Droga do zwycięstwa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zwyciężymy?

Czas głosowania minął 14 sie 2012, 18:21

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

amoc
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: amoc »

klonmarcin pisze:Dzisiaj jest dziewiąty dzień bez żadnej stratnej transakcji - chyba czas jednak na te już odkładane ciągle wakacje.

I właśnie w takich sytuacjach pojawia się myśl - która kompletnie jest nielogiczna a jednak ciągle się pojawia - kolejny trade będzie stratny.
Siema
Marcin nawet w tej kwestji jestes nieomylny :)

pozdro

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Dwie godziny, moje przemyślenia na żywo. Co o nich sądzisz Marcinie?
Mały TF (m5) dla samego wyrobienia sobie odpowiedniego podejścia.
Na mój wcześniejszy post też odpowiedz.

Edit obrazka
Obrazek
ech...

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

widze ze otwierales tutaj jedna pozycje. nie byles pewny sygnalu czy obawiales sie statystyki, ze za duzo wygranych pod rzad? Smile
Nie byłem pewny sygnału.

Obrazek
image upload
Fesiek pisze:Co o nich sądzisz Marcinie?
Dobrze kombinujesz - bardzo dobrze.

Odpowiedzią na Twój wcześniejszy post niech będą te screeny:

Obrazek
image host

Obrazek
image hosting

Widzisz - jak występują coraz to kolejne sygnały negacji Longa i to na tak ważnym poziomie nie należy ich lekceważyć.

Najlepszym wytłumaczeniem niech będzie ten wpis:

Songo, napiszę Ci parę słów bo pewnie twój weekend będzie średnio udany po dzisiejszej wtopie. Zamiast myśleć o wtopie, będziesz mógł zastanowić się nad tym co napisałem. Nie jestem żadnym fachowcem, bo zdarzyło mnie się parę razy wtopić konto. Całkiem niedawno w nerwach puściłem 97% Very Happy zawsze w nerwach robię głupoty (w sumie to tylko w nerwach bo jak jestem opanowany to jakoś idzie). Jak napisałem, nie jestem fachowcem, ale potrafię pomnożyć konto paręset procent. W całej historii zdarzyło się nawet i 1000%. Więc moje słowa naprawdę mogą Ci się przydać.

Zanim przystąpisz do tradowania narysuj sobie dwie linie (ZL S/R czy co tam jeszcze sobie zażyczysz) jedną pod aktualną ceną a drugą nad ceną. Rozsiądź się wygodnie i patrz co robi cena.... W którą stronę ją pchają..... siedź i obserwuj która granica zostanie zanegowana. Po jakimś czasie jedna z Twoich kresek ulegnie, załóżmy że cena złamała górną linię. Teraz pytanie do Ciebie... co robisz? Który guzik naciśniesz? O którym najpierw pomyślałeś? I jeszcze jedno, po co pomyślałeś? Masz patrzeć, masz czytać! Kiedy czytasz książkę też zastanawiasz się dlaczego czcionka jest czarna a nie np. zółta?…........................................................... Hmm, proste prawda? A teraz powiedz, ile razy sprzedawałeś licząc, że odbije? Przecież musi odbić, bo przecież mamy tu opór H1 H4 i jeszcze weekly open połączony z jakimś poziomem fibo.... sęk w tym, że te wszystkie opory, kreski, linie trendu są u ciebie na monitorze, u innych wcale nie muszą być. To są tylko kreski! Nic więcej!
Linie, o których wcześniej pisałem mają za zadanie nauczyć Cię patrzeć.... nauczyć czytać. Cena złamała Twoją górną granice..... chcesz sprzedawać? Jeśli tak, to idź włóż głowę pod zimną wodę. Jak wrócisz to narysuj kolejną linie nad ceną. Czekaj i patrz..... cena złamała kolejną górną linie, myślisz sobie... kurde, ale mocno poszli w górę...... sprzedam sobie cosik..... bo przecież jak to wszyscy mówią „kupuj tanio, drogo sprzedaj” jeśli ciągle chcesz nacisnąć czerwony guzik, to lepiej zrób 100 pompek.... wróć to platformy i rysuj następną linie. Cena złamała kolejną górną granice..... teraz to już na pewno spadnie jak kamień, SPRZEDAJE! Czekasz rysujesz kolejną linie i kolejną, cena ciągle idzie w górę a Ty tracisz wiarę w siebie i pieniądze z konta. Pamiętaj, że ciągle muszą być minimum dwie linie. Kończysz dzień ze zniszczonym kontem i załamany kładziesz się spać. Kiedy następnego dnia odpalasz MT4, patrzysz i oczom nie wierzysz..... żeby konkretnie zarobić wystarczyło tylko kupić z rana i czekać..... tyle.

Pamiętaj, że gdy cena łamie Twoje górne kreski, Ty szukasz wejścia możliwie najniżej. Jeśli dolne linie, szukasz wejścia możliwie najwyżej.

Żeby zarabiać wcale nie musisz wiedzieć w którą stronę pójdzie cena. Nie musisz wiedzieć czy za tydzień będziemy 400pip wyżej niż teraz. Twoje zadanie polega na narysowaniu tych dwóch kresek i wchodzić w rynek zgodnie z ruchem ceny licząc na kontynuacje ruchu. Bardziej prawdopodobne jest, że cena będzie kontynuować swój ruch niż to, że zawróci. Przy każdej kontynuacji jesteś w proficie. Teraz wystarczy tylko nie pozwolić zyskownej transakcji zamienić się w stratną.

Jak mówi TRO tradowanie to zgadywanie, nic więcej.

Na finiszu dochodzi jeszcze tylko jeden malutki problem, którym jest psychika.....ale, jak pisałem ten problem jest maluteńki, dasz sobie z nim rade:)

Rzekłem,
Madins
I tyle pipsów się zmarnowało :)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

klonmarcin pisze: I tyle pipsów się zmarnowało :)
nic tak nie boli jak zbyt ciasny SL. Ja zamiast pojechac w dol zostalem wyrzucony na SL.

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

To było oczywiste. Zmiana stóp procentowych - wiadomo, że namiesza i obierze właściwy kierunek.

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

śmiem twierdzić, że mało kto tradujący w oparciu o czytanie wykresu wszedł dziś w S. Polowałem na S od samego rana i cena nie utworzyła żadnego czytelnego słupka sygnalnego . Co prawda, zawsze trzeba pamiętać że nic nie wygląda tak słabo jak setupy zgodne z trendem i przeciwnie nic nie tworzy takich pieknych ale i fałszywych setupów jak przeciw trendowi, jednak nawet gdyby uznać słabiutką świecę w okolicach 10:45 za signal bar (nie wziąłem, bo słaby korpus i zbyt blisko 2500 i wczorajszego low co dawało 100% gwarancji na silne odbicie) to i tak wyleciałoby się na TS koło 13:15 .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

gberas
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: gberas »

a&z pisze:
śmiem twierdzić, że mało kto tradujący w oparciu o czytanie wykresu wszedł dziś w S. Polowałem na S od samego rana i cena nie utworzyła żadnego czytelnego słupka sygnalnego . Co prawda, zawsze trzeba pamiętać że nic nie wygląda tak słabo jak setupy zgodne z trendem i przeciwnie nic nie tworzy takich pieknych ale i fałszywych setupów jak przeciw trendowi, jednak nawet gdyby uznać słabiutką świecę w okolicach 10:45 za signal bar (nie wziąłem, bo słaby korpus i zbyt blisko 2500 i wczorajszego low co dawało 100% gwarancji na silne odbicie) to i tak wyleciałoby się na TS koło 13:15 .
[/img]
Sygnał do S był. Na H4 i M30 ZL na poziomie 1.25190. Później powrót do ZL po danych z GB i w dół...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

gfx pisze:To było oczywiste. Zmiana stóp procentowych - wiadomo, że namiesza i obierze właściwy kierunek.
stopy się nie zmieniły w GB 0,5 i USA 0,25 idac fundamentami wykres powinien rosnąć a nie spadać patrząc na stopy procentowe waluty bazowej i kwotowanej.
Poszedł jednak strzałem w dół :P - czysta spekulacja :wink:

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Jeszcze jedno zagranie:

Obrazek
image hosting
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

gberas pisze: [/img]
Sygnał do S był. Na H4 i M30 ZL na poziomie 1.25190. Później powrót do ZL po danych z GB i w dół...
zagrales?

Zablokowany