Budowa Świecy

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Esco pisze:Z czego wynika fakt ze większość świec posiada knoty?
Najbardziej oczywista przychodząca do głowy odpowiedź:
Jedna świeca odpowiada określonemu przedziałowi czasowemu: 24 godziny w przypadku świecy dziennej, 60 minut w przypadku świecy H1 itd. W tym przedziale czasowym odbywały się ciągłe ruchy ceny. Otwarcie i zamknięcie świecy to zaledwie dwa punkty czasowe po obydwu końcach tego przedziału czasowego, więc biorąc pod uwagę charakter ruchów cenowych na płynnych rynkach, jest znikome prawdopodobieństwo, że minimum lub maksimum wahań cenowych z danego przedziału czasowego wypadnie akurat dokładnie w jednym z tych punktów. Zwłaszcza, że te punkty są jednak dość umowne – zależy jeszcze w przypadku jakich świec, ale np. Daily i H4 zależą od strefy czasowej brokera. Oczywiście prawdopodobieństwo wypadnięcia minimum lub maksimum na otwarciu lub zamknięciu świecy powinno być tym mniejsze, im większy jest przedział czasowy (czyli im wyższy interwał czasowy).

Powyższa odpowiedź jest tą, którą jako pierwszą podpowiada logika. Jednak faktycznie można odnieść wrażenie, że proces budowania się świec w zależności od czasu (czyli poszczególne sesje giełdowe w różnych strefach czasowych itp.) wykazuje się pewnymi prawidłowościami, z których można korzystać w tradingu (ale ci, którzy faktycznie to rozgryźli, nie udzielają na ten temat pełnych informacji :) ).

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

FXfighter pisze:Jedna świeca odpowiada określonemu przedziałowi czasowemu: 24 godziny w przypadku świecy dziennej, 60 minut w przypadku świecy H1 itd. W tym przedziale czasowym odbywały się ciągłe ruchy ceny.
Tak dokładnie o taka odpowiedź mi chodziło

FXfighter pisze:Otwarcie i zamknięcie świecy to zaledwie dwa punkty czasowe po obydwu końcach tego przedziału czasowego
Wobec tego używając świec przypisujemy tym dwóm cenom szczególne znacznie spośród tysięcy innych kwotowań,

Puszkin
Gaduła
Gaduła

świece

Nieprzeczytany post autor: Puszkin »

JAREK67 pisze:gadu gadu a puszkina niet
Znowu jestem. Nie lubię się udzielać na forach Zresztą widać po ilości postów.
Pewnie to mój już ostatni. Panowie jakby co pisać na priv. Pozdrawiam i znikam na zawsze.
Puszkin

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Esco pisze:Wobec tego używając świec przypisujemy tym dwóm cenom szczególne znacznie spośród tysięcy innych kwotowań,
jest to pewnego rodzaju uproszczenie ktore jest bardzo skuteczne, bo po co patrzec na te tysiace kwotowan, ale moze sie okazac zgubne jest sie w nie za bardzo uwierzy, ja zawsze lubie zajrzec do srodka swiecy

no i swieca to nie 2 a 4 ceny :wink: przy czym na forexie open to przewaznie close poprzedniej

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Esco pisze:http://zasoby.open.agh.edu.pl/~10swlaba ... wanie.html

Świeca to pomiar ceny w stałym interwale czasowym + na lokalnych maks/min w obrębie tego interwału.

Jednak nadal nie niesie wiedzy o tym kiedy był dany ruch wewnątrz świecy.

Patrząc na wyższy interwał nie wiesz ile razy było testowane min/max a to może być bardzo istotna informacja.
Kiedyś kombinowałem, aby zmierzyć długość linii rysowanej (jak na oscylografie) intraday i dane jakoś porównać do wartości OHLC świecy. Ale to taka akademicka zajawka nie rozwinięta potem.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

xpep pisze: no i swieca to nie 2 a 4 ceny Wink przy czym na forexie open to przewaznie close poprzedniej
Tak ale tylko dwie a właściwie jak słusznie zauważyłeś jedna cena ma stałe miejsce w czasie.

Dodano po 4 godzinach 35 minutach:
By_żyło_się_lepiej pisze: Musisz dodać do tego ramy czasowe ...
Broker GMT+3
Badanie 100 dni.

Obrazek
Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

Czy patrząc tylko na świece, knoty i tak dalej... czy w ten sposób możemy mieć zysk? Czy wystarczy kierować się tylko jednym wskaźnikiem, żeby mieć zyski, czy to tylko jeden z wielu? Pytanie może naiwne, ale tak się zastanawiam...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Czy patrząc tylko na świece, knoty i tak dalej... czy w ten sposób możemy mieć zysk? Czy wystarczy kierować się tylko jednym wskaźnikiem, żeby mieć zyski, czy to tylko jeden z wielu? Pytanie może naiwne, ale tak się zastanawiam...
Świece nie powinny być jedynym wskaźnikiem do zawierania transakcji. Nie powinny ale jednocześnie nie da się wykluczyć, że ktoś może osiągać zyski wykorzystując tylko je.

W formacjach świecowych istotne jest miejsce ich występowania, co w pewnym sensie narzuca korzystanie z kolejnych 'wskaźników' chociażby w postaci wsparć i oporów.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

raposo pisze:Świece nie powinny być jedynym wskaźnikiem do zawierania transakcji. Nie powinny ale jednocześnie nie da się wykluczyć, że ktoś może osiągać zyski wykorzystując tylko je.
Dziękuję za informację :) Ja sama tyle o ile znam wskaźniki, o świecach słyszałam, kiedyś ktoś mi mówił, że miał sporo zysków dzięki nim, ale nie do końca wierzyłam. Jakie jeszcze wskaźniki można stosować? Ja kiedyś na koncie demo korzystałam z envelopes, ale to trochę zależało chyba od szczęścia.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

GosiaM pisze:
raposo pisze:Świece nie powinny być jedynym wskaźnikiem do zawierania transakcji. Nie powinny ale jednocześnie nie da się wykluczyć, że ktoś może osiągać zyski wykorzystując tylko je.
Dziękuję za informację :) Ja sama tyle o ile znam wskaźniki, o świecach słyszałam, kiedyś ktoś mi mówił, że miał sporo zysków dzięki nim, ale nie do końca wierzyłam. Jakie jeszcze wskaźniki można stosować? Ja kiedyś na koncie demo korzystałam z envelopes, ale to trochę zależało chyba od szczęścia.
O świecach nie ma co słuchać tylko jeśli Cię interesują to najlepiej przeczytać książkę Nisona ;). W krótkich opracowaniach w internecie często pomija się istotne fakty, które determinują analizę wykorzystującą świece.

Jakie wskaźniki można stosować? Hmm... Wszystkie jakie są i mało tego, można tworzyć własne... Nikt nie zabrania ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ