Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Jovan pisze:Czy dobrze zrozumiałem z postów powyżej, że jeśli źle zainwestuję, to broker może sam zablokować/wyłaczyć transakcję którą rozpocząłem, żeby nie stracić tego co mi "pożyczył
Tak. Takie zamkniecie następuje na pewnym poziomie określionym przez brokera.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

W pewnym sensie tak.

Depozyt, wspomniane 50$, służy do rozliczania zysków i strat z obracanych środków. Mając dźwignie 1:1000, możesz obracać kapitałem 1000 x przekraczającym depozyt (wspomniane 50 000$), ale zyski i straty również są 1000 x większe. Kiedy stracisz zabezpieczenie, nie będziesz w stanie przeprowadzać żadnych transakcji, bo nie będziesz miał czym zabezpieczyć ewentualnych strat.

Prościej nie umiem.

PS. Broker to instytucja przyjmująca Twoje zlecenia i (teoretycznie) przekazująca je do wykonania na rynku. Platforma to oprogramowanie służące do komunikacji z brokerem i przesyłania mu swoich zleceń.

Jovan
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jovan »

Baaaaaardzo dziękuję. Jesteście super.

A jaka platforma jest najlepsza dla początkującego?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Myślę, że MT4. Chyba, że pytasz o brokera. Ale tu juz nie usłyszysz jednoznacznej podpowiedzi ;)
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

personov pisze:Myślę, że MT4. Chyba, że pytasz o brokera. Ale tu juz nie usłyszysz jednoznacznej podpowiedzi ;)
Bo broker to temat rzeka ;) i jest zależne nie tylko od oferty, tylko od preferencji danej osoby, stylu gry, własnego widzimisię. Reklamy i trzeźwego spojrzenia na rynek. Jak do tego dodamy ilu jest brokerów na rynku, to normalne jest że będzie podawane kilku/kilkunastu brokerów.

Ps. MT4 to ja najbardziej lubię do analizy, bo do zawierania i modyfikowania pozycji to już znacznie gorzej :]
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Diana
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Diana »

Ponieważ chciałabym jak najlepiej zrozumieć działanie rynku, więc mam pytanie dotyczące podstaw forexu. Czy większość uczestników tego rynku traktuje forex wyłącznie jako miejsce do spekulacji, czy jednak większość chce po prostu kupić potrzebną im z jakichś względów walutę (po korzystnej cenie oczywiście)? Chyba nie jest to tylko i wyłącznie wyłacznie miejsce rozgrywki pomiędzy spekulantami, bo jednak ceny na forexie sa zbliżone do tych np. w kantorach (oczywiście są bardziej dokładne i szybciej się zmieniają ale jednak), reagują na komunikaty o danych ekonomicznych itd.

Awatar użytkownika
Helium
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Helium »

Witam. Co to znaczy lub jak się gra na zamknięcie lub otwarcie luki???
Gółwnie elektronika :fuckyou2: :fuckyou2: :509: :516:

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Helium pisze:Witam. Co to znaczy lub jak się gra na zamknięcie lub otwarcie luki???
Luki występują na rynkach z dziennymi notowaniami - giełda, futures - na forexie w weekend (czasami też przy na prawdę ważnej wiadomości pojawiają się w dzień). Istnieją różne rodzaje luk - startu, wyczerpania.

Generalnie jest teoria, że każde luki mają tendencję do bycia domykanymi.

Znalazłem coś takiego:

http://www.newtrader.pl/luki-cenowe,918,techniczna.html
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 12:25 przez Akhh, łącznie zmieniany 1 raz.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Diana pisze:Czy większość uczestników tego rynku traktuje forex wyłącznie jako miejsce do spekulacji, czy jednak większość chce po prostu kupić potrzebną im z jakichś względów walutę (po korzystnej cenie oczywiście)?
Forex to rynek międzynarodowy. Transakcje spekulacyjne mają spory udział w obrocie ale na rynku są jeszcze eksporterzy, importerzy, różne instytucje, banki centralne... Wikipedia powie Ci więcej ;).
Helium pisze:Witam. Co to znaczy lub jak się gra na zamknięcie lub otwarcie luki???
Na otwarcie raczej ciężko ale na zamknięcie bardzo prosto - po powstaniu luki otwierasz pozycję w kierunku jej domknięcia... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Helium
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Helium »

Akhh pisze:Luki występują na rynkach z dziennymi notowaniami - giełda, futures - na forexie w weekend (czasami też przy na prawdę ważnej wiadomości pojawiają się w dzień). Istnieją różne rodzaje luk - startu, wyczerpania.
O tym to wiedziałem juz od dawna ale dzięki :wink:
raposo pisze:Na otwarcie raczej ciężko ale na zamknięcie bardzo prosto - po powstaniu luki otwierasz pozycję w kierunku jej domknięcia...
A o to mi chodziło :wink:
Gółwnie elektronika :fuckyou2: :fuckyou2: :509: :516:

ODPOWIEDZ