wzmagania pozytywa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

GBP/USD H4 sell
SL 50
TP 150
D1 down + LT + opór

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

pozytyw zastanow sie na co tak naprawde grasz, na pipsy czy na kase?
Jesli na kase to najwazniejsza rzecza jest ochrona kapitalu i nie wchodzenie w glupie trejdy. Czekasz na setup i dopiero wtedy puszczasz trejd.

Jesli grasz jeszcze na pipsy to poprostu mysisz sie przestawic i zaczac grac na kase. Jest to do zrobienia. - troche mi zajelo zanim sam sie przestawilem.

Jesli grasz jeszcze na pipsy to moze warto przestac grac rownymi pozycjami zwlaszcza jesli masz problem w doczekaniu na dobry setup? - umiesz grac ale jestes niecierpliwy!

Jesli boisz sie ze setup Ci odjedzie i chcesz puscic jakas pozycje zeby zalapac sie na ten ruch to pusc 0.1 normalnej stawki i zobacz co sie wydarzy. Pipsy zlapiesz w razie czego ale kasy juz nie. - niecierpliwymi trejdami prawdopodobnie nie zlapiesz pipsow tylko je stracisz ale za to stracisz mniej kasy jak walnie w SL.

Takie wlasnie granie pomoglo mi w przestawieniu sie z gry na pipsy w gre na kase:
Jesli cena nie odjedzie odrazu po wcisnieciu pozycji i bedzie wisiala, dopelniajac Twoj setup to doladowujesz za pelna stawke, a jesli przeskoczy Twoj setup to zaliczasz sobie SLa ta mala niecierpliwa pozycja.

zobacz na moje niecierpliwe zagrania i na te z wyczekaniem na dobry setup (niekoniecznie pokazany setup na screenie.).
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=63704
w wyzej pokazany zagraniu tez zabraklo cierpliwosci bo po chwili cena zrobila tak: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=63711

tutal juz jest ladniej:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=63768

byly tygodnie ze mialem -10pipsow ale +30% bo lapie dobre trejdy duzymi pozycjami a te niecierpliwe, ryzykowne lapie bardzo malymi pozycjami.

ps. tego ejka na pierwszej stronie to chyba Ci niefartownie wywrozylem ze masz SL w strefie potencjalnego odbicia - byl to glupi i niecierpliwy trejd. trac malo zarabiaj duzo!
cierpliwosc tez sie nauczysz.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Łot czego zaczońć...
Tak, gram na pipsy i to od jakiegoś czasu demo. Tak jak pisałem na początku dziennika na real mam -20% więc muszę się jakoś zorganizować. Zresztą kapitał na real jest taki, że nie ma różnicy emocjonalnej real - demo.
Dokładanie do pozycji u mnie nie za bardzo się sprawdzi bo przeważnie zlecenia mam z oczekujących ale selekcja poziomów lepszych i gorszych jak najbardziej, dzięki Ci za radę. Po kupieniu laptopa będzie mi łatwiej bo będę mógł kontrolować sytuacje w pracy. Oczywiście moich ostatnich porażek nie tłumaczę brakiem laptopa bo w dobrych okresach radziłem sobie bez niego ale będzie to spore ułatwienie.
Masz rację z niecierpliwością dlatego skorzystam z rady o wielkości pozycji.

edit: bo bym zapomniał, brakuje mi Twojej stopki. Za każdym razem gdzieś mi się humor poprawiał kiedy ją czytałem. No ale cóż, pewien etap za tobą. Gratuluję. :D
Spiesz się powoli.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

GBP USD H4. Zamknąłem go dziś rano przed pracą na minus 20. Liznęło SL więc nie trzymałem dalej bo byłem pewny o błędnej analizie.
Obrazek

EUR DOL H1. Tutaj nie wiem czemu nie załapało. Oczywiście mogę wejść na H4 czy D1, m15 i jeszcze inne interwały i znaleźć przyczynę ale dziś mi się po prostu nie chce - zrobię to jutro.Była szansa przestawić na BE ale nie miałem możliwości. Minus 40

tak źle nie pamiętam żeby szło. Żadnego TP? Żenada.

Edit: już OK. Działamy dalej, nie ma na co czekać i rozczulać. Nikt nie powiedział, że będzie łatwo:)

Obrazek

Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

pozytyw mam nadzieję, że nie będziesz zły jak Ci napiszę co myślę. Nie wiem jakimi kierujesz się zasadami przy wejściu w pozycję, więc może to co widzę jest mylne. Odnośnie tego screena wyżej, wejścia na edku. Zrobiłeś to samo co ostatnio na ejku. Kupiłeś po dużym wzroście, w dodatku pod mocnym oporem. To śmiercionośna kombinacja. Chyba nawet sobie ten opór narysowałeś tą czerwoną krechą. To co narysował Ink. Może spróbuj narysować sobie na tym wykresie takie krechy od dołków do szczytów to lepiej to zauważysz. Myślę że dużo by Ci dało ustalenie przynajmniej ogólnej sytuacji przy wejściu. Typu nie kupować po dużym wzroście, czy starać się kupować na wsparciu, a sprzedawać na oporze itp. Niestety aby grać na fx trzeba wykazywać się jakąś powtarzalnością wejść i stosować się do zasad które zwiększą nam prawdopodobieństwo udanej transakcji.
Może moje przemyślenia Ci pomogą :) Pozdrawiam :)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Adam, pewnie, że nie jestem zły. Krytyka jak najbardziej wskazana. Niby każde wejście jest na jakiejś tam podstawie ale jak widać z beznadziejnym skutkiem. Zaraz mam wyjazd i nie będzie mnie do wieczora ale jak wrócę odniosę się do tego co napisałeś. Pokażę też udane wejście z USD/JPY które w tej chwili jest przesunięte na BE ale nawet jeśli złapie BE to wiem, ze to jest to co powinno być. Zaczynam odkopywać podstawy i jakoś muszę zapomnieć o systemach które poznawałem bo mam w głowie straszny bałagan przy analizach. Np. RGR pokazuje up, LT down, SD, ZL up a 1 2 3 pokazuje down do tego SR, wyzszy interwal i efekt jest jaki jest.
Spiesz się powoli.

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Dobrze kupił EUR po ok 2282 na wsparciu .Też tam kupowałem , ale zamknąłem szybko bo za bardzo rzucało .Należało tylko pilnować czy nie odbije od oporu ,ewent TP 25-30 .
Tylko Zakładając że ruch zakończy się na oporze , trzeba zamknąć , ostatecznie zabezpieczyć BE , ale w życiu nie trzymać tyle gdy widać że jest bajzel .
Cena miała mało miejsca pomiędzy wsparciem i silnym oporem ,ale technicznie wejście moim zdaniem ok, rozegranie zawiodło .
Mnie też często gubi - jak poszło w moją stronę wreszcie ,to już będzie lecieć przynajmniej 100 pipsów , a tu zwała było +25 a jest SL :lol: .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

dulf masz rację. Wszystko zależy od tego "na co" się gra. Tak jak piszesz, można było przestawić na BE i czekać z TP na oporze. Nie wiem jakie było zamierzenie pozytywa, wydawało mi się że gra na przebicie tego oporu.
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Na co by nie grał , to trzeba wziąć pod uwagę że opór może zostać przebity lub nie.
Ja grałem na przebicie , nie było za ciekawie , ostatecznie dałem Sell na samym czubku , ale też spękałem bo strasznie cisnęło jednak w górę , w sumie dzień chyba zamknąłem tylko na +4 .Deprymujące są te gwałtowne ruchy ceny , trzeba szybko podejmować decyzję, a sytuacja zmienia się często z sekundy na sekundę .Trudno zakładać sztywno że odbije lub przebije i trzymać się tego z uporem gdy cena zmierza w przeciwnym kierunku.
Ciężkie zajęcie :roll: .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

dulf skoro cieżko założyć czy odbije czy przebije to po co tak grać? Nie lepiej zając pozycje widząc pierwsza reakcje na dany poziom i dopiero wtedy reagowac?

ODPOWIEDZ