Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

zbyszek_w pisze:
Stforex pisze:
Jak prawdziwa jest opinia, że trading to 95 % psychologii (...)
PS. Jak teraz patrzę, to tam gdzie zamknąłem eSki, powinienem był walić dokładkę! :roll:
Tak, tak to wygląda ma AUDJPY , ale.. jeżeli chodzi o dzisiaj, to póki kurs nie wybije wczorajszego low, możliwy jest mały nietoperek z zasięgiem 81,40, by miśków tu jeszcze trochę postraszyć... Kurs nie wybił z klinu zwyżkowego dołem, a jedynie zanegował wybicie górą i uformował dosyć mocną formację przenikania (miśkową). Jeżeli dzisiaj przebijemy mocno low z wczoraj - będzie 3 świecowa formacja - zasłona ciemnej chmury. Ale to wszystko przed nami.
Jeśli mogę coś zasugerować to lepiej nie sprzedawać AUDJPY, według mnie jest to trochę igranie z ogniem. Stopy procentowe mocno pchają tą parę w jednym kierunku. Nie chodzi mi o teraźniejszą sytuację tylko ogólnie.

Na swoim blogu opisałem sytuację na parze USDJPY, mam longi na niej i ta właśnie para powinna pomóc AUD/JPY w góre.

co sądzicie?
Yaaa man

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Niekoniecznie. USD JPY ostatnio zrywa korelację. JPY traci, USD zyskuje. Wszystko zależy od tego, co zrobi AUD USD.
Po pierwsze było cięcie stóp ostatnio i aktualna różnica jest najpewniej zdyskontowana.
AUD USD podszedł właśnie pod poziom majowego cięcia. Zapewne nadal wielu chciałoby tam sprzedać. Bo czy coś się zmieniło od tamtej pory?
Zresztą wciąż bardziej prawdopodobna jest dalsza obniżka aniżeli podniesienie.
Ostatnia decyzja FOMC zluzowała nieco presję w dół na dolara. Wg. mnie mamy zielone światło do spadków na Aussie. Tylko wyczekać moment wejścia.

EDIT:

Zwróć proszę uwagę na układ świec w fali idącej do góry i w fali idącej w dół. W którą stronę ruch jest bardziej zdecydowany, a w którą stronę przemieszany z niepewnością?

Obrazek

A tu może filiżanka? Albo podwójne dno?

Obrazek

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

Stforex pisze: ....
A tu może filiżanka? Albo podwójne dno?
http://www.nobrainertrades.com/2008/10/ ... ttern.html
Yaaa man

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dzięki :).
Znałem to pod pojęciem filiżanki (teacup), ponieważ jest duże zagłębienie (filiżanka) i mniejsze (ucho). :)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Stforex pisze:Dzięki :).
Znałem to pod pojęciem filiżanki (teacup), ponieważ jest duże zagłębienie (filiżanka) i mniejsze (ucho). :)
Macie może przykład MEGAFONU (megaphone) i jak to się zachowuje ????
Na wykresie oczywiście .

Już mam, może to by się kwalifikowało ?

Bardziej to wcześniej na wykresie z obrazka.

Wygląda to tak jakby kupujący podczas dużej płynności obawiali się dalszego ruchu i zaczynają realizować zyski i cena gwałtownie spada .

Tylko bez dziwnych obrazków ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Objective perspective, just businiess...

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

gold , setupy nie całkiem do d...y

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Dalej, w celach pracy nad sobą i precyzowania świadomości, że warunkiem zarabiania na forex jest realizacja planu w 100 %, a nie w 99 ... daję część moich poszukiwań setupów na złocie w zeszłym tygodniu w oparciu o wykres 4H.

Pierwszy setup grałem, ale go zmaściłem, nie określając tp z góry i zgodnie z zasadą 1/2, 1/3 lub nawet 1/4 ... realizując gówniany zysk.. Kolejna lekcja -- cieszę się z niej. To mógł być świetny setup ze względu na wyjątkowo niski s/l i w oparciu o setup tzn inside bar, który częściej zapowiada kontynuację wybranego wcześniej kierunku.....

2 pozostałe setupy do warianty , które miałem w głowie, ale ogarnął mnie fear of trading i ich nie grałem ze względu na to, że s/l musiałby być znacznie większy niż w przypadku setupu 1. Oba te setupy bazowały na długim miśkowym pin barze, tylko różnią się koncepcją s/l. Pierwszy wariant - konserwatywny, umieszcza s/l nieco powyżej pina, a tym samym z trudem osiąga tp1 w stosunku 1 do 2, drugi wariant - modernistyczny, zakłada s/l nieco powyżej 70% zniesienia pin bara i tym samym szybko realizuje tp1, 3 i 4.
Ten setup był możliwy, bo tak silne pin bary na ogół nie są testowane do całej wysokości.. Też można tak grać z góry zakładając, że szansa uchwycenia s/l jest znacznie większa.

Nie żałuję,że nie grałem, choć oba e setupy były technicznie poprawie. Wszystko jest ok, bo utwierdzam się w przekonaniu, że PA działa i rozpoznaję psychologiczne aspekty,m które jak dotąd blokują moje sukcesy na forex. Jest dobrze...

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

setup usdjpy

Wiem, że moje wpisy mogą niektórych wnerwiać, bo są po fakcie, ale po pierwsze sam przegapiłem, a po drugie stawiam na długoterminowym efekt edukacyjny, a nie pojedynczy trejd.
Dlaczego przegapiłem tak fajny setup - pin bar at horizontal level ?
Bo nie śledzę tej pary, a zerknąłem tylko przypadkiem. Od teraz będę się bardziej tej parze przyglądał.
Cechą tego setupu był skandalicznie niski s/l. Nie brać go dla zwolennika PA to grzech śmiertelny.. Ciekawy jestem , czy to będzie setup, który osiągnie również tp2 i tp 3..

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pablo78 »

zbyszek_w pisze:Cechą tego setupu był skandalicznie niski s/l. Nie brać go dla zwolennika PA to grzech śmiertelny.. Ciekawy jestem , czy to będzie setup, który osiągnie również tp2 i tp 3..

Witaj Zbychu :D

Mnie osobiście nie przeszkadzają Twoje wpisy, uważąm je za bardzo profesjonalne i aż trudno mi uwierzyć że borykasz się z problemami niewiary we własne umiejętności. Zająłem na japońcu długą pozycję na TP1 z Twojego screena i liczę na przebicie ostatnich maksimów :)
rzeczy niemożliwe robimy od razu cuda zajmują nam więcej czasu

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

USDJPY day

Pablo78

hej, mam nadzieję, że się mylę, ale z mojej perspektywy twój trejd raczej będzie przegrany. Wykres wyjaśnia dlaczego nie warto było tu otwierać długiej pozycji w obecnej sytuacji AT. Kursem rządzi wczorajsza świeca...

Oczywiście , dzionek dopiero startuje i popyt może da radę wbić się w tą poniedziałkową czarnulkę... albo ją pożreć. Everything is possible on the market

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Zbyszku, dobrze zauważasz, wyciągasz prawidłowe wnioski, teraz tylko uwierz w siebie i zarabiaj! ;-) Czy prowadzisz jakąś statystykę transakcji?

ODPOWIEDZ