Jak przekladaja sie informacje na zmiany walut

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Moim zdaniem zbyt duża ilość danych może przeszkodzić w spokojnej analizie FOREXu.
W spokojnej tak, w dobrej nie ;)

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robert Szymaniak »

W sumie masz rację :)

Dla mnie na Forexie liczy się spokój i zarabianie. Nie muszę "dobrze" analizować rynku ;-)

Powodzenia
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Stforex pisze:
Moim zdaniem zbyt duża ilość danych może przeszkodzić w spokojnej analizie FOREXu.
W spokojnej tak, w dobrej nie ;)
Nie do konca , ostatnio jak byl mecz Rosja/Grecja byl wystrzal na edku . Esco wkleil newsa ze Grecja strzelila gola i to dlatego . :lol: :lol: :lol:
Jak czasem poczytam te newsy to moze 1/4 jest podobnych .

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Stforex pisze: W spokojnej tak, w dobrej nie Wink
Robert Szymaniak pisze: Dla mnie na Forexie liczy się spokój i zarabianie. Nie muszę "dobrze" analizować rynku Wink
Wrzucam po decyzji o zmianie stop procentowych transakcje z szerokim SL. Nie widzę bardziej spokojnej i wymagającej mniej czasu możliwości handlu.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Esco:. mieliśmy dbać o psychę i nie pisać na forum trejdując... znowu mi się nie udało ;( :roll:

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Robert Szymaniak pisze:Chodziło mi bardziej o niemożność testowania pomysłów opartych na wydarzeniach makro.
A co to za niemożność?
Robert Szymaniak pisze:Jeśli nie wiesz, czy Twoje spostrzeżenia działają powtarzalnie na rynku, to skąd weźmiesz wiarę w to, by je stosować?
Odnosisz do makro ?.. bo jest zamet.. newsy makro,eventy..plotki itd..

Robert Szymaniak pisze: Z braku wiary i przekonania do stosowanych metod. Dodatkowo dołóż do tego krótką perspektywę czasową i kataklizm gotowy.
No.. a długa perspektywa składa sie w większości z dość fundametalnych przesłanek,które skądś trzeba odczytywać.. ? A to stoi w sprzecznośći z Twoją postawą.
Robert Szymaniak pisze:Moim zdaniem zbyt duża ilość danych może przeszkodzić w spokojnej analizie FOREXu.
A jaka to jest spokojna analiza? AT?Fibo? :wink:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robert Szymaniak »

reptile pisze:
Robert Szymaniak pisze:Chodziło mi bardziej o niemożność testowania pomysłów opartych na wydarzeniach makro.
A co to za niemożność?
Robert Szymaniak pisze:Jeśli nie wiesz, czy Twoje spostrzeżenia działają powtarzalnie na rynku, to skąd weźmiesz wiarę w to, by je stosować?
Odnosisz do makro ?.. bo jest zamet.. newsy makro,eventy..plotki itd..

Robert Szymaniak pisze: Z braku wiary i przekonania do stosowanych metod. Dodatkowo dołóż do tego krótką perspektywę czasową i kataklizm gotowy.
No.. a długa perspektywa składa sie w większości z dość fundametalnych przesłanek,które skądś trzeba odczytywać.. ? A to stoi w sprzecznośći z Twoją postawą.
Robert Szymaniak pisze:Moim zdaniem zbyt duża ilość danych może przeszkodzić w spokojnej analizie FOREXu.
A jaka to jest spokojna analiza? AT?Fibo? :wink:
Nie rozumiem Cię ;-)

Co stoi w sprzeczności z moją postawą???

Spróbuję prościej. W moim własnym tradingu używam wykresów dziennych. Nie korzystam ani z klasycznej AT ani z Fibo. Uważam, że te metody to przykład przerostu formy nad treścią. Nie są tak skuteczne, jak twierdzą niektórzy. Dodatkowo dodają zamętu całemu procesowi inwestycyjnemu. Używam czystego wykresu i price action.

Tylko mi nie mów, że sobie przeczę ;-) klasyczna AT to dla mnie stosowanie średnich, wskaźników itp. Price action to również dziedzina AT, ale dużo łatwiejsza w stosowaniu. Przynajmniej dla mnie.

Dane fundamentalne mają swoje miejsce, jeśli ktoś rozumie ich znaczenie i nie dostosowuje ich interpretacji do obecnie zajmowanej na rynku pozycji. Sam pewnie wiesz, że nasz osąd pogarsza się kiedy ryzykujemy stratę pieniędzy. O tą sytuację mi chodziło.

Przypomnę, że rozmawialiśmy o stosowaniu danych w krótkiej perspektywie. Stforex wrzucił screeny z M5. To raczej nie jest długi horyzont ;-).

Jeśli analiza raportów COT pomaga Ci podejmować decyzję, to nikt nie zabrania Ci jej stosować. Ja po prostu nie widzę wartości dodanej w stosowaniu tego narzędzia w moich własnych inwestycjach.

Może według was to objaw ignorancji. Jednak stosowałem te narzędzia i nie polepszały one moich wyników. Wybrałem inną drogę. Każdy ma prawo inwestować pieniądze jak chce :-)
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Stforex wrzucił screeny z M5.
Tak, bo akurat taki miałem pod ręką.

Dzisiaj mamy kontynuację. Grając na D1 siedzisz w przedostatnim rzędzie jeśli chodzi o informację i orderflow. Coś jak szachy korespondencyjne.

Nic dziwnego, że nie widzisz zastosowania dla informacji fundamentalnych w swoim tradingu. Przypominam jednak, że cała dyskusja zaczęła się od krytyki gry kierowanej informacjami i danymi fundamentalnymi. To coś więcej niż "nie potrzebuję tego".

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

Robert Szymaniak pisze: Przypomnę, że rozmawialiśmy o stosowaniu danych w krótkiej perspektywie. Stforex wrzucił screeny z M5. To raczej nie jest długi horyzont Wink.

Jeśli analiza raportów COT pomaga Ci podejmować decyzję, to nikt nie zabrania Ci jej stosować. Ja po prostu nie widzę wartości dodanej w stosowaniu tego narzędzia w moich własnych inwestycjach.

Może według was to objaw ignorancji. Jednak stosowałem te narzędzia i nie polepszały one moich wyników. Wybrałem inną drogę. Każdy ma prawo inwestować pieniądze jak chce Smile
No właśnie... czyli rozumiem, że i tak każdy powinien obrać swój sposób? Tak wynika z waszych postów...
A co chodzi z tym M5 i D1, że się jeszcze tak naiwnie zapytam?

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

czyli rozumiem, że i tak każdy powinien obrać swój sposób?
Każdy człowiek jest inny i każdy na swój sposób postrzega świat. Jednak pewne rzeczy są obiektywne.
A co chodzi z tym M5 i D1
Jednostka czasu prezentowana przez jedną świecę/słupek na wykresie.

M5 - 5 minut
H1 - 1 godzina
D1 - 1 dzień
W1 - tydzień

itd.

ODPOWIEDZ