Dziennik S/D, ZL, S/R
Też tak kombinuje ,ale sam nie wiem czy gdzieś indziej jest klarownie .
Zwróć uwagę na korelacje wykresu i ZL z DAX 30, zamiast indeksu dolara I.USDX używam USDCHF , bo franek jest dobrze usztywniony do EUR .Indeks I.EURX jest dosyć niemrawy żeby coś w porę odczytać .Nie chodzi o otwieranie pozycji na tych instrumentach tylko zależność ruchu i poziomów ZL z EURUSD .
Zwróć uwagę na korelacje wykresu i ZL z DAX 30, zamiast indeksu dolara I.USDX używam USDCHF , bo franek jest dobrze usztywniony do EUR .Indeks I.EURX jest dosyć niemrawy żeby coś w porę odczytać .Nie chodzi o otwieranie pozycji na tych instrumentach tylko zależność ruchu i poziomów ZL z EURUSD .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .
- bartek1916
- Pasjonat
Napewno zajrze, wlasnie przegladam A/U jak sie zachowuje w oparciu strategie mojego watku. Patrzac szerzej na handel jestem zwolennikiem dywersyfikacji, zarowno systemow jak i instrumentow czy horyzontow czasowych. Po grze w dluzszym horyzoncie czy bardziej mechanicznie ten dziennik jest kolejnym etapem zbudowania wlasnego sposobu grania na FX. Wiem, ze sie da i sie nie poddaje tak latwo.
W wolnych chwilach zaglebiam sie w NLA - tylko jeszcze sporo mi zostalo do nauki i ogarniecia prawidlowych sygnalow strategii. Ale wydaje sie ciekawa.
W wolnych chwilach zaglebiam sie w NLA - tylko jeszcze sporo mi zostalo do nauki i ogarniecia prawidlowych sygnalow strategii. Ale wydaje sie ciekawa.
- bartek1916
- Pasjonat
- bartek1916
- Pasjonat
czy myślałeś może o takim sposobie prowadzenia pozycji:
- zamykasz 1/2 pozycji na +10p
- nie przestawiasz SL na BE+1p tylko na przykład na -8p
Jak cena dojdzie do SL to i tak nie będziesz stratny a Twoja pozycja będzie "elastyczniejsza" na większe cofniecie ceny. Z reszta patrząc jak wykres poszedł dalej byś był na większym plusie.
- zamykasz 1/2 pozycji na +10p
- nie przestawiasz SL na BE+1p tylko na przykład na -8p
Jak cena dojdzie do SL to i tak nie będziesz stratny a Twoja pozycja będzie "elastyczniejsza" na większe cofniecie ceny. Z reszta patrząc jak wykres poszedł dalej byś był na większym plusie.
- bartek1916
- Pasjonat
caly czas mysle o roznych modelach prowadzenia pozycji. Co chwile zapisuje sobie pomysly. Nawet gdybym zamknal polowke na +10 a reszta pozostalaby nie zmieniona to bym nic nie stracil w najgorszym przypadku.obikane pisze:czy myślałeś może o takim sposobie prowadzenia pozycji
Narazie skupiam sie na prawidlowych sygnalach i wszystko skrupulatnie zapisuje - m.in. zaznaczam jaki byl minimalny SL i jaki max ruch. Jak juz zrobie troche transakcji to bedzie mozna wyliczyc jakie warianty dalyby najwiekszy zysk.
Twoj pomysl jest jaknajbardziej dobry, tylko czy psychicznie da sie wytrzymac. Gdyby dzis rynek zawrocil to cieszylbym sie, ze przynajmniej cos zarobilem. Teraz jednak przebijaja juz minima wiec to co opisujesz dobrze by sie sprawdzilo.
Jak juz zbiore wiecej pomyslow na MM to napewno wrzuce tutaj.
- bartek1916
- Pasjonat
Uważaj na korelacje. Kiedyś było to prawie "banalne" np edek i kabel szły takim samym scenariuszem ale teraz już tego nie widzę tzn jest sporo wyjątków. Za to bardzo fajnie obserwuje się wzajemne zachowanie edka i kangura. Co prawda kangur zazwyczaj robi najmniejszy zasięg ruchu w pipsach ale jak już złapiesz jest przeważnie bezpieczny i jak inne pary robią bardzo często cofki do momentów "wejścia" to tutaj po określeniu kierunku raczej nie. A jak już są cofki to przynajmniej rzadziej zdarzają się fałszywe wybicia. No i plusem jest mały spread bo tylko na edku jest niższy.
I przy okazji niezły dziennik
Powodzenia
I przy okazji niezły dziennik

Powodzenia
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.
- bartek1916
- Pasjonat
Masz racje, teraz troche sie rozmylo, ale trzeba uwazac, np gdy otworzy sie dwie pozycje na E/U i G/U to tak naprawde ryzyko mamy dwa razy wieksze. Czasami jednak wywali na edku a na A/U pojdzie trendowo w twoja strone.guccon pisze:edek i kabel szły takim samym scenariuszem
to mnie zaczelo irytowac na E/U. Albo wywala na BE czy SL i potem idzie w twoim kierunku, albo brak jakichkolwiek sygnalow podczas gdy A/U systematycznie idzie z trendem.guccon pisze:pary robią bardzo często cofki do momentów "wejścia"
Dziekuje, mam nadzieje, ze dojde do momentu w ktorym bede mogl tu pokazywac zyskowane pozycje wg sygnalow systemuguccon pisze:I przy okazji niezły dziennik

A na edku to juz kolejna sytuacja, gdzie przebija minima i nastepuje cofka. Edytowalem dolna linie o wczorajsze minimum z dzisiejszym - jest jakas strefa

Przykład przed chwilą:

photo hosting
Szukałem miejsca ponownego wejścia w spadki (jako określony kierunek na dzisiaj) i zaznaczyłem taki moment czerwoną kropą na screenie. Skorzystałem z kangura i ciągle tą S'kę mam więc wrzucę screena jak już z niego wyjdę.
Co jednak widać na screenie: SL na poszczególnych parach ustawiałbym w miejscach białej linii czyli na kangurze ok. 3-4 pipsy (faktycznie ustawiony był na 4 pipsy) a na edku i kablu ok. 7-8 pipsów.
Cena po spadkach na edku i kablu wróciła w miejsca wejścia i gdybym chciał się ratować wyjście na BE to by się to nie udało. Później na dodatek edek otarł się w kolejnym podejściu up o SL i może i by go złapał bo trudno powiedzieć jaki byłby akurat spread. Na kablu kolejna górka jest wyżej niż linia SL.
Kangur cofkę zrobił gdzieś do połowy spadków więc było bezpiecznie a teraz już mam ustawione BE+2 ale ciągle widzę szanse na te spadki i kto wie.

photo hosting
Szukałem miejsca ponownego wejścia w spadki (jako określony kierunek na dzisiaj) i zaznaczyłem taki moment czerwoną kropą na screenie. Skorzystałem z kangura i ciągle tą S'kę mam więc wrzucę screena jak już z niego wyjdę.
Co jednak widać na screenie: SL na poszczególnych parach ustawiałbym w miejscach białej linii czyli na kangurze ok. 3-4 pipsy (faktycznie ustawiony był na 4 pipsy) a na edku i kablu ok. 7-8 pipsów.
Cena po spadkach na edku i kablu wróciła w miejsca wejścia i gdybym chciał się ratować wyjście na BE to by się to nie udało. Później na dodatek edek otarł się w kolejnym podejściu up o SL i może i by go złapał bo trudno powiedzieć jaki byłby akurat spread. Na kablu kolejna górka jest wyżej niż linia SL.
Kangur cofkę zrobił gdzieś do połowy spadków więc było bezpiecznie a teraz już mam ustawione BE+2 ale ciągle widzę szanse na te spadki i kto wie.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.