Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
m.prymus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: m.prymus »

Czesc Marcin, jestes tu najlepszy wiec prosze Ciebie o komentarz do mojej analizy.
1. Czy dobrze to rozumiem..., (tendencja dla nastepnego dnia down, po sygnale oczywiscie nigdy nie wiadomo jak wysoko on bedzie przy czym nie wyzej niz high poprzedniego dnia)
2. Czy poziomy tych swiec maja jakikolwiek znaczenie dla twojej gre? Odnosze sie do twojej analizy z poczatku miesiaca , kiedy to siweca spadkowa z Lipca 2012 zamknela sie 10p wyzej od otwarcia pinbara z Czerwca 2010. Dzieki z gory za odpowiedz.
Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

m.prymus pisze:1. Czy dobrze to rozumiem..., (tendencja dla nastepnego dnia down, po sygnale oczywiscie nigdy nie wiadomo jak wysoko on bedzie przy czym nie wyzej niz high poprzedniego dnia)
Tak - to możliwe.

m.prymus pisze:2. Czy poziomy tych swiec maja jakikolwiek znaczenie dla twojej gre? Odnosze sie do twojej analizy z poczatku miesiaca , kiedy to siweca spadkowa z Lipca 2012 zamknela sie 10p wyzej od otwarcia pinbara z Czerwca 2010. Dzieki z gory za odpowiedz.
Wg mnie ta świeca zamknęła się tak wysoko tylko z powodu tego, że chcieli dojść do zl h4 - ale mimo to jest to nadal świeca spadkowa - i jako taka daje szanse na dalsze spadki.

Na screenie rozwinięcie - trochę naciapane - ale mam nadzieję, że czytelne.

Obrazek
free image hosting

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

m.prymus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: m.prymus »

Dzieki coraz czesciej, coraz wiecej zaczyna mi sie skladac w jedna logiczna calosc:) Te H4 tez przeanalizowalem, wynik podobny do twojego :) Jeszcze troche czasu, a moze bede czytal wykres jak ksiazke:) Oby:) Jeszcze raz dzieki za pomoc !!! Jest niezastapiona !!!

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

klonmarcin, widzę że pogrywasz na audusd, czy mógłbyś skomentować to co napisałem? ;)

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 578#501578

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Marcin, co w sytuacji, gdy ZL robi się za dużo? ;) Wszyscy mówią, żeby wykreślać na każdym momo, ale one w końcu zajmą cały wykres ;) Na załączonym obrazku (AUD/USD H4) miałem ZL z H4 (zielona), a po zamknięciu dnia dało się wykreślić nową ZL D1 (fioletowa), która prawie pokrywa się z ZL H4. Co wtedy robisz?

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Wirus to prowokacja?
Przecież:
- raz wykorzystaną ZL powinno się usunąć,
- jak masz dwie blisko siebie to masz duże szanse że da dalej od obecnej ceny zostanie knotem poczęstowana, szukasz reakcji na tej i na tej jeśli dojdą,
- jak masz 10 ZL koło siebie to sobie zaznacz strefę i już :)
Trading gra indywidualna i to pod siebie się ją powinno ustawić, pzdr.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Też kiedyś miałem ten problem - ale rozwiązałem go bardzo prosto - po prostu przestałem rysować zl na wykresie - wystarcza mi sam krzyżyk z mt4 i za jego pomocą określam poziomy - rysuję je tylko na potrzeby screenów.

Konkretnie to powinno się wykorzystywać tylko najbardziej aktualne zl - wykorzystane usuwać - a jeśli są blisko siebie z różnych tf to można uznać je za strefę.

Z czasem dojdziesz do własnego stylu i wtedy zobaczysz co Tobie pasuje na wykresie. :wink:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Darkey pisze:Wirus to prowokacja?
Ależ skąd... Po prostu Ty kiedyś napisałeś:
Marcin korzysta tylko raz z ZL później profit jest wyzerowany teoretycznie ale się tak zdarza że w jej miejscu powstaje S/R a na niego też można grać. ZL zdziała jeśli nie zostanie przebita przez ciało świecy z tf na którym zostaje wyznaczona, jeśli zostanie przebita znaczy że poziom nie działa i możliwa zmiana nastojów czyli odwrót.
Natomiast Marcin napisał:
Ważne, są nawet sprzed roku - ale im wyższy tf tym dana zl może długo czekać na test.
Dla mnie są wszystkie ważne - oczywiście stale występują konflikty - ale tutaj pomóc może patrzenie na wyższy TF i odrobina doświadczenia.
I nie bardzo mogłem się zdecydować ;)
- raz wykorzystaną ZL powinno się usunąć
No właśnie tu widzę rozbieżności, jak wyżej.
- jak masz 10 ZL koło siebie to sobie zaznacz strefę i już :)
No ale jak usunę wykorzystaną, to tych 10 nie będzie ;)
Trading gra indywidualna i to pod siebie się ją powinno ustawić, pzdr.
Oczywiście. Jak wielkokrotnie pisałem, traktuję grę jako rozrywkę; chcę się czegoś nauczyć, a mam zwyczaj robić to solidnie jak już mi ta wiedza czachę rozsadzi, to może zacznę grę na jakieś normalne pieniądze ;) Chociaż za cholerę nie mam do tego motywacji :>

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Wirus pisze:Ależ skąd... Po prostu Ty kiedyś napisałeś:
Cytat:
Marcin korzysta tylko raz z ZL później profit jest wyzerowany teoretycznie ale się tak zdarza że w jej miejscu powstaje S/R a na niego też można grać. ZL zdziała jeśli nie zostanie przebita przez ciało świecy z tf na którym zostaje wyznaczona, jeśli zostanie przebita znaczy że poziom nie działa i możliwa zmiana nastojów czyli odwrót.

Natomiast Marcin napisał:

Cytat:
Ważne, są nawet sprzed roku - ale im wyższy tf tym dana zl może długo czekać na test.
Dla mnie są wszystkie ważne - oczywiście stale występują konflikty - ale tutaj pomóc może patrzenie na wyższy TF i odrobina doświadczenia.

I nie bardzo mogłem się zdecydować Wink
Ale przecież tutaj nie ma żadnej rozbieżności ZL działa do puki działa, a jak nie działa to jest przełamywana :) Marcin pisze o czasie i tak mogą minąć miesiące a nawet lata zanim dojdą do takiej ZL z MN bądź W1 i taka ZL nie jest testowana do czasu aż cena nie pojawi się na niej.

Obrazek

Przykład gdzie ZL zaczęła działać jako S/R a na h1 dwa razy zadziałała a za 3 została złamana i wtedy ja wywalamy na tym akurat przypadku można było nową rysować 2 pipsy niżej bo się nowe momo zrobiło.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Fajnie, dzięki; nie będę miał litości dla zdeflorownych ;)

Jeszcze pytanie dodatkowe: czy ZL, żeby straciła ważność, musi być zdeflorowana przez ciało na tym samym interwale, czy na dowolnym? Np. ZL wyznaczona na D1 została przebita knotem świecy D1, ale nie ciałem, więc według tego, co mówicie, jest nadal ważna. Jednak już na H4, że o niższych interwałach nie wspomnę, przebita jest ciałem świecy H4. Co z jej ważnością?

ODPOWIEDZ