ECN/STP/MM - jaki jest wymarzony broker każdego początkujące

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Dużym zleceniem STOP w okresie malej płynności. Kilka osób z forum przeprowadzało takie dość kosztowne eksperymenty. (nie były to nanoloty)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

sureshot
Widać, że nie zrozumiałeś, lub nie chciałeś zrozumieć. Nikogo nie obchodzi to, czy idziesz do kantoru czy nie. To nie kręci się wokół Ciebie. To co nazywasz "dziwną filozofią", to po prostu mechanizm funkcjonowania "maszynki do mielenia mięsa".

Obrazek

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

stforex to ty nie rozumiesz, ciagle czytam "jejku jejku juz dawno bylbym bogaty, ale zly broker mi nie pozwala", albo jejku jejku znowu poslizgi, lub to najlepsze "kiedys bylo latwiej, gdyby to byly lata 20, 50, 60 te, etc to bylbym milionerem, ale teraz trendy sa mniej wyrazne, " u mm przegrywalem, potem u stp to samo , ale ecn to napewno bede zarabiac,i ciagle w ta sama manke, itp itd , podalem proste rozwiazanie, wyzsze interwaly i kantor wymiany walut, jestes dobry broker nie bedzie przeszkadzal zreszta ktos kto nie zna podstaw matematyki i na w duzej mierze losowym rynku, chce lapac po 5 pipsow ryzykujac 20, w zasadzie moze dac sobie spokoj i nie kometowac moich postow:)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

podalem proste rozwiazanie, wyzsze interwaly i kantor wymiany walut, jestes dobry broker nie bedzie przeszkadzal
W takim razie źle odczytałem Twoją wypowiedź.
"jejku jejku juz dawno bylbym bogaty
Bo wiele osób myśli, że Forex dla detalistów powstał po to, żeby detalista mógł zostać bogaty :lol:
ale zly broker mi nie pozwala"
No tak.
Piorun trafiał człowieka, bo popadł w niełaskę bogów.
Samochód kogoś potrącił, bo czarny kot przebiegł mu drogę.
Ludzie lubią cedować przyczyny nieszczęść na czynniki niezależne.... od nich samych.
broker nie bedzie przeszkadzal
To nie jest kwestia czy "broker przeszkadza", tylko czy zarabia na Twojej stracie, a traci na Twoim zysku. Oczywistym jest przecież, że zrobi wszystko żebyś stracił. Jeśli potrafi zabezpieczyć swoją ekspozycję to dobrze, ale jeśli nie potrafi lub nie chce, to po prostu nie może pozwolić Ci zarobić.

Zresztą chodzi tu o to, że świat detalicznego FX nie kręci się wokół detalisty... wbrew temu co chciałoby lansować wielu brokerów.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szkoda, że dalej nie doczekałem się odpowiedzi na moje pytania.

Może jakoś je przeredaguję, żeby były łatwiejsze:

1. Gdzie dostanę lepszą cenę przy zawieraniu transakcji w danym momencie? W Bossa czy WBK?
2. Czym się różni korzystanie z MT4 w Bossa od MT4 w WBK?
3. Czy Bossa nie będzie grała przeciw mnie?

4. To dlaczego Bossa nie zostanie ECN jak WBK? Bardziej opłaca się być MM?
Na to pytanie otrzymałem już poniekąd odpowiedź.
Rozwinę Pana spostrzeżenie o takie pojęcia jak "długotrwała strategia" i chęć zmiany w naszej opinii na lepsze. Mamy wizję, iż jest to znacznie lepsze rozwiązanie i liczymy na to, że przedstwaiane argumenty będą zrozumiałem dla inwestorów.
Jednak biorąc pod uwagę inny cytat Pana z WBK
Nie opisujemy iż realizując transakcję klient robi to z innymi bankami tylko wykonuje ją z nami na podstawie kwotowań pochodzących z naszego ECN.
mam inne pytania:

5. Czy użycie skrótu "ECN" czy "model ECN" nie jest aby marketingowym nadużyciem? Z ECN macie państwo wspólne jedynie kwotowania? Jeśli dobrze zrozumiałem.
6. Co zatem z "konfliktem interesów"? Jak to jest, że jednak nie stoicie w opozycji do swojego klienta? - tak przynajmniej raczył stwierdzić Pan z WBK.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

sureshot pisze:stforex to ty nie rozumiesz, ciagle czytam "jejku jejku juz dawno bylbym bogaty, ale zly broker mi nie pozwala", albo jejku jejku znowu poslizgi, lub to najlepsze "kiedys bylo latwiej, gdyby to byly lata 20, 50, 60 te, etc to bylbym milionerem, ale teraz trendy sa mniej wyrazne, " u mm przegrywalem, potem u stp to samo , ale ecn to napewno bede zarabiac,i ciagle w ta sama manke, itp itd , podalem proste rozwiazanie, wyzsze interwaly i kantor wymiany walut, jestes dobry broker nie bedzie przeszkadzal zreszta ktos kto nie zna podstaw matematyki i na w duzej mierze losowym rynku, chce lapac po 5 pipsow ryzykujac 20, w zasadzie moze dac sobie spokoj i nie kometowac moich postow:)
Strzał w samo sedno sprawy :)

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Stforex pisze:Szkoda, że dalej nie doczekałem się odpowiedzi na moje pytania.
Odpowiedzi, przynajmniej na pytania 1-3 zdecydowanie są już w tym wątku. Co więcej, ma Pan unikalną okazję poczytać odpowiedzi zbudowane z dwóch różnych punktów widzenia, co powinno zdecydowanie pomóc wyrobić sobie własną opinię. Bezcelowe wydaje mi się kopiowanie tego co już napisaliśmy dlatego proponuję przeczytać cały wątek - nie jest chyba jeszcze zbyt długi?

Dla leniwych:
Stforex pisze:1. Gdzie dostanę lepszą cenę przy zawieraniu transakcji w danym momencie? W Bossa czy WBK?
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 209#493209
oraz
s_zadora pisze:Jeśli interesuje Pana tylko spread netto (jak to Pan nazwał - czyli z pominięciem prowizji, poślizgów itp.) to korzystniej będzie w BZWBK. Było szczegółowo o tym (nawet z obliczeniami Wink )
W ostateczności warto sobie pobrać np. demo i zobaczyć na kilku transakcjach jak te koszty się realnie rozłożą - ECN/STP zawsze ma Pan bowiem pewną niepewność co do wartości spreadu, który będzie obowiązywał akurat wtedy, gdy Pan otworzy pozycję lub będzie chciał ją zamknąć. Można próbować to estymować wartościami średnimi, jak zrobił to mój Kolega z BZWBK, ale po pierwsze - te średnie warto samemu policzyć (są przecież odpowiednie wskaźniki w MQL), po drugie sam koncept średniej nie jest wolny od pewnych wad. Podstawowy problem jest moim zdaniem taki, że na rynku przez większość czasu panuje dostateczna płynność i rynek jest relatywnie spokojny, co wpływa na obniżenie tej średniej wartości. Jednak najczęściej jest tak, że w trakcie tych okresów albo już mamy otwartą pozycję, albo czekamy na jej otwarcie. Natomiast transakcji często dokonujemy w ważnych momentach - np. przebiciach ważnych poziomów technicznych lub po podaniu jakichś informacji. Zamieszanie na rynku z tym związane zwykle trwa krótko i przez to jego wpływ na średnią nie jest duży. Ale na koszty transakcyjne już wpływa to mocniej.
Tak jak już wcześniej powiedziano (wielokrotnie) - jednak wszystko zależy od strategii handlu - to jest jedyna w 100% słuszna odpowiedź na Pana pytanie. Jednoznaczne wskazania moim zdaniem zawsze będą błędne.
Stforex pisze:2. Czym się różni korzystanie z MT4 w Bossa od MT4 w WBK?
Cały wątek właściwie...
Ale z czysto technicznego punktu widzenia to przypuszczam że dla tradera najistotniejsze są różne sposoby realizacji tzw. zleceń rynkowych. Więcej tu:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 070#493070
Oraz sposób naliczania kosztu transakcyjnego (dodatkowa prowizja vs. szerszy spread - przykłady były).
Stforex pisze:3. Czy Bossa nie będzie grała przeciw mnie?
Proszę o doprecyzowanie - co Pan ma na myśli mówiąc "grała przeciw"?
Jeśli chodzi o konflikt interesów stron transakcji - to potwierdzam, on istnieje. Rynki derywatów nie są od niego wolne, niezależnie od modelu świadczonej usługi - co do tego nie ma chyba żadnych wątpliwości.
Jeśli chodzi Panu o manipulacje cenowe itp. to zapraszam to lektury postu:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 119#494119
Jeśli o jeszcze coś innego - proszę napisać o co?
Stforex pisze:4. To dlaczego Bossa nie zostanie ECN jak WBK? Bardziej opłaca się być MM?
Na to pytanie otrzymałem już poniekąd odpowiedź.

Cytat:
Rozwinę Pana spostrzeżenie o takie pojęcia jak "długotrwała strategia" i chęć zmiany w naszej opinii na lepsze. Mamy wizję, iż jest to znacznie lepsze rozwiązanie i liczymy na to, że przedstwaiane argumenty będą zrozumiałem dla inwestorów.
Ale pytanie było do bossa (jak rozumiem), odpowiedział BZWBK a Pan jest zadowolony z odpowiedzi? :) Wygląda to trochę jakby zadawał Pan pytania z tezą :)
Dodam że powyższa odpowiedź w odniesieniu do nas jest błędna - nie zamierzamy kończyć naszej 17-letniej historii na rynku poprzez wprowadzenie BossaFX ;) Nawiasem - działamy na FX już blisko 3 lata. I robimy to w modelu MM, bo po pierwsze - mamy do tego niezbędne kompetencje związane z organizacją tego rodzaju biznesu i w szczególności - z zarządzeniem ryzykiem rynkowym, po drugie - to właśnie w modelu MM można liczyć na to na co powoływał się mój Kolega z BZWBK - szansę na zmianę na lepsze (lub przynajmniej na inną ofertę w stosunku do tego co już jest dostępne na rynku). W modelu MM to od dostawcy usługi zależy jakie są warunki handlu (spready, limity, swapy, tryb egzekucji zleceń, lista instrumentów), szybkość egzekucji zleceń, sposób traktowania reklamacji klientów itd. W modelu ECN/STP większość powyższych rzeczy zależy od zewnętrznych podmiotów (partnerów technologicznych, LP), którzy świadczą te same lub bardzo podobne do siebie usługi wielu brokerom. W takim modelu to co ich od siebie wyróżnia w zakresie warunków handlu to głównie wysokość prowizji. To prowadzi do homogenizacji rynku i m.in. na tym argumencie opieram swoją wcześniejszą tezę o tym że usługi MM i ECN będą współistnieć ze sobą na rynku, bo potrzeby klientów są bardzo różne. Oczywiście bardzo zasadne w kontekście ujednolicenia oferty ECN/STP u różnych brokerów jest pytanie postawione w jednym z wcześniejszych postów:
MaRCHeW pisze:Pytanie jest tylko takie: ilu brokerów w modelu ECN będzie się w stanie utrzymać na rynku.
Ale tu już wchodzimy w zupełnie odrębną dyskusję i spekulacje o przyszłości rynku.

Pytania 5 i 6 zostawiam Koledze z BZWBK, chociaż mam wrażenie że w tych obszarach też odpowiedzi już chyba padły.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ink... przyjacielu... wiemy już, że Ty zarabiasz dwoma kreskami, teraz się dowiadujemy, że nie przeszkadzają Ci spready w kantorze i "dymanie" w bucket-shopach. Tak się składa, że mnie to np. przeszkadza i rozważając włożenie pieniędzy do któregoś z dyskutujących tutaj brokerów, chętnie poczytałbym coś więcej o pojawiających się tutaj niedomówieniach i napomknieniach.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Stforex i znow osobiste wycieczki, co sie z toba ostatnio dzieje przyjacielu? gorszy okres? sureshot trafił w samo sedno zachowania indywidualnych trejderów/użytkowników tego forum, nie ważne jaki broker jaka platforma duża cześć wini za swoje porażki wszystkich wokół siebie, czasy w jakich gra tylko nie siebie, to że ciebie dotkneła ta wypowiedz bo utożsamiasz sie z nią to już nie moja sprawa i mnie za to nie wim kolego

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

"Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy..."
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Odpowiedzi, przynajmniej na pytania 1-3 zdecydowanie są już w tym wątku.
No właśnie temat przeczytałem i pewnych rzeczy nie udało mi się zrozumieć ponad wszelką wątpliwość.
Co więcej, ma Pan unikalną okazję poczytać odpowiedzi zbudowane z dwóch różnych punktów widzenia
Wielce to doceniam. Jednak obawiam się, że staranna kurtuazja nie pozwala postawić pewnych spraw bezpośrednio.
co powinno zdecydowanie pomóc wyrobić sobie własną opinię.
Toteż staram się uczynić.
Dla leniwych:
Dziękuję Panu! Cieszę, się, że nawet dla takich osób znajdzie się tutaj miejsce. Zwłaszcza, że znalazło się również coś istotnego do dodania.
Ale pytanie było do bossa (jak rozumiem), odpowiedział BZWBK a Pan jest zadowolony z odpowiedzi?
Pytanie było do Bossa, ale dotyczyło także BZWBK. Usatysfakcjonowała mnie odpowiedź BZWBK w połączeniu z wypowiedzią kolegi Marchewy.
Wygląda to trochę jakby zadawał Pan pytania z tezą
Tak. Zadaję pytania i mam pewne tezy. Dzięki Państwa odpowiedziom mogę je swobodnie weryfikować.
mamy do tego niezbędne kompetencje związane z organizacją tego rodzaju biznesu i w szczególności
Dziękuję Panu za obszerną wypowiedź. Liczyłem na to i nie zawiodłem się.

EDIT:
Ink. pisze:Stforex i znow osobiste wycieczki, co sie z toba ostatnio dzieje przyjacielu? gorszy okres?
A nie wpadłeś przypadkiem na to, że przyczyna leży w Tobie, a nie we mnie? Wcinasz się w tematy, gdzie nie jesteś potrzebny, w dodatku robisz tylko śmietnik powołując się na wolność wypowiedzi.
sureshot trafił w samo sedno zachowania indywidualnych trejderów/użytkowników tego forum
Problem w tym, że niezbyt to się trzyma tematu... :roll:
to że ciebie dotkneła ta wypowiedz bo utożsamiasz sie z nią to już nie moja sprawa i mnie za to nie wim kolego
Hahaha, wnię Cię jedynie za to, że jak zwykle wcinasz się między przysłowiową wódkę a zakąskę nic sensownego nie wnosząc. Proponuję - wyłącz forum i zajmij się zarabianiem. Daj ludziom poczytać. Miliony czekają.

Pozdrawiam :lol:

Vinci widzę wielki comming out. Z przysłowiami zapraszam do działo OffTopic.. albo na forum języka polskiego :lol:

ODPOWIEDZ