Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
Mozolę się z PA od paru lat, a od dłuższego czasu pracuję nad optymalnym TP. Uważam, że podobnie jak z otwieraniem pozycji tak i z jej zamykaniem najlepiej sprawdzają się proste metody. Jestem zdania , że najbardziej charakterystyczną cechą dzisiejszych rynków jest ruch kierunkowy ale wykonywany w dwóch odcinkach. Daje się to zauważyć zarówno na małych i dużych interwałach. Po pierwszym ostrym ruchu zwykle następuje zatrzymanie i realizacja zysków tych, którzy zajęli pozycję na początku ruchu a po tej konsolidacji kontynuacja ruchu , która bardzo często ma taką samą długość jak pierwszy odcinek. Ale do rzeczy. Jak pamiętacie 5.07 edek zaliczył ostry zjazd po którym nastąpiła konsolidacja i kontynuacja zjazdu następnego dnia. Sądziłem , że edek powinien zjechać do 2235 (zaznaczony na wykresie przez fibo extension 100%) , ku mojemu zaskoczeniu wyhamował wcześniej. Rynek jednak był dalej słaby więc dziś namierzyłem się na S , no i bingo , pojechaliśmy w dół. Niestety takim znowu miszczem nie jestem i zapominając o swoim wcześniej wytyczonym poziomie zamknąłem na pierwszym wsparciu. Po południu siadam do wykresu i cóż biorą mnie diabli, bo zjechaliśmy co do pipsa do oznaczonego 2235. Coś mi jednak śmierdzi dalszym zjazdem , bo wyznaczając kolejny odcinek fibo extension 100% (na czerwono) powinniśmy zjechać i to dość szybko do 2204 i to powinno wystarczyć na jakiś czas. W każdym razie zachęcam wszystkich do własnej zabawy fibo extension 100% bo przekonałem się wiele razy, że rynek lubi się poruszać według prostych zasad.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W strategiach PA elastyczność szacowania zasięgu ruchu i ustawień TP mogą zdecydować o naszej gigantycznej przewadze nad ślepymi wykonawcami strategii mechanicznych. Tym razem w załączeniu 2 trady z wczoraj i dziś z trochę innymi metodami szacowania TP. W pierwszym przykładzie z 12 lipca mamy do czynienia z wciąż dynamicznym ruchem , więc zasięg ruchu można było szacować poprzez opisywane wcześniej fibo ext.100% , trzeba jednak pamiętać , że nawet dynamiczny ruch jest wyhamowywany realizacją zysków na różnych pośrednich poziomach. W tym celu jak wiadomo stosujemy linię S/R , ale osobiście używam również linie pivot , (uważam, że wynika to z faktu, że dzisiejsze rynki są zdominowane przez modele matematyczne w których dość często w celu wyznaczenia poziomu docelowego ruchu wyznacza się nie linie S/R , które są raczej subiektywne, ale właśnie poziomy pivot). Niech was nie ogranicza fakt, że nie należą do technik PA, ale za to działają, więc warto je brać pod uwagę. I tak właśnie wczoraj rynek po ruchu w dół zawahał się na dołku z poprzedniego dnia (w terminologii Brooksa , którym traduje jedna z najskuteczniejszych formacji nazywana moving average second sell ) rynek zjechał idealnie do pivota S2 (nie zatrzymał się na S1, bo był w dynamicznym ruchu, ale S2 już go zatrzymał) Miałem tam wyznaczony TP, ale niestety zbyt szybkie przestawienie na BE wywaliło mnie z rynku (BE zgodne z moim trading planem więc nie mam żalu ale dlaczego nie odnowiłem pozycji w drugim zaznaczonym miejscu to do teraz nie wiem - chyba paraliż mózgu).
Drugi skan to 13 lipiec , z wyraźną konsolą , więc dobre wejście u dołu konsoli z TP na górze konsoli, bez żadnych fibo, pivotów itp. Chociaż z drugiej strony w poprzednim poście pisałem o charakterystycznych dla rynku 2-odcinkowych ruchach. Nic więc dziwnego, że nawet ten dziejszy mizerny trade też odbył się w 2 równych odcinkach ( ja wolałem wziąć swoje pieniążki na pierwszym oporze niż czekać aż rynek doczołga się o 4 pipsy wyżej)
Drugi skan to 13 lipiec , z wyraźną konsolą , więc dobre wejście u dołu konsoli z TP na górze konsoli, bez żadnych fibo, pivotów itp. Chociaż z drugiej strony w poprzednim poście pisałem o charakterystycznych dla rynku 2-odcinkowych ruchach. Nic więc dziwnego, że nawet ten dziejszy mizerny trade też odbył się w 2 równych odcinkach ( ja wolałem wziąć swoje pieniążki na pierwszym oporze niż czekać aż rynek doczołga się o 4 pipsy wyżej)
ciekawe podejście do tematy a&z, jestem nowy w temacie PA i bardzo chciałbym aby to forum znów nabrało rozpędu, więc umieszczę moją analizę którą zorbiłem niedawno, proszę o wypowiedzi i krytykę...

pozdrawiam
Dodano po 6 minutach:
i jeszcze jedno pytanie a&z, jaką stosujesz metodę to określenia w którym miejscu umieszczasz fibe ext. 100%?? czy generalnie stosujesz to do gry na małych FT czy wiekszych również,
dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam

pozdrawiam
Dodano po 6 minutach:
i jeszcze jedno pytanie a&z, jaką stosujesz metodę to określenia w którym miejscu umieszczasz fibe ext. 100%?? czy generalnie stosujesz to do gry na małych FT czy wiekszych również,
dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam
Poniższe moje uwagi są subiektywne i nie pretendują do prawd skończonych (zresztą jak wszystko co dotyczy metod czytania i interpretacji wykresów).
Ujmę swoje uwagi w punktach:
1. używaj mniejszej ilości "ozdobników" na wykresie bo to przeszkadza poczuć ruch rynku. Dla mnie załączony wykres jest dużo czytelniejszy.
2. nie próbuj interpretować każdego fragmentu rynku. Jak nic ci nie mówi to znaczy że nic ci nie mówi. Oceń sam, czy nie lepiej wyczekiwać na takie piękne pullbacki jak te zaznaczone na moim wykresie , zamiast łamać sobie głowę nad interpretacją łamigłówek. Pamiętaj, że jeśli ty nic nie widzisz a układ nie zdzielił cię swoją oczywistością przez łeb to inni też go nie widzą.
3. Przedstawiony wykres raczej nie skłoniłby mnie do otwierania pozycji bo:
Ujmę swoje uwagi w punktach:
1. używaj mniejszej ilości "ozdobników" na wykresie bo to przeszkadza poczuć ruch rynku. Dla mnie załączony wykres jest dużo czytelniejszy.
2. nie próbuj interpretować każdego fragmentu rynku. Jak nic ci nie mówi to znaczy że nic ci nie mówi. Oceń sam, czy nie lepiej wyczekiwać na takie piękne pullbacki jak te zaznaczone na moim wykresie , zamiast łamać sobie głowę nad interpretacją łamigłówek. Pamiętaj, że jeśli ty nic nie widzisz a układ nie zdzielił cię swoją oczywistością przez łeb to inni też go nie widzą.
3. Przedstawiony wykres raczej nie skłoniłby mnie do otwierania pozycji bo:
- - sygnały są dwuznaczne, gdyż z jednej strony mamy wskazywany przez ciebie setup podwójnego dna (chociaż ja nazwałbym ten układ formacją odwrócenia "double bottom pullback" czyli odbicie od podwójnego dna zakreślonego przez dołki zaznaczone jako 1 , 2 i 3 , przy czym bardzo pozytywnym jest dołek 2 gdyż przebił poprzedni i nie znalazłszy kontynuacji bardzo szybko się cofnął).
Z drugiej jednak strony wykres tworzy bardzo czytelny układ spadkowy z wyraźnie rysującym się układem filiżanki z uszkiem (cup and handle) czyli rodzajem pullbacku - wskazującym , że rynek może chcieć kontynuować spadki. Co więcej w dniach 27.05 - 24.06 wykreślił wyraźny klin więc formację kontynuacji. Pomijając jednak te wszystkie setupy i układy dla mnie najważniejsze jest, że jeśli mam zająć pozycję zakładającą odwrócenie trendu to oczekiwałbym oznak siły byków a tu w dniach 9-13 lipca jej nie widzę (bo trudno za nie uznać mniejszy kąt opadania w stosunku do tego gwałtownego spadku między 1-8 lipca). Podsumowując - ja pozycji na tym rynku bym nie otwierał (a już na pewno nie L , bo wolę stracić okazję niż pieniądze), a jeśli już musiałbym prorokowaćruch to nie dalej niż do 84. Co do fibo 100% to jak pisałem ma zastosowanie zarówno na małych jak i większych interwałach. Należy pamiętać , że rynki lubią proste zauważalne przez wszystkich formacje. Jesli ruch staje się rozmyty a kolejne poziomy realizacji zysków go wyhamowują to cena wcale nie musi zachować się tak jak zakładaliśmy i musimy szybko zmienić swoją pierwotną ocenę, bo jak zawsze to rynek ma rację..
a&z , tam nie ma klina.
Klin, to pięciofalowa struktura (tak jak na załączonym gif`ie).
To jest zaś po prostu zwykła korekta prosta (zygzak).
Wybicie z tej korekty to (była) świetna okazja do zajęcie pozycji krótkiej zgodnej z trendem,
tym bardziej, że korekta kończy ruch na dwóch zniesieniach fibo poprzednich ruchów.
Po dojściu do zaznaczonej strefy oporu przestawiłbym SL na b.e., i czekał na rozwój wydarzeń.
Co do otworzenia pozycji długiej w obecnej sytuacji, to także (jak dla mnie) nie będzie błędem.
Zaznaczona S/R sprawdzała się do tej pory, może więc warto postawić na nią kilka złociszy, choć osobiście mam awersję do gry przeciw trendowi. Zapewne czekałbym na potwierdzenie zmiany trendu.
Klin, to pięciofalowa struktura (tak jak na załączonym gif`ie).
To jest zaś po prostu zwykła korekta prosta (zygzak).
Wybicie z tej korekty to (była) świetna okazja do zajęcie pozycji krótkiej zgodnej z trendem,
tym bardziej, że korekta kończy ruch na dwóch zniesieniach fibo poprzednich ruchów.
Po dojściu do zaznaczonej strefy oporu przestawiłbym SL na b.e., i czekał na rozwój wydarzeń.
Co do otworzenia pozycji długiej w obecnej sytuacji, to także (jak dla mnie) nie będzie błędem.
Zaznaczona S/R sprawdzała się do tej pory, może więc warto postawić na nią kilka złociszy, choć osobiście mam awersję do gry przeciw trendowi. Zapewne czekałbym na potwierdzenie zmiany trendu.