Porady expertów

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Zdaje się, że to Paul Rotter pisał, że trader nie powinien mieć własnego zdania. Guru, analityk tak ale nie trader.

Analitycy to często ludzie z przerośnietym ego a ci, którzy ich słuchają chyba nie wiedzą w zasadzie co mają robić.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

alinoe pisze:Zdaje się, że to Paul Rotter pisał, że trader nie powinien mieć własnego zdania. Guru, analityk tak ale nie trader.

Analitycy to często ludzie z przerośnietym ego a ci, którzy ich słuchają chyba nie wiedzą w zasadzie co mają robić.

Oj tak, to jest chyba jedna z ważniejszych rzeczy po prostu nie mieć zdania (jakkolwiek to brzmi :) )
Co do analityków to bardzo mnie drażnią wypowiedzi niektórych z nich np. takiego pana - już w słusznym wieku - z firmy chyba Xelion bardzo często udziela wywiadów w mediach (nie bede rzucać nazwiskami) potrafi uzasadnić wszystko...tyle że po fakcie przy tym jest bardzo arogancki a prawdopodobnie nie zarobił na rynku ani złotówki. Często gosci w radiu tokfm które bardzo lubie...jednak jakie nieraz dyrdymały wygaduje to aż uszy więdną czasami mam ochotę zadzwonic do nich ale się wstrzymuje bo jeszcze powiem o dwa słowa za dużo na antenie :twisted:
Analityk mówiący o zarabianiu ma się mniej więcej tak jak ksiądz prawiący o seksie i życiu w związku

Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robert B »

Analityk w calym tym gieldowym biznesie ma swoja role - tak - role do odegrania. Nie wazna jest trafnosc jego analiz - wazna jest rola jaka pelni. Tlumaczac w wielkim skorcie - proponuje zebrac 5-10 zaprzyjaznionych osob i przeprowadzic prosty eksperyment, a mianowicie pobawmy sie w gielde (wygrany dostaje dobrego scotch'a). Wydrukujmy troche papierow, troche pieniedzy, podzielmy to miedzy soba i pohandlujmy przez tydzien. Juz w drugim dniu znajdzie sie analityk, ktory poprzez swoje fikcyjne (bo to przeciez tylko eksperyment) analizy bedzie szukal/naganial druga strone transakcji.
Analityk to zwykly uczestnik rynku - czynny badz bierny (oplacany przez kogos innego zaangazowanego w rynek), tak wiec jego analizy sa tak obiektywne jak moje zdanie o tesciowej :D
"jutro to dziś - tyle że jutro" - S. Mrożek

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Ja tam lubię posłuchać/poczytać analizy...techniczne głównie po to żeby popatrzeć co kto ,jak i gdzie zaznacza i ważne wg Niego poziomy...
A fundamentalne czasami pozwalają poszerzyć światopogląd...np. z cnbc..zarabianie na ich podstawie to zupełnie co innego.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Robert B pisze:czynny badz bierny
chyba nie można być biernie zaangażowanym..? :)
peter_r pisze:Ja tam lubię posłuchać/poczytać analizy...techniczne głównie po to żeby popatrzeć co kto ,jak i gdzie zaznacza i ważne wg Niego poziomy...
A fundamentalne czasami pozwalają poszerzyć światopogląd...np. z cnbc..zarabianie na ich podstawie to zupełnie co innego.
no własnie sęk w tym aby nie planować bo rynek i tak zrobi swoje..a już tym bardziej nie kierować sie opiniami innych... :wink:
a fundamenty i technika są nierozerwalne :)

Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robert B »

Robert B napisał:
czynny badz bierny

chyba nie można być biernie zaangażowanym..?
well, nie udawadniaj mi na sile ze nie rozumiesz tego co napisalem
"jutro to dziś - tyle że jutro" - S. Mrożek

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Nie śmiejcie sie z Kuczyna!
On jedyny przepowiedział z wyprzedzeniem prawidłowo koniec bessy 2007.
Nikt mu nie wierzył. Euforia trwała nadal pól roku. W końcu okazało się, że nie jest to korekta.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

mike_05 pisze:Nie śmiejcie sie z Kuczyna!
On jedyny przepowiedział z wyprzedzeniem prawidłowo koniec bessy 2007.
Nikt mu nie wierzył. Euforia trwała nadal pól roku. W końcu okazało się, że nie jest to korekta.
musi byc miszczunio...
zwlaszcza jak krecil w WGW...
niektorzy to do tej pory z podziwu wyjsc nie moga..
a miszczunio spadl na cztery lapy jak kot...
to ci dopiero zagadka... :lol:
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Robert B pisze:well, nie udawadniaj mi na sile ze nie rozumiesz tego co napisalem
tak się tylko droczę :)
mike_05 pisze:On jedyny przepowiedział z wyprzedzeniem prawidłowo koniec bessy 2007.
he he - jak się codziennie wygłasza jakąś opinię to kiedyś się w końcu trafi...:lol:

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

he, he ... tak jak ty teraz?

Powaga,
oglądałem ten wywiad w TV i z każdym miesiącem uwijającym nabierałem szacunku do jego wiedzy, choć przedtem miałem podobne zdanie, jak tu wcześniej przedmówcy prezentowali o nim.
Trochę kasy dzięki niemu uratowałem i zarobiłem, a o to chyba chodzi. Tylko trzeba słuchać ze zrozumieniem. Ja miałem ten fart, ze zrozumiałem.

Czytałem również wtedy Białka. Miał też dobre oceny na tu i teraz, ale brakowało mu trochę spojrzenia dalszego, albo może nie chciał ryzykować?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ODPOWIEDZ