Witam...
Pozwoliłem sobie zajżeć do wątku Początki na Forex. Rzuciłem okiem i pozwole sobie napisac kilka słów.
Luki ich domykanie
Przeciez to nie jest takie proste. To nie tak, ze jesli jest mamy luke to otwieramy pozycje w kierunku jej zamkniecia. Naprawde tak gracie? Luka sie moze zamknac i czesto tak jest ale nie zawsze. A jesli nawet to rynek moze najpierw zrobić potezny ruch w druga strone zanim zacznie zawracac i zamykac luke. Graja w ten sposob, plajta jest murowana. Trzeba równiez wspomniec o tym ze rozne platformy zaczaynaja prace o roznych godzina po weekendzie. Wiec tak naprawde to widzicie luke, ktorej wcale moze nie byc u najwiekszych brokerów i rekiny jej nie widzą.
Lewar:
Temat wałkowany milion razy na forum.
Sprawa jest prosta. Lewar to pozyczka od brokera.
1:100 Broker mowi dam ci 100 razy wiecej niz zapezpiecze.
Czyli mowisz...gram za 10 000 euro (nie wnikam juz w nazewnictwo)
A broker na to: OK blokuje Ci 100 Euro i otwieraj se pozycje za 10000 euro
Dla dziwgni 1:400
Ty: gram za 10 000euro
broker: nie ma sprawy blokuje Ci 25 euro i se graj
Nic wiecej sie nie zmienia, wartosci pipsow, ryzko...wszystko jest takie same przy dzwigni 1:100 1:400 i jeden do miliona. Lewar to tylko zasaday pozyczania pieniedzu przez brokera...koniec i kropka
Bez lewara nie da sie grac na FX, chyba ze jestes milionerem.
Bez lewara:
Masz np 100 euro. Kupujesz/sprzedajesz 130 baksów (kurs 1,3000)
Po pewnym czasie kurs wynosi 1,3004 teraz mozesz kupic za 100 euro 130,04 salaty. Czyli zarobiles 4 centy (pomijam spread itd zeby nie macic)
lewar 1:100
Za 100 euro dostajesz od brokera 10000. Czyli 100 razy wiecej. Twoj zysk/strata wynosi 100 razy wiecej. Czyli zamiat 4 centow zarabiasz/tracisz 400centow
Lewar 1:400
zamiast 4 centow masz 1600 centow itd
Roznica jest tylko taka, ze jesli uruchamiasz pozycje 10000 to jeden broker blokuje ci 100 a drugi 25. Ale wartośc pipsa jest taka sama.
idziesz po kredyt do banku. Potrzebujesz 10000 zl. Jeden bank Ci mowi potrzebuje zabezpiecznie 100 zl a drugi 25zl. Jesli koszty kredytu sa takie same (spread) to biore ten bank za 25zl Ale tak naprawde to dla mnie nie ma znaczenia. Dla nas maluczkich to jest obojetne czy zablokuja mi 25 czy 100 euro. Te pieniadze nie przedaja tylko sa blokowane na czas transakcji. Proste jak budowa cepa
Lewar tak naprawde jest nie wazny.
Systemy i cudowne automaty.
Jesli nawet istnieja to nie ma ich w sieci. Swiat nie jest taki piekny, ze koles ktorego nawet nie znasz mowi Ci... stary, chetnie odstapie Ci troche kasy. Wes se pociagnij automata, odpal go, idz na piwo i za dwa tygodnie Twoje kąto sie podwoi. To jest swiat duzych pieniedzy, ktorych nikt Ci nie poda na tacy. Chyba, ze myslisz ze pójdziesz do Buffeta i powiesz. "Kurde, stary nie badz swinia, daj mi milion. Musze sa chałupe kupić najlepiej z basenem"
Niestety ludzie ida na latwizne. I nikomu nie chce sie obserwowac rynku przez kilka lat. Po co to robić skoro mozna odpalic automata i bezmyslnie zarabiać kasiore. Wtedy zadne mafie nie bawilyby sie w haracze, okupy napady na banki. Po co to robic? Wystarczy zatrudnic sobie goscia z pecetem ktory pociagnie automata z sieci i uruchomi go. Swiat bedzie szczesliwy. Tusk nie bedzie sie musial martwic o dziure budzetowa. Wystarczy ze na biurku postawi pecetam z automatem. Nie trzeba bedzie pracowac, bo kazdy postawi sobie w swojej willi peceta z automatem ktorego kupi w sieci za 20 zl. A jesli nawet automat kosztuje 10 tys baksow to przeciez i tak warto. Wezme kredyt i zaraz na drugi dzien zaczna zarabiac i spłacac kedyt. A te palanty, prezesi Orlenu i KHMu niech haruja za marne 80 tys miesiecznie. No ale przeciez oni nie wiedzą, ze mozna poprostu kupic automata na Allegro za 20 zl i za kilka tygodni postawić se swoja Orlenownie.
Sorki za sarkazm ale zawsze jak slysze o cudownych systemach to smiech mnie rozwala. To nie jest nic obrażliwego, bo rozumie, ze wiele osob spotyka sie z FX pierwszy raz. Tylko prosze Was, z daleka od systemow i wskaznikow. Daleko!!! Jesli juz wskaznik to jakis najprostszy, który nie sluzy do podejmowania decyzi tylko do ewentualnego potwierdzenia tego co widzicie na wykresie