Kupić taniej, sprzedać drożej

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

DzikiJamnik pisze:Ale żaden z Was mnie nie przekona, gdyby nie wiem na jaką książkę się powoływał, że moje własne mieszkanie, nawet gdyby było obciążone hipoteką, nie jest moim aktywem :)
OK ;) Po prostu dla wielu osób zmiana sposobu myślenia jest przełomem.
Owszem, gdybym miał je obciążone hipoteką, to dalej byłoby moim aktywem, z tymże w bilansie po stronie pasywów zamiast kapitałów własnych miałbym zobowiązanie długoterminowe (z tytułu kredytu).
O tym właśnie wspomniałem; aktywa, które trzeba finansować pasywami...? ;)
A nie mówię tego jako student FiR tylko jako osoba odpowiedzialna za finanse w średniej firmie, dodatkowo z kilkoma certyfikatami, których na pewno bym nie otrzymał, gdybym powiedział, że posiadana nieruchomość wchodzi w skład aktywów :))
I tu napisałeś wreszcie świętą prawdę ;)

DzikiJamnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DzikiJamnik »

Wirus pisze: O tym właśnie wspomniałem; aktywa, które trzeba finansować pasywami...? ;)
Tak jak każda pozycja w aktywach...nic nie bierze się z niczego i musi mieć jakieś źródło finansowania.
---
Lepiej z mądrym stracić, niż z głupim zyskać

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

DzikiJamnik pisze: Ale żaden z Was mnie nie przekona, gdyby nie wiem na jaką książkę się powoływał, że moje własne mieszkanie, nawet gdyby było obciążone hipoteką, nie jest moim aktywem :)

A nie mówię tego jako student FiR tylko jako osoba odpowiedzialna za finanse w średniej firmie, dodatkowo z kilkoma certyfikatami, których na pewno bym nie otrzymał, gdybym powiedział, że posiadana nieruchomość wchodzi w skład aktywów :))
przy tym drugim zdaniu to rozumiem "literówka" i miało być w skład pasywów ?:D czy się cofam w rozwoju :roll:

Ten podział w artykule jest mylący...ja rozumiem że chodzi o to, żeby składniki majątku pracowały przez co on rozumie "aktywa", no ale równie dobrze mógłby powiedzieć inwestycje..a za pasywa ma w zasadzie aktywa trwałe i konsumpcję..
Dobre rozumowanie..

rabit - wiadomo..inwestycje..
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bilans_%28 ... B%C4%87%29

Darkey, podziały i cała rachunkowość i finanse funkcjonują po coś..np. żeby się dało komunikować używając pojęć które mają określone znaczenie...jak ktoś to tak mixuje to wprowadza niezły chaos i finansiści mogą patrzeć z politowaniem..a przynajmniej mi robi niezły mix w głowie i się zastanawiam o co autorowi chodzi:)
Ok to miały być pewnie finanse dla mas..2 pojęcia i tyle ?
Ostatnio zmieniony 13 lip 2012, 23:34 przez peter_r, łącznie zmieniany 3 razy.

DzikiJamnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DzikiJamnik »

peter_r pisze: przy tym drugim zdaniu to rozumiem "literówka" i miało być w skład pasywów ?:D czy się cofam w rozwoju :roll:
No pewnie, miałem ciężki tydzień i w toku ciężkiego przesłuchania w końcu się pomyliłem w zeznaniach ;)

Może już nie ciągnijmy tego tematu, bo to nie forum dla księgowych ;)
---
Lepiej z mądrym stracić, niż z głupim zyskać

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

To ja zaczne z troche innej strony .
Taki przyklad , ponad dziesiec lat temu kupilem mieszkanie za 15 tys. a teraz jest warte 150 tys. . Wiedzialem jak zachowa sie cena i ze na tym zarobie . To byly pasywa czy aktywa ?
:)
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

buhaha i tutaj wychodzi ile warte są certyfikaty :) nauczyciele którzy niejednokrotnie o biznesie wiedzą tylko z teorii paranoja a na chłopski rozum aktywa wkładają pieniądze to twojej kieszeni a pasywa wyciągają tak mniej więcej pisał o tym R.K. Ksiądz uczy o antykoncepcji a mól książkowy o zarządzaniu :) czyli najbardziej kompetentne osoby hehe :D Równie dobrze można poprosić hydraulika o pilotowanie samolotu pasażerskiego a murarza o zorganizowanie przyjęcia weselnego :) bez wątpienia było by wesołe.

rabit a ile władowałeś w nie kasy i nadal ładujesz? puki nie spieniężysz to będzie pasywo.

zresztą pasywa też są fajne to o co się rozchodzi :)
Ostatnio zmieniony 13 lip 2012, 23:19 przez Darkey, łącznie zmieniany 1 raz.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robert B »

ad rabit:
to mieszkanie, ktore kupiles przed dziesiecioma laty jest nadal Twoim mieszkaniem (co jest najwazniejsze w tym wywodzie) niezaleznie czy je nazwiesz aktywami lub pasywami.

ad autor watku - trzymam kciuki - mam nadzieje, ze grasz rownie dobrze jak okreslasz swoje cele :)

pozdrawiam
"jutro to dziś - tyle że jutro" - S. Mrożek

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Robert B ja nie chcialem podwazac tego ze sa to pasywa , chodzilo mi bardziej o "punkt widzenia" .
No wlasnie sam zapomnialem DzikiJamnik powodzenia i miliona pipsow zycze . :)

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

jamnik jamnik :)
ogolnie to tak jak napisal ci wirus...
Wirus pisze:Po prostu dla wielu osób zmiana sposobu myślenia jest przełomem.
im szybciej zdasz sobie sprawe z tego jakie glupoty gadasz tym tylko lepiej dla ciebie :)

jakim cudem mieszkanie moze byc wliczane do aktywow?

kupiles mieszkanie dzis za 300.000 (kredyt na 40 lat)
bankowi zaplciles 800.000
na czynsz wydales 240.000
na remonty i urzadzenie wydales 100.000
po 40 latach mozesz to mieszkanie odsprzedac za 100.000
BILANS: minus ponad milion zlotych
faktycznie aktywa jak w morde strzelil

rownie dobrze mozesz kupic sobie samochod za 80.000zl
przez 5 lat wydac na przeglady i ubezpieczenia: 15.000
na paliwo: 25.000
na naprawy: 10.000
i sprzedac po 5 latach za: 20.000
BILANS: minus 110.000
faktycznie tez aktywa jak w morde strzelil

a ze w szkole ci powiedza ze to sa aktywa to sie zgodze
ze w banku w jakims zeznaniu czy bilansie mozesz to wpisac po stronie aktywow to tez sie zgodze
tylko ze to komlpetna bzdura

PRZYKLAD Z ZYCIA:
znam kancelarie adwokacka...czy tam kancelarie prawna..jak zwal tak zwal
na papierze od 7 lat jest strata
ale...coraz wieksze biura, coraz wiecej pracownikow, wszyscy jezdza sklasami i siodemkami, rolexy na rekach, najlepsze garniaki hugo bossa czy tam czegos innego, na imprezach whiskacze sie leja strumieniami itp itp itp
ale jak pisalem od 7 lat dzialanosci firma wykazuje non stop strate...co najlepsze wszystko jest w pelni zgodne z prawem :)
czyli tak samo oni maja straty przez tyle lat co twoje mieszkania i samochody to aktywa
:)
DzikiJamnik pisze:A nie mówię tego jako student FiR tylko jako osoba odpowiedzialna za finanse w średniej firmie, dodatkowo z kilkoma certyfikatami
Darkey pisze:buhaha i tutaj wychodzi ile warte są certyfikaty, nauczyciele którzy niejednokrotnie o biznesie wiedzą tylko z teorii
dokladnie...
certyfikaty, dyplomy, magistry, doktory, profesory i inne cuda na kiju maja sie nijak do prawdziwego zycia :)
nawciskaly ci rozne doktory i profesory na uczelni definicji ksiazkowych i tak wlasnie teraz swiat postrzegasz
pewnie doktory i profesory same nawet przez godzine w zyciu firmy nie prowadzily ale do doradzanai i pouczania to pierwsze :)
DzikiJamnik pisze:byłoby moim aktywem, z tymże w bilansie po stronie pasywów
no brawo :)
to tak jakbys wygral w lotto 1mln ale musialbys zaplacic od tego podatek 300%
faktycznie znowu wygrana i aktywa jak w morde stzelil :)

co do FX to oczywiscie zycze ci jak najlepiej
tylko zebys za jakis czas nie napisal ze ugrales 100 pipsow po 0,1 lota i przegrales 50 pipsow po 1,0 lota i ze wg ciebie jestes na plusie...
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Kasia86
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kasia86 »

Czyli na chłopski rozum każdy Polak który ma swoje mieszkanie to ma aktywa i jest takim jakby biznesmenem 8)

ODPOWIEDZ