ECN/STP/MM - jaki jest wymarzony broker każdego początkujące

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

No na kazdym w sumie.. patrzac z perspektywy np. takiej tylko nie ciagle z automatu
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 504#486504

zle rozumiesz..wtedy to bardziej RiskMangment :lol: BC zawsze sa jak MM

Wszystko jest ok..dopoki transkajce wliczaja koszty a nie ryzyko (mysle o wysokim levelu).

Oni caigle LP LP LP taki owaki.. a co robi LP nie wiedza.. nie mowiac juz ze mowic nie wolno :lol:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
s_zadora pisze:
Esco pisze:True ECN transakcje zawierasz z największymi światowymi bankami
Dostępna najpopularniejsza platforma wymiany walut na międzynarodowym rynku walutowym
Konta już od 5 centów. Dostępne nanoloty.Lewar 1:5000.
Panie Karolu, gdyby nie brał Pan tego dosłownie, tylko potraktował to jako nieco humorystyczny obraz tego co rzeczywiście jest sprzedawane jako "ECN-dostęp do prawdziwego rynku FX", to wiedziałby Pan o czym mowa. I szczerze - myślę że Pan akurat wie. Jeśli handel na tzw. prawdziwym (instytucjonalnym) rynku FX zaczyna się od 1MM USD w transakcji, to chyba nie sądzi Pan że banki dominujące na tym rynku dla klientów indywidualnych robią specjalny wyjątek (którego nie robią nawet dla siebie nawzajem) i handlują z nimi na takich samych zasadach od 0.1 lota? Brzmi to może brutalnie, ale tak to jest poukładane, niestety.
Panie Sebastianie ależ oczywiście, że nie biorę dosłownie sygnaturki kolegi Esco :) Bardziej chciałem skłonić kolegę do wzięcia udziału w dyskusji, bo wiem, że akurat On posiada także wiedzę z materii o jakiej rozmawiamy. Jednak nie udało się, czego akurat żałuję.

Jest oczywiście tak jak Pan pisze. Ze względu na specyfikę rynku nie ma na rynku Forex prawdziwego modelu ECN. Jest dokładnie tak jak napisał Pan Artur w jednym ze swoich postów opisujących model jaki został wdrożony w DM BZWBK: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 010#483010

Niestety, też my jako tzw. "detal" na rynku musimy się zadowolić, że tak powiem strumieniami cenowymi dla tzw. "detalu".
Dlatego jeżeli ktoś myśli, że mając odpowiedni poziom depozytu mógłby składając odpowiednio wielkie zlecenie ruszyć rynkiem bezpośrednio ze swojej platformy to niestety jest w błędzie. Tak to nie działa. Można to zrobić jednak nie tak jak większość osób myśli.

Jednak model wprowadzony przez DM Alior Banku i DM BZWBK jest na tyle transparentny, że trader może czuć się swobodnie na rynku wiedząc, że nie traduje przeciwko brokerowi, tyko przeciwko jednemu z LP's.
Dzięki technologii Integrala i jeszcze kilku innym mamy taką możliwość, o której jeszcze kilka lat temu można było pomarzyć.
W modelu tym jedyny problem dla brokera i ryzyko związane z prowadzeniem usług na rynku Forex, są problemy natury technicznej związane z infrastrukturą.
Ponieważ zarobkiem brokera w modelu ECN jest tylko prowizja od przeprowadzonej transakcji, brokerowi zależy na pozyskaniu klientów, którzy robią duży obrót i potrafią zarabiać i traderzy Ci nie są w żaden sposób ograniczeni w technice jaką stosują w tradingu.

O modelu, który Pan reprezentuje niestety nie można tego powiedzieć.
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze:Tu nie chodzi o mit.
Brokerzy MM sami sobie spierd.... opinię. Oczywiście, że uczciwy MM jest dobrym rozwiązaniem.
Ja cały czas uważam że jednak chodzi o mit, który oczywiście ma swoje podstawy w faktach, ale obecnie jest powtarzany jak mantra w odniesieniu do każdego brokera MM, bez względu na fakty. Albo w wyniku interpretacji pewnych zdarzeń (np. zwykłych błędów ludzkich lub systemowych, które mogą się zdarzać ale które niewątpliwie można naprawić) w kontekście założeń tego mitu.
Myślę że z czasem (ECN w Polsce to cały czas świeży pomysł - i moda także), traderzy zrozumieją, przede wszystkim na podstawie własnych doświadczeń, że mit ECN (który też istnieje - widać to na forum) to jednak idealizacja.
Panie Sebastianie, zgodzi się Pan na pewno ze mną, że brokerzy MM sami zapracowali sobie na swoją reputację (nie piszę akurat w tym miejscu o Państwa Domu Maklerskim).
Być może myśli Pan, że model ECN to jest tylko moda, która niedługo minie. Ja uważam, że rewolucja w Polsce się już rozpoczęła i nie ma odwrotu. Pytanie jest tylko takie: ilu brokerów w modelu ECN będzie się w stanie utrzymać na rynku. Bo jak wiemy koszty prowadzenia takiej działalności są wysokie, a jednak traderów, którzy potrafią zrobić duży obrót na rynku jest znacznie mniej.
s_zadora pisze:Proszę nie zrozumieć mnie źle - nie twierdzę że coś jest lepsze czy gorsze (bo wtedy ręczyłbym m.in. za to co robi nasza konkurencja MM - a od tego jestem daleki). O tym, co jest lepsze, musi zdecydować trader w kontekście swojej strategii, bo nie wszystko da się zrobić tak samo dobrze u MM tak jak nie wszystko da się zrobić na ECN.
Zależy mi tylko na tym abyśmy rozmawiali o faktach i konkretach a nie o mitach - to jest w interesie forum. I jeśli ja coś wogóle krytykuję to na pewno nie model ECN, jak zarzucił mi Kolega z BZWBK, tylko sposób mówienia o nim - wcale nie lepszy niż marketing w wykonaniu MM sprzed 5-7 lat.
Oczywistym jest, że klient wybiera co mu bardziej odpowiada.
Model MM, w przypadku wiarygodnych brokerów (a za taki uważam też DM BOŚ Banku) ma swoje zalety jak i wady.
Mniej wad jednak widzę w modelu ECN - ale to jest mój osobisty punkt widzenia dopasowany do mojego stylu tradingu.
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze:Tylko jak istnieje konflikt interesów to zawsze znajdą się powody by kogoś wyrolować.
To jest ciekawy temat - i mam wrażenie cały czas nie wyjaśniony do końca w kontekście ECN/STP, a przez to sprawiający wrażenie że oto, na rynku derywatów, wraz z nadejściem ECN/STP skończyły się konflikty :) Skoro jednak mamy na forum oficjalnego przedstawiciela ECN/STP, to on jako najbardziej kompetentny powinien się rzeczowo do tego odnieść i odpowiedzieć na wcześniej postawione pytanie.
s_zadora pisze: jak i z kim tak naprawdę odbywa się zawieranie transakcji na Państwa platformie?
A ja chciałbym zachęcić Pana jako pierwszego do wyłożenia kart na stół i napisania co ma Pan na myśli mówiąc o konflikcie interesów w modelu ECN/STP :)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Panie Karolu, dziękuję za merytoryczny głos - myślę że w ten sposób na pewno mamy szansę trochę ten temat na forum uporządkować i oczyścić z domysłów.
Ja tak jak już napisałem nie mam nic przeciwko ECN/STP, cała dyskusja wyniknęła z tego jak dostęp do tych usług jest komunikowany (moim zdaniem zbytnia idealizacja, prawdziwy rynek itd.) vs. przytaczanie niesprawiedliwych wniosków i opinii, generalizujących świat MM.

MaRCHeW pisze:zależy na pozyskaniu klientów, którzy robią duży obrót i potrafią zarabiać i traderzy Ci nie są w żaden sposób ograniczeni w technice jaką stosują w tradingu.
Tu się nie zgodzę, w imieniu DM BOŚ otwarcie mówię że zależy nam na traderach generujących duże obroty, także jeśli potrafią zarabiać duże pieniądze - oczywiście w zgodzie z naszym regulaminem. Zgadzam się że regulaminy są różne i stwarzają różne ograniczenia, każdy klient moim zdaniem powinien się z takim dokumentem zapoznać i świadomie podjąć decyzję czy go akceptuje, czy szuka innego. Nie jest jednak prawdą to, że ECN jest wolny od jakichkolwiek ograniczeń - bo tam też obowiązują regulaminy, które te ograniczenia określają. Przykład - brak typowych zleceń z limitem gwarantujących cenę wykonania, brak możliwości kontroli nad poślizgiem itd. To są elementy, które również mogą ECN/STP dyskwalifikować w kontekście niektórych strategii. Zgadzamy się w jednym - decyzja w rękach tradera, uzależniona w znacznym stopniu od strategii.
MaRCHeW pisze:Być może myśli Pan, że model ECN to jest tylko moda, która niedługo minie. Ja uważam, że rewolucja w Polsce się już rozpoczęła i nie ma odwrotu.
Przyznam, że nie lubię słowa rewolucja - patrząc historycznie związane jest ono głównie z wielkim bałaganem, chaosem i rzadko kończyła się ostatecznie sukcesem. Ale żeby doprecyzować mój punkt - nie uważam że ECN/STP zniknie z rynku. Zniknie moda, która jak sądzę wynika z nieznajomości realiów handlu w tym modelu a tym samym idealizująca go. Po tym, oba modele niewątpliwie będą współistnieć, choćby dlatego że ktoś musi brać ryzyko zleceń generowanych przez klientów na platformach ECN. Tak też się dzieje na tzw. bardziej rozwiniętych rynkach niż Polska - istnieją zarówno oferty ECN jak i MM.Tu mamy więc inne zdania - i to jest OK. Czas i klienci to zweryfikują.
MaRCHeW pisze:Jednak model wprowadzony przez DM Alior Banku i DM BZWBK jest na tyle transparentny, że trader może czuć się swobodnie na rynku wiedząc, że nie traduje przeciwko brokerowi, tyko przeciwko jednemu z LP's.
Tu znowu dotykamy kwestii transparentności i rzetelnego komunikowania swojej oferty, o czym pisałem wcześniej. Nie można moim zdaniem z transparentności robić swojego hasła firmowego, jednocześnie bez żadnych podstaw zarzucając jej brak innym, kiedy na forum pisze się jedno:
InvestoronlineFX pisze:Transakcje podlegają matchowaniu czyli dwóm równoległym transakcjom. klient składa zapytanie do nas a my kierujemy je na rynek.
a w regulaminie drugie.
MaRCHeW pisze: ja chciałbym zachęcić Pana jako pierwszego do wyłożenia kart na stół i napisania co ma Pan na myśli mówiąc o konflikcie interesów w modelu ECN/STP Smile
Moje karty w tym temacie już są na stole, i to od jakiegoś czasu :) Pomijając dość niejasną kwestię o której powyżej, chodzi o zawsze obecny na rynku derywatów konflikt interesów stron transakcji. Występujący na każdym rynku i w każdym modelu. Myślę że nie ma sensu powtarzać tu tego co na ten temat pisałem ja i inni uczestnicy forum w innym wątku:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 779#468779
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
s_zadora pisze:Panie Karolu, dziękuję za merytoryczny głos - myślę że w ten sposób na pewno mamy szansę trochę ten temat na forum uporządkować i oczyścić z domysłów.
Ja tak jak już napisałem nie mam nic przeciwko ECN/STP, cała dyskusja wyniknęła z tego jak dostęp do tych usług jest komunikowany (moim zdaniem zbytnia idealizacja, prawdziwy rynek itd.) vs. przytaczanie niesprawiedliwych wniosków i opinii, generalizujących świat MM.
Ja oczywiście też nie mam nic do uczciwych brokerów MM. Zawsze chodzi mi o uczciwe podejście do klienta, bo jak sam Pan wie walka z rynkiem i brokerem jest skazana z góry na porażkę.

Jednak po przejściach jakie miałem z brokerami typu MM, trudno by mi było powiedzieć, który gra uczciwie, a który nie, nawet jeśli bym miał konto u naprawdę uczciwego brokera typu MM. Zawsze pozostanie we mnie pytanie "Czy na pewno ten ruch o 2-3 pipsy w stronę mojego SL był spowodowany działaniem rynku czy może jakiegoś plugina". Wynika to że tak powiem z "pakietu doświadczeń życiowych" :)

Bardzo się jednak cieszę, że Pana firma jako jedna z nielicznych potrafi nawiązać kontakt z traderami chociażby tu na forum i prowadzić w tej materii merytoryczną dyskusję. Takie rzeczy się poprostu chwali, gdyż wiem, że nie ma Pan łatwego zadania w tej kwestii.
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze:zależy na pozyskaniu klientów, którzy robią duży obrót i potrafią zarabiać i traderzy Ci nie są w żaden sposób ograniczeni w technice jaką stosują w tradingu.
Tu się nie zgodzę, w imieniu DM BOŚ otwarcie mówię że zależy nam na traderach generujących duże obroty, także jeśli potrafią zarabiać duże pieniądze - oczywiście w zgodzie z naszym regulaminem. Zgadzam się że regulaminy są różne i stwarzają różne ograniczenia, każdy klient moim zdaniem powinien się z takim dokumentem zapoznać i świadomie podjąć decyzję czy go akceptuje, czy szuka innego. Nie jest jednak prawdą to, że ECN jest wolny od jakichkolwiek ograniczeń - bo tam też obowiązują regulaminy, które te ograniczenia określają. Przykład - brak typowych zleceń z limitem gwarantujących cenę wykonania, brak możliwości kontroli nad poślizgiem itd. To są elementy, które również mogą ECN/STP dyskwalifikować w kontekście niektórych strategii. Zgadzamy się w jednym - decyzja w rękach tradera, uzależniona w znacznym stopniu od strategii.
Z tego co pamiętam Wasza platforma sama stwarza pewne ograniczenia w generowaniu obrotu. Zlecenia SL i TP można złożyć w określonej odległości od rynku itp. sprawy. Takie podejście już powoduje rzucanie traderom kłody pod nogi. Jednak rozumiem, że musicie się w pewien sposób zabezpieczać.
Takiego wymogu nie ma w modelu ECN/STP, co na pewno wielu traderom bardzo odpowiada.
Kolejną sprawą są requoty. Dla jednych traderów mogą być zbawieniem, dla drugich są utrapieniem. Jeżeli jeszcze broker klasy MM wykorzystuje requoty na swoją korzyść to już całkowicie przekreśla w moich oczach takiego brokera (w tym ostatnim zdaniu nie nawiązuję do DM BOŚ Banku).

Co do zleceń z limitem po określonej cenie to myślę, że to jest bardziej sprawa dla programistów danej platformy, gdyż z pewnością można by było coś takiego zrobić. Platforma oferowana przez Interactive Brokers daje taką możliwość i nie ma z tym problemu (co do Dukascopy to nie jestem pewien, może ktoś z FxClub się wypowie w tej kwestii).
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze:Być może myśli Pan, że model ECN to jest tylko moda, która niedługo minie. Ja uważam, że rewolucja w Polsce się już rozpoczęła i nie ma odwrotu.
Przyznam, że nie lubię słowa rewolucja - patrząc historycznie związane jest ono głównie z wielkim bałaganem, chaosem i rzadko kończyła się ostatecznie sukcesem. Ale żeby doprecyzować mój punkt - nie uważam że ECN/STP zniknie z rynku. Zniknie moda, która jak sądzę wynika z nieznajomości realiów handlu w tym modelu a tym samym idealizująca go. Po tym, oba modele niewątpliwie będą współistnieć, choćby dlatego że ktoś musi brać ryzyko zleceń generowanych przez klientów na platformach ECN. Tak też się dzieje na tzw. bardziej rozwiniętych rynkach niż Polska - istnieją zarówno oferty ECN jak i MM.Tu mamy więc inne zdania - i to jest OK. Czas i klienci to zweryfikują.
Tu ma Pan rację. Na naszym rynku nastąpiła raczej ewolucja niż rewolucja. Jednak sam Pan za pewne miał sygnały na temat tego jakim, można powiedzieć szokiem dla pewnych brokerów w Polsce było wejście Alior Tradera. Tu można powiedzieć, że nastąpiła rewolucja. Na pewno działanie DM Alior Banku przyśpieszyło znacznie ewolucję rodzimego rynku.

Ponieważ rynek nie lubi jednolitości i próżni, na rynku muszą być brokerzy klasy ECN i MM, gdyż tak jest po prostu lepiej dla klientów. To oni wybiorą co jest dla nich dobre - dlatego myślę, że zdania w tej kwestii mamy wspólne :)

Niech Pan spojrzy jak zmieniła się oferta Pana DM oraz innych brokerów w Polsce w przeciągu ponad roku od wejścia Alior Tradera. To bardzo dobrze obrazuje postęp jaki się w tym zakresie dokonał.
Uważam, że jest to bardzo dobre dla traderów, ponieważ przez ostatnich kilka ten postęp był baaaardzo powolny i miałem wrażenie, że to brokerzy mówią nam co jest dla nas dobre. Teraz zaczyna się to zmieniać :)
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze: ja chciałbym zachęcić Pana jako pierwszego do wyłożenia kart na stół i napisania co ma Pan na myśli mówiąc o konflikcie interesów w modelu ECN/STP Smile
Moje karty w tym temacie już są na stole, i to od jakiegoś czasu :) Pomijając dość niejasną kwestię o której powyżej, chodzi o zawsze obecny na rynku derywatów konflikt interesów stron transakcji. Występujący na każdym rynku i w każdym modelu. Myślę że nie ma sensu powtarzać tu tego co na ten temat pisałem ja i inni uczestnicy forum w innym wątku:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 779#468779
Konflikt, o którym Pan piszę istnieje i będzie istniał zawsze. Tak samo jest na rynkach regulowanych, na ECN czy u MM. Zawsze przecież każda ze stron transakcji chce zarobić kosztem drugiej.
Jeżeli ja gram przeciwko jakiemuś bankowi, który jest LP mojego brokera, to jest to ewidentny konflikt interesów. Jednak rolą mojego brokera jest by moje zlecenie zostało zmatchowane z LP i by ten LP nie wiedział gdzie mam SL i TP aby móc to wykorzystać przeciwko mnie. To daje nam m. in. technologia Integrala.
Tu jest ta transparentność, o której ciągle piszemy. Pana DM wie doskonale gdzie są zlecenia TP i SL traderów, a co może z nimi zrobić wiemy ze specyfiki działania większości brokerów klasy MM (nie sugeruję tu, że tak jest w DM BOŚ Banku).

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

MaRCHeW pisze:Z tego co pamiętam Wasza platforma sama stwarza pewne ograniczenia w generowaniu obrotu. Zlecenia SL i TP można złożyć w określonej odległości od rynku itp. sprawy.
Nasza platforma jest wyjątkiem wśród ofert MM - jeśli chodzi o aspekt limitów dla zleceń oczekujących - poza nielicznymi wyjątkami limity te wynoszą 0. Załączam link do odpowiedniej tabeli na naszej stronie, gdzie można obejrzeć szczegóły:
http://bossafx.pl/fx/oferta/instrumenty/tabela_limitow/
MaRCHeW pisze:Kolejną sprawą są requoty. Dla jednych traderów mogą być zbawieniem, dla drugich są utrapieniem.
Zgadza się, różni traderzy różnie do tego podejdą. Ale już pisałem we wcześniejszym poście, że u nas ze względu na konfigurację MT4, rekwot jest pewną opcją.
MaRCHeW pisze:Platforma oferowana przez Interactive Brokers daje taką możliwość i nie ma z tym problemu (co do Dukascopy to nie jestem pewien, może ktoś z FxClub się wypowie w tej kwestii).
Wydaje mi się że coś takiego byłoby możliwe tylko w prawdziwym ECN (w odróżnieniu od "true ECN" - wg. definicji Esco ;) ), czyli takim, gdzie składamy zlecenia do arkusza. W innych przypadkach poślizg chyba będzie mógł zawsze wystąpić (o ile wiem jak taki rynek działa). Zgadzam się że dobrze byłoby aby przedstawiciele brokerów mówili o tym konkretnie i wprost jak to wygląda.
MaRCHeW pisze:Niech Pan spojrzy jak zmieniła się oferta Pana DM oraz innych brokerów w Polsce w przeciągu ponad roku od wejścia Alior Tradera. T
Zgadzam się z Panem - konkurencja jest dobra dla wszystkich, jednym pozwala wybierać, innych mobilizuje do działania.
MaRCHeW pisze: Pana DM wie doskonale gdzie są zlecenia TP i SL traderów, a co może z nimi zrobić wiemy ze specyfiki działania większości brokerów klasy MM (nie sugeruję tu, że tak jest w DM BOŚ Banku).
Tak, zlecenia przekazane do systemu są oczywiście w nim widoczne. Jeśli jednak przyjmiemy że wszyscy nasi klienci w danym momencie widzą tę samą cenę (wiem - to kwestia zaufania, ale ja ręczę że w DM BOŚ tak jest) to w praktyce naprawdę niewiele "można z tym zrobić" :) - jak Pan napisał.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze:Z tego co pamiętam Wasza platforma sama stwarza pewne ograniczenia w generowaniu obrotu. Zlecenia SL i TP można złożyć w określonej odległości od rynku itp. sprawy.
Nasza platforma jest wyjątkiem wśród ofert MM - jeśli chodzi o aspekt limitów dla zleceń oczekujących - poza nielicznymi wyjątkami limity te wynoszą 0. Załączam link do odpowiedniej tabeli na naszej stronie, gdzie można obejrzeć szczegóły:
http://bossafx.pl/fx/oferta/instrumenty/tabela_limitow/
Cóż mogę powiedzieć, chyba tylko: :clap:
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze:Kolejną sprawą są requoty. Dla jednych traderów mogą być zbawieniem, dla drugich są utrapieniem.
Zgadza się, różni traderzy różnie do tego podejdą. Ale już pisałem we wcześniejszym poście, że u nas ze względu na konfigurację MT4, rekwot jest pewną opcją.
W pewnych sytuacja bardzo wygodną opcją ale powinna być ona wygodna tyko dla traderów, a nie brokerów.
Swego czasu (chyba z 2-3 lata temu) opisywałem na forum pewną sytuację u brokera (który już nie istnieje), gdy nie mogłem zamknąć pozycji przez 5 godzin (działo się to w godzinach nocnych), bo ciągle otrzymywałem requote.
Oczywiście taka sytuacja u Państwa na pewno by się nie zdarzyła i była ona ekstremalnym zachowaniem brokera. Jednak się zdarzyła i jest to udokumentowane na forum.

Konkludując, opcja requote jest dobrym narzędziem ale tylko w rękach traderów, bo to oni powinni decydować.
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze:Platforma oferowana przez Interactive Brokers daje taką możliwość i nie ma z tym problemu (co do Dukascopy to nie jestem pewien, może ktoś z FxClub się wypowie w tej kwestii).
Wydaje mi się że coś takiego byłoby możliwe tylko w prawdziwym ECN (w odróżnieniu od "true ECN" - wg. definicji Esco ;) ), czyli takim, gdzie składamy zlecenia do arkusza. W innych przypadkach poślizg chyba będzie mógł zawsze wystąpić (o ile wiem jak taki rynek działa). Zgadzam się że dobrze byłoby aby przedstawiciele brokerów mówili o tym konkretnie i wprost jak to wygląda.
Nie zajmowałem się nigdy programowaniem platform transakcyjnych, więc kategoryczne "Tak, da się" lub "Nie, nie da się" byłoby z mojej strony nadużyciem.
Jednak jeżeli Interactive Brokers daje taką możliwość na swojej platformie, to myślę, że na innych platformach też można to zrobić (jednak jest to tylko moje przypuszczenie).

Postaram się to potwierdzić.
s_zadora pisze:
MaRCHeW pisze: Pana DM wie doskonale gdzie są zlecenia TP i SL traderów, a co może z nimi zrobić wiemy ze specyfiki działania większości brokerów klasy MM (nie sugeruję tu, że tak jest w DM BOŚ Banku).
Tak, zlecenia przekazane do systemu są oczywiście w nim widoczne. Jeśli jednak przyjmiemy że wszyscy nasi klienci w danym momencie widzą tę samą cenę (wiem - to kwestia zaufania, ale ja ręczę że w DM BOŚ tak jest) to w praktyce naprawdę niewiele "można z tym zrobić" :) - jak Pan napisał.
Panie Sebastianie :) Jak już mówimy otwarcie to proszę się trzymać tej formy :)
Przecież Pan wie co można zrobić w platformie MT4 od strony backoffica, mając jeszcze wsparcie odpowiednich "pluginów", nawet gdy cyt. "przyjmiemy, że wszyscy nasi klienci w danym momencie widzą tę samą cenę" :)

Kończąc, chciałbym napisać, że rozumiem dlaczego rozpoczął Pan ten temat. Jako przedstawiciel dobrego broker klasy MM w Polsce na pewno frustruje Pana to, że wszystkich brokerów typu MM klasyfikuje się ogólnie w jednakowy negatywny sposób. Jednak z mojej strony chciałbym Pana zapewnić, że uważam DM BOŚ Banku za naprawdę dobrego brokera klasy MM w Polsce, z ciekawą ofertą dla klientów.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
InvestoronlineFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: InvestoronlineFX »

s_zadora pisze:
InvestoronlineFX pisze:Ba oczywiście możnabyłoby zrobić model z kiku takich agencji i podać wzór jak jest wyznaczana cena. Tak nie jest więc wydaje mi się iż można zarobić tu więcej niż spread.
Ale wie to Pan, czy się Panu wydaje? Bo od tego zależy czy to kłamstwo, czy po prostu niewiedza.
To chyba nie moje zadanie by wyjaśnić czym jest cena na rynku MM? Pan również przyznał iż wyznaczanie ceny to wasze know how - i jest ona pochodną ceny z rynku międzybankowego lub innego rynku finansowego. U nas sprawa jest jasna - wygrywa zawsze najlepsza cena spośród banków kwotujących na rynkach międzybankowych. Nasze Banki robią 95% obrotów więc nie mamy obaw iż kiedykolwiek możemy mieć rozbieżności. U MM nie jest to do końca wyjaśnione. Jak ktoś miałby zweryfikować czy cena na bid czy ask w danym momencie pokrywa się z rynkami o których mowa? Skoro przetwarzacie ceny bazowe to musi być jakaś metodologia, o której mówię. U nas proces jest automatyczny i weryfikowalny.
Czy Dealer również uczestniczy w akceptowaniu ceny klienta, jeśli tak to powstaje kolejny temat, np czym się kieruje w tym wyznaczaniu ceny... ?
s_zadora pisze:
InvestoronlineFX pisze: klient składa zapytanie do nas a my kierujemy je na rynek.
Transparentność o której cały czas tu mówimy wymagałaby zatem wprowadzenia zmian do Państwa regulaminu, bo jego zapisy dokładnie przeczą temu co Pan napisał powyżej.
Taka jest litera prawna w naszym Państwie i musimy jej przestrzegać więc nie ma co tu się do tego przyczepiać. Mechanizm jest dokładnie taki jak już wiele razy opisywałem, a wszystko jest u nas weryfikowalne.
s_zadora pisze:
InvestoronlineFX pisze: Realizując transakcję na rynku jako DM jednocześnie realizujemy ją swojemu klientowi. Różnice w czasie są wielkości frakcji sekundy (dosłownie 10tysięcznej jej części).
Proszę uważać z liczbami - na forum jest sporo czytelników, którzy wiedzą ile musi trwać przesłanie zlecenia (impulsu elektrycznego) np. z Warszawy do Londynu. Oni w 0.0001s nie uwierzą, ja też nie bo tego fizycznie nie da się zrobić w takim czasie.
Mówiłem o czasie między transakcjami w technologi, a nie o całym procesie.
s_zadora pisze: U nas 18 USD jest za lota i ja się nie zgubiłem. Niech Pan to poprawi bo wygląda niekonkurencyjnie. No ale teraz to chyba Pan przynajmniej przyzna że proste i przejrzyste to nie jest? :)
Poprawiłem, dziękuję za baczne czytanie.

Pozdrawiam,
Zespół Forex
Dom Maklerski BZ WBK

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

MaRCHeW pisze:Co do zleceń z limitem po określonej cenie to myślę, że to jest bardziej sprawa dla programistów danej platformy, gdyż z pewnością można by było coś takiego zrobić. Platforma oferowana przez Interactive Brokers daje taką możliwość i nie ma z tym problemu (co do Dukascopy to nie jestem pewien, może ktoś z FxClub się wypowie w tej kwestii).
W Dukascopy są zlecenia Place Bid / Offer , co sprawia, że nasze zlecenie od razu ląduje w arkuszu i sami stajemy się dostarczycielami płynności.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

InvestoronlineFX pisze:To chyba nie moje zadanie by wyjaśnić czym jest cena na rynku MM?
Oczywiście - to bardziej moje zadanie i chyba wywiązałem się z niego m.in. tu:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 209#493209
Ale czy mam rozumieć że Pana zadaniem jest sianie insynuacji i nieprawdziwych informacji o tym jak działamy? Bo jak to mam interpretować:
InvestoronlineFX pisze:oczywiście możnabyłoby zrobić model z kiku takich agencji i podać wzór jak jest wyznaczana cena. Tak nie jest,
Właśnie tak jest.
InvestoronlineFX pisze:Czy Dealer również uczestniczy w akceptowaniu ceny klienta, jeśli tak to powstaje kolejny temat, np czym się kieruje w tym wyznaczaniu ceny... ?
Tak, dealerzy mogą uczestniczyć w tym procesie, w zależności od wielkości zlecenia w konfrontacji z aktualną płynnością na danym rynku. W skrajnych wypadkach płynnościowych taki niepłynny instrument bywa wręcz przełączany w tryb RFQ ("Zapytaj o cenę") - wtedy cenę dla każdego zlecenia potwierdza klientowi dealer, przy czym cena albo zawsze musi spełniać warunki zadane przez klienta w zleceniu, albo jeśli takiej możliwości na rynku nie mamy, klient jest proszony o świadome potwierdzenie innej ceny (rekwotowanie). Nie ma możliwości realizacji zlecenia inaczej niż określa to nasza polityka realizacji zleceń.
Oczywiście w interesie klientów (czas realizacji zleceń) jak i swoim (koszty operacyjne) dążymy do maksymalnej automatyzacji w realizacji zleceń klientów.
InvestoronlineFX pisze:Taka jest litera prawna w naszym Państwie i musimy jej przestrzegać więc nie ma co tu się do tego przyczepiać. Mechanizm jest dokładnie taki jak już wiele razy opisywałem, a wszystko jest u nas weryfikowalne.
Wiele rzeczy można słusznie zarzucić polskim ustawom i rozporządzeniom, ale chyba nie zabraniają one pisać prawdy w regulaminach? Przykłady na to, że polskie prawo dopuszcza także działalność ECN przekazujących zlecenia na rynek i dokładnie w ten sposób opisujących swoją usługę w regulaminie przecież są znane. Zawodowa ciekawość każe mi zapytać która to litera prawna nakazała Państwu opisać to w regulaminie inaczej (czy też wręcz odwrotnie) niż rzekomo w rzeczywistości się odbywa?
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Ale się zrobił zlot :).

Czytam i czytam i dalej nie rozumiem.

Zajęliście się Państwo sobą, a klienta tu ciężko uświadczyć. Jak to mawiają lekarze "najważniejsze jest dobro pacjenta" :mrgreen:

Do rzeczy. Otóż jam jest człek prosty. Państwa dywagacje...eee... techniczne ...brzmią bardzo... eee... fachowo. Ale tak przeczytałem to wszystko i mam kocioł w głowie. To kto jest lepszy? WBK czy Boss'a?

A nawiasem, mam dla Pana z Bossy pomysł na hasło reklamowe - "Trade like a boss'a" :twisted:

Zostawmy jednak memy w spokoju.

Jestem takim sobie szaraczkiem. Mam ten 1000 zł, czy ile trzeba w WBK. No i dlaczego mam wybrać BZWBK?

Z całej dyskusji wywnioskowałem, że w BZWBK dostanę najlepszą cenę w danym momencie.

A dlaczego w Bossie nie dostanę? Pomijam spread i opłatę za obrót. Odejmijmy to wszystko od ceny, żeby było sprawiedliwie. A więc tak uzyskana cena NETTO będzie lepsza tu czy tam?

Czy Bossa korzysta z MT4? Jeśli tak, to czym się różni MM MT4 od ECN MT4? Oprócz technologii, bo ja się na tym nie znam. Ja widzę to, co mam w MT4 na monitorze. Więc jaka będzie różnica?

Marchew pisze, że nie mam pewności, czy Bossa nie będzie grała przeciw mnie.

To dlaczego Bossa nie zostanie ECN jak WBK? Bardziej opłaca się być MM?

Za dużo pytań? Jeśli tak, to przepraszam.

PS. Chciałbym zgłosić wyrazy uznania dla Panów za tworzenie tej dyskusji, bo to jednak dobrze robi taki nieformalny kontakt z potencjalnym klientem. Oby tak dalej.

ODPOWIEDZ