Na Twoich screenach widac sporo ZL na M1, tylko ze to juz typowy skalp. Chyba, ze jedna pozycja wyjscie po okreslonym ruchu, a druga zostawic wolno - przy takim SL RR moze byc naprawde wysokie.
Dziennik S/D, ZL, S/R
- bartek1916
- Pasjonat

- bartek1916
- Pasjonat

No i zaliczylem SL. Na M15 i M5 pojawily sie ZLki - jedna w gore druga spadkowa. Jednak wieksza uwage zwrocilem na ponowny, nieudany test zaznaczonego S/R. Powstal pinbar na ZL wzrostowej. Troche mnie wystarszyl opor zaznaczony czarna linia i to powinien byc sygnal ostrzegwaczy.
Zastanawialem sie nad kolejna zasada i dzis zostala ona potwierdzona. Mianowicie, jezeli rynek nie chce isc w strone pozycji przy kolejnych 2-3 swiecach to nalezy wychodzic z pozycji. Podczas dwoch pierwszych swiecach rynek probowal isc w gore i przy drugiej powinienem zamknac na BE.
Screen z rachunku demo bo lepiej widac na kwotowaniu 5 cyfrowym.

Zastanawialem sie nad kolejna zasada i dzis zostala ona potwierdzona. Mianowicie, jezeli rynek nie chce isc w strone pozycji przy kolejnych 2-3 swiecach to nalezy wychodzic z pozycji. Podczas dwoch pierwszych swiecach rynek probowal isc w gore i przy drugiej powinienem zamknac na BE.
Screen z rachunku demo bo lepiej widac na kwotowaniu 5 cyfrowym.

A to nie jest tak że powinieneś szukać sygnału zgodnie z kierunkiem z wyższego ZL ? bo te pewnie wskazywały DOWN.
No a u mnie udała się kontynuacja kierunku z rana ale jakbym był w edku albo kablu to bym najpierw złapał SL na 8p i dopiero później się "wpieniał" że idzie gdzie trzeba jak mnie wycięli
Zamykam swoją S'kę z kangura jak dojdzie do okrągłego poziomu albo przed startem pejsów i wtedy wrzucę obiecanego screena.
No a u mnie udała się kontynuacja kierunku z rana ale jakbym był w edku albo kablu to bym najpierw złapał SL na 8p i dopiero później się "wpieniał" że idzie gdzie trzeba jak mnie wycięli
Zamykam swoją S'kę z kangura jak dojdzie do okrągłego poziomu albo przed startem pejsów i wtedy wrzucę obiecanego screena.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.
- bartek1916
- Pasjonat

To co zagral guccon tylko, ze na M15 AUDUSD. Duzo bardziej klarowna sytuacja niz na edku:
1. Przebity S/R (widac go na H1-H4)
2. Ruch powrotny
3. Momo z kolejnym przebiciem i ZL (nie wchodzimy, brak testu)
4. Kolejne ZL, powrot i pinbar - wejscie Sell.
SL nad pinbarem 10 pips, do tej pory spadlo cos 20 pips.

1. Przebity S/R (widac go na H1-H4)
2. Ruch powrotny
3. Momo z kolejnym przebiciem i ZL (nie wchodzimy, brak testu)
4. Kolejne ZL, powrot i pinbar - wejscie Sell.
SL nad pinbarem 10 pips, do tej pory spadlo cos 20 pips.

- bartek1916
- Pasjonat

guccon masz 100% racji. Chocby poranny ZL na ktorym zagralem Sell. Od momentu wejscia rynek spadl juz 50 pipsow w dol tylko z duzym szarpaniem. Nie to co chocby A/U.
W tym przypadku zagralem na kolejna nieudana probe przebicia S/R z pinbarem przy ZL. Czyli to co mialo miejsce wczoraj przy nowym minimum. Blad wg mnie polegal na tym, ze otrzymywalem potwierdzenia, ze nie chca isc w gore, najpierw na M15 potem na H1 z dlugim gornym knotem. Mialem okazje wyjsc na zero, ale niepotrzebnie trzymalem. Czyli:
Wychodzic z pozycji, gdy rynek przy kolejnych swiecach nie idzie w twoja strone!

W tym przypadku zagralem na kolejna nieudana probe przebicia S/R z pinbarem przy ZL. Czyli to co mialo miejsce wczoraj przy nowym minimum. Blad wg mnie polegal na tym, ze otrzymywalem potwierdzenia, ze nie chca isc w gore, najpierw na M15 potem na H1 z dlugim gornym knotem. Mialem okazje wyjsc na zero, ale niepotrzebnie trzymalem. Czyli:
Wychodzic z pozycji, gdy rynek przy kolejnych swiecach nie idzie w twoja strone!
Za mało zwracasz uwagi na wyższe interwały. Na H1 i na H4 (GMT+2) masz ZL spadkowe. a ty grasz Lkę. Ponadto mamy trend spadkowy a szukasz odwrócenia trendu. Jak będziesz patrzył na M5, M15 to na pewno znajdziesz krótkoterminowe odwrócenie. Dopóki nie masz ZL na Lkę na wyższych interwałach to nie kupujesz.bartek1916 pisze:
bartek1916 pisze:No i zaliczylem SL. Na M15 i M5 pojawily sie ZLki - jedna w gore druga spadkowa. Jednak wieksza uwage zwrocilem na ponowny, nieudany test zaznaczonego S/R. Powstal pinbar na ZL wzrostowej. Troche mnie wystarszyl opor zaznaczony czarna linia i to powinien byc sygnal ostrzegwaczy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- bartek1916
- Pasjonat

Stad wlasnie ten dziennik, ktory obnaza wszystkie moje bledy. Szczegolnie glupie bledy, ktore trzeba eliminowac. Dlatego nie wstydze sie swoich zagran - oczywiscie nadal wszystkie na real - i wklejam tyle niezagranych setupow, ktore wg mnie powinny tak wygladac.
A wystarczylo zostawic ten sell z rana i cierpliwie czekac
Tylko latwo powiedziec przy takich cofkach 
A wystarczylo zostawic ten sell z rana i cierpliwie czekac
Stajemy się lepszymi traderami po zaliczonych porażkach, wpadkach i błędach bo one kształtują charakter. Tylko trzeba umieć to wykorzystać 
Pamiętaj o jednej z najważniejszych zasad na FX: ucinaj straty jak szybko się da jeśli nie idzie zgodnie z planem i pozwól rosnąć zyskom jeśli idzie zgodnie z planem
Obiecany wcześniej screen jeszcze wrzucę:

free image hosting
2/5 zamknięte na +32p po tym jak zrobili podwójny dołek z pinem (a edek gwałtownie zjechał na swój nowy dołek) i jeszcze nowa górka była wyżej od poprzedniej. Resztę zamknąłem niezbyt udanie bo na przebicie kolejnej górki ale nie poczekałem na zamknięcie świeczki. Chociaż i tak bym zamykał przed danymi a to było może z 3-4 pipsy niżej. Druga część zamknięta na +25p.
Szału nie ma ale przy SL=4p nie ma co narzekać.
Już nie zaśmiecam i trzymam kciuki za coraz lepsze wyniki
Pamiętaj o jednej z najważniejszych zasad na FX: ucinaj straty jak szybko się da jeśli nie idzie zgodnie z planem i pozwól rosnąć zyskom jeśli idzie zgodnie z planem
Obiecany wcześniej screen jeszcze wrzucę:

free image hosting
2/5 zamknięte na +32p po tym jak zrobili podwójny dołek z pinem (a edek gwałtownie zjechał na swój nowy dołek) i jeszcze nowa górka była wyżej od poprzedniej. Resztę zamknąłem niezbyt udanie bo na przebicie kolejnej górki ale nie poczekałem na zamknięcie świeczki. Chociaż i tak bym zamykał przed danymi a to było może z 3-4 pipsy niżej. Druga część zamknięta na +25p.
Szału nie ma ale przy SL=4p nie ma co narzekać.
Już nie zaśmiecam i trzymam kciuki za coraz lepsze wyniki
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.
- bartek1916
- Pasjonat

To ile Ci wyszlo RR? Jakies 1:8? Dla mnie przy takim RR to juz jest ogromny sukces. Jestem spokojniejszy, jezeli wiem, ze przy pojedynczym zysku moge odrobic kilka SL.guccon pisze:Szału nie ma ale przy SL=4p nie ma co narzekać.
na tym pierwszym teraz sie skupiam, na tym drugim musze popracowac nad MM. Dzis znow wrocilem do zera majac 1 strate i 1 zysk.guccon pisze:ucinaj straty jak szybko się da jeśli nie idzie zgodnie z planem i pozwól rosnąć zyskom jeśli idzie zgodnie z planem
Jak masz tak "zasmiecac" to prosze o wiecejguccon pisze:Już nie zaśmiecam
- bartek1916
- Pasjonat

Ostatnie dni poswiecilem na dopracowaniu sygnalow wejsc i miejsc ewentualnych zwrotow. Wkoncu wszystko sobie podsumowalem i zrobilem dokladna rozpiske. Wprowadzilem tez kilka nowych zasad zarzadzania pozycja.
Dodalem tez nowe pary do gry - GBP/USD i AUD/USD. Mam nadzieje, ze to powstrzyma mnie przed wyszukiwaniem sygnalow na sile. W planach jeszcze jedna para, byc moze USD/CAD lub USD/CHF.
Dzisiejsze zagranie - sell AUD/USD. ZL na H4 w strefie S/D. Polowka zamknieta na +10. Reszta na BE.

Dodalem tez nowe pary do gry - GBP/USD i AUD/USD. Mam nadzieje, ze to powstrzyma mnie przed wyszukiwaniem sygnalow na sile. W planach jeszcze jedna para, byc moze USD/CAD lub USD/CHF.
Dzisiejsze zagranie - sell AUD/USD. ZL na H4 w strefie S/D. Polowka zamknieta na +10. Reszta na BE.