Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

arkoni pisze:CTS, tworzenie takich scenariuszy ma jedną wielką wadę - ludzie się do nich przywiązują.
Spójrz na lewy górny róg wykresu, są tam dwie duże świeczki - jedna wzrostowa, a druga spadkowa - taka właśnie świeczka może przebić linię trendu jednym ruchem, może także pojawić się świeczka spadkowa, a impet spadków znacznie przyspieszyć... Cena może także przejść w okres konsolidacji i w ogóle nie dotrzeć do linii trendu...
No sam zobacz ile jeszcze jest możliwych scenariuszy...
Analiza wykresu, to raczej nie to samo co tworzenie scenariuszy.
na rynku nie ma nic pewnego. Przyjąłem założenia, które gdy będą się realizowały - będę chciał na nie reagować. Jeśli założenie sie nie sprawdzi, zamkne pozycję lub wylecę na stop losie.
Nie bardzo wiem co mogłoby byc lepszym momentem do zajęcia pozycji niż przebicie lub odbicie się ceny od oporu, linii trendu ? Jest inna opcja - po przebiciu oporu poczekać na ruch powrotny i wtedy zająć pozycję. Ale nie kłóci sie to z założeniami (scenariuszem, jak to nazwałeś), cały czas chodzi o to samo.

ps
co wg Ciebie byłoby lepszym rozwiązaniem ?

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

CTS, dla mnie OK.
Jeżeli określiłeś w ten sposób ewentualny moment otworzenia pozycji, to spoko. Innymi słowy po przebiciu linii trendu otwierasz pozycję, stawiasz stopa.
Tyle, że to nie jest już tylko scenariusz ale plan konkretnej transakcji, jak dla mnie może być.
I mniejsza już o nazwę.

Awatar użytkownika
pawel2907
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawel2907 »

ciekawa sytuacja na EUR/USD - wykres H4

zaistniały dwa setupy - przeciwne pin bary oraz engulfing. Co w takiej sytuacji jest mocniejsze ?

(kliknij aby powiekszyc )
Obrazek
Miej nadzieję na najlepsze, ale zawsze bądź gotów na najgorsze.

CTS
Gaduła
Gaduła

moim zdaniem jest konsolidacja, po szczytach można też poprowadzić linię spadkową która jest właśnie testowana. Wybicie z konsoli up mogło by dać ruch do górnego ograniczenia, z kolei wybicie dołem ruch do dolnego

Dodano po 7 godzinach 59 minutach:

Co myślicie o wykresie indeksu Dolara (USD Index) ? Odbije się od linii trendu i pójdzie dalej up, czy złamie trend i zacznie spadać ? Dosyć to istotne dla dolarowych par walutowych, z Euro na czele.

Wykres ciężki do interpretowania, na miesięcznym to chyba jednak kontynuacja wzrostów ? Opór zamienił się we wsparcie , jest miejsce na wzrosty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pawel2907
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawel2907 »

to moze cos zacniejszego i przyjemniejszego dla oka

Obrazek

wykres EUR/GBP D1

ciekawy poziom - nie dosc ze był jednoczesnie wsparciem i oporem to jeszcze układa się w 50 % korekty zniesienia a przy tym poziomie niemal idealnie co do pipsa mamy inside bary oraz pin bara. Pikanterii dodaje szczególik że zagranie pozycji krótkiej bedzie zgodne z trendem- od wielu miesiecy para spada z lokalnymi korektami ....

na wykresie tygodniowym również widzimy pin bara w dokładnie tym samym miejscu
Obrazek

stop los w granicach 15-25 pips a TP 310 pestek. Warto obserwowac wg mnie
Miej nadzieję na najlepsze, ale zawsze bądź gotów na najgorsze.

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

U mnie to wygląda nawet jeszcze lepiej.
Jest jednak i pewme ale...
Jak widać na wykresie MN, cały ten spadek z Daily i Weekly to część wiekszej korekty, która właśnie zniosła dokładnie 61,8% poprzedniego ruchu.
Oczywiście, także uważam, że w tej sytuacji (S/R, pinbar, trend spadkowy w TF D1 i W1) należy zagrywać shorta, ale TP1 jednak umieścił bym ponad 0.775.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Jakoś nikt nie zauważył mocnego wsparcia i jak tam cena zareagowała .
Objective perspective, just businiess...

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

_/_/Dariusz_/_/ pisze:SP500 D
Dzisiaj cel na Sp500 osiągnięty, teraz pojawia się miejsce dużego oporu i musimy obserwować reakcję ceny, ale na 1441 popyt może zostać skonsumowany przez podaż .

EURGBP podobnie z poziomem 80270, jeśli D zamknie się powyżej to górna granica M konsolidacji zostanie osiągnięta z poz. 80800.
Objective perspective, just businiess...

CTS
Gaduła
Gaduła

_/_/Dariusz_/_/ pisze:
_/_/Dariusz_/_/ pisze:SP500 D
Dzisiaj cel na Sp500 osiągnięty, teraz pojawia się miejsce dużego oporu i musimy obserwować reakcję ceny, ale na 1441 popyt może zostać skonsumowany przez podaż .
czekałem z sell limit na 1441, niestety tam nie doszli. Teraz w obliczu jutrzejszej decyzji FED trochę strach się tak ustawiać, cena jest zbyt blisko i mogą odpalić w kierunku 1450 ... równa liczba itd, nawet gdyby to miał być ruch fałszywy ściągający ewentualne stopy ustawione powyżej1441

zastanawiam sie za to czy nie zostawić S z limitem powiedzmy na 1.3030 na Eur/Usd. Jest miejsce na taki ruch, cena tak się zachowuje jak gdyby to 1,30 przyciągało jak magnes. Ostateczny stop dla takiej zagrywki to 1.31, profit 1.2750

o ile w ogóle dobrym pomysłem jest ustawianie jakichkolwiek zleceń przed dosyć kluczowym wydarzeniem dla rynków na kolejne dni może tygodnie

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

CTS
Nie bardzo rozumiem, może źle widzę na wykresie; liczysz na odbicie w dół od 1,3102 i ustawiasz tuż pod nim oczekujące sell limit limit, podczas gdy cena jest jeszcze poniżej? A jak zlecenie wejdzie, a cena się nie odbije, tylko przeleci w górę?

ODPOWIEDZ