Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

miniek987 pisze:Oczywiście Fx-Kris ja się nie sugeruję niczyimi wejściami, po prostu gram to co widzę Smile ale dzięki na inne spojrzenie. Na D1 linia trendu spadkowego tak wygląda jak u mnie na obrazku, stąd moje zdziwienie było Smile
Ja tez się zdziwiłem jak zobaczyłem Twój wykres :) parę pips różnicy i dwa różne spojrzenia na wykres :)
Zobaczymy co cena pokaże.

Ja mam taką LT :) dodatkowo mamy odbicie z LT z W1 :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 sie 2012, 18:54 przez Fx-Kris, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Zobaczymy co cena pokarze.
Cena Was pokarze za bazgranie po wykresie :P

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Fx-Kris pisze:miniek987 napisał:
Oczywiście Fx-Kris ja się nie sugeruję niczyimi wejściami, po prostu gram to co widzę Smile ale dzięki na inne spojrzenie. Na D1 linia trendu spadkowego tak wygląda jak u mnie na obrazku, stąd moje zdziwienie było Smile

Ja tez się zdziwiłem jak zobaczyłem Twój wykres Smile parę pips różnicy i dwa różne spojrzenia na wykres Smile
Po pierwsze właśnie na takie okoliczności są potwierdzenia. Jeśli cena przechodzi przez LT jak przez masło to znaczy ze rynek jej nie respektuje.

Jak w okolicy pojawiają się potwierdzenia to co innego.

Po drugie mózg to nie komputer. jeśli ktoś decyduje się na trading manualny nie powinien odrzucać zupełnie pewnej uznaniowości wynikającej z praktyki. (oczywiście w granicach rozsądku)

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

mryko pisze:Fx-Kris, odkąd masz swoje zasady i starasz się ich przestrzegać jaki % wejść kończą się co najmniej na BE. ?
Mryko, zasady mam od kiedy straciłem sporo pieniędzy na GPW. Potem zacząłem na Forexsie i myślałem, że jak przeniosę zasady z GPW to będzie ok. Niestety brutalna rzeczywistość szybko pokazała gdzie jest moje miejsce i dostałem kopa.

Musiałem zmodernizować swoje zasady i dostosować je do rynku Forex, zapewniam Was, że trwało to bardzo krótko, jak poczyściło mi konta.
Na GPW nie trzymam pozycji które mają stratę więcej niż 10% - to jest mój próg przy którym tnę straty. Obecnie, przez te ładnych kilka lat tradingu na walutach, coraz rzadziej składam pozycje na GPW. Tam wszystko dzieje się bardzo wolno ponieważ trwa tygodniami.

Na forexie mam zasady wejść, które poznajecie tu, w tym temacie. Staram się opisywać to w miarę prosto. Co do wyjść i przechodzenia na BE nie jestem zbyt wyrywny. Przeważnie wychodzę na TP1 kilka lub kilkanaście pips przed szczytem lub dołkiem (to zależy od długości ruchu) lub w miejscu, które jest dla mnie podejrzane. Na przykład dziś pisałem, że na EUR USD należy być czujnym. Myślę, że to kwestia doświadczenia. Dodatkowo obliczam zasięgi wybić i długości fal z korekt, ale przede wszystkim szukam silnych konfluencji.

Na BE przechodzę przeważnie już po realizacji TP1, chyba że pojawiają się sygnały, które mnie niepokoją. Wtedy przestawiam się na BE lub zamykam z ręki pozycję w całości - tak jak dziś na GBP USD. Wolę zarobić 10 -20 pips niż nic. W gorszych przypadkach trafić BE niż stracić kapitał. Jeśli używa się mądrze BE i wie się kiedy przestawić SL na 0, to naprawdę daje niesamowitego kopa dla naszego DEPO w trading, ponieważ rzadko pojawiają się stratne pozycje.
Ten temat wymaga opisania od strony psychologii czego robić tu nie będę, ale przytoczę jedną znaną wszystkim bolączkę odnośnie bólu między stratą, a niezrealizowanym zyskiem. Niestety bardziej boli Nas, gdy zamykamy pozycję na +10 pips, a cena potem zrobi dodatkowo 100, niż stratna pozycja na 10 pips :) Dlatego przed zajęciem pozycji należy takie rzeczy sobie rozpisać:

Kiedy przejdę na BE
Kiedy zamknę część pozycji i jaką jej wielkość
Kiedy zamknę pozostałą część pozycji

Wczoraj zgapiłem się na GBP USD bo pisałem tu na forum :) , nie zrealizowałem zlecenia tak jak powinienem i zostawiłem na noc, co rzadko mi się zdarza w intraday. Przeważnie część zamykam, a małą porcję pozostawiam z SL na BE.

Nie składam dużo zleceń, wybieram te najlepsze setupy. Gram 1 lub góra 2 trejdy dziennie przeważnie 3 dni w tygodniu. Czasami jak jest okazja 1 longterm lub 2 tygodniowo. Dopieszczam wejścia i szukam najlepszych miejsc. Nie łapię się za wszystko. Nie rozbijam głową ścian, bo już mam parę starych guzów. Zresztą wszystkich pipsów i tak nie zdobędę. Zresztą widać to bo podaję moje działania w czasie rzeczywistym. Wiem, że niektórzy zakładają wiele zleceń wybierają te najlepsze i potem wkleją posty, ciekawe po co to robią. Wystarczy spytać te osoby co myślą o danej parze i klops nie wiedzą.
Co do tego, ile wejść kończy się na BE, to nie liczę tego(wytłumaczę to za chwilę). Dla mnie najważniejsze są zyskowne i stratne pozycje. Te setupy i miejsca które prezentuje tu na forum przeważnie w 70-80 % mają szanse powodzenia. W najgorszym wypadku BE. Generalnie tak kalkuluje domykanie pozycji w trakcie jej trwania, że gdyby mój SL został trafiony to i tak jestem na plus. Ostatnio tak zrobiłem z GBP USD. Były 2 pozycje (pierwsza ze spóźnionym wejściem). Jedną zamknąłem po + 20 pipsach, drugą zostawiłem z podniesionym SL na takim poziomie, że gdyby ewentualnie SL został trafiony, to wychodzę na zero. Takie zabiegi dają duże możliwości dla ceny która ma miejsce na oddech. (Oczywiście musi być to dobre wejście i pozycją w dobrym kierunku)

Natomiast grywam również czasem trochę inaczej. Tak jak już pisałem na początku tego tematu, że kolejnym etapem trading jest zmniejszanie SL i zwiększanie skuteczności. W tym przypadku moje SL i BE są trafiane częściej około 50/50. Tylko, że wtedy zakładam pozycje z R:R = 1:10 czasami nawet 1:15 z SL kilka pips. Niestety nie każdy setup nadaje się do takiego zagrania.
Mój plan tygodniowy to X pips - jak jest więcej jestem zadowolony, jak mniej to trudno, wtedy liczę na to, że połączenie 2 lub 4 tygodni da mi wynik średni nie mniejszy niż X. Są natomiast takie okresy, że naprawdę ciężko coś zarobić i wtedy należy być bardzo ostrożnym.

Ogólnie mało pozycji zamyka mi się na SL, bo to jest ostateczność. Oczywiście trafiają mnie czasami jakieś dzidy :) i wtedy nie ma mocnych, ale to jest Forex. Dlatego najważniejszy jest kapitał, który należy chronić.

Te wszystkie moje zasady są ułożone indywidualnie pod mój styl gry i moją psychikę. Każdy musi sam dopasować do siebie takie zasady które odpowiadają jego ryzyku i stylowi bycia oraz gry.
Jedne z podstawowych dylematów: gdzie zając pozycję i w którym kierunku omawiamy tu na forum. Reszta pozostaje w Waszych rękach.

Mam nadzieję, że te informację będą Wam pomocne.

Dodano po 5 minutach:
Stforex pisze:Cytat:

Cena Was pokarze za bazgranie po wykresie Razz
Stforex dzięki za wskazanie błędu. Kurcze ciężko pisze się i traduje na raz.
:lol: Oby nie pokarała szacuneczek dla ceny :)

Dodano po 14 minutach:
Esco pisze:Po pierwsze właśnie na takie okoliczności są potwierdzenia. Jeśli cena przechodzi przez LT jak przez masło to znaczy ze rynek jej nie respektuje.

Jak w okolicy pojawiają się potwierdzenia to co innego.

Po drugie mózg to nie komputer. jeśli ktoś decyduje się na trading manualny nie powinien odrzucać zupełnie pewnej uznaniowości wynikającej z praktyki. (oczywiście w granicach rozsądku)
Nic dodać, nic ująć. Kwintesencja tradingu opisana w kilku słowach.
Dziękuję Esco

miniek987
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: miniek987 »

Dobre miejsce na Longa Longterm na GBP/CHF. Odbicie od wsparcia + engulfing + linia trendu wzrostowego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: darko39 »

Witam i udanego dzionka wszystkim :)

Ja również witam i kolejny taki post skoczy się ostrzeżeniem
MrYogi

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

miniek987 zobacz jak setup GBP CAD ładnie idzie do przodu. Zerknij jak cena dokładnie przetestowała pomarańczowe wsparcie.

Obrazek

Dodano po 1 minutach:

SETUP NA DZIŚ

Obrazek

Dodano po 9 minutach:
miniek987 pisze:Dobre miejsce na Longa Longterm na GBP/CHF. Odbicie od wsparcia + engulfing + linia trendu wzrostowego.
GBP CHF z H1 wygląda tak :

Obrazek

Dodano po 4 minutach:

Tu widać ładny sygnał odbicia. Właśnie w taki sposób można skracać SL na Longtermie.

Obrazek

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

To ja dorzucę kiwi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

darko39 pisze:Witam i udanego dzionka wszystkim Smile

Ja również witam i kolejny taki post skoczy się ostrzeżeniem
MrYogi

Jak widać nie tylko ja lubię porządek.

Bardzo proszę o przestrzeganie tych trzech punktów które są poniżej. Zdecydowanie pomoże mi to utrzymać porządek w tym temacie i dodatkowo będzie dla Was zbiorem konkretnych informacji na temat PA.

Dodano po 2 minutach:
riddle pisze:To ja dorzucę kiwi
Fajne masz fibo :) a tak poważnie to co chcesz tu zdziałać S czy L

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Fx-Kris pisze:Fajne masz fibo a tak poważnie to co chcesz tu zdziałać S czy L

L do górnej granicy kanału czyli mniej więcej pewnie pokryje się z poziomem 0.8150, później zobaczymy co się będzie działo, może S.
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

ODPOWIEDZ