Byle do przodu :)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

up czy down .? * świece się jeszcze formują.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Co za dzień...góra dół...kabel wystrzelił...i stop...
udało się przyszorcić Eurgbp, natomiast skisła S na kablu - w zasadzie taki hedge wyszedł nie chcący ..choć obstawiałem że na weekend dolar się umocni. Widzę że fundamentów i ich przełożenia na fx nie bardzo ogarniam. Wypada zamknąć przed weekendem ale to jeszcze nie teraz.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Wnioski z ostatnich dni (dla mnie do zapamiętania), w sumie dość ważne i powinno przepchnąć mnie przez linię non/low profit do profit (oby) :
Szeroki sl tylko gdy wejście jest podparte LT (aka jaki mamy trend by ink). Przy >30/50 zakrawa już na spóźnione wejście z d... i modlenie się żeby mnie nie wycięło.

SL 7-10 bywa wystarczający dla krótkich wejść. Krótkie nie znaczy nieprzemyślane i wbrew LT.
Nie branie 10 pipsów mści się SL -10 => przy wąskim sl przy pierwszych oznakach nawrotki klikam close, poza tym BE częściej stosować muszę. Rynek nie musi pójść 30 pipsów w oczekiwanym kierunku. Wystarczy 3x10 z konsoli. Dlatego realistycznie określę TP i będę grał bardzo *chroń kapitał*.
Nie wchodzę w konsoli po zamknięciu transakcji a mógłbym - spowodowane jest to cieszeniem się profitem - zachowanie b. ludzkie ale niepotrzebne..

News trading jest bardzo niebezpieczny, przy dobrym przemyśleniu i wejściu(z tym drugim znów dałem d.) może dać zarobić - np fomc.

Poczytać o risk off/on i popatrzeć co to się dzieje np wczoraj sporawy ruch na jenie a mizerny eu - dlaczego nie zauważyłem tego ruchu? Poszukam czegoś do alarmowania o rosnącym ruchu na indeksach !

Analizować CHF - byłem w miarę pewny że dolar się osłabia mogłem grać usdchf zamiast próbować eurusd.

Z drugiej strony przy wąskim SL i newsach powinienem się trzymać z daleka - zamknąć i poczekać aż kurz opadnie.

Nie powinienem grać z zamkniętymi oczami :roll:

Dopracuję podstawy, w tym AT. Do przestudiowania jeszcze raz kilka wątków na forum zwłaszcza składanie zleceń limit w wątku nla/zl.

Poćwiczę składanie zleceń limit, zdecyduję kiedy i jak będę się nimi posługiwać
a kiedy z palca jest ok.
Cena często się cofa robiąc fale - kiedy nie próbować stawiać limitu? newsy(łatwo o SL), przebicie s/r przy silnym momentum (szansa na powrót tylko jako retest, raczej dużo później ?). ....
Kiedy na tak? np silny opór - kilka razy, konsola (mowa o niskim TF - na wysokim to raczej trend a korekta)....
Wejście limit zwykle jest bardziej przemyślane i kilka pipsów lepsze. Kilka pipsów lepiej często oznacza łatwiejsze zamknięcie na 0.

Przed wejściem nie zapomnę o nakreśleniu poziomów S/D - w ciągu dnia mogą dojść nowe a stare usunąć.

Jeżeli odwiedzamy jakiś poziom po raz 2gi to jest ok, im więcej razy tym mniejsza ilość zleceń w tym miejscu( jeżeli w krótkim czasie) więc większa szansa na przebicie...

W czasie gry nie wchodzę na forum - przed i po ok - trochę to rozprasza uwagę i ułatwia tracenie.

Dopracować podstawy, poświęcić jeszcze na to trochę czasu, potestować koncepcje zleceń limit na demie na początku Lipca.

To do: jak wyczuć kiedy raczej będzie konsola a kiedy raczej wybije.
Jak prawidłowo być trend followerem jak już jest. Obserwuję od ponad tygodnia trend na aud i nzd i mimo to nie dałem L bo przecież zaraz się skończy :)
Powinienem spokojnie sadzić L do następnego oporu na lewej s tronie wykresu !
Ciekawa sprawa, doszliśmy do oporu na nzd a tu taki news nagle? przypadek? taa...

Na koniec - nabrać dobrego nawyku zamykania codziennie transakcji - nie trzymania kilka dni zwłaszcza strat - strata czasu i nerwów przede wszystkim.
+prowadzi to do innych błędów
Wejście na bazie analizy krótkoterminowej i zostawienie transakcji na dłużej bo np. jest profit jest bez sensu, zawróci wbije SL i tyle z gry.

Narazie tyle - wracam do pisania lic...mało czasu zostało.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

A miałem nie grać tylko pisać..jakby ktoś pytał co się stało - dolar się nieeźle umocnił, zresztą od wczoraj po Fomcu..w nocy gorsze dane z Chin cały dzień czekania na jakiś ruch i w końcu poszło.
Prawa Murphiego zdecydowanie działają na forexie - a to w nocy głupi pomysł S na kiwi przed info SL za blisko i wycięte co do pipsa jak sobie smacznie spałem (myślałem że ustawiłem dużo wyżej no ale cuż overtrading), a to sobie dzisiaj myślę ponowię S wyżej na Kangurze - a tu dupa spada..wsparcie...no to Lka bardzo ładnie prawidłowo...i oczywiście SL*2 (wąskie na szczęście) i BO ... po chwili klik klik Sell i ładnie poszło strata odrobiona ....i cenne doświadczenie na +.
Super.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Na początek poprawka podstawowych zasad ogólnych, poprawiłem jeszcze trading plan ale to już kilka stron i się zmienia wraz z doświadczeniem więc narazie sobie daruję zamieszczanie:
Trzymanie się kilku kluczowych zasad pozwala chronić kapitał i konto przed tragedią.
 Nie sprzedawaj w dołku, nie kupuj na górce.
 Jeżeli to zrobiłeś – zamknij OD RAZU.
 Nie wahaj się stawiać zleceń limit(odbicia) i stop (przebicia), bo będziesz gonić za ceną
 Planuj jak w grze w szachy a nie działaj spontanicznie bez planu
 Bądź profesjonalny, nie rozpraszaj się, stosuj trading plan.
 Szeroki SL to zło (dla mojej strategii), max 20 do odbić, zwykle max 13, do kontynuacji 7-10
 Każde wejście to tylko prawdopodobieństwo zysku choć historia lubi się powtarzać.
 Realistyczny TP
 Bądź dumny z siebie gdy zamkniesz na minimalny plus, BE lub minus 1/3 potencjalnego SL, gdy scenariusz się nie realizuje - chronisz kapitał
 Ryzyko <2% kapitału, zawsze. Po wejściu, patrz na poziomy Sup/Dem i reakcję na cene.
 SL dostosowany do Oporu, stosuj BE, wychodz z palca gdy cena ZACZYNA wracać gdy odbiła się od Resa przebiła Supa, nawet na M1.
 Nie wchodź przed info. Nigdy[ruch 100pips, strata!]. Ani kiedy jesteś zmęczony, lub nie wiesz co się dzieje.
 Ogranicz czas wejść do: > 7.00 do 9.00 i po 14h (pomiędzy tym dopracowuj strategie lub relaksuj się, dopóki nie będziesz pewien swojej gry)
 Nie wchodź w transakcję na newsach, BO bez newsów potwierdzone jest ok, ale musi wrócić i dopiero wejście. Narazie sobie odpuść news trading.
 Nie zawieraj transakcji na podstawie rekomendacji.
 Zawsze sprawdzaj kiedy będą publikowane dane i co się dzieje aktualnie na rynku.
coś dodać wywalić ?

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Jak ktoś czyta sobie zasady a nie inwestował własnej kasy to raczej nie zrozumie, przynajmniej ja tak miałem, grochem o ścianę - musiałem samemu sprawdzić dlaczego trzymanie się zasad jest ważne :lol:

Trzymanie się kilku kluczowych zasad pozwala chronić kapitał i konto przed tragedią i osiągnąć cel.

Mój cel: powolna budowa kapitału poprzez minimalizację strat i średnie profity.
Gram DT, więc nie zostawiam pozycji na noc ani weekend.

Poszukuję alarmu przy zwiększonym ruchu na danej parze mt4..jakby ktoś mógł coś polecić...

Zdecydowałem się jak narazie stosować głównie myślenie S/D (nie mieszać sobie za bardzo z ZL PA itd bo wyjdzie KUPA) + TL i wąskie SL<15. Już wiem, że psychika robi dziwne rzeczy przy większym.

Zmieni się prowadzenie pozycji - również przez psychikę - postaram się jak najszybciej przestawiać SL na 1/2*SL a później na BE przy 1rwszym HL lub LH o ile w odpowiedniej odległości.

Jak wcześniej postaram się określać tp1 tp2 i zamykać na tp1 ekstremum i później ew. ponowić, ale po dojściu do TP2 (zwykle mniej więcej na bazie S/D+ ATR) definitywnie zamykam a nie jak to bywało zostawić.

Ściana tekstu, dużo zmian - powinno być dużo lepiej.

Edit:
na ten tydzień chyba U/J - o ile nie trafi się większa korekta - dolec powinien się dalej umacniać a jen osłabiać,
poza tym będę grał Kangura (audusd) i pewnie edka,a reszta to jak już się sytuacja zmieni.

a jednak u/j w dół hehe
:wink:
Ostatnio zmieniony 25 cze 2012, 15:49 przez peter_r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

2 małe sl(wejścia wbrew zasadom) i be z rana, później miało być ładnie(a tu już w miarę dobre wejście) na audusd, ale musiałem wyjść..do tp brakło 3 pipki i TS zamknął na -2 pipsy.. :oops: -1,3% total

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Wstałem rano spóźniłem się na setup bo pisze i piszę tego lica.. no to wszedłem odwrotnie..no to było by ok ale uciąłem bo wbrew zasadom.. 4 wejścia total, 1 dobre 1 ucięte i bdb 2 ucięte w tym jedno byłoby sl drugie byłoby tp, ale i tak zmuszam się do grania wg. reguł więc złeeee.
Narazie na plusik..
357727 2012-06-26 14:21:43 sell 0.05 EUR/USD 1.25083 -0.30 1.24883 0.00 10.00
357651 2012-06-26 11:00:10 buy 0.05 EUR/USD 1.25144 -0.30 1.2514 0.00 -0.20
357556 2012-06-26 10:39:08 sell 0.05 EUR/USD 1.25209 -0.30 1.2525 0.00 -2.05
357538 2012-06-26 10:27:26 sell 0.05 NZD/USD 0.78981 -0.15 0.78981 0.00 0.00
357527 2012-06-26 10:27:26 buy 0.05 NZD/USD 0.79033 -0.15 0.78981 0.00 -2.60

Niestety inna platforma więc lipa..w przyszłości postaram się zaznaczać na wykresie na mt4 i dawać screeny...
pzdr

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Hmm w końcu zagranie na koncie AM mini konto +83pipsy

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Ciekawe jak się sytuacja na aud rozwinie..wcześniej zasadziłem S i patrzę coby ponowić..niestety na weekly jesteśmy gdzieś po środku, więc ciężko mi się zdecydować czy widzę duży up czy duży spadek..
AUD/USD bids in the 1.0055/65 zone are currently holding ahead of more substantial bids down in the 1.0000/20 area, where reported sovereign demand lurks. (Day's low was 1.0059) There is also a large 1.0100 option expiry today which could attract if risk returns. AUD's around 1.0076

ODPOWIEDZ