To dogmatyzm , który prowadzi do śmiesznych , akademickich dyskusji. Trading jest sztuką a nie bezmyślnym kreśleniem formacji po fakcie. W rzeczywistym czasie widzisz to wszystko jak w szarej mgle i musisz podjąć decyzję oceniając co jest bardziej prawdopodobne. Jeśli coś jest podobne do klina, to należy to traktować jak klin , szczególnie , jeśli tak jak w tym przypadku mam 3 ładne punkty do wykreślenia górnego kanału klina.arkoni pisze:a&z , tam nie ma klina.
Klin, to pięciofalowa struktura (tak jak na załączonym gif`ie).
To jest zaś po prostu zwykła korekta prosta (zygzak).
Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Dzień doby-wieczór Wszystkim (zainteresowanym),a&z pisze:To dogmatyzm , który prowadzi do śmiesznych , akademickich dyskusji. Trading jest sztuką a nie bezmyślnym kreśleniem formacji po fakcie. W rzeczywistym czasie widzisz to wszystko jak w szarej mgle i musisz podjąć decyzję oceniając co jest bardziej prawdopodobne. Jeśli coś jest podobne do klina, to należy to traktować jak klin , szczególnie , jeśli tak jak w tym przypadku mam 3 ładne punkty do wykreślenia górnego kanału klina.arkoni pisze:a&z , tam nie ma klina.
Klin, to pięciofalowa struktura (tak jak na załączonym gif`ie).
To jest zaś po prostu zwykła korekta prosta (zygzak).
Dorzucę moje spostrzerzenia, bo zawsze lubię jak nowi ludzie wrzucają swoje screeny, bo wg. mnie bardzo często mają rację, dopiero później jak zaczynają się zagłębiać popełniają sporo błędów, dlatego jeśli ktoś to czyta to proponuję dawać jak najwięcej screenów z zaznaczniem na jakim TF. Małych TF tak do 1 H chyba nie ma sensu, bo już będzie po fakcie, dlatego proszę o screeny 4h, d, w , m żeby można było się odnieść.
Dzięki Szymek za wrzut wykresu bardzo fajnie wyłapane i widać, że trochę już czsu poświęciłeś wykresom.
Daję szerszą perspektywę pod dyskusję.
A&Z ładne zagrania, jak oceniasz swoje podejście po paru latach ?
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Objective perspective, just businiess...
Jaki tam dogmatyzm.
To raczej troska o szczgóły.
Tu nie chodzi o kształt. Klin to struktura kończąca zazwyczaj ruch wzrostowy lub spadkowy. W/g teorii fal Elliota ostatnia piąta fala często przybiera postać klina.
Także ostatnia fala korekty często ma taką formę.
Klin to po prostu (zazwyczaj) ostatnia fala impulsu (lub korekty) z zachodzącymi na siebie falami impulsu i korekt.
Daleki jestem od stosowania w spekulacji teorii fal Elliota, to jednak trzeba przyznać, że ze statystycznego punktu widzenia, klin jest bardzo przydatnym sygnałem potwierdzającym koniec impulsu.
Żeby jednak coś statystycznie przebadać, trzeba to dość jasno, jednoznacznie określić.
Jest jeszcze coś - skoro tak ochoczo stosujesz tą angielską forexową terminolegię, to co to za problem przyswoić sobie kilka nazw stosowanych w klasycznej analizie technicznej.
W jednym jesteś aż nazbyt gorliwy, a na drugie machasz ręką: ach, przecież i tak liczy się tylko pierwsze wrażenie...
Przepraszam, jeśli Cię uraziłem - nie miałem takiegio celu.
To raczej troska o szczgóły.
Tu nie chodzi o kształt. Klin to struktura kończąca zazwyczaj ruch wzrostowy lub spadkowy. W/g teorii fal Elliota ostatnia piąta fala często przybiera postać klina.
Także ostatnia fala korekty często ma taką formę.
Klin to po prostu (zazwyczaj) ostatnia fala impulsu (lub korekty) z zachodzącymi na siebie falami impulsu i korekt.
Daleki jestem od stosowania w spekulacji teorii fal Elliota, to jednak trzeba przyznać, że ze statystycznego punktu widzenia, klin jest bardzo przydatnym sygnałem potwierdzającym koniec impulsu.
Żeby jednak coś statystycznie przebadać, trzeba to dość jasno, jednoznacznie określić.
Jest jeszcze coś - skoro tak ochoczo stosujesz tą angielską forexową terminolegię, to co to za problem przyswoić sobie kilka nazw stosowanych w klasycznej analizie technicznej.
W jednym jesteś aż nazbyt gorliwy, a na drugie machasz ręką: ach, przecież i tak liczy się tylko pierwsze wrażenie...
Przepraszam, jeśli Cię uraziłem - nie miałem takiegio celu.
5 lat mi zajęło zrozumienie, że najważniejsza jest najprostsza wizualna ocena rynku. Jeśli wygląda na spadkowy to jest spadkowy i już. Był czas , że z linijką mierzyłem formacje i nazywałem je różnymi tajemniczymi nazwami zgodnymi z aktualnie stosowaną metodą, żeby w końcu i to zrozumieć że wszystkie one opisują tą samą rzeczywistość ale różnymi językami. Jeden powie beer, drugi cerveza, trzeci piwo, a wszyscy mówią tak naprawdę o browarze. Niestety początkowo traktuje się formacje jako obiektywną prawdę o rynku , gdy tymczasem są one w gruncie rzeczy tylko próbą opisu rzeczywistości na podstawie naszych wykoślawionych wyobrażeń jak w alegorii jaskini Platona.A&Z jak oceniasz swoje podejście po paru latach ?
Pozdrawiam.
pozdrawiam
Andrzej
PS
Przez 5 ostatnich lat wychowywalem się na Joe Rossie i Al Brooksie, więc tak naprawdę miewam kłopot z polską terminologią, ale masz rację. Przepraszam. Co do oglądu formacji i samego czytania rynku pozostanę przy swoim choć nie zamierzam z nikim się spierać. EOTarkoni pisze: Jest jeszcze coś - skoro tak ochoczo stosujesz tą angielską forexową terminolegię, to co to za problem przyswoić sobie kilka nazw stosowanych w klasycznej analizie technicznej.
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Jestem tego samego zdania, idealnie to ująłeś ! ;-)a&z pisze:5 lat mi zajęło zrozumienie, że najważniejsza jest najprostsza wizualna ocena rynku. Jeśli wygląda na spadkowy to jest spadkowy i już. Był czas , że z linijką mierzyłem formacje i nazywałem je różnymi tajemniczymi nazwami zgodnymi z aktualnie stosowaną metodą, żeby w końcu i to zrozumieć że wszystkie one opisują tą samą rzeczywistość ale różnymi językami. Jeden powie beer, drugi cerveza, trzeci piwo, a wszyscy mówią tak naprawdę o browarze. Niestety początkowo traktuje się formacje jako obiektywną prawdę o rynku , gdy tymczasem są one w gruncie rzeczy tylko próbą opisu rzeczywistości na podstawie naszych wykoślawionych wyobrażeń jak w alegorii jaskini Platona.A&Z jak oceniasz swoje podejście po paru latach ?
Pozdrawiam.
pozdrawiam
Andrzej
Mimo wszystko lubię czasem sobie ponazywać formacje, ale są dni że po prostu po spojrzeniu na wykres ma się 100 % pewność i wchodzi się na wielkim luzie .
Objective perspective, just businiess...
Mnie zajęło to 8 miesięcy, ale nie będę uważał się za geniuszaa&z pisze:5 lat mi zajęło zrozumienie, że najważniejsza jest najprostsza wizualna ocena rynku.

Do tego dodałbym jednak jeszcze AF, bo bardzo ważne są nastroje na rynku.
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
dzięki wielkie za uwagi, oczywiscie do nalizy wykresów nie mam tych wszystkich "ozdobników", też uważąm że są one zbędne,.
mam jeszcze kilka pytań:
1. na jakich gracie TF?
2. i jakich używacie metod, czyli czym się kierujecie w zawieraniu tranzakcji?
3. czy macie jaką listę czynników które muszą być spełnione aby zawrzeć tranzakcję, i jakie to czynniki?
pozdrawim
mam jeszcze kilka pytań:
1. na jakich gracie TF?
2. i jakich używacie metod, czyli czym się kierujecie w zawieraniu tranzakcji?
3. czy macie jaką listę czynników które muszą być spełnione aby zawrzeć tranzakcję, i jakie to czynniki?
pozdrawim
ja ci jeszcze drogi kolego dopowiem do tego ze wcale klin nie jest "objawem konca" trenduarkoni pisze: troska o szczgóły.
Klin to struktura kończąca zazwyczaj ruch wzrostowy lub spadkowy. W/g teorii fal Elliota ostatnia piąta fala często przybiera postać klina.
klin jest bardzo przydatnym sygnałem potwierdzającym koniec impulsu.
w grze na "formacje" typu klin, prostokat, trojkat, kwadrat (i inne cuda) chodzi poprostu o wybicie
i wbrew temu co pisza 'madrzy' ludzie w 'madrych' ksiazkach wybicie to moze nastapic w gore lub w dol...
z prawdopodobienstwem praktycznie 50 / 50

Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL