Budowa Świecy

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

alex pisze:Równie dobrze można określić trend na M5 Jak i na H1.
oh, ok ale jakbyś się nie domyślił chodziło mi o trend długoterminowy na D1
A jak zacznie GosiaM analizować trend na D1 to na pewno nic dobrego z tego nie wyjdzie.
niby dlaczego?

GosiaM pisze: Ja raczej zaczynałam od małych interwałów i chyba lepiej się na nich czuję: jak dla mnie łatwiej podjąć decyzję, co "będzie dalej"
nie zaczynaj od małych a od większych interwałów..
no łatwiej podjąć Ci decyzję ale to tylko na krótką metę,

alex
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: alex »

D1 jeden jest tak jak mówisz długo terminowym trendem, dlatego wątpię aby początkujący miał zamiar otwierać pozycje na parę dni. Jak każdy początkujący chce otworzyć pozycje zarobić i zamknąć na plusie.
Zbieranie dużej ilości pipsów jest dla koneserów, każdemu o to chodzi aby zarobić.
M5 gramy parę minut nawet jak ktoś czasu nie ma to wyjdzie na plus.
Przy długim TF trzeba dłużej siedzieć a nie każdy ma na to czas ani nerwy.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

alex pisze:M5 gramy parę minut nawet jak ktoś czasu nie ma to wyjdzie na plus.
alex pisze:Przy długim TF trzeba dłużej siedzieć a nie każdy ma na to czas ani nerwy.
I tutaj jesteś w błędzie - paradoksalnie lepiej się gra nie w trejdach parominutowych lecz dłuższych.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

alex pisze:Przy długim TF trzeba dłużej siedzieć a nie każdy ma na to czas ani nerwy.
Myślę, że to jest punkt widzenia osoby grającej na krótkich interwałach, bez doświadczenia z dłuższymi. Faktycznie, im dłuższy interwał, tym mniej czasu pochłania. Przy M1 czy M5 siedzisz i gapisz się, jak szpak w telewizor, czekając ma moment wejścia czy wyjścia. Przy H1 wystarczy krótka analiza z rozpisaniem możliwych scenariuszy i zajrzenie co godzinę, jak zamknęła się świeca ;-)

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

Wirus pisze:Przy M1 czy M5 siedzisz i gapisz się, jak szpak w telewizor, czekając ma moment wejścia czy wyjścia.
Dokładnie :D to chyba zalęzy, jak kto się przywyczai. Ja zazwyczaj miałam krótkie "sesje", jakoś mam wrażenie, że jak kupię coś i odejdę, to na pewno zaraz stracę. A tak to patrzę, obserwuję i w każdej chwili mogę zakończyć.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

GosiaM pisze:...patrzę, obserwuję i w każdej chwili mogę zakończyć.
I chwilę później następuje wystrzał we właściwym kierunku, a Ty siedzisz i nadal się gapisz, ale już na zamkniętą transakcję ;-)
Uwierz, dużo osób to przerabiało. Najlepsze, co można zrobić, to nie dotykać.

Trepifajksel
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Trepifajksel »

Tak tłumacząc na polski: w sensie, że lepiej patrzeć na conajmniej godzinowe wykresy? Dobrze zrozumiałam? Przepraszam, ale często piszecie bardzo skrótowo i nie zawsze jestem pewna, czy zrozumiałam...
Własnie tak uważam. Wykresy 5 min to zgadywanka. Mozna rysować oczywiscie linie na 5 min wykresach ale baaaardzo czesto one poprostu nie działają. Muszę uczciwie jednak powiedzieć, że kiedys widzialem faceta na forum ,,,chyba na Moneytecu...nazywał sie bbmac, ktory na żywo grał na 5 min wykresach. Nie uzywał lini tylko kilku wskażnikow i efekty byly kosmiczne!!! Ale to naprawda wyzsza szkoła jazdy. Mały tf to bardzo duzy chaos, wiele szumów. Wykresy 1D moim zdaniem nie nadaja sie do spekulacji. Zbyt duzo czasu trzeba czekać na dogodny moment. Poza tym pozycje muszą być bardzo małe żeby zachować zasady ryzyka. Bardzo lubie 4H na e/u. Przy bardzo leniwym rynku zerkam na 15 min.

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

No nie wiem, ja próbowałam na 5M i nie było źle... ale może nie znam się aż tak bardzo... do sprawdzania godzinowych wydaje mi się, ze też trzeba mieć czas: aby obserwować, analizować i podejmować decyzje w odpowiednim momencie. Ale może to też zależy jak kto jest przyzwyczajony...

ODPOWIEDZ