wzmagania pozytywa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Ink. pisze:dulf skoro cieżko założyć czy odbije czy przebije to po co tak grać? Nie lepiej zając pozycje widząc pierwsza reakcje na dany poziom i dopiero wtedy reagowac?
Czyli jak <?> , nie rozumiem :roll:
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Grając na H1/H4 poczekać i zobaczyc jaka bedzie swieczka ( pin, engolf ), poczekać na przebicie ostatniego szczytu lub dołka i zmianę trendu krotkoterminowego itp itd, możliwości jest mnóstwo a ty nie rozumiesz ? :)

Przecież grając na h1 wzwyż jesli poziom na zadziałać to cena nie ruszy sie o 5-10 pipsow tylko o 100-200 a skoro my chcemy tylko cześć ruchu zabrać dla siebie to rzeczywiście musimy zając pozycje na samym szczycie?

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

dulf pisze:Dobrze kupił EUR po ok 2282 na wsparciu .Też tam kupowałem , ale zamknąłem szybko bo za bardzo rzucało .Należało tylko pilnować czy nie odbije od oporu ,ewent TP 25-30 .
Tylko Zakładając że ruch zakończy się na oporze , trzeba zamknąć , ostatecznie zabezpieczyć BE , ale w życiu nie trzymać tyle gdy widać że jest bajzel .
Cena miała mało miejsca pomiędzy wsparciem i silnym oporem ,ale technicznie wejście moim zdaniem ok, rozegranie zawiodło .
Tutaj jest odpowiedź co do wejścia na EUR/DOL. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że po otwarciu pozycji cena spadła tylko 8p (wejście więc OK) a następnie ponad 30p poszła w stronę TP. Tak jak pisałem, nie miałem możliwości przestawić na BE a na pewno bym to zrobił.
Teraz powód do tego żeby nie grać szerokiego L tak jak ja w tym miejscu. D1 mamy spadkowe natomiast przechodząc na H4 mamy "oddech" zwyżkujący na (odreagowanie spadków D1). Na S jednak było za wcześnie, zresztą dalej jest bo wg h4 mamy nowe wyższe szczyty i dołki. Dopiero po przebiciu wzrostów H4 powinienem szukać S na H1.
Owszem mam tam narysowany opór na tym wykresie E/U ale ja oporów wyznaczać nie za bardzo umiem więc nie zwracałem na niego zbytnio uwagi. Gdyby on pokrywał się z np. LT to podszedłbym do tego inaczej.
Adam, tak jak pisałeś - najpierw ogólne rozeznanie w sytuacji powinno być. Do tego dążę. Wsparcia i opory idą mizernie więc próbuję je pokrywać z LT. Problem jest taki, że wtedy grając na wysokich interwałach tych okazji do trejdów jest b.mało.
Ink. masz rację z reakcją na dany poziom i dopiero zajęcie pozycji ale ja niestety większość transakcji mam z oczekujących bo nie mam jeszcze możliwości w pracy doglądać rynku więc musiałbym grać na jeszcze wyższych interwałach.
Spiesz się powoli.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

pozytyw pisze:Pokażę też udane wejście z USD/JPY
Idea była w zasadzie opisana wyżej. Podejrzałem ją u Polbandy. D1 mamy spadkowe, w trakcie korekty przełączamy na H4, rysujemy LT wzrostowe, po przełamaniu wzrostowej przełączamy na H1 i szukamy dogodnego wejścia. To tak ogółem. Taka gra by mi pasowała. Do tego warto by się nauczyć porządnie wyznaczać SR.
Poniżej skreeny. Początkowe SL 13p czyli powyżej ekstremum z H1 TP 65p. pozycja zabezpieczona BE, jeśli cena pójdzie dalej w stronę TP to BE przesunę nad górkę (jeśli taka się utworzy i będę w domu)
Czy może się ktoś odnieść do tego systemu? Co dodać, na co zwracać uwagę?
EDIT: tak sobie przeglądam wpisy i w zasadzie Ink. powyżej napisał w dużym skrócie to o czym napisałem w tym poście:)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Ostatnio zmieniony 19 lip 2012, 00:39 przez pozytyw, łącznie zmieniany 1 raz.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

pozytyw pisze:Czy może się ktoś odnieść do tego systemu? Co dodać, na co zwracać uwagę?
Dokładnie o to chodzi :) Sprzedałeś na górce w trendzie spadkowym :D W dodatku na oporze ;) Teraz tylko Ci zostało zabezpieczać zyski :D
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

adamkaluza pisze:
pozytyw pisze:Czy może się ktoś odnieść do tego systemu? Co dodać, na co zwracać uwagę?
Dokładnie o to chodzi :) Sprzedałeś na górce w trendzie spadkowym :D W dodatku na oporze ;) Teraz tylko Ci zostało zabezpieczać zyski :D
Dzięki. Nawet nie wiesz, jak się cieszę:) Chłop z żoną i dorastającym dzieckiem a cieszy się, że sprzedał na górce :D :D :D
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

pozytyw pisze:Dzięki. Nawet nie wiesz, jak się cieszę Chłop z żoną i dorastającym dzieckiem a cieszy się, że sprzedał na górce
:lol:

To teraz wyciśnij z trejdu ile się da, dołóż po drodze jeszcze jedną-albo dwie pozycje w tym samym kierunku, tylko z głową aby nie przedobrzyć :D

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

:564:
Teraz właśnie przydałby Ci się telefon. Mógłbyś podejrzeć co się dzieje i przestawić stopa zabezpieczając zyski. Dlatego wcześniej pisałem o telefonie. Niestety trzeba się liczyć z tym, że w każdej chwili może być jakaś korekta.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

:564: Dzięki chłopaki.
Z dzisiejszego dnia jestem nie do końca zadowolony. Co prawda na plus ale...
Najpierw wczoraj otwarta pozycja czyli USD JPY. Rano przed pracą przestawiłem na BE. TP ustawione rozsądnie na 78,45. Tzn. pewniej byłoby kilka pips wyżej ale jakoś na niższych interwałach wyszło mi właśnie tam. Po przyjściu z pracy Zamknąłem wcześniej bo miałem jakieś obawy co do godziny 14 i ten pin na H1 mi się nie podobał ale jak widać niepotrzebnie bo cena spokojnie doszła do TP i odbiła do góry.Także mogłem te 13 pips przytrzymać.
USD JPY +47

Obrazek

Poniżej EUR JPY. Wejście na podobnych zasadach co USD JPY ale niestety cena zanim wyruszyła do TP poszła w stronę ekstremum nad którym miałem SL. Nie zamknęło pozycji ale trochę się tego wystraszyłem i zamknąłem na -8. Szkoda bo cena dotarła do poziomu TP
EUR JPY -8
Obrazek

I ostatnie wejście NZD USD. Niestety TP niezbyt wysokie ponieważ wejście wydaje mi się spóźnione. Nie wiem dlaczego. Jak tak patrzę to pozycja powinna być otwarta wczoraj wieczorem i automatycznie z lepszym wtedy TP

NZD USD +25

Obrazek

Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

pozytyw pisze:USD JPY +47
SL miałeś 13 pips, więc pozycja zarobiła swoje :)
pozytyw pisze:NZD USD +25
Tutaj trochę goniłeś te wzrosty, ale na plus :)

ODPOWIEDZ