ZERO LINE Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

Panowie, daje kolejne dwa wejścia. Damfry mam nadzieję, że odpowiesz mi czy powyżej dobrze rozumiałem bo to co dzisiaj zagrałem miało sporo wspólnego z Twoim postem (a przynajmniej mi się tak wydaje :D )

1. Pierwsze to Short, jak widać kiepski, zdałem sobie sprawę że kolejna świeczka (następna po tej na której wszedłem) ma pina w dół. Czyli te wejście na shorta właściwie było za wcześnie, nie można było określić czy mamy BO czy FBO, prawda?

2. Wejście LONG. Czy te wejście nie było za późne? Czy nie powinienem wejść zaraz na otwarciu tej świecy czy też może w ogóle nie powinienem wchodzić, ponieważ poprzednia świeca wskazywałaby że nie pójdziemy do góry?
Tak czy inaczej był long z BE+1, doszli tak gdzie się spodziewałem do ZL z D1 ale nie było mnie przy kompie więc z palucha nie zamknąłem. Tylko te wejście mnie gryzie... czy ono w ogóle tam powinno być a jeżeli tak to czy nie było za późno?

Proszę o opinię :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

za dużo filozofii kto kogo wydymał.... ja dałem się właśnie wydymać na 10 pkt :lol: Popatrz po rożnych TFach tam znajdziesz odpowiedz.
Zawsze pisze że FBO powinno być klarowne, w tamtym przypadku nie było.
Jednka nie zmienia to faktu, że wystąpiło.
Hmmmm mam wrażenie, że coś pomijam w grze, tylko jeszcze nie wiem co....

=====edit====
oj idziesz na łatwiznę :P szukaj aż znajdziesz. Jest bardzo jasna odpowiedz na innych TFach niż h1. Jestem pewny, że ją widzisz :)
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 23:24 przez Damfry, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

Damfry pisze:za dużo filozofii kto kogo wydymał.... ja dałem się właśnie wydymać na 10 pkt :lol: Popatrz po rożnych TFach tam znajdziesz odpowiedz.
Zawsze pisze że FBO powinno być klarowne, w tamtym przypadku nie było.
Jednka nie zmienia to faktu, że wystąpiło.
Hmmmm mam wrażenie, że coś pomijam w grze, tylko jeszcze nie wiem co....
No tak.. jak nie wychodzi to ma się wrażenie że coś jest przez nas pomijane, no i racja.
Ale Damfry... wkleiłeś wcześniej screen "zagadka"... wydaje mi się, że odpowiedziałem ok... mógłbyś się w taim razie odnieść do tego screenu co wrzuciłeś? Co Ty innego tam widziałeś?

czerwinek mógłbyś rzucić okiem na moje wcześniejsze screeny :) ? Im więcej osób powie coś od siebie tym więcej zyskamy :)
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

DonForex:-) pisze:1. Pierwsze to Short, jak widać kiepski, zdałem sobie sprawę że kolejna świeczka (następna po tej na której wszedłem) ma pina w dół. Czyli te wejście na shorta właściwie było za wcześnie, nie można było określić czy mamy BO czy FBO, prawda?
Wejście spoko w dobrym miejscu tylko właśnie trzeba uważać z takimi wejściami bo grałeś bez potwierdzenia, na niższym interwale powinieneś szukać ZL i wtedy próbować wejść. Ja czasem gram tak sell limitem ale to co pisałem jak nie chcą iść w dół to trzeba wychodzić.
DonForex:-) pisze:2. Wejście LONG. Czy te wejście nie było za późne? Czy nie powinienem wejść zaraz na otwarciu tej świecy czy też może w ogóle nie powinienem wchodzić, ponieważ poprzednia świeca wskazywałaby że nie pójdziemy do góry?
Tak czy inaczej był long z BE+1, doszli tak gdzie się spodziewałem do ZL z D1 ale nie było mnie przy kompie więc z palucha nie zamknąłem. Tylko te wejście mnie gryzie... czy ono w ogóle tam powinno być a jeżeli tak to czy nie było za późno?
Fakt, że wszystko przepowiada ze świec że pójdą UP ale jest dużo możliwości FBO na shorta jednak nie chcą konkretnego FBO zrobić z potwierdzeniami na niższych interwałach. Tylko szczerze Ci napiszę że w ogóle nie wiem dlaczego grałeś LONGA? Jeżeli grasz BO i FBO to ja tutaj nie widziałem wejścia bo próbowałeś grać na BO a skąd wiedziałeś że zrobią BO? Ty grasz wtedy kiey rynek zrobi dopiero BO, a tak to wchodziłeś w longa nie wiem dlaczego? Ja chciałeś wejść w longa to wczoraj zrobili BO na H1 dzisiaj cofka do BO i jazda w górę pytanie gdzie się zatrzymają, ja grałem dzisiaj kilka longów ale na raty bo duże korekty robili. Więc jak dla mnie na takim poziomie wejść w longa nie ma chyba, że grasz inną metodą. Jak chcesz grać longa to poczekaj na BO następnie zrobią korektę do BO i wtedy się łąduj.

Ja na przykład czekam na EUR/AUD na longa wydaje się być idealna sytuacja ustawiam na noc buy limit bo mogą tam dość a ja będę spał więc wejście na czuje bez potwierdzenia. Dzisiaj grałem na tej parze shora i wyszedłem na ekstremum ale jak widac można było trzymać do BO tylko trzeba było przetrzymać korektę.

Tak swoją drogą ktoś mnie ostatnio pytał się na priv żebym rozrysował dokładnie jak ja widzę BO i FBO to tutaj jest idealna sytuacja jakiej szukam.
Zrobili BO potem ja to nazwyam podwójne FBO i jadą do BO na BO jak będzie Ok powinni odbić i przebić ostatnie szczyty.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

a co mi tam, jak się dzielimy wiedzą, to się dzielimy :wink:

Prościej się już wytłumaczyć nie da 8)

Jestem pewien, że analogie widać jak na dłoni.

czerwinek jak byś mógł to tak łopatologicznie, dla potomnych :)
Pamiętaj, że to dla Ciebie jest oczywiste nie dla nowego adepta forexu.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Idę już spać bo rano trzeba wstać :)
Ale Damfry wszystko przedstawił idealnie, dodatkowo nie zaznaczyłeś tam ale idealne potwierdzenia to jeszcze było po FBO kilka świec później ZL i następnie ostatnia świeca na Twoim zrzucie potwierdzenie, czyli było ZL i następnie potwierdzenia, wick w kierunku strat a ciało w kierunku profitów, można była śmiało się w L ładować 99% skuteczności :)

DOBRANOC i do jutra :)
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

czerwinek pisze: następnie ostatnia świeca na Twoim zrzucie potwierdzenie, czyli było ZL i następnie potwierdzenia, wick w kierunku strat a ciało w kierunku profitów, można była śmiało się w L ładować 99% skuteczności
czerwinek, masz na myśli tą świecę, która jest ostatnia na screen'ie, koło 7.00 ? Niestety wejście na niej, oczywiście zależnie od Sl, ale po dwóch godzinach zostało by wycięte. 20 pips cofki, także te 99% to przesada, no chyba że mówimy o dwóch różnych miejscach lub braniu tylko RR=2

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

malsehen pisze:czerwinek, masz na myśli tą świecę, która jest ostatnia na screen'ie, koło 7.00 ? Niestety wejście na niej, oczywiście zależnie od Sl, ale po dwóch godzinach zostało by wycięte. 20 pips cofki, także te 99% to przesada, no chyba że mówimy o dwóch różnych miejscach lub braniu tylko RR=2
Nie będę się licytował ale skuteczość dobrze granego BO i FBO to 100%
Jeżeli chcesz grać jak profesjonalny trader to powinieneś grać tak jak narysowałem na rysunku. od FBO1 do ekstremum oostatniego (TP1) i od FBO2 znowu do ostatniego ekstremum (TP2), oczywiście można było próbować TP2 ustawiać wyżej ale tam gdzie ja narysowałem to jest że tak powiem pewne TP. Ale według mnie dobre BO po korekcie (FBO) robi kolejne BO czyli odważny mógł zostawić cześć pozycji do wyższego TP.

Aha i na dzień dzisiejszy RR nie ma dla mnie żadnego znaczenia mogę mieć RR=1 i dla mnie jest Ok jak wejścia są 100%, poza tym poczytaj wpisy Madinsa, który jakiś czas temu udzielał się na forum on fajne przedstawił, żę RR to jedno wielkie gówno i ja się z nim zgadzam, ważniejsze jest zarządzanie pozycją i wychodzenie w odpowiednim miejscu.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

No nic zobaczymy co będzie, typowe zagranie ZL :) Jak pisałem wszyscy przewidują L, więc pewnie i tak będzie, ale dla mnie jest ZL na H4 spadkowa, cena dopiero pierwszy raz testuje tą ZL, dodatkowo powstał PB na H4, ciało w kierunku zysków, wick w kierunku strat, więc jak stare dobre ZL nakazuje gram shorta, oczywiście na własną odpowiedzalność więc niech się nikt nie sugeruje, trzeba być czujnym. Z drugiej strony licznę na wzrosty na EUR/AUD więc może spóbuję wejść w shorta na AUD/USd ale jakoś mnie nie przekonują.
Jeszcze tak napiszę, że ciężko TP ustalić bo z H4 wynika, żę ostra jazda w dól powinna być ok.180 pipsów aż wierzyć się nie chce...

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

I jeszcze krótki pogląd na AUD/USD nie ma wyraźnych sygnałów na spadek chociaż mnie cały czas zastanawia czemu nie wyzerowali tych BO tam gdzie czerwona kreska, jak ruszą UP to nie będą mieli okazji ich szybko wyzerować, więc to mi daje do myślenia.

ODPOWIEDZ