Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Dziadek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dziadek »

Czołem!

Jestem po lekturze "Forex dla bystrzaków" ale mimo wszystko mam kila pytan:

1. Na jakich interwalach handlować?(wiem ze to zalezy od strategii ale dla początkującego jaki był by najbardziej optymalny?)

2.Jak duża uwage przywiązywać do formacji świecowych?
Starać się koniecznie wyszukiwać ich czasami nawet na siłe

3.Jak interpretować dane ekonomiczne? Tutaj prosił bym o jakąś książke jesli można gdzie bedą opisane danie i to jaki miały wpływ na rynek jesli wgl cos takiego jest^^.

4.Z jakich stron brac dane? easyforex czy forexfactory? Czy moze sa jeszcze jakies inne bardziej przejrzyste etc

Dziekuje za poświęcony czas :D

E:Zamierzam kupic laptop czy ekran 11 cali bedzie wystarczajacy? Dziekuje :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Dziadek pisze:1. Na jakich interwalach handlować?(wiem ze to zalezy od strategii ale dla początkującego jaki był by najbardziej optymalny?)
Nie ma czegoś takiego jak optymalny interwał czasowy dla początkującego. Potestuj i znajdź dla siebie własne optimum.
Dziadek pisze:2.Jak duża uwage przywiązywać do formacji świecowych?
To zależy od przyjętej strategii. Na siłę nic się nie robi na FX ;).
Dziadek pisze:3.Jak interpretować dane ekonomiczne? Tutaj prosił bym o jakąś książke jesli można gdzie bedą opisane danie i to jaki miały wpływ na rynek jesli wgl cos takiego jest^^.
Internet stoi otworem... ;) Poczytaj o wskaźnikach makroekonomicznych i wszystko stanie się jasne.
Dziadek pisze:4.Z jakich stron brac dane? easyforex czy forexfactory? Czy moze sa jeszcze jakies inne bardziej przejrzyste etc
ForexFactory.com jest OK.
Dziadek pisze:E:Zamierzam kupic laptop czy ekran 11 cali bedzie wystarczajacy? Dziekuje
Komfortu nie uraczysz ;). Wg mnie za mały na 'okno główne'.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

1. Na wyższych (h1,h4). Niższe będą zabójstwem dla Twojego depo.
2. Formacje świecowe same w sobie są przydatne. Trzeba jednak pamiętać, że nawet najbardziej oczywista formacja świecowa bez wyraźnego umiejscowienia w ważnym miejscu wykresu (wsparcie, opór), może być nic nie warta. Nigdy nie szukaj podczas gry niczego na siłę - jeśli Ci coś nie będzie pasowało - odpuść albo zagraj to na demie. ;)
3. Ja mogę polecić Ci w tym względzie tylko moją szkolną lekturę : "Makroekonomia" - D.Begg, S.Fisher ;)
4. Na początek ta strona też jest ok : http://pl.forexpros.com/economic-calendar/
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dziadek pisze:Czołem!

Jestem po lekturze "Forex dla bystrzaków" ale mimo wszystko mam kila pytan:

1. Na jakich interwalach handlować?(wiem ze to zalezy od strategii ale dla początkującego jaki był by najbardziej optymalny?)

2.Jak duża uwage przywiązywać do formacji świecowych?
Starać się koniecznie wyszukiwać ich czasami nawet na siłe

3.Jak interpretować dane ekonomiczne? Tutaj prosił bym o jakąś książke jesli można gdzie bedą opisane danie i to jaki miały wpływ na rynek jesli wgl cos takiego jest^^.

4.Z jakich stron brac dane? easyforex czy forexfactory? Czy moze sa jeszcze jakies inne bardziej przejrzyste etc

Dziekuje za poświęcony czas :D

E:Zamierzam kupic laptop czy ekran 11 cali bedzie wystarczajacy? Dziekuje :)
1. Wybór interwału zależy od tego, co zamierzasz. Łapać krótkie ruchy o małym odchyleniu, czy dłuższe i bardziej zdecydowane? Generalnie te drugie są stabilniejsze i dają więcej czasu do namysłu. Od interwału ważniejszy jest horyzont czasowy jaki masz na ekranie. Jeśli układ wykresu daje Ci sygnał, musisz być świadom, jaki jest zasięg czasowy i cenowy takiego sygnału.

2. Formacje świecowe najlepiej wyglądają na przykładach. W pozostałych przypadkach jest to trudna działka. Polecam na początku nie przywiązywać do nich dużej wagi. Łatwiej będzie skupić się na górkach i dołkach (swingach).

3. Najprościej pod kątem stabilizacji / destabilizacji pieniądza lub awersji / apetytu na ryzyko. To jest całą dziedzina wiedzy. Nie da się tego "ot tak" wyjaśnić.

4. DailyFX

5. 11 cali to najwyżej po to, żeby przypilnować, jak będziesz poza domem. Ale żeby zrobić sensowną analizę? Wątpię.

Dziadek
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzieki za zainteresowanie i rady ;)

Czyli co na 11 calach bede miał pikseloze?
I tak planuje kupno a przy forexie wielce by mi pomógł :D
Stforex no tak mozna nazwac głownie w chwilach bym go wykorzystywał gdybym nie chciał swiecic monitorem w nocy albo hałasowac (troche głosny ) czyli najlepiej 15 cali?

Póki co o makroekonomi znalazłem cos takiego
http://www.admiralmarkets.pl/edukacja-f ... iki-makro/
Na poczatek chyba ok?

Jutor poszukam tez po antykwariatach :wink:

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Czyli co na 11 calach bede miał pikseloze?
Niewiele zobaczysz. Wg. mnie 15" to absolutne minimum.

Osobiście robię tak, że podpinam jeszcze zwykły monitor. W ten sposób wykresy cisnę na dużym ekranie, a newsfeed na małym. Ma to tę zaletę, że jak się zaczytam, to mnie nie zaskoczą jakąś nagłą sytuacją za plecami ;)

Co do makroekonomii to polecam książkę Balcerowicza "Zagadki wzrostu gospodarczego" - przystępnie napisana i całkiem przyjemna.

PS. Tu jeszcze krótkie wyłuszczenie nt. fundamentów:
http://www.ifx.com/pl/edukacja/analiza- ... talna.aspx

Dziadek
Stały bywalec
Stały bywalec

Ok teraz juz wiem czego szukac 8)

A jeszcze pytanie wczoraj o 8 ogłoszonie bilans handlowy Szwajcarii
Poprzedni był: 1,26B
Prognozowany: 1,97B
Rzeczywisty: 2,48 B

Po ogłoszeniu tych informacji rynek zachowywał sie dosc niepewnie, ale juz po 4h widoczny był znaczny wzrost? Czy te dane były tego przyczyna?

Mowie o parze USDCHF

Czy moze szukam na siłe uzasadnienia? :lol:

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Czy te dane były tego przyczyna?
Bilans handlowy dotyczył Szwajcarii, a zatem waluty CHF. Potencjalnie miał wpływ na wszystkie pary z CHF.

Teraz co oznacza bilans handlowy. Mówi tylko tyle, że na walutę Szwajcarską był większy popyt (w obszarze handlu) niż się spodziewano. Podkreślam znaczenie słowa BYŁ. Większy popyt oznacza wzrost ceny danego towaru, w tym wypadku CHF. Zatem para USD CHF powinna zanotować spadek z tego tytułu, gdyby ta informacja, to był jedyny czynnik.

Jedyna wartość prognostyczna takiej informacji jest taka, że Szwajcarski eksport ma się coraz lepiej i popyt na CHF może być wzmożony w przyszłości. Jednak żeby uzyskać pełniejszy obraz, należy przeprowadzić analizę bilansu handlowego z dłuższego okresu - bo może się okazać, że lepsze wyniki nadrobiły to, co się psuło w poprzednim kwartale.

No i najważniejsze. Publikacja danych dla CHF zbiegła się z innymi ważnymi danymi (rozstrzygnięciem FOMC oraz kiepskimi publikacjami dla USA) co wywołało ucieczkę kapitału z giełd do papierów dłużnych USA.

Pozdrawiam
M.

PS. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale wytłumaczyłem i nie nasadziłem zbyt wiele błędów ;). W razie czego pewnie Esco tu zajrzy i mnie sprostuje :)

Dziadek
Stały bywalec
Stały bywalec

Chyba rozumiem :)
Czyli skoro pieszesz ze para USD CHF powinna zanotować spadek (teoretycznie)
to oznacza zmniejszenie popytu wynikajace z wysokiej wartosci CHF?

Wiec w dalszej perspektywie silny frank może oznaczac osłabienie eksportu (droga waluta zniecheca do zakupu porduktów) czyli to ze nastepny bilans handlowy nie bedzie taki dobry? Chyba ze frank zanotuje spadek?

A wiesz moze gdzie znajde archiwalne bilanse handlowe?
na ForexFactory.com jest kalendarz ale nawet nie wiem w jakich dniach szukac :cry:

Dobra teraz to co mniej rozumie czyli FOMC
Tego raportu nie da sie przedstawic w postaci cyferek i musze sie zagłebic sie w jego treść? Przeczytac cały czy znajde moze jakis skrót zawierajacy najwazniejsze informacje?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Dziadek pisze:na ForexFactory.com jest kalendarz ale nawet nie wiem w jakich dniach szukac
Klikasz na folder obok wybranych danych i masz ładnie wyjaśnione co oznaczają, jak się kształtowały, itd. itp. Wszystko na talerzu.
Dziadek pisze:Mam rozumiec, ze tego raportu nie da sie przedstawic w postaci cyferek i musze sie zagłebic sie w jego treść? Przeczytac cały czy znajde moze jakis skrót zawierajacy najwazniejsze informacje?
No skoro to raport/komunikat to ciężko żeby było inaczej... :D
Serwisy informacyjne piszą krótkie newsy, a potem dłuższe opracowania/komentarze do tych komunikatów. Bloomberg, Reuters, Stooq.com, DailyFX... Jest tego cała masa.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ