Poziom forum jest doskonały!

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Ignac pisze: Jest wręcz odwrotnie: rynek będzie funkcjonował dopóki ktoś będzie płacił. To duża różnica. Dlatego pisałem o potrzebie utrzymywania pewnego poziomu wiedzy.
Wyobrażacie sobie ze każdy trader używa zaawansowanych modeli ekonometrycznych stale je doskonaląc?

Tysiące prywatnych komputerów z zaawansowanymi algorytmami starające się wzajemnie przechytrzyć? Bezwzględnie, bez emocji, dzień i noc.
Wyłączające się gdy statystyka obraca się na niekorzyść.

Gdyby taka wizja zrealizowała się było by bardzo trudno zarabiać na rynku. Zarabianie systemami manualnymi graniczyłoby z cudem.

Tak naprawdę całemu przemysłowi zależy żeby ludzie żyli marzeniami i myśleli ze zarabianie jest łatwe.

Zresztą czy nie jest pewnym fenomenem fakt ze tyle osób podejmuje sie zajęcia o którym wiadomo że 8 na 10 osób będzie tracić lub zarabiać po kilka % w dłuższym terminie?

Ignac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ignac »

Esco pisze:Zresztą czy nie jest pewnym fenomenem fakt ze tyle osób podejmuje sie zajęcia o którym wiadomo że 8 na 10 osób będzie tracić lub zarabiać po kilka % w dłuższym terminie?
Ponoć w większości branż jest podobny wskaźnik niepowodzeń tzw. startupów czyli teoretycznie "normalnych" przedsięwzięć - nie wiem, nie wnikałem, nie sprawdzałem ale nie zdziwiłbym się gdyby była to prawda.

Dodano po 9 minutach:

"If you start a business, odds are that your company will fail. Data from the U.S. Small Business Administration shows that regardless of the year when they are founded, the majority of start-ups go out of business within five years, and two-thirds are no longer operating ten years after being formed."

" If failure refers to failing to see the projected return on investment, then the failure rate is 70 to 80 percent."

http://hbswk.hbs.edu/item/6591.html

więc wychodzi na to, że trading nie różni się statystycznie tak bardzo od innych indywidualnych przedsięwzięć. Ciekawe.

xmmm
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: xmmm »

Esco pisze:Gdyby taka wizja zrealizowała się było by bardzo trudno zarabiać na rynku. Zarabianie systemami manualnymi graniczyłoby z cudem.

Tak naprawdę całemu przemysłowi zależy żeby ludzie żyli marzeniami i myśleli ze zarabianie jest łatwe.

giełdy istnieją od ponad 100 lat, technologia osiągnęła poziom kosmiczny w porównaniu z początkami, a jedyne co się stało to doszły mniejsze przedziały czasowe, cena porusza się praktycznie tak samo od początku giełdy i zawsze są wygrywający i przegrywający. Gdyby grały tylko automaty to znowu zaczęły by tworzyć powtarzalne schematy i przyszedł by człowiek który je zauważył i ogrywałby komputery

świece japońskie i formacje świecowe istnieją kilkaset lat i nadal można na nie zarabiać.
Świece Japońskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Japonii. Były wykorzystywane jako forma analizy technicznej, pomagająca osiągać zyski w handlu ryżem. To narzędzie inwestycyjne zaczęto szerzej wykorzystywać pod koniec XVII wieku, ale jest kilka zapisów, które sugerują, iż były one używane już przed 1600 rokiem. Legendy głoszą, że twórca tego typu analizy ceny, żył ok. 500 lat temu i był niezwykle bogaty.

Ignac
Gaduła
Gaduła

Daję sobie rękę uciąć, że magiczne 80% ludzi pracuje "u kogoś" a nie na własnym biznesie. Magia 80% :)

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

Esco pisze:
Zresztą czy nie jest pewnym fenomenem fakt ze tyle osób podejmuje sie zajęcia o którym wiadomo że 8 na 10 osób będzie tracić lub zarabiać po kilka % w dłuższym terminie?
magia wielkich pieniedzy robi swoje...

poza tym ci co zarabiaja to zawodowo sie tym zajmuja i zyja z tego...

ci co wtapiaja to zwykle sa najemnikami u innych a dorywczo chca na szybko zarabiac te wielkie $$$$$ a tu zwykle zonk
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 17:08 przez andy11, łącznie zmieniany 1 raz.
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Ignac
Gaduła
Gaduła

xmmm pisze:świece japońskie i formacje świecowe istnieją kilkaset lat i nadal można na nie zarabiać.
A ja bym napisał tak, że świece japońskie istnieją kilkaset lat i nadal większości ich używających traci. Tak jest z każdą metodą.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ignac pisze:Daję sobie rękę uciąć, że magiczne 80% ludzi pracuje "u kogoś" a nie na własnym biznesie. Magia 80%
Jeśli znajdziemy skuteczny sposób na zarabianie na rynku, to żaden biznes nie może się równać pod względem zwrotu inwestycji do poniesionego ryzyka. Wiem z doświadczenia, jakie są koszty prowadzenia firmy w porównaniu do fx i to jest przepaść, a niepewność jest zawsze i przy prowadzeniu jakiegoś przedsięwzięcia i na fx.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Ignac pisze: Jest wręcz odwrotnie: rynek będzie funkcjonował dopóki ktoś będzie płacił. To duża różnica.
A zatem twierdzisz, że to rynek potrzebuje ludzi, a nie ludzie rynku???
:lol:

Już wiem skąd ten temat... :roll:

Awatar użytkownika
Gwyn_Bleidd
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gwyn_Bleidd »

Esco pisze:Zresztą czy nie jest pewnym fenomenem fakt ze tyle osób podejmuje sie zajęcia o którym wiadomo że 8 na 10 osób będzie tracić lub zarabiać po kilka % w dłuższym terminie?
Hehe ja mam nadzieję, że coraz więcej chinoli będzie się bawiło w fx, a jak wiadomo jako rasa są oni szczególnie predysponowani do hazardu :)))
Życie to surfing, więc nie bój się fal.

Ignac
Gaduła
Gaduła

Stforex pisze:A zatem twierdzisz, że to rynek potrzebuje ludzi, a nie ludzie rynku???
Nie, to nie wynika z tego co napisałem. Miałem na myśli to, że rynek jest mechanizmem o takiej a nie innej konstrukcji i działa w takiej postaci między innymi z powodu "słabych rąk" dużej części traderów. Jeśli by ich zabrakło rynek co najmniej zmienił by drastycznie swoją formę i trudno by go nazywać wtedy rynkiem w takich kategoriach jak znamy go od dekad.
Stforex pisze:Już wiem skąd ten temat...
?

ODPOWIEDZ