Dziś wejść brak, strach przed Merkel i inne sprawy, rower itp.
Czerwiec ....raz nad raz pod kreską, konto AM na plusie, konto robo na 0 praktycznie.
Przy zyskach mam duże problemy z psychiką, zaczynam robić dziwne rzeczy, kusi żeby naginać zasady - może z czasem i liczbą transakcji to przejdzie.
Mam duże problemy z utrzymaniem zysków, więc dopracuję to w planie - być może będę je sobie wypłacał na inne konto itp..albo jakoś sobie mózg przestawię na nie-tracenie gdy nie powinienem...chętnie posłucham jak sobie z tym radzicie..
Tak samo z graniem na kontynuację ruchu danego dnia..dodałem sobie do zasad wchodzenia -
- jeżeli cena przekroczy 75% ATR i nie było newsów z tym związanych lub czegoś na dużym (W1+) interwale to nie mam prawa wchodzić na kontynuację ruchu. >125% ATR w ogóle nie mam prawa wejść na kontynuację.
- nie wchodzę dalej niż 5 pipsów od (lokalnego, większego 10) wierzchołka lub TL/Kanału (pogoń za ceną kosztowała mnie już masę kapitału)
Ogólnie zasad się już narobiło wiele.. ale dobrze sobie zerknąć.
Zgodnie z tym co napisał Andy11 - mogę robić dużo wejść, ograniczam się tylko gdy robię wejścia stratne (3x od rząd=koniec na dziś) lub wbrew zasadom.
Ogólnie widzę dalszy postęp, nie skasowałem już żadnego konta od czasu pierwszego MC, "ostatnio" nie łamię podstawowych zasad - bo wiem co to oznacza dla konta.
Mam taki mały deadline - być na plus inwestując od połowy Lipca do końca Września...powinno wystarczyć.
Popatrzyłem na statement od Kwietnia i te zbyt szerokie SL'e gdy nie byłem w stanie zaakceptować straty:
[w USD, -15 to około 30 pipsów]
-16,05
-16,15
-18,28
-18,3
-18,35
-18,44
-21,16
-21,75
-22,73
-24,15
-27,85
-30,25
-31,86
-44,1
-60,4
-96,45
W sumie to daje -232,81
Maksimum powinno wynosić mniej więcej -15...teraz staram się <15, czyli -7,5.
w sumie -15 zamiast tych powyżej dałoby -60, oszczędność 172 co daje uwaga uwaga .. 11,5 maksymalnego SL'a 30. Lub 23* SL 15...
Patrząc po historii trade'ów, na 240 trady dość rzadko trafiał się pełny SL - powiedzmy 40-50 razy (ciężko mi dociec które to było wąski SL a które ucięte z ręki).
50 SLi daje około 21% szansy na pelną stratę, patrzę dalej.
Małe straty stanowiły około 40 transakcji, co daje 16,7% szansy na wąski lub ucięty z ręki/połowiczny SL.
BE zaliczyłem ponad 30 o daje około 12,5%
Małym zyskiem zakończyło się 90 transakcji czyli z 37,5%.
Średni zysk (5,6$ do 20$) zakończyło się około 25 transakcji - 10,4%
Ekstremalny zysk w przypadku 4 transakcji, 6 lekko powyżej średniej.
Wniosek nasuwa się taki:
=nie dopuścić już do ekstremalnych strat
=starać się na tych małych transakcjach, te BE często były nie zamkniętym wcześniej małym zyskiem
= be powinno być +1, commission swoje kosztuje
38% strata 12,5% be 45% zysk ..dość mała skuteczność.