samą kwotę wpłacić na fundusze inwestycyjne gdzie nie ma problemu by zarobić 10-12 % rocznie. Mielibyśmy 3000zł miesięcznie. Dodatkowo fundusze są bezobsługowe, a nieruchomości nie. A przecież przy dzisiejszych cenach nikt chyba już wierzy w nieskończony wzrost wartości mieszkań. Wątpię by sytuacja z 97 roku się powtórzyła. I to najlepszy moment by sprzedawać.

Ja się skłaniam w swoich planach ku funduszom, akcjom i walutom.

Wszystko zależy od tego jaki zysk % Cie interesuje?
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Tylko znajdź fundusz, który daje 10-12% miesięcznie. Bo większość traci, albo zarabia mniej niż rynek. I równie dobrze można z 300k mieć nagle 150k albo mniej. Jak lokaty były po 5-6% netto to owszem zysk był nawet większy niż z wynajmu, a do tego odchodziło pilnowanie, umowy, remonty.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

profession pisze:Wszystko zależy od tego jaki zysk % Cie interesuje?
Pewny .W miarę pewny :wink:

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Akhh pisze:Tylko znajdź fundusz, który daje 10-12% miesięcznie. Bo większość traci, albo zarabia mniej niż rynek. I równie dobrze można z 300k mieć nagle 150k albo mniej. Jak lokaty były po 5-6% netto to owszem zysk był nawet większy niż z wynajmu, a do tego odchodziło pilnowanie, umowy, remonty.
Ja pisałem o 10-12 % rocznie. Co daje w przybliżeniu 1% miesięcznie zupełnie bezobsługowego zysku. Tak jak piszesz bez remontów, pożarów, uciążliwych najemców itp.

Jeśli piszesz o lokatach 5-6% w skali roku to nie ma najmniejszego problemu by znaleźć lepsze fundusze. Tak jak piszę są fundusze które zarabiają około 10-12 % w skali roku i są dość stabilne. Fundusze o zysku około 7 % są niesłuchanie stabilne, wręcz zyski rosną jak od linijki.

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

profession, skąd czerpiesz informacje o tych funduszach, właśnie przeglądałem dane o polskich TFI i jakoś takich zysków stabilnych nie widzę ?
Nawet od tych lepszych wyników odjąć koszty zarządzania i już robi się 5%, które w porównaniu z lokatą są obarczone dużo większym ryzykiem.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

w zasadzie juz troche zostalo napisane na ten temat ale:
Cadermo pisze:Jaka jest maksymalna ilość akcji ,które mogę kupić?
generalnie to na GPW mozesz kupic tyle akcji ile ktos bedzie chcial ci sprzedac :)
tak jak chlopaki pisali do 5% masz pelen luz
Cadermo pisze:czy biorę też udział w późniejszym wypłacaniu zysków ? Czy zysk jaki firma wypracuje i później trafi do mojej kieszeni zależy od tego ile mam procent akcji?
- dywidendy dostajesz w przeliczeniu na 1 akcje
- spolka moze ale wcale nie musi wyplacac tych dywidend
- po wyplacie kurs akcji spada i mozesz sobie wtedy np dokupic wiecej po taniosci :)
- wyplata dywidend jest oglaszana wczesniej...tu masz pokazane jak to wyglada w 2012
http://gielda.wp.pl/dywidendy.html?ticaid=1f254
- jak grasz na CFD na akcje w MT4 to dostajesz dywidende jako SWAP
Cadermo pisze:Jaki portal polecacie do przeglądania sprawozdań finansowych spółek (najlepiej pełne raporty) ?
portalu od sprawozdan nie podam bo nie znam ale tu masz polskie forum o GPW
nie mam tam konta ale kiedys sobie zapisalem w ulubionych
http://www.stockwatch.pl/forum/forum-.aspx
Cadermo pisze:Czyli jednym słowem nei jest tak ,że kupuję sobie 10 % warzywniaka na moim osiedlu i co rok pobieram 10 % zysków firmy?
nie wiem ile tam juz siana ugrales na LT ale raczej ciezko zebys sobie kupil 10% firmy z GPW
jak chcesz "kupowac firmy" to moze poczytaj sobie o NEW CONNECT...ale tam sie tez czesto rozne cuda dzieja
GPW
ogolnie to na GPW bardzo dzialaja dane fundamentalne z polski..jak donald wyjdzie i powie ze wprowadzi podatek od kopaln to np akcje KGHM leca na leb na szyje
handel odbywa sie "dziennie" w zwiazkub z czym sa tez duze luki...czasami naprawde potezne wiec trzeba to wziac pod uwage
FUNDUSZE
ogolnie ciezko znalezc jakis fundusz ktory daje 10-12% rocznie przez dluzszy czas
byly fajne reklmay ARKI ze zarobili 60% w rok ale potem stracili tyle samo albo i nawet wiecej
ogolnie kryzys od 2008 roku zabija wszystkie fundusze bo wiekszosc z tych co zarabiala inwestowala w akcje
moge polecic produkty typu UNIT LINK...czyli takie gdzie mozemy sobie siano przerzucac z akcyjnych do bessowych czy zrownowazonych bez placenia podatku za kazdym razem (tylko trzeba poszukac zeby nie wziac jakiegos shitu)
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

malsehen pisze:profession, skąd czerpiesz informacje o tych funduszach, właśnie przeglądałem dane o polskich TFI i jakoś takich zysków stabilnych nie widzę ?
Nawet od tych lepszych wyników odjąć koszty zarządzania i już robi się 5%, które w porównaniu z lokatą są obarczone dużo większym ryzykiem.
Trzeba dobrze poszukać a można znaleźć. Nie mam w tej chwili żadnego linku aby podesłać, ale są takie rzeczy. Koszty zarządzania - czasami w promocji rezygnują z nich, lub można skorzystać z supermarketów funduszy [choć nie zawsze się da] i tam są promocje gdzie większość funduszy jest darmowa.

Fundusze które tracą i zyskują podążając za WIG20 zawsze się tak będą zachowywać. Ja mówię o funduszach dłużnych a nie np akcyjnych czy stabilnego wzrostu.

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

profession pisze:Nie mam w tej chwili żadnego linku aby podesłać
Proszę, masz racje dłużne wypadają najlepiej zarówno w horyzoncie 1 roku jak i większym np. 5 lat. Jednak nadal nie są to wielkości 12/10%, chociaż rozumiem, że dłużne uznajesz jako super stabilne czyli powinny zarabiać 7%.
Faktycznie z 68 funduszy obligacji w tym zestawieniu, aż 48 było powyżej tej wielkości, gdyby inwestować bez prowizji to może mieć to sens o ile wybierzemy odpowiedni fundusz, a tu dane historyczne nie gwarantują, że wybór będzie trafiony, więc mamy trochę loterię...

Awatar użytkownika
adapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adapi »

@malsehen
Odwiedź stronę http://www.opiekuninwestora.pl/. Dowiesz się z niej jak wybierać fundusze, na których w tym momencie masz szansę zarobić. Myślę, że tych kilkanaście procent rocznie uciułasz.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

profession pisze:Ja cały czas się zastanawiam jak wielu osobom opłaca się wynajmować mieszkania podczas gdy ich wartość rynkowa to 300 tyś zł za 900 zł.
Może te osoby zarabiają głównie na spekulacji na wartości nieruchomości, a wynajmują tylko dla dodatkowego zysku? Zysk z samej spekulacji to pewnie conajmniej te kilka procent, a dodatkowo można się zabezpieczyć wynajmem...

ODPOWIEDZ