Dziennik S/D, ZL, S/R

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

A ja mam L na edku :) Niepodoba mi sie jednak ta sytuacja wiec screen z opisem jak juz wyjde z pozycji.

Na Twoich screenach widac sporo ZL na M1, tylko ze to juz typowy skalp. Chyba, ze jedna pozycja wyjscie po okreslonym ruchu, a druga zostawic wolno - przy takim SL RR moze byc naprawde wysokie.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

No i zaliczylem SL. Na M15 i M5 pojawily sie ZLki - jedna w gore druga spadkowa. Jednak wieksza uwage zwrocilem na ponowny, nieudany test zaznaczonego S/R. Powstal pinbar na ZL wzrostowej. Troche mnie wystarszyl opor zaznaczony czarna linia i to powinien byc sygnal ostrzegwaczy.

Zastanawialem sie nad kolejna zasada i dzis zostala ona potwierdzona. Mianowicie, jezeli rynek nie chce isc w strone pozycji przy kolejnych 2-3 swiecach to nalezy wychodzic z pozycji. Podczas dwoch pierwszych swiecach rynek probowal isc w gore i przy drugiej powinienem zamknac na BE.

Screen z rachunku demo bo lepiej widac na kwotowaniu 5 cyfrowym.

Obrazek

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

A to nie jest tak że powinieneś szukać sygnału zgodnie z kierunkiem z wyższego ZL ? bo te pewnie wskazywały DOWN.

No a u mnie udała się kontynuacja kierunku z rana ale jakbym był w edku albo kablu to bym najpierw złapał SL na 8p i dopiero później się "wpieniał" że idzie gdzie trzeba jak mnie wycięli :lol:

Zamykam swoją S'kę z kangura jak dojdzie do okrągłego poziomu albo przed startem pejsów i wtedy wrzucę obiecanego screena.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

To co zagral guccon tylko, ze na M15 AUDUSD. Duzo bardziej klarowna sytuacja niz na edku:
1. Przebity S/R (widac go na H1-H4)
2. Ruch powrotny
3. Momo z kolejnym przebiciem i ZL (nie wchodzimy, brak testu)
4. Kolejne ZL, powrot i pinbar - wejscie Sell.

SL nad pinbarem 10 pips, do tej pory spadlo cos 20 pips.

Obrazek

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

guccon masz 100% racji. Chocby poranny ZL na ktorym zagralem Sell. Od momentu wejscia rynek spadl juz 50 pipsow w dol tylko z duzym szarpaniem. Nie to co chocby A/U.

W tym przypadku zagralem na kolejna nieudana probe przebicia S/R z pinbarem przy ZL. Czyli to co mialo miejsce wczoraj przy nowym minimum. Blad wg mnie polegal na tym, ze otrzymywalem potwierdzenia, ze nie chca isc w gore, najpierw na M15 potem na H1 z dlugim gornym knotem. Mialem okazje wyjsc na zero, ale niepotrzebnie trzymalem. Czyli:

Wychodzic z pozycji, gdy rynek przy kolejnych swiecach nie idzie w twoja strone!

:)

Awatar użytkownika
paparapa
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: paparapa »

bartek1916 pisze:
bartek1916 pisze:No i zaliczylem SL. Na M15 i M5 pojawily sie ZLki - jedna w gore druga spadkowa. Jednak wieksza uwage zwrocilem na ponowny, nieudany test zaznaczonego S/R. Powstal pinbar na ZL wzrostowej. Troche mnie wystarszyl opor zaznaczony czarna linia i to powinien byc sygnal ostrzegwaczy.
Za mało zwracasz uwagi na wyższe interwały. Na H1 i na H4 (GMT+2) masz ZL spadkowe. a ty grasz Lkę. Ponadto mamy trend spadkowy a szukasz odwrócenia trendu. Jak będziesz patrzył na M5, M15 to na pewno znajdziesz krótkoterminowe odwrócenie. Dopóki nie masz ZL na Lkę na wyższych interwałach to nie kupujesz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Stad wlasnie ten dziennik, ktory obnaza wszystkie moje bledy. Szczegolnie glupie bledy, ktore trzeba eliminowac. Dlatego nie wstydze sie swoich zagran - oczywiscie nadal wszystkie na real - i wklejam tyle niezagranych setupow, ktore wg mnie powinny tak wygladac.

A wystarczylo zostawic ten sell z rana i cierpliwie czekac :) Tylko latwo powiedziec przy takich cofkach ;)

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Stajemy się lepszymi traderami po zaliczonych porażkach, wpadkach i błędach bo one kształtują charakter. Tylko trzeba umieć to wykorzystać ;)

Pamiętaj o jednej z najważniejszych zasad na FX: ucinaj straty jak szybko się da jeśli nie idzie zgodnie z planem i pozwól rosnąć zyskom jeśli idzie zgodnie z planem :!:

Obiecany wcześniej screen jeszcze wrzucę:
Obrazek
free image hosting

2/5 zamknięte na +32p po tym jak zrobili podwójny dołek z pinem (a edek gwałtownie zjechał na swój nowy dołek) i jeszcze nowa górka była wyżej od poprzedniej. Resztę zamknąłem niezbyt udanie bo na przebicie kolejnej górki ale nie poczekałem na zamknięcie świeczki. Chociaż i tak bym zamykał przed danymi a to było może z 3-4 pipsy niżej. Druga część zamknięta na +25p.
Szału nie ma ale przy SL=4p nie ma co narzekać.

Już nie zaśmiecam i trzymam kciuki za coraz lepsze wyniki :!:
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

guccon pisze:Szału nie ma ale przy SL=4p nie ma co narzekać.
To ile Ci wyszlo RR? Jakies 1:8? Dla mnie przy takim RR to juz jest ogromny sukces. Jestem spokojniejszy, jezeli wiem, ze przy pojedynczym zysku moge odrobic kilka SL.
guccon pisze:ucinaj straty jak szybko się da jeśli nie idzie zgodnie z planem i pozwól rosnąć zyskom jeśli idzie zgodnie z planem
na tym pierwszym teraz sie skupiam, na tym drugim musze popracowac nad MM. Dzis znow wrocilem do zera majac 1 strate i 1 zysk.
guccon pisze:Już nie zaśmiecam
Jak masz tak "zasmiecac" to prosze o wiecej :) Spojrzenie na moja gre ze strony innych graczy jest bardzo cenne dlatego chetnie bede Cie tu widzial czesciej.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Ostatnie dni poswiecilem na dopracowaniu sygnalow wejsc i miejsc ewentualnych zwrotow. Wkoncu wszystko sobie podsumowalem i zrobilem dokladna rozpiske. Wprowadzilem tez kilka nowych zasad zarzadzania pozycja.

Dodalem tez nowe pary do gry - GBP/USD i AUD/USD. Mam nadzieje, ze to powstrzyma mnie przed wyszukiwaniem sygnalow na sile. W planach jeszcze jedna para, byc moze USD/CAD lub USD/CHF.

Dzisiejsze zagranie - sell AUD/USD. ZL na H4 w strefie S/D. Polowka zamknieta na +10. Reszta na BE.

Obrazek

ODPOWIEDZ