ECN/STP/MM - jaki jest wymarzony broker każdego początkujące

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

InvestoronlineFX pisze:"MATCHING"
Jak blisko są wasze serwery tych największych LP? :mrgreen:
Bo potem idzie interwencja SNB i szaraki typu "ECN retail" są na końcu łańcucha pokarmowego i ludziom nawet StopOut nie działają.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Takie są niedoskonałości i specyfika rynku FX.

Może kiedyś wreszcie zacznie to się łączyć w jakieś twór - np jeden ogromny LP w Europie i kilku w pozostałych częściach świata. Arbitraż z łatwością pozwoli tym kilku podmiotom działać na cenie bardzo zbliżonej do siebie - a wreszcie obyłoby się bez sytuacji gdzie w razie większego ruchu - zlecenia drobnicy są na szarym końcu.

Na razie można o takim rozwiązaniu tylko pomarzyć - i kluczowa kwestia to znaleźć brokera po swój styl.

Skalpujesz? Najważniejsza będzie egzekucja i wielkość poślizgów (oczywiście same koszty również)

Grasz na długi termin - liczą się swapy itp, itd.

Wreszcie nie wolno zapominać o tym, że brokerzy coraz częściej oferują szkolenia online 1 na 1, sygnały mailowe/smsowe etc - czasami zyskowne (bez rewelacji oczywiście) etc, etc.

I tutaj tak na prawdę będzie jakieś zabieganie o klienta.

Bo takie dyskusje do niczego nie prowadzą - jedyne co mogłoby to rozstrzygnąć - to regularne testy porównawcze na kontach rzeczywistych.

Także na razie proponuję odłożyć taką dyskusję - bo nie prowadzi ona do niczego. Kto z ręką na sercu miał konta z przynajmniej 100 transakcji na każdym u choćby po 2 MM/STP i ECN?
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Akhh pisze:I tutaj tak na prawdę będzie jakieś zabieganie o klienta.
Narazie jest takie :lol:

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Taaaak...

Miałem oczywiście na myśli coś bardziej poważnego ;) Bo są również takie rzeczy.

Chociaż z drugiej strony bardzo intryguje mnie stwierdzenie:

Naśladować udane transakcje.

To może być coś na prawdę nowego.

Wykorzystywania w pełni trendów rynkowych już się czepiać nie będę.

Awatar użytkownika
InvestoronlineFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: InvestoronlineFX »

Stforex pisze: Szkoda, że dalej nie doczekałem się odpowiedzi na moje pytania.
Może jakoś je przeredaguję, żeby były łatwiejsze:
1. Gdzie dostanę lepszą cenę przy zawieraniu transakcji w danym momencie? W Bossa czy WBK?
Zależy co Pan rozumie jako lepsza? Dla mnie lepsza to taka, która: 1. wynika z przypadku. 2. Pochodzi od samego źródła 3. Zmienia się szybciej pokazując co chce zrobić rynek.
Zna Pan nasz model i sposób w jaki przedstawiamy ceny. Wiele rzeczy musi jednak Pan samemu zweryfikować jak tu koledzy podpowiadają.
Stforex pisze: 2. Czym się różni korzystanie z MT4 w Bossa od MT4 w WBK?
Jest to bardzo obszerne pytanie tak na prawdę odwołujące się od tematów które tu poruszaliśmy.
Platforma wygląda prawie identycznie. Nasze zleceniea wykonywanie są w trybie Marekt Execution i trafiają przez nas na rynek by znaleźć pokrycie. U MM jest to z kolei Instant Execution - zlecenie trafić może również do dealing desku, który podejmie decyzję o wykonaniu zlecenia. Jak dla mnie sposób realizacji zlecenie ma kluczowe tu znaczenie.
Stforex pisze: 5. Czy użycie skrótu "ECN" czy "model ECN" nie jest aby marketingowym nadużyciem? Z ECN macie państwo wspólne jedynie kwotowania? Jeśli dobrze zrozumiałem.
6. Co zatem z "konfliktem interesów"? Jak to jest, że jednak nie stoicie w opozycji do swojego klienta? - tak przynajmniej raczył stwierdzić Pan z WBK.
Ad5. ECN czyli Electronic Communication Network to skrót określający sieć połączeń i kanałów komunikacji na rynkach finansowych. Pojęcie to przyjeło się na rynku Forex zarówno w Polsce jak i zagranicą i wszędzie model ten wygląda podobnie. Curerenex daje np swoje platformy obrotu na rynku ale klienci bezpośrednio nie mogą z nich korzystać. Korzystają zatem przez brokerów którzy również muszą być stroną transakcji i z klientem i z dostawcami płynności. Wszędzie jest ta sama zasada zwana "matchingiem". Na naszym forum wielu wskazywało, iż jeśli inwestor ma handlować na MT4 to nie ważne czy Broker opiera się o technologię i szereg Umów z dostawcami płynności nie jest to ECN i koniec. Coraz ciężej mi się to tłumaczy.

Ad6. Dla naszych klientów jesteśmy formalną stroną transakcji, natomiast nie zarządzamy ryzykiem jak w modelu MM. Transakcje przeprowadzane są zawsze z rynkiem na bieżąco, a wszystko przekazujemy w takiej formie jak udało się nam zrealizować na podstawie zlecenia klienta. Takie mamy zasady i na tym polega nasza transparentność.
Wydaje mi się iż zrobiliśmy wiele w myśl zmiany standardów do tej pory obowiązujących.

Pozdrawiam,
AK.
Zespół Forex
Dom Maklerski BZ WBK

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Songo89K pisze:U brokera z lewarem 1:1 nie? do tego masz coś takiego jak nanoloty,to jest prawdziwa cierpliwość.
A Ty żeby zarobić coś ucząc się,musisz dysponować kapitałem kilkudziesięciu zł.

Nie znalazłem tutaj ani jednego plusu,w czym kantor byłby lepszy.
Jeżeli się mylę,poprawcie jak nie,to po co takie brednie wypisujesz?
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19509

:509:

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Jak masz sporo kasy, to nie jest zły pomysł. Kantory internetowe mają przyzwoity spread, kasę masz fizycznie na koncie bankowym. Tylko trzeba uważać żeby się nie zamrozić. Grunt to fundamenty i miesięczne oraz roczne ekstrema.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Stforex pisze:Jak masz sporo kasy, to nie jest zły pomysł. Kantory internetowe mają przyzwoity spread, kasę masz fizycznie na koncie bankowym. Tylko trzeba uważać żeby się nie zamrozić. Grunt to fundamenty i miesięczne oraz roczne ekstrema.
Tyle, że jaki to ma sens - angażowanie całego kapitału. Przecież lepiej jest postępować analogicznie, ale z dźwignią. Mniejsze koszty i szybsze działanie.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Taki, że z dźwignią można stracić wszystko, a bez dźwigni to się trzeba bardzo natrudzić... ;)
Mniejsze koszty i szybsze działanie.
Tak. Ale musisz te pieniądze powierzyć takiej czy innej instytucji. W przypadku inwestowania na własną rękę, możesz je mieć nawet fizycznie w materacu.

Powiedz proszę, mając 100 000 USD. Jaką dźwignią i jaki procent kapitału zainwestujesz? Jak duży SL użyjesz?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Stforex pisze:Taki, że z dźwignią można stracić wszystko, a bez dźwigni to się trzeba bardzo natrudzić... ;)
Mniejsze koszty i szybsze działanie.
Tak. Ale musisz te pieniądze powierzyć takiej czy innej instytucji. W przypadku inwestowania na własną rękę, możesz je mieć nawet fizycznie w materacu.

Powiedz proszę, mając 100 000 USD. Jaką dźwignią i jaki procent kapitału zainwestujesz? Jak duży SL użyjesz?
Mogę Ci powiedzieć jaki używałem z takim kapitałem ;)

Ryzyko około 1%, dźwignia nie ma znaczenia dopóki ryzyko jest pod kontrolą.

W ogóle wszystko jest kwestią skali. Dopóki gra się na %, kapitał nie ma znaczenia. Oczywiście obciążenia psychiczne się zmieniają - grunt to nie myśleć o pieniądzach.

ODPOWIEDZ