Orderflow i Struktura rynkow
No to bardzo fajnie. Widzę, że mam już 2 osoby w razie czego do pomocy. Ja postaram się napisać teraz narzędzie do zapisu do pliku niezbędnych danych. W tym czasie pomyślcie w jaki sposób chcielibyście przemielić te dane. Na co zwracać w nich uwagę ?
Moje pomysły na chwilę bieżącą:
1 Total ask/Total bid ratio - mierzyć średnią ( dla minuty/10sekund/etc ), przyśpieszenie, co się dzieje kiedy ratio mocno się odchyli
2. Sprawdzić co się dzieje kiedy dochodzimy do ceny gdzie jeszcze x okresów wcześniej leżały duże zlecenia. Czym jest duże zlecenie ? Mierzyć średnią wolumenu dla pojedynczego poziomu ?
Moje pomysły na chwilę bieżącą:
1 Total ask/Total bid ratio - mierzyć średnią ( dla minuty/10sekund/etc ), przyśpieszenie, co się dzieje kiedy ratio mocno się odchyli
2. Sprawdzić co się dzieje kiedy dochodzimy do ceny gdzie jeszcze x okresów wcześniej leżały duże zlecenia. Czym jest duże zlecenie ? Mierzyć średnią wolumenu dla pojedynczego poziomu ?
fx-forum
W razie potrzeby również chętnie zaoferuje wsparcie technologiczne.
Duże = znacznie odbiegające od normy.
To się będzie dało określić statystycznie mając więcej danych.MkubuxK pisze:Czym jest duże zlecenie ?
Duże = znacznie odbiegające od normy.
Średnią? Raczej sumaryczny wolumen na poziom w jednostce czasu.MkubuxK pisze:Mierzyć średnią wolumenu dla pojedynczego poziomu ?
To mi przypomina idee Open interest z giełd. Czyli suma shortów powyżej i longów poniżej aktualnej ceny.MkubuxK pisze:Sprawdzić co się dzieje kiedy dochodzimy do ceny gdzie jeszcze x okresów wcześniej leżały duże zlecenia.
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Pomimo że tzw. orderflow używam na co dzień na swój sposób to wiem o czym pisze matka.
I trochę się dziwię braku zrozumienia dla jego punktu widzenia.
Przy liniach trendu też starałem się uwypuklić pewne sprawy chociaż może nie aż tak bardzo flejmowo jak matka.
http://www.polskie-akcje.pl/index.php?o ... &Itemid=34
Przy liniach trendu też starałem się uwypuklić pewne sprawy chociaż może nie aż tak bardzo flejmowo jak matka.

http://www.polskie-akcje.pl/index.php?o ... &Itemid=34
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Moglbys napisac cos wiecej , jakies wnioski ?daromanchester pisze:Pomimo że tzw. orderflow używam na co dzień na swój sposób to wiem o czym pisze matka.
Przepraszam ale nie przeczytalem wszystkich postow z dzisiaj . Mam wrazenie ze probojecie za pomoca analizy DOM udowodnic dizalanie poziomow S/R . Jesli dobrze zrozumialem to moze sie to nie udac (moim zdaniem) , przeciez te poziomy to bardziej strefy , powiedzmy 1.3248/57 czyli w pewnych miejscach tych stref moze byc przewaga zlecen S a w innych L a pozniej odwrotniei tak kilka razy na zmiane az do wybicia , najgorsze jest to ze wieksze zlecenia moga sie pojawiac poza strefa S/R . Troche inaczej z LT ale musza byc wyznaczane dokladnie .
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
rabit są dwa obozy greenhaze i matki.
Jeden próbuje udowodnić że mu działa drugi że nie.
Moim zdaniem pytanie powinno brzmieć - dlaczego działa skoro nie powinno.
Ja analizowałem parę miesięcy ten problem i doszedłem do jednego wniosku - ceną rządzi greed and fear (chciwość i strach).
I o kant d.... czasem można rozbić najlepsze setupy jak jest panika albo hura optymizm.
Ludzie uwielbiają wchodzić na dołkach i górkach a tutaj mają taką możliwość.
Ale wiedząc gdzie jest kasa na rynku można przy rozsądnym MM kosić te poziomy razem z "grubasami"
Moim zdaniem pytanie powinno brzmieć - dlaczego działa skoro nie powinno.
Ja analizowałem parę miesięcy ten problem i doszedłem do jednego wniosku - ceną rządzi greed and fear (chciwość i strach).
I o kant d.... czasem można rozbić najlepsze setupy jak jest panika albo hura optymizm.
Ludzie uwielbiają wchodzić na dołkach i górkach a tutaj mają taką możliwość.
Ale wiedząc gdzie jest kasa na rynku można przy rozsądnym MM kosić te poziomy razem z "grubasami"

"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
Tak jak ostatnio "Czy linie trendu istnieja" .daromanchester pisze:rabit są dwa obozy greenhaze i matki.
Niestety zlotego grala nie ma i o ile , to dlugo nie bedzie ...daromanchester pisze:Ja analizowałem parę miesięcy ten problem i doszedłem do jednego wniosku - ceną rządzi greed and fear (chciwość i strach).
Ja wiem co Greenhaze proboje dac do zrozumienia tylko on ma troche inna technike , ja bardziej stosuje LT a dopiero potem S/R . Zaciekawilo mnie jak napisales o probie obserwacji DOM w okolicach LT .
Ze mnie dupa nie trejder!!! 

heh.. a potrafisz to przełożyć na algorytm?daromanchester pisze:ceną rządzi greed and fear (chciwość i strach).
Dość wierutna bzdura.. ceną rządzi algorytm..
Się wtedy nie gra kiedy algorytmy szalejąI o kant d.... czasem można rozbić najlepsze setupy jak jest panika albo hura optymizm.

Ciągle nie musi działać..
Miałem wrzucić 3 setupy z DOM na 6E.. idealna wieczorna pora i ładnie widać jak kontrakty się zjadają..
Ale jest też tak,że to kupa nauki była..śledztw.. badań,dociekań..
..no i zwiesił mi sie zdalny komp wiec dzis nici

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, 00:42 przez reptile, łącznie zmieniany 1 raz.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
Gdzieś może jak bym przekopał archiwa? Bawiłem się tym na akcyjnym mase czasu wstecz.
Jeszcze jeden z 1H. Zwróćcie uwagę na to, kiedy powstają długie świece. Wbrew temu co pisał greenhaze, ze ważne poziomy przebija koncentracja silnych zleceń, tu jakby one powstawały z powodu... braku zleceń.
Dodano po 3 minutach:
Widać to tez na poprzednim obrazku. Godz. 1,15 cena zawraca bo nie ma zleceń powyżej maxa by pociągnąć wzrost a po korekcie przeskakuje długimi świecami też przez brak zleceń.
Jeszcze jeden z 1H. Zwróćcie uwagę na to, kiedy powstają długie świece. Wbrew temu co pisał greenhaze, ze ważne poziomy przebija koncentracja silnych zleceń, tu jakby one powstawały z powodu... braku zleceń.
Dodano po 3 minutach:
Widać to tez na poprzednim obrazku. Godz. 1,15 cena zawraca bo nie ma zleceń powyżej maxa by pociągnąć wzrost a po korekcie przeskakuje długimi świecami też przez brak zleceń.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.