Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
nie wiem jak to zrobiłeś z trafieniem sp500 co do 1 punktu_/_/Dariusz_/_/ pisze:Fibo stosuję tylko jak brakuje wykresu co w przypadku złota bywało dość częste ;-)CTS pisze:zakładasz korektę 38,2% fibo ?
SP500 H4

Teraz patrząc na dzienny, podpierając się Fibo i popularną w USA średnią sma200, chyba można stwierdzić że rynek wchodzi w średnioterminową bessę z poziomami docelowymi 1200 a nawet 1120 pkt. Chyba że jest to załamanie całej wzrostowej struktury trwającej od 2009 roku, wykres tygodniowy a zwłaszcza miesięczny nie nastrajają wzrostowo. Mógłbyś pokazać jak to wygląda z Twojego punktu widzenia ?
Dodano po 2 godzinach 5 minutach:
PS
GBP/USD, może się kroić coś ciekawego w razie wybicia dołem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
CTS wszyscy grający teraz są nastawieni na spadki, dlatego trzeba być przygotowanym na dużą liczbę fałszywych wybić (FBO) . Ja gram tylko jeśli świeca zamknie się na założonym poziomie, nigdy w trakcie !JAREK67 pisze:Na SP-500 to walka będzie w okolicach 1245. Trzy mierzenia fibo będą tam silnym wsparciem.
Bardzo ważne są poziomy, dla mnie musi się zamknąć D poniżej 1270.
GBPUSD zrobię analizę jutro , ale tak na szybko to są dwie możliwości 1.41 lub 1.565 . Wszystko zależy od pozimów zamknięcia ceny . (jednak widzę, że dalej cena może spadać do 1.49-50)
Na tej parze ostatni ruch był bardzo czytelny i poziom 1.525 był miejscem realizacji zysków. Dlatego teraz nastąpił RET. Część kapitału odpłyneła z giełd w kierunku EUR i ostatecznie złota.
Jarek67
Też tak to widzę, ale mój poziom to 1250 RN(round number) i 1232.5, jeśli przejdziemy ten poziom to indeks spadnie poniżej 1000.
Chociaż na TF miesięcznym widać, że w tej chwili 1270 mamy bardzo mocne wsparcie i jego przebicie uwalnia potencjał spadku poniżej 1000.
Objective perspective, just businiess...
założyłem że wsparciem kluczowym jest 1285 pkt (szczyt z zeszłego roku i zarazem 38,2% fibo ostatniej fali wzrostowej + średnia 200 sesyjna), i ten poziom na dziennym został w piątek złamany, świeca zamknęła się niżej._/_/Dariusz_/_/ pisze:
CTS wszyscy grający teraz są nastawieni na spadki, dlatego trzeba być przygotowanym na dużą liczbę fałszywych wybić (FBO) . Ja gram tylko jeśli świeca zamknie się na założonym poziomie, nigdy w trakcie !
Rzeczywiście zaraz są kolejne kolejne wsparcia (ok 1270 pkt). W takim razie trzeba określić jakiś kluczowy poziom, w innym przypadku nie da się zająć pozycji bo tam wsparcia są co kilkanaście, kilkadziesiąt pkt. A w grę może wchodzić nawet całkowite zakończenie fazy wzrostowej rynku i duży ruch na dół, więc jak go próbować złapać ?
PS
A może jednak nie będzie spadków na giełdach i dalszego wzrostu Dolara ? Poczytajcie to http://smartmoneytracker.blogspot.com/
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
CTS pisze:A może jednak nie będzie spadków na giełdach i dalszego wzrostu Dolara ?
Czytałem, wszystko jest możliwe, na fundamentach się za bardzo nie znam, tylko podstawy i zależności.
Właśnie z takiej zależności w 01.06 piątek siadła korelacja "dolar-złoto" , czyli dolar był mocny a mimo to złoto znacznie zdrożało, pytanie dlaczego ?
Ciekawą parą jest też USDPLN jest tam bardzo duży opór na aktualnym poziomie, jeśli będzie przełamany to 3,91 jest w dalszym zasięgu.
Reasumując dla mnie 1270 jest poziomem, który pokaże kierunek, ale zawsze cena ma ostatnie zdanie .
Jeśli D się nie zamknie poniżej 1270 to wtedy cena przetestuje 1342.
Niestety nie używam średnich, ani żadnych wskaźników.CTS pisze:popularną w USA średnią sma200
Objective perspective, just businiess...
poszedł gwałtowny ruch w górę na Edku, ponad 150 pips w pare minut. I fajnie to zagrali, najpierw w dół poniżej wsparcia, pewnie pojechały stop losy i mocno w górę. Ciekawe co będzie dalej_/_/Dariusz_/_/ pisze: Właśnie z takiej zależności w 01.06 piątek siadła korelacja "dolar-złoto" , czyli dolar był mocny a mimo to złoto znacznie zdrożało, pytanie dlaczego ?
.
Gold, weekly
Ciekawa sytuacja na złocie - piękny wzrostowy pinbar na silnym wsparciu. Dodatkowo poprzednie 2 świeczki do również pinbary wzrostowe. Osobiście czekam na korektę ostatniego pinbara na tygodniowym TF, pomiędzy 38,2-50% fibo.
Na wykresie dziennym powstało 3-jne dno
Na wykresie dziennym powstało 3-jne dno
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat