Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm
Ładnie wyrysowane, na pewno się przyda. A co możesz powiedzieć o formacjach świecowych opłaca się ich uczyć, interpretować i kierować się nimi żeby zwiększyć prawdopodobieństwo dobrego wejścia np na liniach wsparcia i oporu? Czy to strata czasu? A i jak będziesz miał czas to opisz linie wsparcia/oporu, jak je ustawiać itp.
Formacje świecowe :magot98 pisze:Ładnie wyrysowane, na pewno się przyda. A co możesz powiedzieć o formacjach świecowych opłaca się ich uczyć, interpretować i kierować się nimi żeby zwiększyć prawdopodobieństwo dobrego wejścia np na liniach wsparcia i oporu? Czy to strata czasu? A i jak będziesz miał czas to opisz linie wsparcia/oporu, jak je ustawiać itp.
świece odwrócenia :FX-Kris pisze:Zasady wejść:
Czekamy na Setup na H1 wchodzimy na M15 na pierwszym odbiciu gdy pojawi się świeca odwrócenia. Wejście kilka pips nad/pod świecą, a SL kilka pips pod/nad świecą w zależności czy to jest long/short.
Świeca musi się uformować, nie zajmować pozycji przed zakończeniem świecy !!!!( duże ryzyko fałszywych odbić )"
Ja koncentruje się na dwóch: PINBAR i ENGULFING są najmocniejsze. Formacja świecowa musi pojawić się w odpowiednim miejscu !!!!
Co do rysowania S/R :
michosz pisze: michosz napisał:
Mam pytanie odnośnie rysowania poziomów S/R. Jak rysujesz te poziomy patrzysz się tylko na wykres świecowy , czy przełączasz czasami na liniowy ?.
Matteo pisze: Cześć
Pytanie nie do mnie skierowane, ale mam nadzieję, ze nikt się nie obrazi jak odpowiem za siebie Smile
Rysowanie linii SR ma na celu wyznaczenie poziomów na których znajdowały się duże zlecenia. Taki poziom będzie znajdował się na high lub low świecy. Wykres liniowy takich danych nie zawiera, więc rysowanie na nim poziomów SR nie ma sensu
Fx-Kris pisze:Matteo pewnie, że nikt się nie obrazi pod warunkiem dobrych odpowiedzi Smile a ta jest dobra. Musimy sobie pomagać, ja nie dam rady na wszystko odpowiedzieć.
Dodałbym tylko jeszcze, że czasami na wyższych TF czyli H4 i D1 patrze również gdzie korpusy świec się zapierały (czasami wyznaczam takie poziomy dodatkowo).
Dodano po 19 minutach:

Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum
WoŁodia, patrząc na wykres D mamy według mnie ładną formację świec, mianowicie zaznaczona przez Ciebie czarna nr 1, po niej trzy małe korpusy których body zawiera się w świecy przebijającej, do kompletu świeca z dnia wczorajszego. W połączeniu z fundamentami, czyli komunikat o możliwości cięcia stóp, walce z aprecjacją waluty mamy chyba obraz składający się w całość. Jeśli są oponenci co do mojej opinii śmiało pisać 

Sky is the limit
Dla mnie, na D1, to mamy konsolidację. Oczywiście, na mniejszym interwale będzie jakiś trend. Jednak na D1 żadnej formacji tam nie widzę - tylko niezdecydowanie.
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Dokładnie tak. Dlatego takie dni jak poniedziałek i piątek nie wpisują się w moje zasady gry. (czasami przy sprzyjających warunkach gram w poniedziałki, ale w piątki po 12-13 już nigdy ) Tak jak kolega mryko napisał dzień realizacji zysków. Dodatkowo spada drastycznie płynność rynku, bo wszystkie grube ryby już dawno odpoczywają. W takich realiach z ceną można zrobić to co się chce jak ma się dużo pieniędzy np SL hunting.mryko pisze:Witajcie, dziś teoretycznie dzień realizacji zysków z tygodnia więc różnie może to wyglądać.
Za chwilę zobaczę AUD USD. Jeśli mogę zasugerować co zrobić, gdy pojawiają się takie dylematy i nie jesteśmy pewni jak grać. To najlepiej zmienić parę. Poszukać tej, która ładnie swinguje i wszystko jest na niej bardziej czytelne.
Dodano po 9 minutach:
Wirus pisze:Dla mnie, na D1, to mamy konsolidację. Oczywiście, na mniejszym interwale będzie jakiś trend. Jednak na D1 żadnej formacji tam nie widzę - tylko niezdecydowanie.
Dokładnie konsolidacja. Obecnie jest wybicie dołem ale czy będzie potwierdzone nie wiadomo. Najbezpieczniej grać pullback z tego wybicia na shorta.
Za chwilę wstawie zdjęcie z opisem.
Dodano po 45 minutach:
Na wykresie prawidłowo oznaczyłem 1-2-3. Są zwolennicy którzy grają to bez żadnych potwierdzeń. Czyli sell stop pod 2, jest to zagranie bardziej agresywne z dużym stopem bo SL wtedy wędruje nad 3. Konserwatywnie wchodzimy na pullbacku. Do określenia trendu potrzebujemy przynajmniej dwa swingi. Dlatego zaznaczyłem miejsce w którym najbezpieczniej jest szukać short'ówWoŁodia pisze:Co robić na tej parze?
Czy to już zmiana trendu opisana przez Vica Sprendeo 1,2,3?
Czy już czas grać krótkie pozycje?
W obecnej sytuacji, breakout z LT nie był silny, pamiętajmy, że breakout musi mieć momentum. Teraz mamy konsolidację. Nie wiadomo czy to wybicie z konsolidacji jest potwierdzone czy fałszywe ( szczególnie w taki dzień jak dziś).
Jest wiele scenariuszy, które mogą się sprawdzić np: powrócimy do konsolidacji i potrwa ona kilka dni. wybicie dołem z konsoli zostanie potwierdzone, lub nastąpi wybicie górą.
Fajny przykład odnośnie breakoutów. Zerknijcie na rysunki odnośnie breakout'ów któtre niedawno wklejałem. Napisałem, że breakout'y gramy zgodnie z trendem. Ta konsolidacja znalazła się w takim miejscu, że możemy zarówno grać wybicie górą - co będzie świadczyło o kontynuacji trendu lub wybicie dołem - co będzie świadczyło o rozpoczęciu się trendu spadkowego.

Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum
Fx-Kris, gratuluję postu.
Juz dawno na tym forum, nie czytałem tak rzetelnej roboty dotyczącej PA (chyba od niepamiętnych czasów FxLamera).
Proszę , trzymaj dalej dyscyplinę postu , a jest i będzie on bardzo wartościowy)
ale żeby nie było tak słodko mam kilka pytań/uwag:
1. Setupów szukasz na wyzszych TF (D1, H4, H1) , a wejscia robisz na nizszych np Setup na H4, wejscie na M15.
2. Linie SR , które przedstawiasz, zwykle sa liniami z dołków /szczytów kilku ostatnich świec (np z 5-10 świec godzinowych) - czy z Twojego doświadczenia są one na tyle wiarygodne aby cena je respektowała - oczywiście statystycznie (bo jak wiemy cena czasem robi co chce
)
powodzenia w prowadzeniu wątku,
mam nadzieję, że nie odpuscisz
dbrodziej
Juz dawno na tym forum, nie czytałem tak rzetelnej roboty dotyczącej PA (chyba od niepamiętnych czasów FxLamera).
Proszę , trzymaj dalej dyscyplinę postu , a jest i będzie on bardzo wartościowy)
ale żeby nie było tak słodko mam kilka pytań/uwag:
1. Setupów szukasz na wyzszych TF (D1, H4, H1) , a wejscia robisz na nizszych np Setup na H4, wejscie na M15.
mógłbyś to poprzeć jakimś przykładem/screnem?, bo nie wiem , czy czekasz na uformowanie świecy na M15 potwierdzajacej Setup, czy czekasz na momentum na m15 ww własciwa stronę czy też czekasz na swing aby zlapać dodatkowo jeszcze kilka pips?Fx-Kris pisze:FX-Kris napisał:
Zasady wejść:
Czekamy na Setup na H1 wchodzimy na M15 na pierwszym odbiciu gdy pojawi się świeca odwrócenia. Wejście kilka pips nad/pod świecą, a SL kilka pips pod/nad świecą w zależności czy to jest long/short.
Świeca musi się uformować, nie zajmować pozycji przed zakończeniem świecy !!!!( duże ryzyko fałszywych odbić )"
2. Linie SR , które przedstawiasz, zwykle sa liniami z dołków /szczytów kilku ostatnich świec (np z 5-10 świec godzinowych) - czy z Twojego doświadczenia są one na tyle wiarygodne aby cena je respektowała - oczywiście statystycznie (bo jak wiemy cena czasem robi co chce

powodzenia w prowadzeniu wątku,
mam nadzieję, że nie odpuscisz
dbrodziej
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. Nigdy też nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej.
Tu wdałbym się w lekką polemikęFx-Kris pisze:Dokładnie konsolidacja. Obecnie jest wybicie dołem ale czy będzie potwierdzone nie wiadomo. Najbezpieczniej grać pullback z tego wybicia na shorta.Wirus pisze:Dla mnie, na D1, to mamy konsolidację. Oczywiście, na mniejszym interwale będzie jakiś trend. Jednak na D1 żadnej formacji tam nie widzę - tylko niezdecydowanie.

Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248