Witam.
s_zadora pisze:Panie Karolu, dziękuję za merytoryczny głos - myślę że w ten sposób na pewno mamy szansę trochę ten temat na forum uporządkować i oczyścić z domysłów.
Ja tak jak już napisałem nie mam nic przeciwko ECN/STP, cała dyskusja wyniknęła z tego jak dostęp do tych usług jest komunikowany (moim zdaniem zbytnia idealizacja, prawdziwy rynek itd.) vs. przytaczanie niesprawiedliwych wniosków i opinii, generalizujących świat MM.
Ja oczywiście też nie mam nic do uczciwych brokerów MM. Zawsze chodzi mi o uczciwe podejście do klienta, bo jak sam Pan wie walka z rynkiem i brokerem jest skazana z góry na porażkę.
Jednak po przejściach jakie miałem z brokerami typu MM, trudno by mi było powiedzieć, który gra uczciwie, a który nie, nawet jeśli bym miał konto u naprawdę uczciwego brokera typu MM. Zawsze pozostanie we mnie pytanie "Czy na pewno ten ruch o 2-3 pipsy w stronę mojego SL był spowodowany działaniem rynku czy może jakiegoś plugina". Wynika to że tak powiem z "pakietu doświadczeń życiowych"
Bardzo się jednak cieszę, że Pana firma jako jedna z nielicznych potrafi nawiązać kontakt z traderami chociażby tu na forum i prowadzić w tej materii merytoryczną dyskusję. Takie rzeczy się poprostu chwali, gdyż wiem, że nie ma Pan łatwego zadania w tej kwestii.
s_zadora pisze:MaRCHeW pisze:zależy na pozyskaniu klientów, którzy robią duży obrót i potrafią zarabiać i traderzy Ci nie są w żaden sposób ograniczeni w technice jaką stosują w tradingu.
O modelu, który Pan reprezentuje niestety nie można tego powiedzieć.
Tu się nie zgodzę, w imieniu DM BOŚ otwarcie mówię że zależy nam na traderach generujących duże obroty, także jeśli potrafią zarabiać duże pieniądze - oczywiście w zgodzie z naszym regulaminem. Zgadzam się że regulaminy są różne i stwarzają różne ograniczenia, każdy klient moim zdaniem powinien się z takim dokumentem zapoznać i świadomie podjąć decyzję czy go akceptuje, czy szuka innego. Nie jest jednak prawdą to, że ECN jest wolny od jakichkolwiek ograniczeń - bo tam też obowiązują regulaminy, które te ograniczenia określają. Przykład - brak typowych zleceń z limitem gwarantujących cenę wykonania, brak możliwości kontroli nad poślizgiem itd. To są elementy, które również mogą ECN/STP dyskwalifikować w kontekście niektórych strategii. Zgadzamy się w jednym - decyzja w rękach tradera, uzależniona w znacznym stopniu od strategii.
Z tego co pamiętam Wasza platforma sama stwarza pewne ograniczenia w generowaniu obrotu. Zlecenia SL i TP można złożyć w określonej odległości od rynku itp. sprawy. Takie podejście już powoduje rzucanie traderom kłody pod nogi. Jednak rozumiem, że musicie się w pewien sposób zabezpieczać.
Takiego wymogu nie ma w modelu ECN/STP, co na pewno wielu traderom bardzo odpowiada.
Kolejną sprawą są requoty. Dla jednych traderów mogą być zbawieniem, dla drugich są utrapieniem. Jeżeli jeszcze broker klasy MM wykorzystuje requoty na swoją korzyść to już całkowicie przekreśla w moich oczach takiego brokera (w tym ostatnim zdaniu nie nawiązuję do DM BOŚ Banku).
Co do zleceń z limitem po określonej cenie to myślę, że to jest bardziej sprawa dla programistów danej platformy, gdyż z pewnością można by było coś takiego zrobić. Platforma oferowana przez Interactive Brokers daje taką możliwość i nie ma z tym problemu (co do Dukascopy to nie jestem pewien, może ktoś z FxClub się wypowie w tej kwestii).
s_zadora pisze:MaRCHeW pisze:Być może myśli Pan, że model ECN to jest tylko moda, która niedługo minie. Ja uważam, że rewolucja w Polsce się już rozpoczęła i nie ma odwrotu.
Przyznam, że nie lubię słowa rewolucja - patrząc historycznie związane jest ono głównie z wielkim bałaganem, chaosem i rzadko kończyła się ostatecznie sukcesem. Ale żeby doprecyzować mój punkt - nie uważam że ECN/STP zniknie z rynku. Zniknie moda, która jak sądzę wynika z nieznajomości realiów handlu w tym modelu a tym samym idealizująca go. Po tym, oba modele niewątpliwie będą współistnieć, choćby dlatego że ktoś musi brać ryzyko zleceń generowanych przez klientów na platformach ECN. Tak też się dzieje na tzw. bardziej rozwiniętych rynkach niż Polska - istnieją zarówno oferty ECN jak i MM.Tu mamy więc inne zdania - i to jest OK. Czas i klienci to zweryfikują.
Tu ma Pan rację. Na naszym rynku nastąpiła raczej ewolucja niż rewolucja. Jednak sam Pan za pewne miał sygnały na temat tego jakim, można powiedzieć szokiem dla pewnych brokerów w Polsce było wejście Alior Tradera. Tu można powiedzieć, że nastąpiła rewolucja. Na pewno działanie DM Alior Banku przyśpieszyło znacznie ewolucję rodzimego rynku.
Ponieważ rynek nie lubi jednolitości i próżni, na rynku muszą być brokerzy klasy ECN i MM, gdyż tak jest po prostu lepiej dla klientów. To oni wybiorą co jest dla nich dobre - dlatego myślę, że zdania w tej kwestii mamy wspólne
Niech Pan spojrzy jak zmieniła się oferta Pana DM oraz innych brokerów w Polsce w przeciągu ponad roku od wejścia Alior Tradera. To bardzo dobrze obrazuje postęp jaki się w tym zakresie dokonał.
Uważam, że jest to bardzo dobre dla traderów, ponieważ przez ostatnich kilka ten postęp był baaaardzo powolny i miałem wrażenie, że to brokerzy mówią nam co jest dla nas dobre. Teraz zaczyna się to zmieniać
s_zadora pisze:MaRCHeW pisze: ja chciałbym zachęcić Pana jako pierwszego do wyłożenia kart na stół i napisania co ma Pan na myśli mówiąc o konflikcie interesów w modelu ECN/STP Smile
Moje karty w tym temacie już są na stole, i to od jakiegoś czasu

Pomijając dość niejasną kwestię o której powyżej, chodzi o zawsze obecny na rynku derywatów konflikt interesów stron transakcji. Występujący na każdym rynku i w każdym modelu. Myślę że nie ma sensu powtarzać tu tego co na ten temat pisałem ja i inni uczestnicy forum w innym wątku:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 779#468779
Konflikt, o którym Pan piszę istnieje i będzie istniał zawsze. Tak samo jest na rynkach regulowanych, na ECN czy u MM. Zawsze przecież każda ze stron transakcji chce zarobić kosztem drugiej.
Jeżeli ja gram przeciwko jakiemuś bankowi, który jest LP mojego brokera, to jest to ewidentny konflikt interesów. Jednak rolą mojego brokera jest by moje zlecenie zostało zmatchowane z LP i by ten LP nie wiedział gdzie mam SL i TP aby móc to wykorzystać przeciwko mnie. To daje nam m. in. technologia Integrala.
Tu jest ta transparentność, o której ciągle piszemy. Pana DM wie doskonale gdzie są zlecenia TP i SL traderów, a co może z nimi zrobić wiemy ze specyfiki działania większości brokerów klasy MM (nie sugeruję tu, że tak jest w DM BOŚ Banku).
Pozdrawiam
Karol Marchewka