Dzięki za motywujący wpis. Dziś nie widzę okazji do zagrania, miejsca na oczekujące. Może na niskim TF coś złapię ale wątpię bo wpadłem do domu na 1,5 godz. tylkoadamkaluza pisze:Super trejd Smile Miejsce na otwarcie bardzo dobre - 2 LT i wsparcie. Miejsce na zamknięcie moim zdaniem też dobre Wink
wzmagania pozytywa
Spiesz się powoli.
- adamkaluza
- Pasjonat
Ja od jakiegoś czasu gram tak:pozytyw pisze:NZD USD +47
1) staram się oby wejście było zgodne z trendem (H1), czyli wzrostowy - cena robi wyższe dołki i wyższe szczyty
2) szukam poziomu na wyższym interwale, im cena mocniej się od niego odbijała, lub nawet mocno go przebijała tym lepszy
3) czekam aż cena zejdzie do tego poziomu i obserwuje jej zachowanie na M1. Jeśli mocno jechała do poziomu i nagle przy nim się zatrzymuje to jest dobry znak. Powinna przynajmniej go dotknąć. Najlepiej jak odbije od poziomu, jak drugi raz wróci i odbije robiąc podwójne dno wtedy wchodzę. Jak konsoliduje się blisko poziomu ale go respektuje, to też może być dobra okazja do wejścia.
Teraz do czego zmierzam. Jak patrze na to wejście NZD/USD to jak bym patrzył na LT i S/R na M1. Cena mocno zjechała do tego miejsca, zatrzymała się i odbiła. Wtedy otwarłeś L. Znowu wróciła do poziomu i znowu dostała kopa do góry. Później już tylko poszybowała do góry. Nie wiem czy podobnie jak ja to widzisz. Cena zachowuje się tak samo na wszystkich interwałach, zmienia się tylko skala.
Mam nadzieję że moje widzenie wykresu coś Ci podpowie

Pozdrawiam i dużo pipsów

Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!
Dzięki Adam, pochwała jak najbardziej zasłużona.
Napiszę tak w skrócie tylko bo już dość późno. Opisany trejd był właśnie na tej zasadzie o której piszesz . Ostatnio pojawił się fajny opis PA (link poniżej). Jedną z zasad wejścia Fx-Krisjest podobna do Twojej. Grając intraday powinno się grać zgodnie z kierunkiem H4, setup na H1, wejście na M15 po uformowaniu się świecy odwrotu, najbezpieczniej po reteście poziomu (podwójne dno) i wejście po świecy powrotu. Tak jak u Ciebie tylko w innej skali czasowej.
NZD USD było na takie zasadzie: Kierunek D1 (można tam dyskutować bo cena zrobiła LL ale potraktowałem to jako korektę bo LT z dwóch szczytów zostało przebite), LT, setup z H4 a wejście z H1. Rs było wyznaczane z wyższego TF
Jeszcze raz dziękuję za opis i pozdrawiam
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
PS długa USD JPY po 78,54 SL 22p. [/b]
Napiszę tak w skrócie tylko bo już dość późno. Opisany trejd był właśnie na tej zasadzie o której piszesz . Ostatnio pojawił się fajny opis PA (link poniżej). Jedną z zasad wejścia Fx-Krisjest podobna do Twojej. Grając intraday powinno się grać zgodnie z kierunkiem H4, setup na H1, wejście na M15 po uformowaniu się świecy odwrotu, najbezpieczniej po reteście poziomu (podwójne dno) i wejście po świecy powrotu. Tak jak u Ciebie tylko w innej skali czasowej.
NZD USD było na takie zasadzie: Kierunek D1 (można tam dyskutować bo cena zrobiła LL ale potraktowałem to jako korektę bo LT z dwóch szczytów zostało przebite), LT, setup z H4 a wejście z H1. Rs było wyznaczane z wyższego TF
Jeszcze raz dziękuję za opis i pozdrawiam
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
PS długa USD JPY po 78,54 SL 22p. [/b]
Spiesz się powoli.
- adamkaluza
- Pasjonat
Dziękuję za pochwałę
Miło mi 
Zagranie według tego schematu dzisiaj mi się udało.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 389#503389
Przynajmniej wejście było dobre
Zobacz jak poziom 1,2552 zadziałał jak ściana! Cena dostała kopa. Drugi raz mozolnie podeszła do poziomu i znowu odrzucenie. Wtedy wszedłem. Dalej już tylko zjazd i kwestia prowadzenia pozycji.

Przynajmniej wejście było dobre

Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!
Gratki, fajne, wyczekane wejście.adamkaluza pisze:Dziękuję za pochwałęMiło mi
Przynajmniej wejście było dobreZobacz jak poziom 1,2552 zadziałał jak ściana! Cena dostała kopa. Drugi raz mozolnie podeszła do poziomu i znowu odrzucenie. Wtedy wszedłem. Dalej już tylko zjazd i kwestia prowadzenia pozycji.
Ja niestety w piątek też nie miałem za wiele czasu na grę. Jedno wejście i minus 25. Na swoją obronę mam tylko to, że grałem zgodnie z H4 ale bez potwierdzenia. Trejd w pośpiechu.Bez sensu.
Poniżej zaznaczyłem jak powinienem zagrać, szkoda, że na historii

Uploaded with ImageShack.us
Spiesz się powoli.
- adamkaluza
- Pasjonat
Miejsce nie najgorsze ale tak sobie myślę, że najbezpieczniej jest poczekać na rekcję rynku. Na screenie widać, że cena respektowała poziom ale ostatecznie nie było potwierdzenia co zrobi. Według tego co piszę to okazji do wejścia nie było. Schodząc na M15 szukając potwierdzenia widzimy konsolę, musimy więc czekać na wybicie i wtedy szukać wejścia Najlepiej po potwierdzeniu wybicia:) Tylko tak się zastanawiam, że jak tak będziemy szukać potwierdzenia - potwierdzenia to jest za późno na trejd .
Powinienem bardziej sprecyzować swoje zasady.
Powinienem bardziej sprecyzować swoje zasady.
Spiesz się powoli.
AUD CAD wtopa. Całą noc kisiło, dziś zamknęło na minus 17. Ponowiłem S, zobaczymy co będzie.

Spiesz się powoli.
- adamkaluza
- Pasjonat