Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

No może trochę przesadziłem z FOMC Minutes - z tego co pamiętam, dwa tygodnie temu był tylko komunikat, natomiast nie było późniejszej konferencji. Może ktoś zareaguje na jakieś delikatne różnice w stosunku do poprzedniego miesiąca. Typu jakie tematy były poruszane, kto mówił o czym, albo inaczej: "kto za/przeciw QE".
Bo żadnych istotnych rzeczy tam nie będzie - to wychodzi z komunikatu i wcześniejszych posiedzeń. FED obserwuje i czeka…
Jeżeli czegoś można się spodziewać to najwcześniej w Jackson Hole. A i to może być za wcześnie.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2012, 22:36 przez 259, łącznie zmieniany 2 razy.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

US TSYS: Treasuries hold a tight higher range in quiet afternoon action, awaiting the 2pm ET minutes from July FOMC meeting. But some traders feel FOMC minutes won't shake things up too much, as Fed view on QE3 believed still forming amid US data, European crisis uncertainty. Tsys remain aided by weaker US stocks. Cash 10Y yield is at 1.747%, vs. 1.732% 100-day moving average.
Czy przypadkiem QE nie spowoduje przepływu kapitału z obligów na giełdy? To by oznaczało wzrost yield'ów, które jednak Fed starał się trzymać na niskim poziomie.

A może coś pokręciłem?

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Lubię zboża, ale dzisiaj prawie cały dzień na koparce ręcznej w 34 stopniach, więc cięzko nawet kliknąc na zlecenie, tak to jest jak się gra małymi pozycjami, trzeba samemu zapinać :|
Objective perspective, just businiess...

259
Maniak
Maniak

Stforex pisze: Czy przypadkiem QE nie spowoduje przepływu kapitału z obligów na giełdy? To by oznaczało wzrost yield'ów, które jednak Fed starał się trzymać na niskim poziomie.

A może coś pokręciłem?
Teoretycznie tak. O ile to byłaby operacja takiego typu jak QE1 i 2.
Ale nie sądzę aby taka się szykowała. Z wielu względów. Najprostszy jest taki, że boom na rynkach zalanych kasą nie przełożył się na wzrost zatrudnienia przez co Bernanke&Co musieli dokonywać wyczynów gimnastyki retorycznej aby porażkę przedstawiać jako sukces. Jeżeli dwa olbrzymie programy tego nie zrobiły, to jaka jest szansa, że zrobi to trzeci? Można mówić wiele rzeczy o Bernanke, ale nie to, że jest głupi.
Nowy "stimulus" musiałby być czymś innym i to rozłożonym na kilku kierunkach. Jeden z nich jest znany: obniżenie stóp procentowych długoterminowego długu - taki cel postawił sobie FED jako istotny element mający rozbujać gospodarkę, a przez to obniżyć bezrobocie.
Co jak słusznie zauważyłeś stoi nieco w sprzeczności z efektem ubocznym masowego przesiadania się z treasuries na instrumenty wyższego ryzyka :-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Większe rybki boją się spadków. Na CME grubo smarują opcjami put aż do 1.2200. Dzięki Esco za zwrócenie uwagi.

W górę mało kto się zabezpiecza.

PS. Jeszcze nie wiadomo, czy op. Twist działa, czy nie. Pogłębienie działań, i to radykalne, to byłoby postawienie sobie samemu wotum nieufności - tak na mój rozum. Inna sprawa, że giełda jest już dość wysoko. Jaki sens pompować ją bardziej?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

DJ MARKET TALK: 'Fairly Soon' FOMC Phrase of the Day for Fed Watchers
22-sie-2012
14:01 EDT - The dense, 10-page FOMC minutes released Wednesday can effectively be boiled down to two words for Fed watchers: "fairly soon." The various caveats and hemming and hawing aside, the tea leaves became more clear about the chances of another round of easing from the central bank. "Many members judged that additional monetary accommodation would likely be warranted fairly soon," absent a surprise improvement in the economy, the minutes revealed. (michael.crittenden@dowjones.com)
20:00 * DJ FOMC Minutes: Many Officials Saw Additional Asset Purchases Helping Recovery

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Stforex pisze:PS. Jeszcze nie wiadomo, czy op. Twist działa, czy nie. Pogłębienie działań, i to radykalne, to byłoby postawienie sobie samemu wotum nieufności - tak na mój rozum. Inna sprawa, że giełda jest już dość wysoko. Jaki sens pompować ją bardziej?
Tak od razu narzuca mi się odpowiedź - czemu nie ? Skoro fundamenty na to pozwalają, więc pompować Panie majster, pompować i on właśnie pompuje :wink:
Objective perspective, just businiess...

259
Maniak
Maniak

No dobra: Minutes przyszło, Minutes przeszło (minutes to streszczenie spotkania, coś jak nasz protokół). I co z tego wyszło? Ktoś zrobił trochę szybkiego zysku. Nie za dużo, ale za to szybko. Zawsze coś :)
Jakieś wnioski na przyszłość? Może, niewiele, ale jedno takie zdanie się znalazło, taki wytrych co może być używany na obie strony.
Dla ułatwienia forexlive zrobił to za mnie:
http://www.forexlive.com/blog/2012/08/2 ... c-minutes/

259
Maniak
Maniak

Chyba nie doceniłem tego zdania... albo tego co kto w nim chce wyczytać.
My Goodness, my Kangur :-D A co dopiero metale...

Tylko jeżeli ktoś może mnie oświecić: dlaczego najbardziej w górę leci... jen? :?:

259
Maniak
Maniak

Znalazłem:
USD/JPY Obliterated By Fed Minutes
By Jamie Coleman || August 22, 2012 at 18:35 GMT

Falling like a stone after the Fed signal readiness to ease unless the economy gains traction pronto.
The market was clearly long, unable to gain overnight on terrible trade numbers, so the Fed news was like screaming fire in a crowded theater…There was a stampede for the exits and not everyone got out alive.
We hust broke the 100 day average at 78.58, Support lies in the 77.90/78.15 area. Huge stops lie below the former level but expect Japanese semi-official names like Kampo to be buyers on the approach.

Zablokowany