ECN/STP/MM - jaki jest wymarzony broker każdego początkujące
stforex to ty nie rozumiesz, ciagle czytam "jejku jejku juz dawno bylbym bogaty, ale zly broker mi nie pozwala", albo jejku jejku znowu poslizgi, lub to najlepsze "kiedys bylo latwiej, gdyby to byly lata 20, 50, 60 te, etc to bylbym milionerem, ale teraz trendy sa mniej wyrazne, " u mm przegrywalem, potem u stp to samo , ale ecn to napewno bede zarabiac,i ciagle w ta sama manke, itp itd , podalem proste rozwiazanie, wyzsze interwaly i kantor wymiany walut, jestes dobry broker nie bedzie przeszkadzal zreszta ktos kto nie zna podstaw matematyki i na w duzej mierze losowym rynku, chce lapac po 5 pipsow ryzykujac 20, w zasadzie moze dac sobie spokoj i nie kometowac moich postow:)
W takim razie źle odczytałem Twoją wypowiedź.podalem proste rozwiazanie, wyzsze interwaly i kantor wymiany walut, jestes dobry broker nie bedzie przeszkadzal
Bo wiele osób myśli, że Forex dla detalistów powstał po to, żeby detalista mógł zostać bogaty"jejku jejku juz dawno bylbym bogaty

No tak.ale zly broker mi nie pozwala"
Piorun trafiał człowieka, bo popadł w niełaskę bogów.
Samochód kogoś potrącił, bo czarny kot przebiegł mu drogę.
Ludzie lubią cedować przyczyny nieszczęść na czynniki niezależne.... od nich samych.
To nie jest kwestia czy "broker przeszkadza", tylko czy zarabia na Twojej stracie, a traci na Twoim zysku. Oczywistym jest przecież, że zrobi wszystko żebyś stracił. Jeśli potrafi zabezpieczyć swoją ekspozycję to dobrze, ale jeśli nie potrafi lub nie chce, to po prostu nie może pozwolić Ci zarobić.broker nie bedzie przeszkadzal
Zresztą chodzi tu o to, że świat detalicznego FX nie kręci się wokół detalisty... wbrew temu co chciałoby lansować wielu brokerów.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szkoda, że dalej nie doczekałem się odpowiedzi na moje pytania.
Może jakoś je przeredaguję, żeby były łatwiejsze:
1. Gdzie dostanę lepszą cenę przy zawieraniu transakcji w danym momencie? W Bossa czy WBK?
2. Czym się różni korzystanie z MT4 w Bossa od MT4 w WBK?
3. Czy Bossa nie będzie grała przeciw mnie?
4. To dlaczego Bossa nie zostanie ECN jak WBK? Bardziej opłaca się być MM?
Na to pytanie otrzymałem już poniekąd odpowiedź.
Jednak biorąc pod uwagę inny cytat Pana z WBKRozwinę Pana spostrzeżenie o takie pojęcia jak "długotrwała strategia" i chęć zmiany w naszej opinii na lepsze. Mamy wizję, iż jest to znacznie lepsze rozwiązanie i liczymy na to, że przedstwaiane argumenty będą zrozumiałem dla inwestorów.
mam inne pytania:Nie opisujemy iż realizując transakcję klient robi to z innymi bankami tylko wykonuje ją z nami na podstawie kwotowań pochodzących z naszego ECN.
5. Czy użycie skrótu "ECN" czy "model ECN" nie jest aby marketingowym nadużyciem? Z ECN macie państwo wspólne jedynie kwotowania? Jeśli dobrze zrozumiałem.
6. Co zatem z "konfliktem interesów"? Jak to jest, że jednak nie stoicie w opozycji do swojego klienta? - tak przynajmniej raczył stwierdzić Pan z WBK.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Strzał w samo sedno sprawysureshot pisze:stforex to ty nie rozumiesz, ciagle czytam "jejku jejku juz dawno bylbym bogaty, ale zly broker mi nie pozwala", albo jejku jejku znowu poslizgi, lub to najlepsze "kiedys bylo latwiej, gdyby to byly lata 20, 50, 60 te, etc to bylbym milionerem, ale teraz trendy sa mniej wyrazne, " u mm przegrywalem, potem u stp to samo , ale ecn to napewno bede zarabiac,i ciagle w ta sama manke, itp itd , podalem proste rozwiazanie, wyzsze interwaly i kantor wymiany walut, jestes dobry broker nie bedzie przeszkadzal zreszta ktos kto nie zna podstaw matematyki i na w duzej mierze losowym rynku, chce lapac po 5 pipsow ryzykujac 20, w zasadzie moze dac sobie spokoj i nie kometowac moich postow:)

Odpowiedzi, przynajmniej na pytania 1-3 zdecydowanie są już w tym wątku. Co więcej, ma Pan unikalną okazję poczytać odpowiedzi zbudowane z dwóch różnych punktów widzenia, co powinno zdecydowanie pomóc wyrobić sobie własną opinię. Bezcelowe wydaje mi się kopiowanie tego co już napisaliśmy dlatego proponuję przeczytać cały wątek - nie jest chyba jeszcze zbyt długi?Stforex pisze:Szkoda, że dalej nie doczekałem się odpowiedzi na moje pytania.
Dla leniwych:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 209#493209Stforex pisze:1. Gdzie dostanę lepszą cenę przy zawieraniu transakcji w danym momencie? W Bossa czy WBK?
oraz
W ostateczności warto sobie pobrać np. demo i zobaczyć na kilku transakcjach jak te koszty się realnie rozłożą - ECN/STP zawsze ma Pan bowiem pewną niepewność co do wartości spreadu, który będzie obowiązywał akurat wtedy, gdy Pan otworzy pozycję lub będzie chciał ją zamknąć. Można próbować to estymować wartościami średnimi, jak zrobił to mój Kolega z BZWBK, ale po pierwsze - te średnie warto samemu policzyć (są przecież odpowiednie wskaźniki w MQL), po drugie sam koncept średniej nie jest wolny od pewnych wad. Podstawowy problem jest moim zdaniem taki, że na rynku przez większość czasu panuje dostateczna płynność i rynek jest relatywnie spokojny, co wpływa na obniżenie tej średniej wartości. Jednak najczęściej jest tak, że w trakcie tych okresów albo już mamy otwartą pozycję, albo czekamy na jej otwarcie. Natomiast transakcji często dokonujemy w ważnych momentach - np. przebiciach ważnych poziomów technicznych lub po podaniu jakichś informacji. Zamieszanie na rynku z tym związane zwykle trwa krótko i przez to jego wpływ na średnią nie jest duży. Ale na koszty transakcyjne już wpływa to mocniej.s_zadora pisze:Jeśli interesuje Pana tylko spread netto (jak to Pan nazwał - czyli z pominięciem prowizji, poślizgów itp.) to korzystniej będzie w BZWBK. Było szczegółowo o tym (nawet z obliczeniami Wink )
Tak jak już wcześniej powiedziano (wielokrotnie) - jednak wszystko zależy od strategii handlu - to jest jedyna w 100% słuszna odpowiedź na Pana pytanie. Jednoznaczne wskazania moim zdaniem zawsze będą błędne.
Cały wątek właściwie...Stforex pisze:2. Czym się różni korzystanie z MT4 w Bossa od MT4 w WBK?
Ale z czysto technicznego punktu widzenia to przypuszczam że dla tradera najistotniejsze są różne sposoby realizacji tzw. zleceń rynkowych. Więcej tu:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 070#493070
Oraz sposób naliczania kosztu transakcyjnego (dodatkowa prowizja vs. szerszy spread - przykłady były).
Proszę o doprecyzowanie - co Pan ma na myśli mówiąc "grała przeciw"?Stforex pisze:3. Czy Bossa nie będzie grała przeciw mnie?
Jeśli chodzi o konflikt interesów stron transakcji - to potwierdzam, on istnieje. Rynki derywatów nie są od niego wolne, niezależnie od modelu świadczonej usługi - co do tego nie ma chyba żadnych wątpliwości.
Jeśli chodzi Panu o manipulacje cenowe itp. to zapraszam to lektury postu:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 119#494119
Jeśli o jeszcze coś innego - proszę napisać o co?
Ale pytanie było do bossa (jak rozumiem), odpowiedział BZWBK a Pan jest zadowolony z odpowiedzi?Stforex pisze:4. To dlaczego Bossa nie zostanie ECN jak WBK? Bardziej opłaca się być MM?
Na to pytanie otrzymałem już poniekąd odpowiedź.
Cytat:
Rozwinę Pana spostrzeżenie o takie pojęcia jak "długotrwała strategia" i chęć zmiany w naszej opinii na lepsze. Mamy wizję, iż jest to znacznie lepsze rozwiązanie i liczymy na to, że przedstwaiane argumenty będą zrozumiałem dla inwestorów.

Dodam że powyższa odpowiedź w odniesieniu do nas jest błędna - nie zamierzamy kończyć naszej 17-letniej historii na rynku poprzez wprowadzenie BossaFX

Ale tu już wchodzimy w zupełnie odrębną dyskusję i spekulacje o przyszłości rynku.MaRCHeW pisze:Pytanie jest tylko takie: ilu brokerów w modelu ECN będzie się w stanie utrzymać na rynku.
Pytania 5 i 6 zostawiam Koledze z BZWBK, chociaż mam wrażenie że w tych obszarach też odpowiedzi już chyba padły.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Ink... przyjacielu... wiemy już, że Ty zarabiasz dwoma kreskami, teraz się dowiadujemy, że nie przeszkadzają Ci spready w kantorze i "dymanie" w bucket-shopach. Tak się składa, że mnie to np. przeszkadza i rozważając włożenie pieniędzy do któregoś z dyskutujących tutaj brokerów, chętnie poczytałbym coś więcej o pojawiających się tutaj niedomówieniach i napomknieniach.
Stforex i znow osobiste wycieczki, co sie z toba ostatnio dzieje przyjacielu? gorszy okres? sureshot trafił w samo sedno zachowania indywidualnych trejderów/użytkowników tego forum, nie ważne jaki broker jaka platforma duża cześć wini za swoje porażki wszystkich wokół siebie, czasy w jakich gra tylko nie siebie, to że ciebie dotkneła ta wypowiedz bo utożsamiasz sie z nią to już nie moja sprawa i mnie za to nie wim kolego
No właśnie temat przeczytałem i pewnych rzeczy nie udało mi się zrozumieć ponad wszelką wątpliwość.Odpowiedzi, przynajmniej na pytania 1-3 zdecydowanie są już w tym wątku.
Wielce to doceniam. Jednak obawiam się, że staranna kurtuazja nie pozwala postawić pewnych spraw bezpośrednio.Co więcej, ma Pan unikalną okazję poczytać odpowiedzi zbudowane z dwóch różnych punktów widzenia
Toteż staram się uczynić.co powinno zdecydowanie pomóc wyrobić sobie własną opinię.
Dziękuję Panu! Cieszę, się, że nawet dla takich osób znajdzie się tutaj miejsce. Zwłaszcza, że znalazło się również coś istotnego do dodania.Dla leniwych:
Pytanie było do Bossa, ale dotyczyło także BZWBK. Usatysfakcjonowała mnie odpowiedź BZWBK w połączeniu z wypowiedzią kolegi Marchewy.Ale pytanie było do bossa (jak rozumiem), odpowiedział BZWBK a Pan jest zadowolony z odpowiedzi?
Tak. Zadaję pytania i mam pewne tezy. Dzięki Państwa odpowiedziom mogę je swobodnie weryfikować.Wygląda to trochę jakby zadawał Pan pytania z tezą
Dziękuję Panu za obszerną wypowiedź. Liczyłem na to i nie zawiodłem się.mamy do tego niezbędne kompetencje związane z organizacją tego rodzaju biznesu i w szczególności
EDIT:
A nie wpadłeś przypadkiem na to, że przyczyna leży w Tobie, a nie we mnie? Wcinasz się w tematy, gdzie nie jesteś potrzebny, w dodatku robisz tylko śmietnik powołując się na wolność wypowiedzi.Ink. pisze:Stforex i znow osobiste wycieczki, co sie z toba ostatnio dzieje przyjacielu? gorszy okres?
Problem w tym, że niezbyt to się trzyma tematu...sureshot trafił w samo sedno zachowania indywidualnych trejderów/użytkowników tego forum

Hahaha, wnię Cię jedynie za to, że jak zwykle wcinasz się między przysłowiową wódkę a zakąskę nic sensownego nie wnosząc. Proponuję - wyłącz forum i zajmij się zarabianiem. Daj ludziom poczytać. Miliony czekają.to że ciebie dotkneła ta wypowiedz bo utożsamiasz sie z nią to już nie moja sprawa i mnie za to nie wim kolego
Pozdrawiam

Vinci widzę wielki comming out. Z przysłowiami zapraszam do działo OffTopic.. albo na forum języka polskiego