Budowa Świecy

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Widzę, że temat zszedł już na tzw. "głupoty".

Obrazek
free image hosting

Dodano po 5 minutach:

cdn... - gdzieś za dwie godziny...
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Greenhaze pisze:Jesli masz tak duze doswiadczenie w pisaniu EA to powinienes wiedziec ze srednie to lagujace wskazniki.....ale moze sie myle
reptile pisze: niektorzy to są fajni Laughing
xpep pisze:chlopie nie potrafisz czytac swiec to nie mow ze cos jest do dupy, nie znam teorii ganna czy fal eliota to nie mowie ze one nie dzialaja Very Happy
A można być skutecznym praktykiem nie rozumiejąc zasady działania używanych narzędzi? w naszym wypadku nie wiedząc tak naprawdę na co się patrzy nie potrafiąc tego skutecznie opisać?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 10:08 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Nie wiem czy w ten sam sposób myślimy, ale przy Zero Line widziałbym właśnie ten najważniejsze punkty gdzie może nastąpić zwrot i to właśnie na ich podstawie wytyczał bym "granicę" poszczególnych części świecy?

Wiem, ze Esco pokazuje, że tak naprawdę nie wiemy co jest obiektywne i co tak naprawdę widzimy, ale ja osobiście przyjąłem(być może jest to zł myślenie), że obiektywizm jako taki jest w pewnym sensie "nieistotny" i jeśli metoda nam się sprawdza to na resztę nie zwracamy uwagi(coś jak z liniami trendu czy innymi, które ze względu na różne kwotowanie mogą być inne)
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

brother pisze:Wiem, ze Esco pokazuje, że tak naprawdę nie wiemy co jest obiektywne
Nie. Należy rozumieć to dosłownie nie jako rozważania filozoficzne nad ludzkim poznaniem.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

tak naprawdę nie wiemy co jest obiektywne i co tak naprawdę widzimy, ale ja osobiście przyjąłem(być może jest to zł myślenie), że obiektywizm jako taki jest w pewnym sensie "nieistotny" i jeśli metoda nam się sprawdza to na resztę nie zwracamy uwagi
Na wykresie jest tak niewiele obiektywnych przesłanek, że każda jest na wagę złota - rzekłbym.

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: San Pellegrino »

Puszkin pisze:Kolego Brother świece na forexie możesz spokojnie olać. Nie ma tu takiej analizy. To lipa. Na innych rynkach też to jest ściema. Im szybciej to zrozumiesz tym lepiej dla Ciebie. Pzdr
Powinieneś dostać ostrzeżenie za takie straszne głupoty, które wciskasz ludziom. Świeca i jej budowa jest odzwierciedleniem tego co się dzieje z ceną instrumentu.
Określa strach, panikę i chciwość na rynku.
Można mieć goły wykres i nawet olać wsparcie i opór by grać skutecznie na FX. Świece same w sobie sygnalizują wsparcie i opór - patrz na młotki i strzelające gwiazdy - gdzie granica cienia wyznacza opór/wsparcie. Patrz np na bull engulf gdzie cena zamknięcia świecy niedźwiedzia bez cienia i cena otwarcia świecy byka również bez cienia mówi nam o bardzo mocnym wsparciu.
Nie muszę wrzucać tu wykresów bo większość myślę, że widzi to samo.

Nie mam zielonego pojęcia jak przeciętny retail może określić moment wejścia w inny sposób niż na podstawie świecy - musiałbyś być chyba starym wyjadaczem z chicago i grać jedynie na poziomach - co wyklucza w ogóle potrzebę posiadania MT4.

Nie rób ludziom wody z mózgu - nie ogarniesz świeczek - nie osiągniesz tu żadnego sukcesu.

Tak w ogóle to wrzuć swoje kryteria wejścia, byłbym wdzięczny chciałbym wiedzieć jak przechytrzyłeś rynek i co robisz lepiej od 95% zarabiających traderów

Dodano po 1 minutach:

Mały eksperyment wrzuć wykres D1 i H4 i zlokalizuj złamanie trendu i powiedz jaki rodzaj świecy widzisz.......
podpowiem, że najprawdopodobniej trzy
Doji
Bul/bear engulf
Hammer/shooting star

Dodano po 14 minutach:

Nie wiem czy można być bardziej dokładnym nie używając świec

Obrazek
upload images
Jestem noobem i jeszcze długo pozostanę

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

W tym temacie powinno pojawić się także pojęcie "bezwładności" niestety ja nie wiem jak to rozpoznać. Na Historii widać ten moment cena po prostu rusza się kilka pipsów w obydwie strony, ale żeby efektywnie to wykorzystać trzeba by było widzieć przewagę podaży bądź popytu( jako, że wzoruje się na Kerimbie wiem, że on wyłapywał to za pomocą MACD lub MA) czy była to po prostu dywergencja, czy coś innego nie mam pojęcia. Do tego dokładamy oczywiście KANAŁY bo one też nam o czymś mówią.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

brother pisze:W tym temacie powinno pojawić się także pojęcie "bezwładności" niestety ja nie wiem jak to rozpoznać. Na Historii widać ten moment cena po prostu rusza się kilka pipsów w obydwie strony, ale żeby efektywnie to wykorzystać trzeba by było widzieć przewagę podaży bądź popytu( jako, że wzoruje się na Kerimbie wiem, że on wyłapywał to za pomocą MACD lub MA) czy była to po prostu dywergencja, czy coś innego nie mam pojęcia. Do tego dokładamy oczywiście KANAŁY bo one też nam o czymś mówią.
Zainteresuj się punktami pivot wrzuć na wykres na demo i zobacz co się dzieje z PA wokół nich - niezwykle skuteczne narzędzie - rysowanie kanału to kolejne wyznaczanie wsparcia i oporu niestety kierunek kanału może mieć negatywny wpływ na nastawienie do rynku, które powinno być neutralne.

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Ale kanał pokazuje ci wybicie z kierunku, zawsze to jakiś sygnał, że sentyment może się zmienić. Pivot points kiedyś używałem, ale teraz wolę po prostu SR i ZL bardziej czytelnie jak dla mnie.

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

brother pisze:Ale kanał pokazuje ci wybicie z kierunku, zawsze to jakiś sygnał, że sentyment może się zmienić. Pivot points kiedyś używałem, ale teraz wolę po prostu SR i ZL bardziej czytelnie jak dla mnie.
Ja używałem - olałem - szukałem niepotrzebnych rzeczy i wróciłem do pivotów.
Straszne dwa dni na edku ale dziś z rana wyczesałem 40 pips
tu masz przykład tego co się dzieje w tej chwili na kablu. Spójrz na formacje i jak PA zachowuje się wokół pivotów.

Obrazek
image hosting adult

ODPOWIEDZ