Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

arkoni pisze: A skoro zrobił się tutaj kącik wróżbiarski.
dla czego wróżbiarski ? Ja też wróżę ? :) Podaj mi przykład, chętnie dowiem się co robię (rysuję) źle, o to chodzi żeby sie wzajemnie od siebie uczyć

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

arkoni pisze:O ile dobrze pamiętam, to fala 4 (zgodnie teorią fal Elliotta) nie powinna zachodzić na falę 1
Dobrze pamiętasz, ale nie wszystko; powyższe zastrzeżenie dotyczy rynków nielewarowanych.

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Dobrze pamiętasz, ale nie wszystko; powyższe zastrzeżenie dotyczy rynków nielewarowanych.
O, to był tam jakiś aneks dotyczący rynków lewarowanych?!
Od tych wyjątków od teori, wyjątków od wyjątków od wyjątków, sytuacji szczególnych dla rynków nielewarowanych i tych lewarowanych mniej lub bardziej rodzi się dużo dowolności, która nawet najlepszą teorię uwali.
Psychika tłumu pozostaje zaś taka sama dla wszystkich rynków.
Na rynkach lewarowanych chciwość i strach wcale nie są większe (lub mniejsze) niż na innych rynkach, a to stąd się biorą ruchy opisane przez Elliotta (a właściwie przez Frosta i Prechtera).
Jedynym czynnikiem mogącym faktycznie zakłócać strukturę fal jest zbyt mała płynność instrumentu lub indeksu, lub nadmierny wpływ regulatora rynku.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Ale ja nie chcę dyskutować z Tobą na temat zasadności tego stwierdzenia, tylko podaję, jak to opisał Elliott; ewentualne zastrzeżenia proszę kierować do niego. Ewentualnie do jego wnuka, prowadzi dziennik na tym forum ;)

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Wirus pisze: jak to opisał Elliott
Ja potwierdzam słowa kolegi :) Uczą, że fale zachodzące (overlaping) to najczęściej rynki lewarowane. Tutaj ma zastosowanie nowa teoria fal Glen'a Neely'iego której to nie znam, ale wiem że jest :)

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Masz rację, nie ma o czym dyskutować.
W interpretowaniu fal jest tyle subiektywizmu, że wszystko jest możliwe- każdy widzi to co mu pasuje.
Nie jestem zwolennikiem tej teorii z tego właśnie powodu.

A tak już na koniec - bądź łaskaw spojrzeć sobie na wykres S&P500, to nie jest lewarowany instrument, a rzecz dotyczyła właśnie kontraktu na ten indeks.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

arkoni pisze: bądź łaskaw spojrzeć sobie na wykres S&P500
Faktycznie. Świadczy to jedynie o tym, że klasyki książkowej już dawno nie ma. "Adapt or die"

CTS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CTS »

czyli z Elliottem w temacie S&P500 nie doszliście do porozumienia, nie wiadomo nic ?
Pozostaje grać z trendem i bacznie wypatrywać sygnałów PA ;)

ps
czy to może byc koniec wzrostów na Eur/Usd, czy jednak oczekiwać na test linii trendu i tego co tam sie wydarzy ? Może dojdą do linii w formie boczniaka bez kolejnego ataku w górę (wrzesień to FED i ECB) Świeczka dzienna niby pro spadkowa, ale chyba mało prawdopodobne żeby juz teraz zdecydowali sie na większy ruch
jakieś inne pomysły ? W moim scenariuszu w przypadku wzrostów, niestety jest dziura na 100 pips
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

CTS, tworzenie takich scenariuszy ma jedną wielką wadę - ludzie się do nich przywiązują.
Spójrz na lewy górny róg wykresu, są tam dwie duże świeczki - jedna wzrostowa, a druga spadkowa - taka właśnie świeczka może przebić linię trendu jednym ruchem, może także pojawić się świeczka spadkowa, a impet spadków znacznie przyspieszyć... Cena może także przejść w okres konsolidacji i w ogóle nie dotrzeć do linii trendu...
No sam zobacz ile jeszcze jest możliwych scenariuszy...
Analiza wykresu, to raczej nie to samo co tworzenie scenariuszy.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

arkoni pisze: O, to był tam jakiś aneks dotyczący rynków lewarowanych?!
Na rynkach nielewarowanych nie istnieje zjawisko Stop Out które jak się można domyślić może wywoływać wymienione "zaburzenia".

ODPOWIEDZ